ΠΟΛΟ

Κραβαρίτης: "Δικαίωση για τους κόπους των παιδιών"

Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ / ΥΔΡΑΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ / ΥΔΡΑΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο προπονητής της Εθνικής Εφήβων στο πόλο, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και αναφέρθηκε στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο, στο μέλλον των παιδιών, αλλά και στα προβλήματα που υπάρχουν.

Ο Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 στην εκπομπή “Πάμε αποδυτήρια” με τους Λευτέρη Αμπατζή και Γιάννη Λαμπίρη, για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ουγγαρίας. Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας των Εφήβων στο πόλο, αναφέρθηκε στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο, στο μέλλον των παιδιών, αλλά και στα προβλήματα που υπάρχουν.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στον Sport24 Radio 103,3

Για τις πρώτες του αντιδράσεις μετά το τέλος του αγώνα: "Αισθάνθηκα μόνο περηφάνια για αυτά τα παιδιά. Μία δικαίωση. Τα συναισθήματα είναι χαράς, δικαίωσης των παιδιών πάνω απ όλα για τα παιδιά για τις θυσίες που έχουν κάνει. Για τους κόπους των παιδιών".

Για το εάν είχαν θέσει από την αρχή ως στόχο την κατάκτηση ενός μεταλλίου: "Πρέπει να είσαι εγωιστής για να πεις εξαρχής ότι πάω να πάρω το χρυσό. Είχαμε δει τον όμιλο μας, ήταν ένας αρκετά δύσκολο όμιλος. Όχι μόνο ο δικός μας όμιλος, αλλά και ο διπλανός. Στον όμιλο μας ήταν η Ουγγαρία, η Ρωσία, η Αργεντινή και η Κίνα και απέναντι ήταν η Κροατία, η Ιταλία και η Αμερική. Ειδικά η Αμερική κατέβηκε με μία φανταστική ομάδα μετά από χρόνια. Είχαμε πει ότι πρώτος μας στόχος ήταν η πρώτη θέση στον όμιλο γιατί θα μας έδινε ένα πιο εύκολο δρόμο απευθείας προς την οκτάδα και την τετράδα.

Όταν φτάνεις στα προημιτελικά όλα είναι ανοικτά. Τα φαβορί γίνονται αουτσάιντερ και τα αουτσάιντερ ξαφνικά κερδίζουν. Είναι όλα ανοικτά. Μέσα σε 24 ώρες παίζονται όλα για όλα. Κλειδί για μας ήταν η κατάκτηση της πρώτης θέσης του ομίλου μας. Αυτό μας έδωσε απευθείας την πρόκριση στην οκτάδα, πιο εύκολο χιαστί και όταν πια φτάνεις στην τετράδα πρέπει να κερδίσεις δύο υπερομάδες για να φτάσεις στην κατάκτηση ενός ομίλου"

Για το ποιο ήταν το πιο δύσκολο παιχνίδι: "Το πρώτο με την Ουγγαρία στον όμιλο, το οποίο ήταν και το κλειδί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης".

Για το εάν ταιριάζει στους Έλληνες το πόλο: "Είναι ένα άθλημα το οποίο εάν το λατρεύεις δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αισθανόμαστε λίγο φτωχοί συγγενείς των άλλων αθλημάτων για αυτό δίνουμε πάντα τον καλύτερο μας εαυτό για να είμαστε στο προσκήνιο. Θεωρώ ότι ο αθλητισμός ταιριάζει στον Έλληνα. Η οξυδέρκεια και το ταλέντο που έχουμε δεν υπάρχουν. Τώρα είναι το πόλο, το μπάσκετ, ο στίβος. Αρκεί βέβαια, αυτή την εξυπνάδα να τη χρησιμοποιούμε για τους σωστούς λόγους".

Για το εάν ο Έλληνας όταν νιώθει αδύναμος αισθάνεται πιο δυνατός είπε: "Νομίζω ότι στις δυσκολίες υπάρχει πάντα συσπείρωση και ομαδικό κλίμα. Κάτι που δεν υπάρχει στην καθημερινότητα μας. Προφανώς μας ταιριάζει η ταλαιπωρία ως λαός. Αν θέλουμε να ταλαιπωρούμαστε για να πάμε μπροστά εγώ τι να πω"

Για προβλήματα που υπάρχουν για την προετοιμασία των αθλητών και το επίπεδο των Έλληνων προπονητών: "Όλοι μιλούν . Έχει μείνει μόνο ο Άγιος Κοσμάς. Εκεί δούλεψαν η Εθνική Ανδρών, η Εθνική γυναικών, η Εθνική Εφήβων, η Εθνική Νέων Ανδρών, όλοι. Ξεκινούσαμε από το πρωί και ρολόι το πηγαίναμε μέχρι το βράδυ. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί μία λύση. Αυτά εμάς μας απασχολούν μέχρι να πέσουμε στην πισίνα, από εκεί και πέρα είναι θέμα των αρμοδίων. Εμείς από τη στιγμή που μπαίνουμε στην πισίνα πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Με ότι έχουμε με αυτό παλεύουμε".

Για τους αθλητές που προέρχονται από αθλητικές οικογένειες: "Σίγουρα, αυτά τα παιδιά έχουν μπει λίγο πιο γρήγορα στον χώρο του αθλήματος γιατί ακολουθούν τους γονείς του, αλλά να ξέρετε ότι αυτό μετρά περισσότερο στις πιο μικρές ηλικίες. Σε αυτή την ηλικία πια τα παιδιά δεν έχουν καμία διαφορά. Τα παιδιά που δεν προέρχονται από αθλητικές οικογένειες έχουν καλύψει αυτό το κενό. Τι εννοώ με αυτό. Υπάρχουν παιδιά που από 6 ετών είναι στις πισίνες επειδή οι γονείς τους έπαιζαν πόλο ή ήταν κολυμβητές και άλλα που ξεκίνησαν στα 10 ή στα 12. Αυτό παίζει το ρόλο του στην αρχή, αλλά πλέον στα 17-18 χρόνια των παιδιών έχει κλείσει αυτή η ψαλίδα και είναι όλα στο ίδιο επίπεδο".

Για το πόσο είναι να πείσει κάποιος τα παιδιά ότι το γκολ και η νίκη δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά πάνω απ όλα μετρά η ομαδική λειτουργία: "Αυτό ακριβώς έγινε σήμερα. Το μάθημα αυτό έγινε σήμερα. Σεβαστήκαμε την ομαδική λειτουργία μέσα από μία επιτυχία. Σήμερα κατάλαβαν αυτά τα παιδιά ότι εάν σέβεσαι την ομαδικότητα μπορείς να φτάσεις στην κορυφή. Δεν αρκεί μόνο να τους το πεις πρέπει να μπορείς να τους αποδείξεις και αυτό συνέβη σήμερα"

Για το πόσο αγχωτικό μπορεί να είναι το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά θα πρέπει μετά να παραμείνουν σε κορυφαίο επίπεδο και ως άνδρες: "Είναι μία άλλη διαδικασία. Το πόλο σε ανδρικό επίπεδο είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με αυτό που παίξαμε εδώ. Είναι μία άλλη διαδικασία. Όταν φτάσουν κάποια από αυτά τα παιδιά στα 20 τους να διεκδικούν θέση στην εθνική ομάδα των ανδρών τότε θα δούμε ποια από αυτά τα παιδιά θα είναι έτοιμα. Δεν πρέπει να είναι αγχωτικό, αλλά πρέπει να είναι παράδειγμα ότι ο δρόμος είναι αυτός. Για να φτάσεις λοιπόν στο σημείο να διαδεχτείς τον Φουντούλη ο οποίος ήταν τρίτος και τέταρτος στον κόσμο, κάτι που δεν είναι λίγο, θα πρέπει να είναι στα κόκκινα συνέχεια".

Για τα νέα πρόσωπα στις εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών: "Ήδη απορροφήθηκαν από το Καζάν και έπειτα τουλάχιστον τρία παιδιά. Ο Ζερδεβάς ο οποίος ήταν ο τερματοφύλακας της Εθνικής ομάδας των Νέων, ο Δημήτρης Νικολαΐδης που ήταν ο φουνταριστός της, ο Δημήτρης Σκουμπάκης, ο οποίος πήγε πολύ καλά στο πρόσφατο ευρωπαϊκό".

Ακούστε αναλυτικά τις δηλώσεις του κόουτς της Εθνικής στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ