ΠΟΛΟ

Το συγκινητικό μήνυμα του Σάπιτς για τον Μπένεντεκ

Serbia's Aleksandar Sapic holds the ball during the men's FINA Water Polo World League Final between Serbia and Hungary in Berlin, Sunday Aug. 12, 2007. Serbia defeated Hungary by 9-6. (AP Photo/Michael Sohn)
Serbia's Aleksandar Sapic holds the ball during the men's FINA Water Polo World League Final between Serbia and Hungary in Berlin, Sunday Aug. 12, 2007. Serbia defeated Hungary by 9-6. (AP Photo/Michael Sohn) AP

Ο Αλεκσάνταρ Σάπιτς αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό μήνυμα του Τίμπορ Μπένεντεκ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, νικημένος από τον καρκίνο.

Η είδηση του θανάτου του Τίμπορ Μπένεντεκ σκόρπισε την θλίψη στον κόσμο της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης. Ο 48χρονος έμεινε άλλωστε στην ιστορία ως ένας από τους πλέον ταλαντούχους και σκληρούς παίκτες που βρέθηκαν στις πισίνες για χρόνια. Το δικό του "αντίο" στον Τίμπορ Μπένεντεκ είπε μέσω Facebook ο Αλεκσάνταρ Σάπιτς. Επί σειράς ετών αντίπαλός του, ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών, υποκλίθηκε στο μεγαλείο του χαρακτήρα του εκλιπόντα, τονίζοντας πως μετανιώνει γιατί ποτέ δεν του αποκάλυψε πόσο πολύ τον επηρέασε στη διάρκεια της ζωής και της καριέρας του.

Αναλυτικά το συγκινητικό μήνυμα του Αλεκσάνταρ Σάπιτς:

"Μόλις έμαθα ένα από τα πιο θλιβερά νέα των τελευταίων ετών. Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες, του water polo, όλων των εποχών, έφυγε από τη ζωή. Ο Τίμπορ Μπένεντεκ. Δεν ξέρω από που να ξεκινήσω. Έχω ανάγκη και είναι πολύ δύσκολο για μένα, και δεν μπορώ να συγχωρήσω στον εαυτό μου γιατί αυτό που θα πω εδώ, δεν του το είπα ποτέ.

Ο Τίμπορ ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο έπαιζα κόντρα για σχεδόν 15 χρόνια. Ήταν πάντα απέναντι μου και είχαμε άμεσες μονομαχίες για χρόνια. Και στις εθνικές μας ομάδες και σε συλλόγους, όπου παίζαμε ο ένας εναντίον του άλλου.

Όλα αυτά είναι γνωστά και τίποτα καινούριο, αλλά θα πω τώρα πράγματα που δεν ήξερε, ούτε αυτός ούτε κανείς.

Ο Τίμπορ ήταν ο μόνος παίκτης water polo που πραγματικά απόλαυσα, τον οποίο με έναν περίεργο τρόπο αγαπούσα και σεβόμουν και ήταν ένα από τα μεγαλύτεραι κίνητρα της υπέροχης δουλειάς μου, που με καθοδήγησε στη διάρκεια της καριέρας μου. Ήταν μεγαλύτερος από μένα κατά έξι χρόνια και όταν ήμουν έξι χρονών, αυτός ήταν ήδη ένας παγκοσμίου φήμης παίκτης.

Από τότε τον ακολουθώ έντονα και τον παρακολουθούσα όπου και όποτε μπορούσα. Όταν έπαιζα μαζί με τον πρώην αρχηγό της ουγγρικής ομάδας, με τον οποίο ήμασταν κολλητοί φίλοι, τον ρωτούσα κάθε βδομάδα για το τι έκανε εκείνος και πόσα ρεκόρ έσπαγε. Ναι, αγαπώ την ουγγρική υδατοσφαίριση. Η πραγματική αλήθεια ήταν ότι δεν με ενδιέφερε καθόλου η ουγγρική υδατοσφαίριση, αλλά ήταν μόνο γι αυτόν.

Παρακολούθησα εκείνη την περίοδο, πάνω από 400 παιχνίδια του, από όλες τις πιθανές διοργανώσεις, τόσο τον σύλλογο όσο και την εθνική ομάδα. Ήμουν εντυπωσιασμένος με την επιμονή, τη δουλειά, την ενέργεια, την πειθαρχία, τη δύναμη και την αποφασιστικότητα με την οποία έπαιξε το άθλημα μας.

Αργότερα όταν άρχισα να παίζω εναντίον του, πάντα ήθελα και έμπαινα στην κόντρα ακριβώς μαζί του, με τεράστια επιθυμία να δείξω ότι μεγάλωσα... Συνήθιζα να είμαι αγενής συχνά, ίσως πέρασα τα όρια κάποιες φορές, ίσως τα πέρασα, αλλά όλη η επιθυμία μου ήταν να δείξω στον εαυτό μου και σε αυτόν ότι είμαι ικανός να είμαι το ίδιο καλός.

Ήταν ένα συναρπαστικό άτομο, σε σημείο που ντρεπόμουν επειδή ξεπερνούσα τα όρια, ενώ εκείνος έπαιζε δυνατός , αλλά ποτέ έξω από το κάδρο του fair play. Ήταν πάντα ήρεμος, αξιοπρεπής, ταπεινός, πολιτισμένος.... Κι όσο τον συναντούσα, τόσο περισσότερο τον θαύμαζα, πάνω απ' όλα σαν άνθρωπο.

Ποτέ δεν ήμασταν πολύ κοντά γιατί ποτέ δεν παίξαμε μαζί στον ίδιο σύλλογο και γι ' αυτό είχα πρόβλημα να έρθω σε αυτόν και να πω όλα αυτά τα πράγματα, παρότι το ήθελα. Ντρεπόμουν λίγο και δεν μπορώ να συγχωρήσω τον εαυτό μου τώρα.

Ένας άνθρωπος που αγάπησα με έναν παράξενο τρόπο, αν και ποτέ δεν μιλήσαμε για πολύ καιρό. Ένας άνθρωπος που υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους επαγγελματίες στην ιστορία του αθλητισμού μας, που ποτέ δεν κουράστηκε ή δεν ήταν αρνητικός. Ένας άνθρωπος που έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή για να είναι ο παίκτης που ήμουν, και δυστυχώς δεν το ήξερε καν αυτό, γιατί δεν είχα το θάρρος να τον προσεγγίσω και να τα πω όλα.

Και το ήθελα.... και σχεδόν, πριν από τρία χρόνια, όταν τον συνάντησα σε ένα παιχνίδι στη Βουδαπέστη, όπου παίξαμε λίγο ο ένας κόντρα στον άλλο ξανά.. Θυμήθηκα τις παλιές μονομαχίες, τα πάντα... και θα ήθελα να το ξανακάνω.

Τίγρη, δεν θα μάθεις ποτέ πόσα σημαίνεις για μένα ως αθλητής και δεν θα ξεχάσω ποτέ τι ήσουν στον κόσμο μας. Και τα ίχνη που άφησες στον κόσμο της υδατοσφαίρισης δεν θα ξεχάσουν τις γενιές και τις γενιές που έρχονται μετά από εμάς.

Φίλε μου αιωνία σου η μνήμη και αυτό είναι το λιγότερο που μπορώ να πω. Για να δείξω σε όλους, προς τιμήν σου, αυτό που έκρυβα εδώ και χρόνια, και είναι ότι ήσουν το μόνο άτομο από τον κόσμο υδατοσφαίρισης, στη ζωή μου, που πραγματικά θαυμάζω και που ήταν μία από τα μεγαλύτερα κίνητρα μου για να είμαι αυτό που είμαι αυτό που ήμουν ως αθλητής.

Η φωτογραφία που ανέβασα, είναι στον τοίχο στο δωμάτιο μνήμης μου, σε ένα από τα σημαντικότερα μέρη, γιατί είχες αυτή τη θέση στην καρδιά μου.

Αναπαύσου εν ειρήνη, μεγάλε"

AP Photo/Michael Sohn

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ