MMA

Τα νέα μέτρα για το Weight Cutting στο UFC δείχνουν τα δόντια τους!

Τα νέα μέτρα για το Weight Cutting στο UFC δείχνουν τα δόντια τους!

Τον περασμένο Μάιο, η αθλητική επιτροπή της Καλιφόρνια, πέρασε 10 νέα μέτρα που έχουν ως σκοπό να καταπολεμήσουν την πολύ επικίνδυνη πρακτική του έντονου κόψιμου βάρους των μαχητών (extreme weight cutting).

Εν συντομία, αυτό είναι η προσπάθεια του μαχητή να αγωνιστεί σε όσο το δυνατόν μικρότερη κατηγορία βάρους. Έτσι αφυδατώνει υπερβολικά τον εαυτό του μέχρι την ζύγιση, πιάνει το βάρος και μετά έχει 24 ώρες μέχρι τον αγώνα για να πάρει πίσω τα κιλά που έκοψε με υγρά και φαγητό με την ελπίδα ότι θα είναι βαρύτερος από τον αντίπαλο και θα έχει πλεονέκτημα.

Αυτή είναι μια τακτική που πολλές φορές είναι βάρβαρη και εξαιρετικά επικίνδυνη με πολλούς τρόπους. Μέσα σε αυτά τα 10 μέτρα, που περιλαμβάνουν και αυστηρότερες τιμωρίες (οικονομικές και μη) για όσους δεν πιάνουν τα κιλά τους, είναι η αδειοδότηση κάθε μαχητή από ιατρό για το αν μπορεί να παίξει στην κατηγορία που θέλει με βάση το βάρος του.

Οι μαχητές θα παρακολουθούνται από τον γιατρό της επιτροπής από την στιγμή που θα αιτηθούν άδεια για να πάρουν μέρος σε κάθε αγώνα (απαραίτητη διαδικασία πριν από κάθε μάχη) για την διακύμανση του βάρους τους, πόσα κιλά κόβουν και πόσο σύντομα όπως και το επίπεδο της αφυδάτωσης τους την ημέρα του αγώνα.

Μάλιστα, θα γίνεται έλεγχος του βάρους των αθλητών 30 μέρες και 10 μέρες πριν τον αγώνα ώστε ο γιατρός να σιγουρευτεί ότι δεν κόβουν πολλά κιλά ενώ εκτός από την κανονική επίσημη ζύγιση που είναι μια μέρα πριν την μάχη, οι μαχητές θα ζυγίζονται και την ίδια μέρα της μάχης με την αυστηρή προϋπόθεση να μην έχουν πάρει περισσότερα κιλά από το +10% του βάρους που ζυγίστηκαν. Δηλαδή ένας μαχητής που θέλει να παίξει στην Welterweight κατηγορία, θα ζυγιστεί επίσημα 77 κιλά και μετά μια μέρα μετά δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 84 κιλά που είναι ήδη μια σημαντική διαφορά.

Αυτό θεωρείται ότι είναι και το φυσιολογικό βάρος ενός μαχητή ή το Walk around weight από το οποίο πρέπει να κόβουν. Δηλαδή ένας μαχητής για να παίξει στην featherweight κατηγορία, 66 κιλά, πρέπει να ζυγίζει κανονικά το πολύ 72 κιλά.

Το πρώτο "θύμα" της νέας πολιτικής είναι ο πρώην Bandamweight πρωταθλητής Renan Barao, ο οποίος ήταν να αντιμετωπίσει σε αυτά τα κιλά (61.2) τον Ajamain Sterling όπως όταν πήγε να πάρει την άδεια από την επιτροπή της Καλιφόρνια, αυτή αρνήθηκε να τον αδειοδοτήσει για αυτή την κατηγορία αφού πριν από 3 χρόνια, στην προσπάθεια του να κόψει κιλά είχε λιποθυμίσει και είχε χτυπήσει το κεφάλι του στη μπανιέρα πριν από μάχη τίτλου.

Έτσι έκρινε η επιτροπή ότι αυτή η κατηγορία είναι πολυ μικρή για τον Barao, ουσιαστικά αναγκάζοντας τον από την επόμενη φορά να παίζει πιο ψηλά. Αν σκεφτούμε ότι ο προπονητής του είναι πει ότι το κανονικό του βάρος (Walk weight) είναι 70-71 κιλά, πάνω από το +10% (67 κιλά) τότε καλά έκαναν.

Σύμφωνα με την επιτροπή σε αυτά τα πολύ λίγα event που έχουν γίνει από τότε που ενεργοποιήθηκαν οι νέοι κανόνες, έχουν προτείνει σε 10 μαχητές να ανέβουν κατηγορία και αυτά τα στοιχεία έχουν περαστεί στο σύστημα για να τα εφαρμόσουν όλες οι επιτροπές στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, 30 μέρες πριν από το UFC 214 στις 29 Ιουλίου, οι μαχητές των τριών main fights του event Daniel Cormier vs. Jon Jones, Cristiane Justino vs. Tonya Evinger και Τyron Woodley vs. Demian Maia ζυγίστηκε από τους ιατρούς ζωντανά μέσω facetime και Skype ώστε να δείξουν ότι δεν είναι πολύ βαριοί για την κατηγορία και παρότι δεν ανακοινώθηκαν τα κιλά τους, η επιτροπή είπε ότι ήταν ικανοποιημένη από το βάρος τους.

Αυτά τα μέτρα πάντως αναμένεται να αλλάξουν πολύ το "παιχνίδι" αν εφαρμοστούν 100% και μέχρι στιγμής και το UFC και το Bellator έχουν δηλώσει δημόσια της απόλυτη υποστήριξη τους σε αυτά. Για παράδειγμα, ο GSP αγωνίζεται κανονικά στα 77 κιλά αλλά ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι το Walk around weight του είναι περίπου 87 κιλά που είναι και πάνω από το όριο και ο Καναδός δεν είναι και από τους πιο "μεγάλους" welterweights υπάρχουν άλλοι που κόβουν ακόμη πιο πολλά κιλά.

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Ρώσοι χούλιγκανς εκπαιδεύονται στα γυμναστήρια για να κυνηγήσουν τους Άγγλους (ΒΙΝΤΕΟ)

Σοκ και δέος: Η καυτή Anzhelika Anderson θα σε… γονατίσει! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

O τσιγγάνος πυγμάχος που "τρόλαρε" τους Ναζί και το πλήρωσε με την ζωή του (ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ