ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με επιτυχία η ημερίδα της ΕΟΕ

Με επιτυχία η ημερίδα της ΕΟΕ
NEWSPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της ΕΟΕ η ημερίδα για την παρουσίαση του έργου που αφορά τη μελέτη, τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου Διαδικτυακού Συστήματος Προβολής Ολυμπιακών.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.) ανέπτυξε, μετά από διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού, τη Διαδικτυακή Πύλη με Θέμα τους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία περιλαμβάνει έναν τεράστιο πλούτο στοιχείων, ο οποίος μέσα στο Νοέμβριο θα είναι προσβάσιμος στον κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω της ιστοσελίδας www.hoc.gr και με ένα κλικ, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα βλέπει την τεράστια Ολυμπιακή κληρονομιά της χώρας μας, σε ψηφιακή μορφή.

Ο αριθμός των εγγράφων που ψηφιοποιήθηκαν, τεκμηριώθηκαν και τοποθετήθηκαν στο ψηφιακό αποθετήριο έφτασε στις 40.000. Ανάμεσά τους, αποφάσεις της Ολομέλειας, χειρόγραφες επιστολές εξεχουσών προσωπικοτήτων του Ολυμπιακού κινήματος όπως ο Βαρώνος Pierre De Coubertin, αποκόμματα εφημερίδων και άλλα έγγραφα, τα οποία θα διατίθενται στους ερευνητές, στους λάτρεις της Ολυμπιακής Ιδέας και των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, εύκολα, γρήγορα και άμεσα διασφαλίζοντας τη διάσωση του υλικού αυτού από τη φθορά του χρόνου. Στο υλικό που ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε περιλαμβάνονται επίσης βιβλία, χειρόγραφα, αφίσες, προγράμματα αγώνων, δοκίμια, φιλοτελικό υλικό από τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, πίνακες ζωγραφικής καθώς και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις αντικειμένων υψηλής πολιτισμικής αξίας.

Με επιτυχία η ημερίδα της ΕΟΕ
NEWSPORTS

Πέρα από την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση περιλαμβάνει ένα πλήθος υποσυστημάτων και καινοτόμων πολυμεσικών εφαρμογών που μεταξύ άλλων αναδεικνύουν τη προσφορά της Ελλάδος στη γέννηση και ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων και βέβαια στο Ολυμπιακό Κίνημα, προβάλλουν τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, το μνημείο Pierre De Coubertin, το μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας, το νέο και παλαιό αρχαιολογικό μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία, το αρχαίο στάδιο και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο, τον Κρόνιο Λόφο κ.α.

Με σημείο εισόδου τη νέα διαδικτυακή πύλη της Ε.Ο.Ε. ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει:

Εικονική περιήγηση μήκους 7 χλμ. με σφαιρικά πανοράματα (360οx360ο) ανά 10 μ. στην Αρχαία Ολυμπία

Δεκάδες πανοραμικές φωτογραφίες 360οx360ο εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών

Τρισδιάστατες (3D) αναπαραστάσεις περίπου 350 αντικειμένων

Δεκάδες πίνακες ζωγραφικής και λιθογραφίες

Περισσότερα από 700 τεμάχια φιλοτελικού υλικού

Βίντεο με αφήγηση στα Αγγλικά και στα Ελληνικά για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων

Πάνω από 11.200 φωτογραφίες με τη σχετική τεκμηρίωση

Περίπου 40.000 έγγραφα πλήρως τεκμηριωμένα

Σκοπός του έργου, που συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και το ΕΣΠΑ, είναι να αναδειχθεί στο μέγιστο βαθμό η πολιτιστική κληρονομιά που σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και παράλληλα να προστεθεί μια νέα, ολοκληρωμένη σειρά καινοτόμων υπηρεσιών προώθησης των Ολυμπιακών Αγώνων ως πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος. Μέσω εξειδικευμένων υποσυστημάτων διευκολύνεται η καλύτερη και αμεσότερη επικοινωνία με πολίτες και φορείς, καθώς και δίνεται στον επισκέπτη - εγγεγραμμένο χρήστη - η δυνατότητα αναζήτησης του πολιτιστικού περιεχομένου της νέας διαδικτυακής πύλης (www.hoc.gr) μέσω του νέου Ψηφιακού Αποθετηρίου. Παράλληλα, η αυτοματοποίηση των διαδικασιών διευκολύνει την οργάνωση και διαχείριση των εκδηλώσεων προώθησης των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλητισμού. Για την υλοποίηση αξιοποιήθηκαν καινοτόμες τεχνολογίες ψηφιακής απεικόνισης και αναπαράστασης, όπως πανοραμικές φωτογραφίες, τρισδιάστατες εικονικές αναπαραστάσεις, διαδραστική πλοήγηση μνημείων (εσωτερική και εξωτερική).

Επιπλέον, η υποστήριξη της πύλης στην Αγγλική γλώσσα έχει ως στόχο την προσέλκυση των εν δυνάμει τουριστών από το εξωτερικό.

Αξιοποιώντας τα σημαντικά αποθέματα-τεκμήρια που διαθέτει η Ε.Ο.Ε., οι συνεργαζόμενοι με αυτή φορείς, καθώς και ανεξάρτητοι συλλέκτες, η νέα πολιτιστική πύλη θα δώσει προστιθέμενη αξία στην πολιτιστική διαπαιδαγώγηση και επιμόρφωση, προσφέροντας σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο πρόσβαση σε ένα πολιτιστικό θησαυρό μέσα από μια ολοκληρωμένη εμπειρία διαδικτυακής επίσκεψης.

Η ολοκληρωμένη διαδικτυακή πύλη αναμένεται να ανέβει στην ιστοσελίδα της Ε.Ο.Ε. www.hoc.gr μέσα στον Νοέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ