ΠΟΛΟ

Συμπληρώθηκαν 21 χρόνια χωρίς τον Σαμαρτζίδη

Συμπληρώθηκαν 21 χρόνια χωρίς τον Σαμαρτζίδη

Πριν από 21 χρόνια ο Νώντας Σαμαρτζίδης έχασε τη ζωή του κάνοντας ελεύθερη κατάδυση και η ΚΟΕ τον τιμά με ένα σπουδαίο τουρνουά.

Το βράδυ της 21ης Ιουνίου 1996 τίποτα δεν προμήνυε την τραγωδία που θα ακολουθούσε το μεσημέρι της επόμενης ημέρας στην Παλαιά Επίδαυρο. Κι όμως, η ζωή και η μοίρα παίζουν άσχημα παιχνίδια κάποιες φορές. Ένα από αυτά έμελλε να παίξει και στον Νώντα Σαμαρτζίδη, έναν από τους πιο δυνατούς υδατοσφαιριστές παγκοσμίως, εναν πραγματικό τιτάνα στην ψυχή και στο σώμα.

Πραγματοποιώντας το αγαπημένο του χόμπι, ο 319 φορές διεθνής με την Εθνική ομάδα των ανδρών, έκανε ελεύθερη κατάδυση στις παραλίες της Παλαιάς Επιδαύρου. Δεν επέστρεψε ποτέ στην επιφάνεια. Το υγρό στοιχείο, αυτό που τόσο αγάπησε ήταν αυτό που τον κράτησε στην αγκαλιά του.

Ο Πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, όπως κάθε χρόνο μίλησε για τον αδικοχαμένο αθλητή: «Ήταν ένα παιδί με αστείρευτο ήθος. Αθλητής με μεγάλες δυνατότητες και τεράστια προσφορά στο χώρο. Ένας ακόμη χρόνος χωρίς τον Νώντα Σαμαρτζίδη, το όνομα του οποίου θα μνημονεύεται για πάντα στην υδατοσφαίριση, όσα χρόνια κι αν περάσουν, είτε 21 είτε 30, είτε 50 χρόνια. Τον τιμούμε κάθε χρόνο, είναι υποχρέωσή μας, είναι ένας «θρύλος» για το πόλο, που δίνει πάντα το παράδειγμα. Και φέτος το «Σαμαρτζίδης Καπ» έχει μερικές από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Ο αδικοχαμένος Νώντας Σαμαρτζίδης λείπει σε όλους μας, όμως πορευόμαστε με τη μνήμη του».

"Τα λόγια είναι περιττά όταν μιλάμε για τον Νώντα. Δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και κρίσεις Ήταν ένας χαρακτήρας αδαμάντινος, ένας άνθρωπος ντόμπρος, μπροστάρης και πρωτοπόρος σε όλα τα πράγματα", λέει ο πολύ καλός του φίλος Θοδωρής Καλακώνας για να συμπληρώσει με πικρία πως... "Κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν αυτό, γιατί ήταν ένας άνθρωπος που δε σκεφτόταν υστερόβουλα. Είχε την παιδική αφέλεια που πήγαζε από την καρδιά μικρού παιδιού που είχε. Αισθάνομαι ότι τον μνημονεύουμε για όλα αυτά που έκανε, αλλά κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την μεγάλη του καρδιά".

Ζητώντας του να μοιραστεί μια ιδιαίτερη στιγμή που θυμάται ο ίδιος υπογράμμισε: "Όλες οι καθημερινές στιγμές μαζί του ήταν μαθήματα ζωής πρώτα εκτός και μετά εντός νερού. Όσοι ήταν δίπλα του προοδεύσανε ως άνθρωποι και ως αθλητές. Λείπει πολύ από το χώρο του πόλο και από όσους τον είχαμε ζήσει".

Ο συμπαίκτης του στις Εθνικές ομάδες και αντίπαλος σε διασυλλογικό επίπεδο Τεό Λοράντος, ο οποίος είναι ομοσπονδιακός τεχνικός της ομάδας πόλο των νέων ανδρών είπε για τον Νώντα Σαμαρτζίδη: "Όσα χρόνια κι αν περάσουν ο Νώντας θα παραμένει μια προσωπικότητα και φυσιογνωμία που παραμένει ανεξίτηλη σε όσους του γνώρισαν είτε ως συμπαίκτη, είτε ως αντίπαλο. Είχε την αυθεντικότητα ως χαρακτήρα και την καρδιά μικρού παιδιού. Τον διέκρινε το ενωτικό πνεύμα που είχε στην Εθνική ομάδα".

Ζητώντας του να μοιραστεί μια ιδιαίτερη στιγμή που θυμάται ο ίδιος τόνισε: "Υπάρχουν πολλές στιγμές που θα μπορούσε κάποιος να πει. Δε θέλω να πω κάτι. Είναι πράγματα που ο καθένας τα κρατάει για τον εαυτό του".

Όσοι τον γνώριζαν μιλούν γι αυτόν με θαυμασμό και δέος. Θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει ως το Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα, από το ομώνυμο παιδικό βιβλίο του Ροάλντ Νταλ. Ένας πραγματικός γίγαντας με καρδιά μικρού παιδιού. Ένας άνθρωπος με αδαμάντινο χαρακτήρα.

Ξεκίνησε από τον Άρη Θεσσαλονίκης και το τμήμα της κολύμβησης, κατακτώντας χρυσά μετάλλια στο Ελεύθερο στυλ κολύμβησης. Στη συνέχεια μεταπήδησε στο τμήμα πόλο του συλλόγου, με το οποίο έφτασε μέχρι τον τελικό κυπέλλου Ελλάδας το 1985 χάνοντας με 8-7 από τον παντοκράτορα εκείνη την εποχή Εθνικό. Στον σύλλογο του Πειραιά θα μεταπηδήσει την επόμενη χρονιά και από εκεί θα ξεκινήσει μια πορεία προς τη δόξα και την αθανασία. Με τον Εθνικό κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1988, 1994) και δύο κύπελλα (1989, 1991), ενώ με την Εθνική ομάδα συμμετείχε σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες (1988, 1992), σε δύο παγκόσμια πρωταθλήματα (1991, 1994), τέσσερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (1987, 1991, 1993, 1995) και δύο FINA Cup (1987, 1993). Στις περισσότερες από τις 319 που φόρεσε το σκουφάκι με το εθνόσημο, ήταν αρχηγός της ομάδας. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της Α1 Ανδρών το 1988 και το 1989.

Το φετινό "Samartzidis Cup" προς τιμή του Νώντα Σαμαρτζίδη, θα διεξαχθεί το 3ήμερο 23-25 Ιουνίου στο κολυμβητήριο της Γλυφάδας με την συμμετοχή της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ισπανίας, του Μαυροβουνίου και του Καναδά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τουρνουά είναι το ακόλουθο:

Παρασκευή 23/6

09.45 Μαυροβούνιο – Ισπανία

11.00 Ελλάδα – Καναδάς

19.45 Ουγγαρία – Καναδάς

21.00 Ελλάδα – Ισπανία

Σάββατο 24/6

09.45 Καναδάς – Ισπανία

11.00 Ουγγαρία – Μαυροβούνιο

19.45 Καναδάς – Μαυροβούνιο

21.00 Ελλάδα – Ουγγαρία

Κυριακή 25/6

09.45 Ουγγαρία – Ισπανία

11.00 Ελλάδα – Μαυροβούνιο

ΠΗΓΗ: ΚΟΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ