ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καπράλος: "Να διορθώσουν την αδικία"

Καπράλος: "Να διορθώσουν την αδικία"
INTIME SPORTS

Ο Σπύρος Καπράλος έκανε τον μέχρι στιγμής απολογισμό των Ευρωπαϊκών Αγώνων για την ελληνική αποστολή, ρίχνοντας τα βέλη του προς την Πολιτεία για το θέμα των προνομίων.

Μπαίνοντας στο τελευταίο τριήμερο των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων του Μπακού, η ελληνική αποστολή έχει ήδη στις αποσκευές της οκτώ μετάλλια (1 χρυσό – 4 ασημένια – 3 χάλκινα) και γενικά αρκετά καλή παρουσία.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, κ.Σπύρος Καπράλος, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό αυτό τον απολογισμό.

"Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την παρουσία των Ελλήνων αθλητών εδώ στο Μπακού με τον απολογισμό να κρίνεται ιδιαίτερα θετικός και τη χώρα μας να βρίσκεται στη μέση και πάνω του πίνακα των μεταλλίων, μεταξύ των 50 χωρών. Ουσιαστικά πετύχαμε να κατακτήσουμε μετάλλια και διακρίσεις εκεί που περιμέναμε, ενώ είχαμε και κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις. Βεβαίως, υπήρξαν και απώλειες μεταλλίων σε κατηγορίες που περιμέναμε κάτι καλό, αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός.

Kαι εδώ, θα θυμίσω κάτι σημαντικό. Ήταν επιλογή μας να πάμε σε αυτούς τους αγώνες με μια μεγαλύτερη αποστολή σε αθλητές και αθλήτριες από πολλά αθλήματα, τη στιγμή μάλιστα που οι διοργανωτές είχαν αναλάβει πλήρως την φιλοξενία των αποστολών και δεν θα χρεωνόταν ούτε ένα ευρώ το ελληνικό δημόσιο.

Θέλαμε έτσι να δώσουμε την ευκαιρία σε αρκετά παιδιά να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία, ουσιαστικά μιας μικρής Ολυμπιάδας, την οποία ενδεχομένως να μην έχουν την ευκαιρία να βιώσουν στο μέλλον. Αλλά ακόμα και για όσους βρεθούν κάποια στιγμή στην κορυφαία γιορτή του αθλητισμού, θα έχουν πάρει ήδη μια πολύ καλή γεύση.

Δείτε για παράδειγμα τον Λευτέρη Πετρούνια, έναν από τους κορυφαίους αθλητές μας, που δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πλέον έχει μια ιδέα για το τι θα περιμένει να συναντήσει εκεί, όταν με το καλό βρεθεί", λέει ο κ. Σπύρος Καπράλος.

"Ως παλιός αθλητής νοιώθω ιδιαίτερη χαρά όταν βλέπω από κοντά ελληνικές επιτυχίες στον αθλητισμό. Με τον Γενικό Γραμματέα, τον κ. Κατσιαδάκη, τον Αρχηγό Αποστολής, κ. Κολυμπάδη, δεν αφήσαμε γήπεδο και εγκατάσταση που να μην πήγαμε, καθώς έχοντας ασχοληθεί και οι τρεις με τον αθλητισμό ενεργά, γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να νοιώθουν έστω και λίγους Έλληνες δίπλα τους, στην προσπάθειά τους, ιδιαίτερα στο εξωτερικό.

Και τους χρειάζονται όχι μόνο στην επιτυχία για τα συγχαρητήρια, αλλά και όταν δεν έχουν πάει καλά, και χρειάζονται μια κουβέντα παρηγοριάς. Ο αθλητισμός είναι χαρά και οι Έλληνες ζουν ακόμα πιο έντονα αυτές τις μέρες τις ελληνικές αθλητικές επιτυχίες. Νοιώθουν μια ψυχική ανάταση και καταλαβαίνουν πόσο σημαντικές είναι για την προβολή της Ελλάδας μας".

Την ίδια στιγμή όμως που οι Έλληνες αθλητές έδιναν τη δική τους μάχη, ένοιωθαν την ίδια την ελληνική πολιτεία να τους γυρίζει την πλάτη, καθώς η επιστολή που είχε φτάσει στα γραφεία της ΕΟΕ αλλά και των αθλητικών ομοσπονδιών από τη ΓΓΑ ξεκαθάριζε ότι οποιαδήποτε διάκριση σε αυτούς τους αγώνες δεν θα περιλαμβάνεται στην κατηγορία προνομίων για τους αθλητές.

"Είναι δηλαδή σαν να τιμωρούμε αυτά τα παιδιά και από πάνω, επειδή αγωνίστηκαν σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Για την οποία μάλιστα πολλές ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, κατήργησαν το Ευρωπαϊκό τους πρωτάθλημα για το 2015, και το ενέταξαν μέσα στους αγώνες του Μπακού. Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι ότι το συγκεκριμένο διευκρινιστικό έγγραφο ήρθε στην ΕΟΕ, εν μέσω των αγώνων και αυτό δείχνει έλλειψη ευαισθησίας και γνώσης αθλητικής ψυχολογίας.

Είμαι βέβαιος ότι ο ίδιος ο Υπουργός δεν έχει ενημερωθεί για το θέμα αυτό και θα αποκαταστήσει αυτή την αδικία. Διότι εδώ μιλάμε για αθλητές και αθλήτριες, πολλοί εκ των οποίων είτε συμμετείχαν και στις πανελλήνιες εξετάσεις εφέτος, είτε άφησαν πίσω μαθήματα. Το λιγότερο που δικαιούνται είναι αυτά τα προνόμια", επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, που δεν ξεχνά και το ελληνικό στοιχείο της διοργάνωσης και σε οργανωτικό επίπεδο.

"Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εργάζονται εδώ 220 Έλληνες σε όλους τους τομείς που είναι κομβικοί, όπως οι μεταφορές, οι εγκαταστάσεις, τα αθλήματα, η τεχνολογία, τα εισιτήρια και πολλά άλλα. Επίσης, από ελληνικά χέρια, του Δημήτρη Παπαϊωάννου, σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε αυτή η εκπληκτική τελετή έναρξης.

Ουσιαστικά εδώ, στο Μπακού, βλέπουμε άλλη μια κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς πολλοί Έλληνες απέκτησαν τεχνογνωσία σε υψηλό επίπεδο και την εξαργυρώνουν στο εξωτερικό τόσα χρόνια μετά".

Οι Αζέροι, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της χώρας κ. Αliyev, έχουν δεχθεί συγχαρητήρια απ’ όλους και ο Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, Σπύρος Καπράλος, εγκρίνει και επαυξάνει: "Θεωρώ ότι οι διοργανωτές πήραν άριστα και είναι έτοιμοι ακόμη και για Ολυμπιακούς Αγώνες. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιότητας για τους αγώνες του 2024 ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο και ήδη οι Αζέροι έχουν ένα ιδανικό πρότζεκτ στα χέρια τους καθώς, εάν συμμετάσχουν στη διαδικασία, θα παρουσιάσουν κάτι πραγματικό που έγινε και όχι σχέδια επί χάρτου.

Η μεγαλύτερη επιτυχία τους ήταν το γεγονός ότι ενώ πολλοί συμμετέχοντες έρχονταν για τους αγώνες επιφυλακτικοί, τώρα αποχωρούν με ενθουσιασμό και αυτή είναι η καλύτερη διαφήμιση. Μεγάλη υπόθεση και η τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων, -μέρος της παραγωγής έγινε και από Έλληνες-, καθώς είχαμε μεταδόσεις και στιγμιότυπα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά συνολικά σε 145 χώρες του κόσμου.

Ήταν μια διοργάνωση με μεγάλες καινοτομίες, που δεν έχουμε δει ούτε καν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως η έτοιμη τηλεοπτική παραγωγή από το στούντιο, τα ταξί που παρείχαν για την εξυπηρέτηση των επισήμων, καταργώντας τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, με το σύστημα να λειτουργεί άψογα, η I-Zone των δημοσιογράφων που διευκόλυνε τις συνεντεύξεις Τύπου και αποσυμφόρησε τους αγωνιστικούς χώρους, τα νέα αθλήματα και αγωνίσματα που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Καταλήγοντας, ο κ. Σπύρος Καπράλος μιλάει και για το μέλλον αυτού του εγχειρήματος των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων αλλά και για την τιμή που του έκαναν να είναι Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής.

"Θα θυμίσω απλά ότι υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΟΕ, είπαν τη φράση: «Επιτέλους μπήκε ο 5ος Ολυμπιακός κύκλος» θέλοντας να δείξουν ότι σε όλες τις ηπείρους διεξάγονταν ανάλογες διοργανώσεις, αλλά όχι στην Ευρώπη.

Είναι σημαντικό απλά να συμφωνήσουν όλες οι Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες μια φορά στα τέσσερα χρόνια να διοργανώνουν το Ευρωπαϊκό τους πρωτάθλημα στην πόλη που θα έχει αναλάβει αυτή τη διοργάνωση. Επίσης, θα καταρτιστούν οι εκθέσεις απολογισμού από όλες τις ομοσπονδίες για τους αγώνες και θα επανεξεταστούν φυσικά και αρκετά αθλήματα.

Προσωπικά, τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι ήταν μεγάλη τιμή για μένα που οι συνάδελφοί μου με επέλεξαν για τη θέση αυτή. Το γεγονός ότι δέχτηκα συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάναμε από όλο τον κόσμο, θεωρώ ότι είναι δείγμα πως κάναμε καλά τη δουλειά μας, εξαργυρώνοντας την πείρα και τη γνώση τόσων χρόνων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ