MMA

Πώς η πυγμαχία κρατάει τους νέους της Κολομβίας μακριά από συμμορίες

Πώς η πυγμαχία κρατάει τους νέους της Κολομβίας μακριά από συμμορίες

Το πρόγραμμα Walking to the Ring ξεκίνησε το 2016 και είχε ως στόχο να κρατήσει τους νέους στην Κολομβία μακριά από τους δρόμους και να τους δείξει πως υπάρχει η εναλλακτική λύση του αθλητισμού και συγκεκριμένα της πυγμαχίας.

Το Medellin ήταν η πόλη που μεγαλούργησε ο βαρόνος της κοκαΐνης Pablo Escobar που αφαιρούσε ζωές για ασήμαντες αφορμές και μέχρι σήμερα η σκιά του πλανάται στον ουρανό της Κολομβίας.

Σε έναν μικρό λόφο της πόλης δεκάδες νέοι κάνουν προπονήσεις πυγμαχίας. Εάν δεν ήταν εκεί μάλλον θα βρίσκονταν έξω στους δρόμους ως μέλη συμμοριών. Οι πιθανότερες εργασίες που βρίσκει ένας νέος στο Medellin είναι ως drag dealer ή αγγελιαφόρος κάποιου έμπορου ναρκωτικών.

"Είναι πολύ δύσκολο να ανήκεις σε μία κοινωνία που στην γειτονιά σου το πρώτο πράγμα που μυρίζεις είναι η μαριχουάνα", αναφέρει ένας εκ των επίδοξων πυγμάχων. "Δεν γίνεται να είσαι ο καλός σε μία κοινωνία που υπάρχουν μόνο κακές ευκαιρίες", καταλήγει.

Το πρόγραμμα Walking to the Ring ξεκίνησε το 2016 και είχε ως στόχο να κρατήσει τους νέους μακριά από τους δρόμους και να τους δείξει πως υπάρχει η εναλλακτική λύση του αθλητισμού και συγκεκριμένα της πυγμαχίας. Για πολλούς νέους εκεί έξω η πυγμαχία είναι μία διέξοδος από την εγκληματικότητα που κυριαρχεί. "Όταν χτυπώ τον σάκο, μου φεύγει η οργή και μένω ήρεμος", ομολογεί ένας εκ των νεαρών.

Το Medellin σήμερα έχει γνωρίσει στιγμές ανάπτυξης σε σχέση με το παρελθόν. Μετά τον θάνατο του Escobar οι δολοφονίες μειώθηκαν κατά 90%! Παρόλα αυτά τα περισσότερα εγκλήματα προέρχονται από "χτυπήματα" συμμοριών.

Ένα πρώην μέλος συμμοριών,ο Cezar Cardona είναι πλέον ο άνθρωπος που τρέχει το project που αφορά την πυγμαχία και εξηγεί γιατί θα πετύχει.

"Αυτά τα παιδιά νιώθουν αναγνώριση όταν πυγμαχούν. Νιώθουν πως κάνουν... κάτι, ανήκουν κάπου και είναι αποδεκτοί", υπογραμμίζει.

Τα παιδιά που ανήκουν σε αυτό το project είναι ως επί το πλείστον από φτωχές οικογένειες που έχουν ως παράδειγμα κάποιον συμμορίτη της γειτονιάς. Με την πυγμαχία βρίσκουν τρόπο να αντισταθούν.

Αν δεν το κάνουν καταλήγουν σε δουλειές που αφορούν εγκληματικές δραστηριότητες(διακίνηση ναρκωτικών) και φτάνουν αργότερα ανεβαίνοντας βαθμίδες, να δολοφονούν ανθρώπους ή να κάνουν ληστείες.

Ο Cardona είναι από τους τυχερούς, καθώς όταν εγκαταλείπεις μία συμμορία αντιμετωπίζεις συνέπειες. Ζει με αυτόν τον φόβο, ωστόσο πλέον έχει έναν σκοπό στην ζωή του. Να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψυχές.

Η Laura Saavedra για παράδειγμα είδε την μητέρα της να εκδίδεται για να έχει ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι. Εκείνη δεν ήθελε να πουλάει το κορμί της και ψάχνει την διέξοδο.

"Όταν πυγμαχώ νιώθω ελεύθερη", τονίζει. Θέλει να αποδείξει στα νεαρά κορίτσια πως υπάρχει και άλλος δρόμος εκτός της πορνείας για να επιβιώσουν. Δείτε το βίντεο του Reuters για την κατάσταση που επικρατεί στην Κολομβία και την σανίδα...σωτηρίας που λέγεται πυγμαχία.

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Mike Tyson: Καπνίζω κάνναβη 40.000 δολαρίων (ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ