ΠΟΛΟ

Όταν η Γλυφάδα άνοιξε το δρόμο

Όταν η Γλυφάδα άνοιξε το δρόμο

Η Γλυφάδα κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στο ελληνικό πόλο. Η Κατερίνα Οικονομοπούλου θυμάται για λογαριασμό του Sport24.gr εκείνη τη βραδιά στην Κολοκυνθούς.

Δύο ελληνικές γυναικείες ομάδες, ο Ολυμπιακός και η Βουλιαγμένη, θα διεκδικήσουν και φέτος ευρωπαϊκούς τίτλους. Από το 2006 υπάρχει κάθε χρόνο ελληνική συμμετοχή στο Final-4 της Euro League (πρώην Champions Cup).

Η "χρυσή" εποχή του γυναικείου πόλο όμως, ξεκίνησε ακριβώς πριν από 15 χρόνια από την πισίνα κοντά στη γέφυρα Κολοκυνθούς. Στις 12 Μαρτίου του 2000 ο Αθλητικός Ναυτικός Όμιλος Γλυφάδας (ΑΝΟΓ) ή Γλυφάδα όπως είναι ευρέως γνωστή. Σαν σήμερα λοιπόν η Γλυφάδα κέρδιζε τη ρωσική Σκιφ Μόσχας με 7-5 στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, η Γλυφάδα ζει καλές μέρες ξανά, διεκδικεί είσοδο στα πλέι οφ της Α1 Γυναικών και "χτίζει" το μέλλον της. Συνδετικός κρίκος των δύο ομάδων είναι ένα πρόσωπο, η Κατερίνα Οικονομοπούλου, πρωταγωνίστρια το 2000 και το 2015. Με τη βοήθεια της, το Sport24.gr, προσπαθεί να μεταφέρει την εικόνα εκείνης της βραδιάς στον Κολωνό.

Όταν η Γλυφάδα άνοιξε το δρόμο

Με το βαρύτιμο τρόπαιο στο νερό

" Πόσα χρόνια πίσω με πήγατε, έπρεπε να αναζητήσω στο ίντερνετ για να θυμηθώ με ποια ομάδα είχαμε παίξει στον τελικό", λέει χαριτολογώντας. Δεν είναι υπερβολικό. Οι τελικοί υπήρξαν πολλοί στην καριέρα της 37χρονης σήμερα Κατερίνας. Ακολούθησε ένα δεύτερο Κύπελλο Πρωταθλητριών με τη Γλυφάδα το 2003, ο τελικός των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, το χρυσό μετάλλιο στο World League το 2005, το LEN Trophy με τον Εθνικό το 2010, πρωταθλήματα με τη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη.

" Ήταν το σημαντικότερο παιχνίδι στη ζωή μου. Είχα ξεκινήσει το 1999 στη Γλυφάδα όταν πήραμε το πρωτάθλημα. Θυμάμαι πως οι συνθήκες ήταν πρωτόγνωρες για όλες εμάς. Ήταν η πρώτη φορά που παίζαμε με κόσμο στην κερκίδα, αφού εμείς στο γυναικείο πόλο δεν είχαμε συνηθίσει να παίζουμε με κόσμο. Δεν θυμάμαι γιατί είχε επιλεγεί αυτό το κολυμβητήριο, είμαι σίγουρη πως δεν έπαιξα ποτέ ξανά σε αυτή την πισίνα. Η Γλυφάδα ήταν το αουτσάιντερ σε αυτή τη διοργάνωση. Εκτός από τη Σκιφ συμμετείχαν η ουγγρική Ζέντες και η Οριτσόντε Κατάνια, η ιταλική ομάδα που έχει γράψει ιστορία στα κύπελλα Ευρώπης".

Θυμάται μια μια τις συμπαίκτριες της εκείνη τη χρονιά. Η διοίκηση της Γλυφάδας έχει χαράξει τα ονόματα των πρωταθλητριών Ευρώπης σε μια μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Α.Ν.Ο.Γ. Μονάχα το όνομα της Βραζιλιάνας Καμίλα Πεντρόζα απουσιάζει, μια παράλειψη που δεν θα μάθει ποτέ η Βραζιλιάνα εκεί που βρίσκεται.

Όταν η Γλυφάδα άνοιξε το δρόμο

Η μαρμάρινη πλάκα στο κολυμβητήριο "Αντώνης Δημητρόπουλος"

Τρία από εκείνα τα κορίτσια που έπεσαν στο νερό μαζί με τον προπονητή Φώντα Μουδάτσιο, ο οποίος δυστυχώς δεν προπονεί πλέον, παίζουν ακόμα και σήμερα: " Η Τόνια Μωραίτη παίζει στον ΝΟΒΑ και η Αμαλία Πάτερου επέστρεψε φέτος στο πόλο, έχει κάνει δύο παιδιά και αγωνίζεται στον Εθνικό. Έχουμε κρατήσει όλες επαφή, είμαστε φίλες αφού στο πόλο ξεκινάμε από μικρή ηλικία και περνάμε όλοι μαζ τη ζωή μαζί".

Πέντε πρωταθλήτριες Ευρώπης το 2000 στέφθηκαν και "αργυρές" Ολυμπιονίκες στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ: Η Γεωργία Ελληνάκη η τερματοφύλακας, η Βούλα Κοζομπόλη νυν πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, η Εύη Μωραϊτίδου που εγκατέλειψε το πόλο πρωταθλήτρια Ευρώπης με τη Βουλιαγμένη, η Μωραίτη, η Αγγελική Καραπατάκη που έχει παντρευτεί τον Νίκο Δεληγιάννη και φυσικά η Κατερίνα.

Όταν η Γλυφάδα άνοιξε το δρόμο

Η Κατερίνα (αριστερά), η Βούλα Κοζομπόλη και η Εύη Μωραϊτίδου το 2005

Η Κατερίνα πήγε για πρώτη φορά στο κολυμβητήριο της Καλλιθέας σε ηλικία 7 χρονών. " Πρώτα μαθαίναμε καλό κολύμπι και μετά πηγαίναμε στο πόλο. Εγώ έπιασα για πρώτη φορά μπάλα στα 16 μου χρόνια. Τώρα στους ομίλους ξεκινούν πολύ νωρίτερα". Στο ίδιο κολυμβητήριο πήγαινε και η Κική Λιόση "είναι αδερφική μου φίλη και ήρθε μια επό τις επόμενες χρονιές να παίξει στη Γλυφάδα". Η Λιόση είναι η μεγάλη αρχηγός της εθνικής που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη Σαγκάη το 2011, νυν βοηθός του Κώστα Δήμου στη Βουλιαγμένη, με την οποία κατέκτησε δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών (σ.σ. μετονομάστηκε σε Champions Cup και πλέον Euro League).

Το τελευταίο πρωτάθλημα της Γλυφάδας ήρθε το 2008, ενώ μέχρι το 2007 η ομάδα είχε έξι σερί συμμετοχές στο Final-4 του Champions Cup. " Με μεγάλη προσπάθεια, στη συνέχεια ήρθε η διάλυση και εμείς μείναμε εκτός μισή σεζόν. Η Γλυφάδα στη συνέχεια επέστρεψε στην Α1 και πλέον πατάει γερά. Μετά τον Εθνικό αποφάσισα να επιστρέψω στη Γλυφάδα για να κλείσω την καριέρα μου. Όλα εδώ ξεκίνησαν στα 17 μου χρόνια".

Aikaterini Oikonomopoulou(L) of Greece looks back for the ball as Biurakn Hakhverdian of the Netherlands challenges during their Women's preliminary Water Polo match  23 July, 2005 at the XI FINA Swimming World Championships at Parc Jean-Drapeau in Montreal, Canada. Greece defeated the Netherlands 7-4.   AFP PHOTO/Stan HONDA
Aikaterini Oikonomopoulou(L) of Greece looks back for the ball as Biurakn Hakhverdian of the Netherlands challenges during their Women's preliminary Water Polo match 23 July, 2005 at the XI FINA Swimming World Championships at Parc Jean-Drapeau in Montreal, Canada. Greece defeated the Netherlands 7-4. AFP PHOTO/Stan HONDA AFP

Η Κατερίνα με το σκουφάκι της εθνικής

Θέλει να σηκώσει ακόμα έναν τίτλο με τη Γλυφάδα; " Δεν προλαβαίνω. Αυτή θα είναι η τελευταία μου χρονιά. Άλλωστε ο ρόλος μου είναι να διδάσκω στις νεαρότερες συμπαίκτριες μου ακόμα και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Θα ήθελα να γίνω προπονήτρια, ίσως να αγωνιστώ σε μια ομάδα της Α2, πάντως αυτή είναι η τελευταία μου χρονιά".

Μια πάλαι ποτέ "ορκισμένη" αντίπαλος της Γλυφάδας, η Αλεξία Καμμένου οδηγεί ξανά τις γυναίκες της Γλυφάδας, νεάνιδες καλύτερα αφού πρόκειται για μεγάλα ταλέντα με βαριά ονόματα. " Το βρίσκω υπέροχο που αγωνίζομαι στην ίδια ομάδα με παιδιά συναθλητών μου. Έχουμε την κόρη του Κώστα Λούδη, τις κόρες του Βαγγέλη Πάτρα, τις κόρες του Τάσου Παπαναστασίου του "γάτου" όχι του "πιλότου". Το άθλημα μας έχει συνέχεια. Η Αλεξία κάνει σπουδαία δουλειά στη Γλυφάδα, φέτος ετοιμαζόμαστε για τα πλέι οφ. Θέλω να ξαναδώ τη Γλυφάδα στην Ευρώπη".

Όταν η Γλυφάδα άνοιξε το δρόμο

Οι πανηγυρισμοί της 12ης Μαρτίου

Σήμερα η Κατερίνα θα πάει στην προπόνηση, στο κολυμβητήριο που χτίστηκε για να φιλοξενήσει τη δύο πρωταθλήτρια Ευρώπης στις γυναίκες. Ίσως περάσει και δίπλα από τη μαρμάρινη πλάκα που έχει αποτυπώσει μια για πάντα τη " σημαντικότερη ημέρα της ζωής μου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ