ΠΟΛΟ

Παγκόσμιο Νέων πόλο: Οι τρεις σωματοφύλακες και η παρέα που έγραψε ιστορία

Παγκόσμιο Νέων πόλο: Οι τρεις σωματοφύλακες και η παρέα που έγραψε ιστορία

Το Sport24.gr καταγράφει την πορεία της Εθνικής ομάδας πόλο των Νέων ανδρών μέχρι την κορυφή του κόσμου και εξηγεί πώς ήρθαν οι μεγάλες επιτυχίες των τελευταίων 2,5 ετών.

Το απόγευμα της Παρασκευής η Εθνική ομάδα πόλο των Νέων Ανδρών διατήρησε τα σκήπτρα της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα αφού επικράτησε με 6-4 επί της Σερβίας στον τελικό του τουρνουά που διεξήχθη στο Κουβέιτ.

Αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα μια παρέας που τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια (δύο σε παγκόσμια και ένα σε ευρωπαϊκό) και διαθέτει το ταλέντο και τον χαρακτήρα να κρατήσει ψηλά την σημαία της ελληνικής υδατοσφαίρισης για πολλά χρόνια ακόμα.

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτή η ομάδα ήταν η συνέχεια της άκρως επετυχημένης προηγούμενης φουρνιάς. Εκείνης που έφτασε μέχρι την κορυφή του κόσμου πριν από δύο χρόνια στο Βελιγράδι. Εκεί όπου η Εθνική Νέων κατέκτησε την κορυφή του κόσμου για πρώτη φορά μετά το 2001.

Ο Τεό Λοράντος ήταν και τότε στην άκρη του πάγκου και είχε να διαχειριστεί ένα ρόστερ με πολλούς ταλαντούχους παίκτες. Το σημαντικότερο στοιχείο εκείνης της ομάδας ήταν πως πάντρεψε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μαγιά των μεγαλύτερων με εκείνη των μικρότερων. Βλέπετε, σε εκείνη την Εθνική οι πρωταγωνιστές του θριάμβου στο Κουβέιτ ήταν οι... Βενιαμίν της.

Γκιουβέτσης, Νικολαϊδης και Παπαναστασίου ήταν μέλη της ομάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βελιγραδίου και φρόντισαν να πάρουν την σκυτάλη από τους παλιούς που έκλεισαν τον κύκλο τους στις μικρές Εθνικές και να δείξουν τον δρόμο στους νεαρότερους.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ Η ΑΗΤΤΗΤΗ ΔΙΕΤΙΑ

Θα μπορούσε κανείς να τους παρομοιάσει με τους τρεις σωματοφύλακες αφού οι τρεις τους συνέδεσαν το όνομα τους και με τα τρία μετάλλια που κατακτήθηκαν στην συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία τα προηγούμενα 2,5 χρόνια.

Το 2018 η παρέα τους μεγάλωσε αφού σε αυτήν προστέθηκαν οι Δαλμάρας, Καλογερόπουλος, Αλαφραγκής, Κάκαρης, Ρομπόπουλος και Α. Χαλυβόπουλος. Αυτή η εννιάδα αποτέλεσε τον κορμό της ομάδας που κατέκτησε αήττητη την κορυφή της Ευρώπης με αποκορύφωμα το 8-0 απέναντι στην Κροατία στον ημιτελικό και φυσικά την νίκη στον τελικό κόντρα στο Μαυροβούνιο.

Φέτος, με τον κορμό να είχε παραμείνει σχεδόν ο ίδιος η Εθνική πήγε στο Κουβέιτ με στόχο το back to back και το κατάφερε με εμφατικό τρόπο. Ξανά αήττητη και με άμυνα για σεμινάριο μπόρεσε να κατακτήσει ξανά την κορυφή αποδεικνύοντας πως αυτή η φουρνιά είναι η καλύτερη στον κόσμο.

ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο χρειάστηκε πέρα από το ταλέντο τους και η σκληρή δουλειά που έκαναν τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό, αφού οι ακαδημίες σε ορισμένες ελληνικές ομάδες δουλεύουν σε κορυφαίο επίπεδο.

Από εκεί και πέρα σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι μέσα από την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα σωματεία αναγκάστηκαν να δώσουν χώρο και χρόνο σε νεαρούς σε ηλικία αθλητές. Έτσι, όλοι τους είχαν παραστάσεις από την Α1 παίζοντας κάθε Σαββατοκύριακο απέναντι σε μεγαλύτερους και πιο έμπειρους αθλητές κάτι που τους βελτίωνε.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ήδη δύο εξ αυτών (Παπαναστασίου, Νικολαΐδης) αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού και δεν αποκλείεται το επόμενο καλοκαίρι η παρέα να μεγαλώσει.

ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΠΙΣΙΝΑ

Όλα αυτά βέβαια αποτελούν τη φανταχτερή όψη των επιτυχιών των Ελλήνων αθλητών γενικότερα και όχι μόνο αυτών του πόλο. Δυστυχώς ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έγιναν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν που δεν προβλέφτηκε η δημιουργία ενός σπιτιού για τα αθλήματα του υγρού στίβου.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ο Άγιος Κοσμάς με τις πισίνες και το καταδυτήριο του, το οποίο επί πολλά έτη σάπιζε. Την ίδια ώρα το κολυμβητήριο του Ζαππείου παραμένει κλειστό, το "Καπαγέρωφ" μεγάλωσε και όλοι αυτοί οι αθλητές που εκπροσωπούν κάθε καλοκαίρι τη χώρα μας ψάχνουν που θα προπονηθούν.

Κι ευτυχώς που αυτή η αναζήτηση γίνεται καλοκαίρι, διότι ο Θεός ήλιος φροντίζει για να ζεσταθεί το νερό της πισίνας… Μακάρι έστω και τώρα να δοθεί μία λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αν λόγω των συνθηκών είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Η ΔΕΚΑΤΡΙΑΔΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

ΟΝΟΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΝ. ΘΕΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Στέλιος Δαλμάρας 1999 Τερματοφύλακας Ολυμπιακός
Νικόλαος Μητράκης 2000 Τερματοφύλακας Παλαιό Φάληρο
Δίπλαρος Μιχαήλ 1999 Αμυντικός Παλαιό Φάληρο
Χαράλαμπος Ρομπόπουλος 1999 Αμυντικός Παλαιό Φάληρο
Ευστάθιος Καλογερόπουλος 2001 Αμυντικός Βουλιαγμένη
Αλαφραγκής Ιωάννης 1999 Περιφερειακός Παλαιό Φάληρο
Γωνιωτάκης Μιχαήλ 2001 Περιφερειακός Παλαιό Φάληρο
Γκιουβετσής Κωνσταντίνος 1999 Περιφερειακός Βουλιαγμένη
Παπαγεωργίου Ευστάθιος 1999 Περιφειακός Απόλλων Σμύρνης
Αριστείδης Χαλυβόπουλος 2002 Περιφερειακός Ολυμπιακός
Αλέξανδρος Παπαναστασίου 1999 Περιφερειακός Γιουγκ
Κωνσταντίνος Κάκαρης 1999 Φουνταριστός Ολυμπιακός
Δημήτρης Νικολαϊδης 1999 Φουνταριστός Μπρέσια
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ