ΠΟΛΟ

Μορφέσης: "Αυτά τα παιχνίδια κρίνονται στη λεπτομέρεια"

Head coach Georgios Morfesis of Greece instructs his players during a break of the women's water polo quarterfinal match between Greece and Spain at the 17th FINA Swimming World Championships in Hajos Alfred National Swimming Pool in Budapest, Hungary, Monday, July 24, 2017. (Szilard Koszticsak/MTI via AP)
Head coach Georgios Morfesis of Greece instructs his players during a break of the women's water polo quarterfinal match between Greece and Spain at the 17th FINA Swimming World Championships in Hajos Alfred National Swimming Pool in Budapest, Hungary, Monday, July 24, 2017. (Szilard Koszticsak/MTI via AP) AP

Απογοήτευση για τον αποκλεισμό από την τετράδα και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο ήρθε αυτός επικρατεί στο στρατόπεδο της Εθνικής ομάδας πόλο των γυναικών.

Η κατάρα των πέναλτι καθώς και των τελευταίων δευτερολέπτων, χτύπησε και πάλι την εθνική ομάδα πόλο γυναικών, στο κομβικό παιχνίδι με την Ισπανία, στερώντας της την πρόκριση στην τετράδα του 17ου παγκοσμίου πρωταθλήματος Υγρού στίβου της Βουδαπέστης.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΣΑΤ, ΠΑΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Και η "ελληνική τραγωδία" που εξελίχθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο ιστορικό κολυμβητήριο «Άλφρεντ Χάγιος» , και έβαλε φραγμό στην παρουσία της εθνικής στα ημιτελικά (εκεί που θα έβρισκε μπροστά της τον Καναδά του Χάρη Παυλίδη) δεν παίχτηκε για πρώτη φορά. Η εθνική ομάδα ήταν και πάλι στο ίδιο έργο θεατής. Πριν 16 μήνες στο προολυμπιακό τουρνουά στη Χάουντα της Ολλανδίας, στις 26 Μαρτίου του 2016, η ελληνική ομάδα αντιμετώπιζε τη Ρωσία, σε παιχνίδι που θα έκρινε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας. Η Έλενα Ξενάκη έδωσε προβάδισμα 10-9 στην εθνική, περίπου 20’’ πριν το τέλος, για να ισοφαρίσει η Σιμάνοβιτς 10-10, στα 4’’ πριν ολοκληρωθεί η χιτσκοκική αναμέτρηση. Στη διαδικασία των πέναλτι οι Ρωσίδες επικράτησαν 13-10 και η Ελλάδα έμεινε εκτός νυμφώνος, στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Το βράδυ της Δευτέρας (24.7), ξημερώματα Τρίτης, η ιστορία επαναλήφθηκε. Η νέα τραγωδία, έπληξε πάλι την εθνική. Λες και κάτι ήξεραν οι Ισπανοί θεατές, οι οποίοι χόρευαν συρτάκι στο ημίχρονο της αναμέτρησης, όταν το εμβληματικό κολυμβητήριο, πλημμύρισε από ήχους της παγκοσμίως γνωστής ελληνικής μελωδία…

Η Έλενα Ξενάκη με παλικαρίσιο γκολ, έδωσε προβάδισμα στην Εθνική, κατά σύμπτωση με 10-9. Όπως και τότε. Πέντε δευτερόλεπτα πριν το τέλος η Ισπανία ισοφάρισε με παίκτρια παραπάνω (αυστηρή η απόφαση των διαιτητών προκάλεσε τα παράπονα της ελληνικής αποστολής) και η Ισπανία ισοφάρισε με την αριστερόχειρα Φόρκα 10-10, έχοντας 7/10 στην παραπάνω.

Όλα είχαν πάρει το δρόμο τους. Τα …φίδια άρχισαν να ζώνουν τους φίλους της Εθνικής που έχει έξι χαμένους προημιτελικούς από το 2012 σε μεγάλες διοργανώσεις… Στην ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι, η εθνική παρά την απόκρουσης της Χρυσής Διαμαντοπούλου στο τρίτο πέναλτι (Φόρκα), δεν ευστόχησε στα δύο τελευταία (δοκάρι η Νικόλ Ελευθεριάδου, αποκρούστηκε το πέναλτι της Φιλιώς Μανωλιουδάκη) και η Ισπανία πανηγύρισε με 14-12 την πρόκριση στα ημιτελικά.

Τα δάκρυα των Ελληνίδων διεθνών, που αδυνατούσαν να πιστέψουν την οδυνηρή έκβαση και τον αποκλεισμό (κάποιοι έκαναν λόγο για νέα αυτοχειρία), έγραψαν τον επίλογο. Λίγο αργότερα, ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Μορφέσης, με παραστατικό τρόπο, τόνιζε ότι «ένα μπλοκ», που δυστυχώς δεν υπήρξε στο τελευταίο σουτ, στέρησε από την εθνική την πρόκριση στην τετράδα και κατά συνέπεια μια μεγάλη διάκριση. Προσεχής αντίπαλος της Ελλάδας σε αγώνα για τις θέσεις 5-8 ,η Ουγγαρία, την Τετάρτη (26.7, 16.00), η οποία έπεσε θύμα έκπληξης από τον Καναδά. (Το άλλο ζευγάρι των χαμένων στους προημιτελικούς Ιταλία- Ολλανδία).

Αρχικά, ο προπονητής της Εθνικής, Γιώργος Μορφέσης, είπε: "Δυστυχώς κάναμε κάποια λάθη στο τέλος του παιχνιδιού. Δεν διαχειριστήκαμε καλά το χρόνο της επίθεσης, βιαστήκαμε, το κάναμε και στο τέλος του τρίτου οκταλέπτου, το κάναμε στο τέλος και του τέταρτου, απλά εκεί το πληρώσαμε. Φαινόταν ότι η Εσπάρ κράτησε την παίκτρια μας, γι αυτό δεν έφυγε από κοντά, αλλά έπρεπε να αντιδράσουμε. Να βγάλουμε τον παίκτη λιγότερο. Ένα μπλοκ ήταν ουσιαστικά μια είσοδος στην τετράδα. Έτσι είναι αυτά τα παιχνίδια, κρίνονται στη λεπτομέρεια. Λυπάμαι πολύ γιατί κάναμε μεγάλη προσπάθεια, και η ομάδα μας είναι μια καλή ομάδα. Μπορεί να είναι νεανική ως επί το πλείστον, αλλά έχει δυνατότητες και αυτό θα φανεί στο μέλλον".

- Να επιστρέψουμε στην τελευταία επίμαχη φάση. Στην παίκτρια παραπάνω σκόραραν οι Ισπανίδες. Θεωρείται ότι υπήρξε λάθος αποβολή;

"Έχω την εντύπωση, θέλω να το δω και στο βίντεο, ότι η Ισπανίδα που κέρδισε το φάουλ, έπιασε την παίκτριά μας και την κράτησε κοντά. Δεν την άφησε να φύγει. Κι ο διαιτητής έδωσε αποβολή. Νομίζω ότι ήταν πολύ καθοριστικό σφύριγμα αυτό. Για κάποιο λόγο οι διαιτητές δεν ήταν καλοί σήμερα για την ελληνική ομάδα. Αυτά έχει ο αθλητισμός. Έπρεπε να βγάλουμε τον παίκτη λιγότερο και να μην συζητάμε για διαιτησία. Δυστυχώς όμως δεν το καταφέραμε. Φτάσαμε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου τα πράγματα είναι ρουλέτα".

-Και παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε η απόκρουση της Χρυσής Διαμαντοπούλου και είχαμε αποκτήσει ένα προβάδισμα έναντι της Ισπανίας… Όμως οι Ισπανίδες ήταν πιο εύστοχες…

"Είχαμε πει από πριν ποιες θα εκτελέσουν τα πέναλτι, Είχαμε πει και τη σειρά. Μας χάλασε λίγο τον σχεδιασμό, η αποβολή της Τσουκαλά με τρεις ποινές και η οποία δεν μπορούσε να σουτάρει… Όπως και η Κώτσια για τον ίδιο λόγο… Στα πέναλτι είναι θέμα μέρας. Αν το έβαζε η Φιλιώ, ή η Νικόλ δεν θα συζητούσαμε τώρα. Τα πέναλτι, μπαίνουνε και χάνονται… Έτσι είναι".

-Κι επειδή πλέον η εθνική θα παίξει για τις θέσεις 5-8, θα βρεθεί κίνητρο για την ομάδα;

"Πρέπει να βρούμε κίνητρο. Είναι εμπειρία για τα νέα παιδιά. Όπως είμαστε απογοητευμένοι εμείς, είναι απογοητευμένοι και οι αντίπαλοί μας. Θα πρέπει να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να πάμε να τερματίσουμε όσο μπορούμε ψηλότερα".

Από την πλευρά της η Χριστίνα Τσουκαλά τόνισε αρχικά: "Δεν έφταιξε κάτι για την απώλεια της νίκης και της πρόκρισης. Ήμασταν καλές στην άμυνα και στην επίθεση. Θα μπορούσαμε να είχαμε βρει περισσότερε λύσεις, υπογράμμισε η Χριστίνα Τσουκαλά. Το ότι κρίθηκε στα πέναλτι δεν σημαίνει κάτι. Θα μπορούσαμε βέβαια να είχαμε κερδίσει το παιχνίδι, από πιο πριν. Ήμασταν και μπροστά στο σκορ αρκετές φορές, αν κι αυτές προσπέρασαν τρεις φορές. Η Ισπανία είναι διαχρονικά πολύ καλή ομάδα. Ήταν αργυρή Ολυμπιονίκης το 2012 στο Λονδίνο. Το 2016 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Αυτό που έγινε, έγινε, τελείωσε. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω".

-Το momentum ήταν μαζί μας στο τέλος… Με ένα γκολ μπροστά και κατόπιν με τη Χρυσή Διαμαντοπούλου να αποκρούει το τρίτο πέναλτι… Και πριν ένα χρόνο είχατε την οδυνηρή ήττα με τον ίδιο τρόπο από τη Ρωσία που σας στέρησε τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες...

"Στενοχωριέμαι πολύ γιατί είμαστε μια πολύ καλή ομάδα. Και τα γκολ της ισοφάρισης τα τρώμε στα τελευταία δευτερόλεπτα, είναι πραγματικά κάτι σαν μαχαίρι στην καρδιά. Όταν πάει στα πέναλτι το παιχνίδι, είναι 50-50. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Και η Χρυσή τα πήγε πολύ καλά και στις κοπέλες δεν μπορείς να πεις γιατί χάσανε τα πέναλτι… Κι έχασε κι η Ισπανίδα. Πάει και τελείωσε Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο… Τα πέναλτι είναι πέναλτι. Τα΄ βαλες τα’ βαλες. Το’πιασε η άλλη, το’πιασε".

-Υπάρχει κίνητρο για την κατάταξη στις θέσεις 5-8;

"Τώρα αυτά τα παιχνίδια είναι πολύ δύσκολα. Υπό την έννοια να μπεις σε μια ψυχολογία ξανά να παίξεις. Αυτό είναι το άθλημά μας. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό το παιχνίδι , αυτή την ήττα και να πάρουμε την καλύτερη δυνατή θέση που μπορούμε".

-Κι είχαμε άλλα δύο σημεία αρνητικά. Και την αποβολή τη δική σου και της Κώτσια. Στερήθηκε η ομάδα την εμπειρία τη δική σου και τη δύναμη της συμπαίκτριάς σου

"Ναι οι Χριστίνες βγήκαμε. Σε τέτοια παιχνίδια, όλες συμμετέχουν το ίδιο κι όλες προσπαθούν με την ψυχή τους, και την αγάπη τους για άθλημα. Δεν σημαίνει κάτι που βγήκα εγώ, ούτε η Κώτσια. Τα κορίτσια προσπάθησαν και τα πήγαμε μέχρι το τέλος πάρα πολύ καλά".

Photo credits: Szilard Koszticsak/MTI via AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ