ΠΟΛΟ

Λέανδρος: "Γίνομαι δέκτης των προβληματισμών των σωματειακών προπονητών"

Λέανδρος: "Γίνομαι δέκτης των προβληματισμών των σωματειακών προπονητών"

Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας πόλο των Νέων Γυναικών Στέφανος Λέανδρος, αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω του κορονοϊού.

Εν αναμονή των εξελίξεων, όσον αφορά στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και στις αγωνιστικές δραστηριότητες του αθλήματος, μετά την ελάφρυνση των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του covid-19, βρίσκεται και ο προπονητής της Εθνικής μας ομάδας υδατοσφαίρισης των Νέων Γυναικών Στέφανος Λέανδρος.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μένει σπίτι, έχει "λιώσει" το βίντεο και την τηλεόραση με την παρακολούθηση παλιότερων αγώνων και την ανάλυσή τους, είναι συνεχώς σε επαφή με συναδέλφους του από το εξωτερικό, αλλά και με αυτούς στην Ελλάδα και αναμένει τα αποτελέσματα των τηλεδιασκέψεων που έχουν οι αρμόδιοι φορείς με την Ομοσπονδία και την αθλητική ηγεσία, αλλά και τις διεθνείς συνομοσπονδίες (LEN, FINA) προκειμένου να κάνει τα πλάνα και τον προγραμματισμό του.

Για την Εθνική Νέων Γυναικών ήταν προγραμματισμένο για φέτος το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Ρώμη της Ιταλίας (Όστια 23-30 Αυγούστου). Εν αναμονή της σχετικής απόφασης της LEN, το πιθανότερο είναι πως και αυτή η διοργάνωση πάει για αναβολή.

Ο Στέφανος Λέανδρος, στο μεταξύ, παρακολουθεί την πορεία των κοριτσιών που θα είχε στην προετοιμασία της προεθνικής ομάδας από τις ενημερώσεις που έχει στις διαδικτυακές επαφές του με τους σωματειακούς προπονητές, οι οποίοι του εκφράζουν συνεχώς τους προβληματισμούς τους για το τι μέλει γενέσθαι σε όλους τους τομείς.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ: “Δυστυχώς δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα απλά που κάνει η πλειοψηφία των συνανθρώπων μας αυτήν την περίοδο. Που μένουν σπίτι και τηρούν τους κανόνες και τα μέτρα προστασίας, προκειμένου να προστατέψουν το υπέρτατο αγαθό, την υγεία μας και τη ζωή μας.

Οπλισμένοι με υπομονή, προσπαθούμε να περάσουμε αυτήν τη δύσκολη περίοδο όσο πιο δημιουργικά γίνεται. Αυτές τις μέρες βλέπω και αναλύω αγώνες του τελευταίου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Νέων Γυναικών), ενώ νωρίτερα μελετούσα αυτούς του Παγκοσμίου. Έχουμε ανοιχτή γραμμή και με τους προπονητές άλλων Εθνικών ομάδων και σίγουρα υπάρχει μια ανυπομονησία για το πότε θα ξαναπάρουν όλα μπρος.

Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις από τις τηλεδιασκέψεις που έχουν οι αρμόδιοι φορείς με την Ομοσπονδία μας και την αθλητική ηγεσία, αλλά περιμένουμε τις αποφάσεις τις δικές τους, που θα είναι πάντα στο πλαίσιο του σχεδίου της Πολιτείας και του ΕΟΔΥ, για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε.

Παράλληλα αναμένουμε και τις αποφάσεις των διεθνών συνομοσπονδιών, δηλαδή της Ευρωπαϊκής (LEN) και της Παγκόσμιας (FINA) ώστε να ξέρουμε αν θα διεξαχθούν τελικά κάποιες διοργανώσεις και ποιες θα είναι αυτές. Είμαστε, λοιπόν, σε στάδιο αναμονής, δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε ούτε να κάνουμε κάποιο προγραμματισμό. Δύσκολα θα γίνει φέτος το Ευρωπαϊκό μας στη Ρώμη στις προγραμματισμένες ημερομηνίες (23-30/8). Το πιθανότερο είναι να αναβληθεί για αργότερα και ίσως – λόγω των μεγάλων προβλημάτων που είχε η Ιταλία με τον ιό- να μετατεθεί η έδρα του σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

Στις επαφές που -όπως σας είπα- έχω με τους προπονητές άλλων Εθνικών ομάδων διαπιστώνω, φυσικά, ότι είναι όλοι στην ίδια κατάσταση. Δεν ξέρει κανείς τι γίνεται. Κάνουμε κάποιες συζητήσεις και θα πρέπει να σας αποκαλύψω ότι δύο από αυτούς επιθυμούν, όταν φυσικά χαλαρώσουν τα μέτρα και επιτραπούν οι προπονήσεις και οι μετακινήσεις, να έλθουν στην Ελλάδα για κοινή προετοιμασία μαζί μας.

Με τα κορίτσια που προορίζονται για τη φετινή Εθνική μας ομάδα Νέων Γυναικών δεν έχω άμεση επαφή, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα ένα συγκεκριμένο γκρουπ. Παρακολουθώ, όμως, την πορεία της κατάστασής τους μέσω των προπονητών τους στις ομάδες τους, που με τη σειρά τους παρακολουθούν διαδικτυακά την εκγύμνασή τους.

Στις επικοινωνίες μας αυτές, όπως είναι φυσικό, γίνομαι δέκτης των προβληματισμών των σωματειακών προπονητών: Πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη συνέχεια, αν θα γίνουν και πώς θα εξελιχθούν τα ηλικιακά πρωταθλήματα. Διότι θα πρέπει να υπάρξει και μια περίοδος προσαρμογής, ενώ υπάρχει κίνδυνος και για τυχόν τραυματισμούς.

Επίσης προβληματίζονται για το πώς μπορούν να απασχολήσουν τις αθλήτριές τους δημιουργικά μέχρι την επάνοδο στις κανονικές προπονήσεις. Γιατί είναι με σχεδόν δεμένα τα χέρια. Επίσης, για το πώς θα προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και πώς θα γίνει ο νέος προγραμματισμός. Εκφράζουν ανησυχίες, εξάλλου, για τους χώρους προπόνησης, δηλαδή τα κολυμβητήρια. Πότε και με ποιο τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα αυτά να φιλοξενήσουν και πάλι τους αθλητές και τις αθλήτριες των σωματείων. Και με ποιες προδιαγραφές.

Είναι κάτι πρωτόγνωρο. Μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας για τις αθλήτριες δεν θα είναι απλό, αν δεν τους δοθεί αρκετός χρόνος για να μπορέσουν να προετοιμάσουν σωστά.

Ο καθένας το κοιτάει από διαφορετική σκοπιά το θέμα της επανέναρξης των διοργανώσεων. Εγώ από τη πλευρά μου, για παράδειγμα, δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ή δεν έχω διαπιστώσει κάτι στο περιβάλλον μου και θέλω να ξαναρχίσουμε. Όμως, είναι ένα θέμα που πρέπει να το απαντήσουν οι ειδικοί. Στα θέματα της υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν ρισκάρουμε και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες τους. Άλλωστε, από την αρχή η Ομοσπονδία μας, σε συνεργασία με το ιατρικό τιμ, αντέδρασε σωστά και ελήφθησαν έγκαιρα και σωστά οι αποφάσεις. Έτσι, λοιπόν, βήμα - βήμα τώρα θα επιδιώξουμε να επιστρέψουμε γρήγορα, αλλά ομαλά στην κανονικότητα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ