ΣΤΙΒΟΣ

Επιχορηγήσεις 2020: Έντονη αντίδραση Παναγόπουλο για τη μείωση στον ΣΕΓΑΣ

ΣΥΝ.ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2019.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΣΥΝ.ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2019.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI EUROKINISSI

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, με δήλωσή του επιτίθεται στον Υφυπουργό Αθλητισμού για τη μείωση στην κρατική επιχορήγηση.

Η πρώτη αντίδραση για τη μείωση των επιχορηγήσεων στις Ομοσπονδίες για το 2020 ήρθε από τον ΣΕΓΑΣ. Ο πρόεδρός του, Κώστας Παναγόπουλος, με δήλωσή του αναρωτιέται εάν ο Υφυπουργός Αθλητισμού επιδιώκει τη διακοπή της δραστηριότητας του ελληνικού στίβου.

Στη συνέχεια κάνει αναφορά στα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν στην Ομοσπονδία και τις δυσκολίες που υπαρχουν μετά από αυτή την εξέλιξη.

Αναλυτικά η σχετική δήλωση: "O Υφυπουργός Αθλητισμού επιδιώκει τη διακοπή της δραστηριότητας του ελληνικού στίβου; Σε καθεστώς πανδημίας, με έντονα αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά δεδομένα του ερασιτεχνικού αθλητισμού ο αρμόδιος Υφυπουργός, αντί να διεκδικήσει πρόσθετη χρηματοδότηση και να αυξήσει (όπως έγινε στον Πολιτισμό), μειώνει τις επιχορηγήσεις των Αθλητικών Ομοσπονδιών.

Πρόκειται για τεράστιο λάθος, που θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στον Ελληνικό Αθλητισμό. Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στον ΣΕΓΑΣ, του οποίου η επιχορήγηση μειώθηκε κατά 422.000 ευρώ (13%).

Πρώτον, γιατί ο ΣΕΓΑΣ, που έχει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγαλύτερα ίδια έσοδα από την κρατική επιχορήγηση, πλήττεται από τη μείωση του χορηγικού του προγράμματος, αλλά και από τον περιορισμό συμμετοχής στους μαζικούς του αγώνες, ιδίως στο Μαραθώνιο της Αθήνας.

Δεύτερον, γιατί η Ομοσπονδία μας πρωταγωνιστεί στην επανεκκίνηση του αθλητισμού, διαμόρφωσε ήδη Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων Στίβου, με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων και έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων αλλά και διασυλλογικών αγώνων.

Έχοντας αποτιμήσει την πολύ μεγάλη μείωση των ιδίων εσόδων, το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ αναμόρφωσε τον προϋπολογισμό της Ομοσπονδίας μας και τον απέστειλε με σχετική συνοδευτική επιστολή στον κ. Αυγενάκη την 21η Μαΐου (στην οποία δεν λάβαμε απάντηση), τεκμηριώνοντας το αίτημα για πρόσθετη επιχορήγηση, ειδικώς για το 2020, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Σημειώνω ότι το 2019, με επιχορήγηση ύψους 3,2 εκ. ευρώ, ο ΣΕΓΑΣ δαπάνησε για τις εθνικές ομάδες και τα αναπτυξιακά του προγράμματα 5,9 εκ. ευρώ. Ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό της επιχορήγησης. Την ίδια στιγμή, που οι διοικητικές (ανελαστικές) δαπάνες, φτάνουν το 1,7 εκ. ευρώ.

Η μεγάλη μείωση της επιχορήγησης του ΣΕΓΑΣ για το 2020, η οποία μάλιστα ανακοινώνεται στο μέσο του έτους, όταν έχουν ήδη αναληφθεί υποχρεώσεις, θα έχει ως συνέπεια την κατάργηση μεγάλου μέρους των παροχών σε αθλητές, προπονητές και σωματεία, αλλά και τον περιορισμό του αγωνιστικού μας προγράμματος, με προφανείς αρνητικές συνέπειες για το στίβο στη χώρα μας. Απειλείται ακόμα και η διεξαγωγή του Μαραθωνίου της Αθήνας, κάτι που συνεπάγεται πολύ σημαντική ζημιά για τον τουρισμό στην Αττική, αλλά και τα έσοδα της τοπικής αγοράς και του Κράτους.

Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα. Ο σημερινός Υφυπουργός Αθλητισμού, που γνωρίζει καλά όλα αυτά, επιδιώκει να διακοπεί η στήριξη αθλητών και προπονητών; Επιδιώκει να διακοπεί η ενίσχυση των σωματείων για μετακινήσεις και προπονητικό έργο; Επιδιώκει να μην γίνουν αγώνες; Επιδιώκει να θέσει σε αμφισβήτηση τη διεξαγωγή του Μαραθωνίου της Αθήνας; Τελικά, επιδιώκει τη διακοπή της δραστηριότητας του Ελληνικού στίβου για το 2020;

Ελπίζω ότι δεν επιδιώκει τίποτα απ’ όλα αυτά και θα το αποδείξει, αποκαθιστώντας άμεσα το λάθος. Αν δεν το πράξει, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις αρνητικές επιπτώσεις της απόφασης του συνολικά στον Ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα στον Ελληνικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ