ΤΖΟΥΝΤΟ

Χρυσό μετάλλιο ο Αζωίδης στο Ευρωπαϊκό Όπεν της Πράγας

Χρυσό μετάλλιο ο Αζωίδης στο Ευρωπαϊκό Όπεν της Πράγας

Ο Γιώργος Αζωίδης κατάφερε στον ημιτελικό να κερδίσει τον "χρυσό" Ολυμπιονίκη του Λονδίνου και βρέθηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου των -73 κιλών στο Ευρωπαϊκό Όπεν τζούντο της Πράγας. Τι δήλωσε για τη μεγάλη του επιτυχία.

Κατάφερε στον ημιτελικό να κερδίσει τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη του Λονδίνου και βρέθηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου των -73 κιλών στο Ευρωπαϊκό Όπεν της Πράγας. Ο λόγος για τον Γιώργο Αζωίδη, ο οποίος με έξι νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις, συμπεριλαμβανομένου κι αυτήν απέναντι στον Ρώσο Μανσούρ Ισάεφ, έκανε το αγωνιστικό... ξέσπασμα που αναζητούσε εδώ και καιρό, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο της κατηγορίας στο τουρνουά που φιλοξενείται στην τσεχική πρωτεύουσα.

Η πρωτιά αυτή αντιστοιχεί σε 100 βαθμούς, οι οποίοι του δίνουν τη δυνατότητα να ξεκολλήσει από την 55η θέση και να βρεθεί υψηλότερα στην Ολυμπιακή κατάταξη ενόψει Ρίο.

Ο 22χρονος τζουντόκα, ο οποίος έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης στους U21 (U20) το 2013, το 2012 και το 2010, ξεκίνησε την πορεία του προς το χρυσό μετάλλιο με Ippon απέναντι στον Μολδαβό Νταν Μπουρλάκ.

Προκρίθηκε στα ημιτελικά με τρεις νίκες απέναντι στον Τσέχο Γιάρομιρ Γιέζεκ, τον Γερμανό Χαμσάτ Ισάεφ και τον Ισπανό Χαβιέ Ραμίρεθ, ενώ στο ματς της τετράδας νίκησε με Shido τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη του Λονδίνου στη συγκεκριμένη κατηγορία, Ισάεφ. Στον τελικό, ο Αζωίδης oλοκλήρωσε την θριαμβευτική του πορεία με νίκη (Waza-ari) επί του Πολωνού Νταμιάν Σβαρνοβιέτσκι.

Ο Έλληνας τζουντόκα μέχρι και πριν την Πράγα είχε συγκεντρώσει 276 βαθμούς σε 20 τουρνουά της Ολυμπιακής κατάταξης Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, στη νέα κατάταξη που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, θα σκαρφαλώσει 6-10 θέσεις, βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα ακόμη και για πρόκριση στο Ρίο, αφού σύμφωνα με τη σχετική λίστα, την πρόκριση παίρνουν οι αθλητές που βρίσκονται έως και την 34η θέση!

Αζωίδης: "Αυτή τη φορά ήμουν σίγουρος για τον εαυτό μου"

Πανευτυχής ο Γιώργος Αζωίδης μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Οπεν της Πράγας, δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του τόσο για την μεγάλη του επιτυχία όσο και για τους επιπλέον βαθμούς που συγκέντρωσε στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Ο 22χρονος τζουντόκα που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία των -73 κιλών μίλησε στι επίσημο site της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο δίνοντας έμφαση στο όνειρό του για την πρόκριση στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

-'Ηταν αναμενόμενο αυτό το χρυσό μετάλλιο Γιώργο;

"Για να είμαι ειλικρινής, δεν το περίμενα. Βέβαια, το ήθελα πάρα πολύ, το κυνηγούσα εδώ και πολύ καρό και ήταν ένα "ξέσπασμα" για εμένα. Τώρα πλέον έχει ανέβει πολύ και η ψυχολογία μου και νιώθω εξαιρετικά-μου χρειαζόταν αυτό το μετάλλιο. Αισθανόμουν πολύ καλά κατά τη διάρκεια των αγώνων και κατάφερα να κάνω ό,τι δεν είχα κάνει για αρκετό καιρό".

-Και τι άλλαξε-ήταν κάτι στην προπόνησή σου;

"Πάντα ήταν σκληρή και απαιτητική η προπόνησή μου, πάντα δούλευα σκληρά, απλά... δεν μου "έβγαινε". Αυτή τη φορά, ίσως να ήμουν πιο σίγουρος για τον εαυτό μου. Είχα δίπλα μου και τον προπονητή μου, τον Νίκο Ηλιάδη που μου έλεγε συνεχώς: "Πρόεσεξε, μην χάσεις αυτήν την μεγάλη ευκαιρία, είσαι έτοιμος για το χρυσό μετάλλιο"... Με βοήθησε πολύ και χάρηκε πολύ και ο ίδιος που επιτέλους δικαιώθηκαν όλοι οι κόποι μας".

-Οφείλεται και κάπου αλλού η μεγάλη σου επιτυχία;

"Με βοήθησε πολύ ο Ηλίας Ηλιάδης. Ημασταν μαζί στα Μουδανιά, στην προπόνηση και με εμψύχωνε συνεχώς. Μου είπε να μην φοβάμαι και να αποδείξω ποιός πραγματικά είμαι. Είχα στο μυαλό μου τα λόγια του ενώ αγωνιζόμουν".

-Και πού αφιερώνεις αυτό το χρυσό μετάλλιο;

"Μα, στην πατρίδα μου, την Ελλάδα φυσικά. Αλλά και στην οικογένειά μου, όπως και σε όλους όσους με βοηθούν καθημερινά από την "οικογένεια" του τζούντο".

-Με τη μεγάλη σου επιτυχία συγκέντρωσες πολλούς βαθμούς-απαραίτητους για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο...

"Ναι, πράγματι, ξεκόλλησα από τη θέση που βρισκόμουν και οι "αντίπαλοί" μου στην κατάταξη απέχουν πλέον λίγους βαθμούς μπροστά μου, που μπορώ να τους υπερκαλύψω. Οι ελπίδες μου αναπτερώθηκαν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο δε δείχνουν πλέον και τόσο μακρινοί. Εννοείται ότι η συμμετοχή μου, αλλά και διάκρισή μου εκεί, αποτελεί μεγάλο μου όνειρο...".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ