ΠΟΛΟ

Όλοι κατά Ομοσπονδίας

Όλοι κατά Ομοσπονδίας
INTIME SPORTS

Οι Χρήστος Αφρουδάκης και Μανώλης Μυλωνάκης, καθώς και οι Γιώργος Μαυρωτάς και Αντώνης Βλοντάκης, μιλούν στο Sport24.gr για το χάος που έχει προκύψει το τελευταίο 24ωρο στην Εθνική ομάδα πόλο. Τι λένε για την ΚΟΕ...

Η τρικυμία που έχει πιάσει στα ήδη ταραγμένα νερά του ελληνικού πόλο και της εθνικής ομάδας δεν είναι τυχαία, ούτε ξέσπασε από ένα εποχιακό μπουρίνι.

Έχει τις βάσεις της σε περιστατικά ακόμα πιο παλαιά και τοSPORT24 επιχειρώντας να ακτινογραφήσει την κατάσταση, μίλησε με τους δύο πρωταγωνιστές του τελευταίου 24ωρου (Μανώλη Μυλωνάκη και Χρήστο Αφρουδάκη που αποχαιρέτησαν την εθνική ομάδα με αυτή τη μορφή), αλλά και με τον -ίσως πιο εμβληματικό παίκτη στην ιστορία του ελληνικού πόλο- Γιώργο Μαυρωτά, όπως και τον συμπαίκτη του στη νέα προσπάθεια που κάνουν στον Υδραϊκό Αντώνη Βλοντάκη, παίκτες που έχουν ζήσει χρόνια στις εθνικές ομάδες.

Ξεκινάμε χρονικά, από τον έτερο της παρέας που είπε «αντίο» στην εθνική ομάδα, τον Μανώλη Μυλωνάκη που σε αντίθεση με τον Χρήστο Αφρουδάκη αυτός είχε κληθεί στην ομάδα και πήγε για να…αποχωρήσει.

«Δεν ήταν δυνατόν να παραμείνω στην εθνική κάτω από αυτές τις συνθήκες και ιδιαίτερα από την έλλειψη σεβασμού του ομοσπονδιακού προπονητή προς τους παίκτες γενικότερα και όχι μόνο προς το πρόσωπό μου» λέει ο Μανώλης Μυλωνάκης, που πήγε την Κυριακή στην προπόνηση και ανακοίνωσε στον Σάκη Κεχαγιά την απόφασή του.

«Έτσι έχω μάθει να κάνω και ήθελα πρώτα να το ξέρει ο προπονητής. Άλλωστε ο βασικός λόγος που αποχώρησα ήταν ξεκάθαρα η συμπεριφορά του. Όχι σε 1-2 πράγματα, αλλά σε πολλά και τα παραδείγματα είναι δεκάδες. Δεν αναφέρω κάποια, διότι δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Απλά πλέον δεν είμαστε παιδιά 12 και 15 ετών. Θα καταπιείς κάποιο θέμα, θα αποκρύψεις ένα άλλο για το καλό της ομάδας όπως κάναμε τόσο καιρό, αλλά σε τελική ανάλυση είναι και θέμα σεβασμού προς την αξιοπρέπειά μας» λέει ο αθλητής του Ολυμπιακού και καταλήγει:

«Απλά αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα καθώς το πρόβλημα είναι πολύ παλαιότερο και πλέον ξεχείλισε το ποτήρι. Απλά είναι κρίμα που υπάρχει αυτή η εξέλιξη στην εθνική ομάδα και αναγκαζόμαστε να απαρνηθούμε αυτό που αγαπάμε πιο πολύ».

Αφρουδάκης: "30 χρόνια το ίδιο καθεστώς"

Ο μέχρι πρότινος συμπαίκτης του στην εθνική, Χρήστος Αφρουδάκης είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του το Σάββατο μέσω γραπτής δήλωσης καθώς άλλωστε δεν είχε κληθεί στην ομάδα για το παιχνίδι της Τρίτης με τη Ρουμανία.

Μιλώντας και αυτός στοSPORT24, κάνει πολύ απλά ότι συνηθίζει εδώ και χρόνια στις πισίνες, δεν κρύβεται και ζητάει την μπάλα όταν αυτή «καίει»:

«Πρώτα απ’ όλα θα υπενθυμίσω ότι από αυτή την απόφαση προσωπικά περισσότερο πληγώνομαι εγώ, ένας άνθρωπος που είναι από 7 ετών στις πισίνες και είναι τιμή του που υπηρετεί την εθνική ομάδα σε όλα από τις μικρές ηλικίες μέχρι και των ανδρών που ήμουν αρχηγός τα τελευταία χρόνια. Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε πλέον με καθαρή έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπο μου από τον προπονητή που δεν κάνει καν τον κόπο να μου ανακοινώσει την απόφασή του. Αλλά έχουμε και μια ομοσπονδία που απλά αποφασίζει και διατάζει, καθώς 30 χρόνια έχουμε το ίδιο καθεστώς.

Δυστυχώς προς τα έξω βγαίνουν συνήθως πως οι διαφωνίες είναι οικονομικές, αλλά εδώ μιλάμε για ασέβεια. Και δεν είμαι τελικά μόνο εγώ καθώς 11 παίκτες ολυμπιονίκες είχαν κάνει παλαιότερα μήνυση στον πρόεδρο τον κ.Διαθεσόπουλο για τη στέρηση των οδοιπορικών τους εν΄ όψει της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Και μάλιστα εγώ και ο Μανώλης (Μυλωνάκης) δεν συμμετείχαμε τότε στη μηνυτήρια αναφορά αν και αυτά τα χρήματα μας οφείλονται ακόμα, θέλοντας να προστατεύσουμε την εθνική ομάδα» τονίζει ο έμπειρος περιφερειακός της Βουλιαγμένης, που θέτει και ένα πολύ σοβαρό θέμα:

«Πλέον εδώ μπαίνει και το κομμάτι της αξιοκρατίας σε κάποιες κλήσεις που δεν είναι με αγωνιστικά κριτήρια. Ουσιαστικά γίνονται κλήσεις με γνώμονα το πόσο εφικτό είναι να χειραγωγηθούν κάποιοι παίκτες από την ομοσπονδία ώστε να μη μιλάνε, διότι όταν κάποιος λέει την αλήθεια ενοχλεί. Όποτε θέτουμε κάποιο θέμα, πάντα υπάρχουν κάποιες δικαιολογίες.

Ακόμα και τη φορά που κάναμε ολιγοήμερη αποχή για τα αιτήματά μας, ο προπονητής δεν στάθηκε δίπλα μας και μάλιστα σε κάποιους παίκτες μόλις επιστρέψαμε στην πισίνα, φερόταν με τρόπο εντελώς απαξιωτικό σαν να τους έλεγε τώρα σας έχω βάλει στο μάτι. Ένας προπονητής δεν πρέπει μόνο να έχει τεχνικές γνώσεις αλλά να είναι και καλός διαχειριστής και δίκαιος. Ουσιαστικά όμως εδώ είναι ένας προπονητής που αποτελεί απλά τη βιτρίνα της ομοσπονδίας και μάλιστα σε μια ομάδα που έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες από τον πάγκο, όπου είχαν το δικό τους δυνατό χαρακτήρα και άποψη».

"Έχουν γαντζωθεί στις καρέκλες δεκαετίες τώρα"

Ο Χρήστος Αφρουδάκης συνεχίζει μιλώντας για «άρρωστη κατάσταση» πλέον στην ομάδα και προσθέτει: «Δεν σέβονται τον κόπο μας και τις θυσίες που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια και δεν είναι τυχαίο ότι δεν κλήθηκαν επίσης οι Τσαλκάνης και Δελακάς. Έχει χαθεί δυστυχώς η αξιοπιστία και αυτό είναι το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί καθώς η εθνική ομάδα έπρεπε να είναι η σημαία της αξιοκρατίας όπως κάποτε.

Ορισμένοι στη διοίκηση της ομοσπονδίας έχουν γαντζωθεί στις καρέκλες δεκαετίες τώρα και νομίζουν ότι ελέγχουν τα πάντα σε μια εποχή που έπεσαν τόσοι δικτάτορες όπως ο Μουμπάρακ, ο Καντάφι. Εμείς που πρέπει τελικά να απευθυνθούμε για να βρούμε το δίκιο μας στον Ομπάμα, τον Πούτιν ή τη Μέρκελ;» αναρωτιέται ο έμπειρος άσος, που ξέρει ότι θα είναι ο εύκολος…φταίχτης.

«Ευθύνη έχουμε όλοι για αυτή την κατάσταση, πρώτα απ’ όλα τα σωματεία, οι προπονητές, οι αθλητές αλλά και η πολιτεία και οι δημοσιογράφοι. Πρέπει επιτέλους να τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους. Δεν πειράζει, κουράστηκα να προσβάλω την αξιοπρέπειά μου και να συμβιβάζομαι με καταστάσεις που δεν αρμόζουν στο χαρακτήρα μου και φεύγω με καθαρή τη συνείδηση μου. Είπα μέσα μου πως δεν πάει άλλο και δεν είναι τυχαίο ότι αποχωρούν τελικά οι πρωταγωνιστές» ολοκληρώνει την τοποθέτησή του ο Χρήστος Αφρουδάκης.

Μαυρωτάς: "Οι αθλητές κάνουν μάγκες τους διοικούντες"

Ο εμβληματικός Γιώργος Μαυρωτάς που παίζει πόλο ακόμα, εδώ και 30 χρόνια, μιλώντας στοSPORT24 για το θέμα που δημιουργήθηκε, δίνει τη δική του διάσταση, αναφερόμενος και στη δήλωση του προέδρου Δημήτρη Διαθεσόπουλου («Και ποιος είναι ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας που θα πρέπει να με νοιάζει τι είπε; Έχω καλύτερα πράγματα να κάνω Σαββάτο βράδυ»).

Να λοιπόν τι δήλωσε ο Γιώργος Μαυρωτάς: «Και μόνο αυτή η δήλωση, μιλώντας και ως πρώην αρχηγός αυτής της εθνικής ομάδας, δείχνει την ασέβεια προς το πρόσωπο του παίκτη από τον πρόεδρο, που βρίσκεται στην ομοσπονδία κοντά 30 χρόνια όσα παίζω εγώ πόλο. Μάλλον είναι ο χώρος που δεν σε αφήνει να τον…αφήσεις. Μάλλον ξεχνάει πως είναι οι αθλητές αυτοί που φέρνουν τις επιτυχίες και κάνουν μάγκες τους διοικούντες. Ίσως τόσα χρόνια στην εξουσία να του δίνουν μια έπαρση και αλαζονεία αλλά είναι κρίμα.

Με ένα τηλεφώνημα θα μπορούσαν όλα να είχαν λυθεί πριν καν δημιουργηθούν. Είναι κρίμα, αλλά δυστυχώς για αυτά τα δύο παιδιά φαίνεται το γυαλί να έχει ραγίσει. Ελπίζω τουλάχιστον να μην είναι ένα θέμα από πιο παλιά και κρατήσει ως βεντέτα» υποστήριξε ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Βλοντάκης: "Πληγή η ύπαρξη αυτής της Ομοσπονδίας"

Ο συμπαίκτης του στον Υδραϊκό, σε μια νέα προσπάθεια εφέτος και με μεγάλη προϋπηρεσία στην εθνική ομάδα (1991-2008) ο Αντώνης Βλοντάκης είναι ακόμα πιο καυστικός:

«Αποτελεί πλέον πληγή η ύπαρξη αυτής της ομοσπονδίας που μόνο καλό δεν κάνει στο άθλημα. Αντίθετα το κρατά εγκλωβισμένο και σε ένα αναχρονιστικό μοτίβο και μόνο η δήλωση του Δημήτρη Διαθεσόπουλου για τον Χρήστο με τέτοιο απαξιωτικό τρόπο μου προκαλεί θλίψη. Προφανώς όταν είσαι 30 χρόνια στην εξουσία νομίζεις ότι μπορείς να λες και να κάνεις ως ομοσπονδία ότι γουστάρεις αλλά δεν είναι έτσι. Μιλάμε για δύο αθλητές κορυφαίους από τους καλύτερους που έχει βγάλει το πόλο, το οποίο δεν έχει την πολυτέλεια όπως ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει στο ποδόσφαιρο, να τους στερηθεί η εθνική ομάδα.

Όμως η έλλειψη δημοσιότητας του αθλήματος βολεύει την ομοσπονδία, γιατί φανταστείτε να γινόταν κάτι ανάλογο σε ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Ακόμα στα κανάλια θα ήταν! Από τους γονείς μας όλοι μάθαμε κάποιες αρχές και αυτές υπηρετούμε με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να τις καταπατάμε» κλείνει την τοποθέτησή του ο Αντώνης Βλοντάκης.

Ευχή όλων είναι το καράβι της εθνικής να μπει και πάλι σε ήρεμο λιμάνι, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να μεριμνήσουν πλέον και οι καπετάνιοι να είναι δίκαιοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ