ΠΟΛΟ

Βλάχος: "Δεν μας ταιριάζει το παιχνίδι της Ιαπωνίας"

Βλάχος: "Δεν μας ταιριάζει το παιχνίδι της Ιαπωνίας"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Θόδωρος Βλάχος επέστησε την προσοχή των Ελλήνων στην επικίνδυνη Ιαπωνία στα χιαστί του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος πόλο όπου προκρίθηκε η Εθνική ομάδα, με τους διεθνείς να τονίζουν ότι η χώρα μας είναι ανώτερη.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Θόδωρος Βλάχος, αμέσως μετά από την ήττα της Εθνικής Ελλάδας πόλο ανδρών από τη Σερβία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, έκανε λόγο για την κορυφαία ομάδα του τουρνουά και εστίασε στην αναμέτρηση που ακολουθεί την Κυριακή με την Ιαπωνία.

"Σήμερα αντιμετωπίσαμε μια πλήρη ομάδα, την καλύτερη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, όπως άλλωστε το περιμέναμε. Νομίζω ότι στο 3ο οκτάλεπτο χάσαμε την επαφή με το σκορ κι έτσι τις ελπίδες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς δεν καταφέραμε να πετύχουμε γκολ, ενώ οι αντίπαλοι μας σημείωσαν τρία αναπάντητα τέρματα. Όταν η διαφορά φτάνει στα 4 γκολ, είναι δύσκολο να ξαναμπείς στο παιχνίδι".

"Παρ' όλα αυτά, είμαι ικανοποιημένος απ' την προσπάθεια που κάναμε. Δείξαμε σοβαρότητα, κυρίως στο μισό παιχνίδι. Τα λάθη που ακολούθησαν ήρθαν καθαρά απ' την πίεση μιας καλύτερης ομάδας. Το παίκτης λιγότερο της Σερβίας είναι πολλές φορές σαν να παίζουν στα ίσια, οπότε ίσως για τον αντίπαλό της κάποιες φορές δεν είναι πλεονέκτημα να παίζει με παραπάνω".

"Το μυαλό μας φεύγει γρήγορα από αυτό το παιχνίδι. Με τη σοβαρότητα που δείξαμε μέχρι τώρα στο τουρνουά, με την ομαδικότητα και την αποφασιστικότητα που μπορούμε να έχουμε, υπάρχει η δυνατότητα να κοιτάξουμε όλες τις ομάδες στα μάτια, με εξαίρεση μια δύο ομάδες, όπως π.χ. τη Σερβία. Προσβλέπουμε στην επόμενη μέρα και οφείλουμε να συγκεντρωθούμε στον στόχο μας".

Πέραν των άλλων, μας δυσκόλεψαν πολύ δύο εξαιρετικοί παίκτες, ο κορυφαίος του κόσμου, Φιλίπ Φιλίποβιτς, και ο Ντούσαν Μάντις, αμφότεροι αριστερόχειρες που σκόραραν τα 5 απ' τα 11 γκολ...

"Οι δύο αυτοί παίκτες είναι οι καλύτεροι αριστερόχειρες στον κόσμο. Όταν η ομάδα τους κολλάει, θα βάλουν δύο γκολ απ' τα 5-6 μέτρα μετά από φάουλ, γκολ που εμείς τα έχουμε πάρα πολύ δύσκολα σε κάθε παιχνίδι. Αυτή είναι η διαφορά, μαζί με την πολύ καλή άμυνα που παίζει η Σερβία. Όταν κρατά όλους τους αντιπάλους στα 5-6 γκολ, είναι δύσκολο να την αντιμετωπίσεις. Υπάρχουν 2-3 παίκτες στη Σερβία που κάνουν ατομικά τη διαφορά σε δύσκολα σημεία του αγώνα".

Πλέον προσβλέπουμε στον κρίσιμο χιαστί αγώνα με την Ιαπωνία, όπου η νίκη είναι εκ των ων ουκ άνευ...

"Εκεί όπου το παιχνίδι είναι do or die. Να βρεθούμε στην προσπάθεια για ψηλά ή, κάτι που απεύχομαι, να βρεθούμε εκτός. Η Ιαπωνία μπορεί να μην είναι μια παραδοσιακή δύναμη στο πόλο, αλλά τα τελευταία χρόνια παίζει με ένα περίεργο τρόπο, που δυσκολεύει όλους τους αντιπάλους. Θα θυμηθούμε το παιχνίδι πέρυσι στην πρεμιέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν χάναμε στην αρχή της 3ης περιόδου με τρία γκολ (σ.σ. 4-7 και εντέλει 8-7). Αν δεν προσέξεις με την Ιαπωνία, μπορείς να πάθεις πολύ μεγάλη ζημιά, όπως πάθανε οι Αμερικανοί (σ.σ. ήττα 8-15). Πρέπει να είσαι πολύ σοβαρός και αποφασισμένος. Είναι παιχνίδι που δεν μπορούμε να προδικάσουμε κάποιο αποτέλεσμα. Όταν παίζεις ένα χιαστί παιχνίδι για τους '8', οφείλεις να παίζεις επί ίσοις όροις με τον αντίπαλο και να προσπαθείς να τον αντιμετωπίζεις σαν να είναι η καλύτερη ομάδα".

Πώς προσεγγίζετε το παιχνίδι της Ιαπωνίας;

"Είναι ένα παιχνίδι στο οποίο βασίζονται κυρίως στον αμυντικό τομέα. Παίζουν μια περίεργη άμυνα, κυρίως over play σε όλες τις θέσεις, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι και να μην μπορείς να κυκλοφορήσεις εύκολα τη μπάλα. Καμία άλλη ομάδα στον κόσμο δεν παίζει με αυτόν τον τρόπο, οπότε δεν είμαστε συνηθισμένοι. Άρα πρέπει να βρεις κάποια τρικ, να κυκλοφορήσεις τη μπάλα και να τη φτάσεις είτε σε θέση σουτ είτε στον φουνταριστό. Από εκεί και πέρα, είναι πάρα πολύ γρήγοροι, χτυπάνε την κάθε κόντρα, πριν τέσσερις μέρες με τους Αμερικανους, βάλανε 5-6 γκολ στην κόντρα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Είναι ένα παιχνίδι που δεν μας ταιριάζει, γιατί καμιά ομάδα στον κόσμο δεν παίζει με αυτόν τον τρόπο και δεν το έχουμε συνηθίσει".

Φουντούλης: "Είμαστε καλύτεροι από την Ιαπωνία"

"Μπήκαμε στο παιχνίδι με το σκεπτικό να μην φοβηθούμε τον αντίπαλο", τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Φουντούλης, που σκόραρε δύο γκολ. "Γνωρίζαμε πόσο ποιοτική ομάδα είναι. Τα τελευταία χρόνια είναι στην κορυφή και πολύ δύσκολα κάποιος μπορεί να την κερδίσει. Νομίζω ότι αντιδράσαμε σωστά και μπήκαμε στον αγώνα με το πνεύμα που έπρεπε, χωρίς να φοβηθούμε. Καταφέραμε να είμαστε πολύ κοντά. Σε κάποια στιγμή στο 2ο οκτάλεπτο προηγηθήκαμε κιόλας".

"Γνωρίζουμε, όμως, ότι για να νικήσουμε μια τέτοια ποιοτική ομάδα, πρέπει να κάνουμε το τέλειο παιχνίδι για πολύ μεγάλη διάρκεια. Νομίζω ότι μέχρι το ημίχρονο είχαμε σταθεί πάρα πολύ καλά. Νομίζω ότι τους είχαμε αγχώσει, όμως είναι μια ομάδα με πάρα πολλές λύσεις. Τις βρήκανε δύο φορές στον παίκτη παραπάνω, όπου εμείς στα αντίστοιχα σημεία δεν καταφέραμε να σκοράρουμε. Απέκτησαν άνεση και αυτοπεποίθηση και νομίζω ότι μετά ήταν δύσκολο το έργο μας".

Πόσο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση των αριστερόχειρων; Όταν μάλιστα αναφερόμαστε σε δύο κορυφαίους παίκτες όπως ο Φίλιπ Φιλίποβιτς και ο Ντούσαν Μάντιτς; Η χρήση του αριστερού χεριού δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες;

"Μπορεί και να είναι οι κορυφαίοι αριστερόχειρες στον κόσμο. Γενικώς, είναι μια ομάδα που δεν μπορείς να πεις να προσέξω κάποιον ιδιαίτερα, γιατί τη ζημιά μπορεί να στην κάνει κάποιος άλλος. Είναι πολύ έμπειροι και ξέρουν ποιοι παίκτες βρίσκονται στη μέρα που πρέπει και με αυτούς θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν το παιχνίδι τους".

"Σίγουρα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός μαζί τους γιατί διαθέτουν ποικιλία στο παιχνίδι τους. Αν και καταφέραμε και κλείσαμε έναν τρόπο που σκοράρουνε, και μιλώ για σουτ απ' τα πέντε μέτρα και μετά από φάουλ, δυστυχώς δεχθήκαμε κάποια γκολ στον παίκτη λιγότερο και σε στατικές άμυνες με μπλοκ. Δεν μπορείς να πεις με σιγουριά ότι μπορώ να τους κλείσω και να τους βγάλω εντελώς απ' το παιχνίδι, γιατί κάποιος άλλος τότε θα σου κάνει τη ζημιά απ' την άλλη πλευρά. Δυστυχώς, είναι πολύ ποιοτική ομάδα, αλλά και οι δύο είναι πολύ ποιοτικοί παίκτες και μας έκαναν ζημιά σήμερα".

Ποια στοιχεία της Ιαπωνίας πρέπει να προσέξουμε και πώς χαρακτηρίζετε το παιχνίδι της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου;

"Κατ' αρχάς, το παιχνίδι της Ιαπωνίας είναι εντελώς έξω απ' τα συνηθισμένα. Είναι ένας τρόπος παιχνιδιού που έχει καθιερώσει η συγκεκριμένη ομάδα και είναι η μοναδική που παίζει έτσι, οπότε φαίνεται ότι είναι μια ιδιαίτερη ομάδα, άρα και το παιχνίδι θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Πόσο μάλλον όταν κρίνεται η είσοδος στις οκτώ κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Θεωρώ ότι είμαστε πολύ πιο ποιοτική ομάδα σε σχέση με την Ιαπωνία, αλλά δεν παύει να είναι παιχνίδι νοκ άουτ, πολύ επικίνδυνο. Μπορεί με τον τρόπο παιχνιδιού τους οι Ιάπωνες να χάσουν σ' ένα παιχνίδι με 10 γκολ και σ' ένα άλλο να το κερδίσουν επειδή βασίζονται πολύ στο λάθος του αντιπάλου και στην κόντρα επίθεσή τους. Οπότε, αν είμαστε 100% συγκεντρωμένοι στις ευκαιρίες που σίγουρα θα έχουμε, με υπομονή στο παιχνίδι, δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα. Νομίζω, όμως, ότι θα κριθεί απ' την απόδοση της καλύτερης ομάδας και καλύτερη είμαστε εμείς".

Η πιθανή διεξαγωγή του αγώνα πολύ αργά, αλλάζει καθόλου τα δεδομένα ή είναι αδιάφορο;

"Μέχρι τώρα έχουμε δώσει παιχνίδια πρωινές ώρες. Αυτό είναι λίγο παράξενο, υπό την έννοια ότι τέτοιες ώρες δεν μπορεί το σώμα σου να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Δεν ξέρω αν θα μας κάνει καλό ή κακό. Μέχρι στιγμής είναι ουδέτερο, έως ότου να μπω στην ώρα του παιχνιδιού και να νιώσω κάτι διαφορετικό. Αλλά νομίζω σε τέτοια παιχνίδια δεν μπορείς να σκέφτεσαι τέτοιους παράγοντες. Ούτε το μυαλό να ξεφεύγει από τον στόχο που είναι η νίκη".

Γεννηδουνιάς: "Να κοιτάξουμε τα περσινά λάθη με Ιαπωνία"

"Κάναμε ένα καλό 1ο ημίχρονο, όμως ακόμη και σε αυτό καλό διάστημα, φάγαμε κάποια εύκολα γκολ, που δεν μας επέτρεψαν να πάρουμε ένα επιμέρους προβάδισμα", ανέφερε ο διεθνής άσος του Ολυμπιακού, Κώστας Γεννηδουνιάς.

"Αλλά μόνο στο 1ο ημίχρονο παίξαμε καλά. Ήρθε ένα καταστροφικό 3ο οκτάλεπτο με ένα επιμέρους 3-0 της Σερβίας. Με μια τέτοια ομάδα, με τόσες λύσεις στην επίθεση και τόση καλή άμυνα, δύσκολα γυρίζεις ένα ματς όταν πάει 4-8. Δεν ήρθε αυτή η νίκη ή το καλό αποτέλεσμα. Έχουμε ένα χιαστί ματς, περιμένουμε τον αντίπαλό μας και προχωράμε. Έχει ακόμη πολύ δρόμο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα".

Ήταν το γεγονός ότι δεν είχαμε απάντηση στα γκολ της Σερβίας στο 3ο οκτάλεπτο ή μήπως ήταν η αμυντική λειτουργία μας, που επιβάρυνε την κατάσταση;

"Νομίζω ότι ήταν λίγο απ' όλα, ότι με μια τέτοια ομάδα πρέπει να μείνεις κοντά στο σκορ. Να εκμεταλλεύεσαι κάθε ευκαιρία. Εμείς δεν βάλαμε τα 2-3 παραπάνω που κερδίσαμε στο 3ο οκτάλεπτο, για να τους ισοφαρίσουμε και να είμαστε κοντά τους. Αυτοί έβαλαν κάποια ακόμη πιο εύκολα γκολ στην κόντρα. Εκεί άνοιξε το σκορ και δύσκολα γυρνάει".

Αντίπαλος η Ιαπωνία. Τι πρέπει να προσέξουμε περισσότερο;

"Είναι πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Είναι αγχωτικό παιχνίδι το χιαστί. Είμαστε πολύ καλύτερη ομάδα, αλλά είναι πολύ επικίνδυνη, παίζουν ένα πολύ διαφορετικό πόλο. Πρέπει να το προσέξουμε, θα το διαβάσουμε, θα κοιτάξουμε τα περσινά λάθη και θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν θα συμβεί κάτι παρόμοιο".

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ