ΤΖΟΥΝΤΟ

Πώς ο τζουντόκα Ρομάν Μουστόπουλος έγινε "Βεντάτ Αϊλμπαράκ"

Πώς ο τζουντόκα Ρομάν Μουστόπουλος έγινε "Βεντάτ Αϊλμπαράκ"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ρομάν Μουστόπουλος θα αγωνίζεται πλέον ως "Βεντάτ Αλμπαϊράκ" λόγω της εσωτερικής διαμάχης στην Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο.

Ένας γάμος που είχε προαναγγελθεί εδώ και αρκετό καιρό πραγματοποιήθηκε τελικά πριν από λίγες ημέρες. Ο 25χρονος Ρομάν Μουστόπουλος θα αγωνίζεται πλέον ως Τούρκος αφήνοντας την ελληνική υπηκοότητα που του είχε δοθεί για βιοποριστικούς λόγους.

Γεννημένος στη Γεωργία ως Βάνο Ρεβαϊσβίλι ο Ρομάν Μουστόπουλος ήρθε σε μικρή ηλικία στη χώρα μας και αγωνίστηκε για σειρά ετών με τα ελληνικά χρώματα.

Ωστόσο, τον τελευταίο περίπου ένα χρόνο οι δικαστικές διαμάχες που υπάρχουν στην Ομοσπονδία ανάμεσα στην πλευρά των πρώην προέδρων Ιωάννη Καφενταράκη και του Ευάγγελου Σουφλέρη οδήγησαν στον μαρασμό το άθλημα που έχει χαρίσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις στη χώρα μας. Αποτέλεσμα αυτής της κόντρας ήταν οι Έλληνες αθλητές να μη συμμετάσχουν σε πολλούς αγώνες και οι περισσότεροι να παραμείνουν χωρίς την παραμικρή βοήθεια για μήνες.

Κάπως έτσι ο Μουστόπουλος αποφάσισε να αλλάξει υπηκοότητα με τους Τούρκους να του προσφέρουν οικονομικό αντάλλαγμα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΦΛΕΡΤ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΗ

Η "σχέση" των Τούρκων με τον Ρομάν Μουστόπουλο δεν είναι κάτι το καινούργιο. Η γειτονική χώρα θέλοντας να ενισχυθεί στο συγκεκριμένο άθλημα τον έχει προσεγγίσει εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν το φλερτ να έχει ξεκινήσει από το 2013, όταν και ο 20χρονος τότε τζουντόκα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο είχε αποκαλύψει επαφές που είχαν γίνει το 2015 ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τότε, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει, είχε αρνηθεί τη συγκεκριμένη πρόταση. Το φλερτ συνεχίστηκε και στα τέλη του 2017 βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό τζούντο και την αβεβαιότητα στη διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση για βιοποριστικούς λόγους.

Πριν από λίγες ημέρες αγωνίστηκε στο Γκραν Πρι της Τύνιδας ως "Βεντάτ Αλμπαϊράκ", ενώ σε επίσημες διοργανώσεις θα έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί από το 2019 αφού θα πρέπει να παραμείνει δύο χρονιές εκτός αγώνων ώστε να συμμετάσχει με διαφορετική υπηκοότητα.

ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ό,τι έχει συμβεί στην υπόθεση του Μουστόπουλου ή του Αλμπαϊράκ αν προτιμάτε, αποτελεί αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στην Ομοσπονδία τζούντο εδώ και καιρό. Μία κόντρα με έπαθλο τη θέση του προέδρου με καταγγελίες εκατέρωθεν που λύθηκε στις δικαστικές αίθουσες.

Ο Ιωάννης Καφενταράκης και ο Ευάγγελος Σουφλέρης βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωποι στα δικαστήρια με τα εξώδικα και τις καταγγελίες να αποτελούν καθημερινότητα εδώ και περίπου ένα χρόνο. Αποτέλεσμα της διαμάχης ήταν να μην εκπροσωπηθεί στις εκλογές της ΕΟΕ η Ομοσπονδία, οι Έλληνες αθλητές να χάσουν σχεδόν όλους τους αγώνες του 2017 και για να βρεις την ελληνική σημαία στην παγκόσμια κατάταξη να πρέπει να κατέβεις πάρα πολλές θέσεις.

Η υπόθεση φέρεται να λύθηκε μετά την απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων από την πλευρά του Σουφλέρη για τη μη διεξαγωγή της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 17 Φεβρουαρίου όταν και αναμένεται η Ομοσπονδία να αποκτήσει νέα διοίκηση.

Οι χαμένοι της υπόθεσης ήταν φυσικά οι Έλληνες αθλητές οι οποίοι τον τελευταίο ένα χρόνο έζησαν δύσκολες στιγμές κάτι που είχε καταγγείλει με επιστολή του ο Αλέξης Ντανατσίδης προς τον υφυπουργό αθλητισμού, αλλά και ο Γιώργος Αζωΐδης.

Πώς ο τζουντόκα Ρομάν Μουστόπουλος έγινε "Βεντάτ Αϊλμπαράκ"
Πώς ο τζουντόκα Ρομάν Μουστόπουλος έγινε "Βεντάτ Αϊλμπαράκ"

ΤΟ UNFAIR ΣΤΗΝ ΕΟΕ

Πέρα από το γεγονός ότι η Ελλάδα χάνει έναν κορυφαίο αθλητή της φαίνεται ότι δεν ακολουθήθηκαν και όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την υπόθεση. Αυτό κατήγγειλε με επιστολή της προς την Ομοσπονδία τζούντο η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η ΕΟΕ είχε εντάξει τον αθλητή στο πρόγραμμα "υιοθεσίας" αθλητών βοηθώντας έτσι στην οικονομική του ενίσχυση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Παράλληλα, όπως αναφέρει στην επιστολή της, ζητά από την Ομοσπονδία να της παραδώσει όλη την αλληλογραφία ανάμεσα σε εκείνη και τον αθλητή.

H ΕΟΕ μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον αθλητή Ρομάν Μουστόπουλο, απέστειλε στην Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο την παρακάτω επιστολή:

"Κύριε Πρόεδρε,

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με έκπληξη πληροφορήθηκε από σειρά δημοσιευμάτων την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, ότι ο αθλητής Ρομάν Μουστόπουλος αγωνίστηκε με τα χρώματα της Τουρκίας σε διεθνείς αγώνες τζούντο που διεξήχθησαν στην Τυνησία, με το όνομα Vedat Albayrak.

Με δεδομένο ότι στις 20 και 23 Φεβρουαρίου 2017 υπήρξε μεταξύ της Ομοσπονδίας σας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αλληλογραφία για το θέμα αυτό, την οποία και επισυνάπτουμε, η έγγραφη βεβαίωση που έχει εκδοθεί από την Ομοσπονδία σας στις 22 Δεκεμβρίου 2016, η οποία επιτρέπει στον εν λόγω αθλητή να «μετοικήσει» αγωνιστικά σε χώρα της αρεσκείας του, μας προξενεί έκπληξη αλλά και θλίψη αφού είναι προφανές ότι η άδεια αγωνιστικής μετοίκησης στον εν λόγω αθλητή δόθηκε εν αγνοία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία έχει στηρίξει οικονομικά τον αθλητή σας.

Επειδή από το δελτίο που εξέδωσε η Ομοσπονδία σας αμέσως μετά τα πιο πάνω δημοσιεύματα, δεν προκύπτουν σαφείς εξηγήσεις για το θέμα αυτό, παρακαλούμε να μας προσκομίσετε εντός 24 ωρών από τη λήψη της παρούσας, πλήρη στοιχεία για την υπόθεση αυτή στα οποία απαραιτήτως πρέπει να περιέχονται τα ακόλουθα:

1) Οι προϋποθέσεις που θέτει η Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματός σας για την αγωνιστική μετοίκηση αθλητών τζούντο από χώρα σε χώρα,

2) Η αλληλογραφία που υπάρχει μεταξύ του αθλητή και της Ομοσπονδίας σας για το θέμα αυτό,

3) Η απόφαση του ΔΣ σας που τυχόν αποφάσισε να επιτρέψει στον αθλητή να αγωνίζεται στο εξής με τα χρώματα εθνικής ομάδας άλλης χώρας,

4) Οποιαδήποτε άλλη αλληλογραφία σχετικά με το θέμα αυτό, και τέλος,

5) Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που υπάρχει για την υπόθεση αυτή που θα συμβάλει στο να διαμορφώσει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πλήρη εικόνα για την υπόθεση αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που έχει αποδείξει έμπρακτα ότι στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων πρωταθλητών ενισχύοντάς τους με κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να προσφέρουν διακρίσεις στη χώρα μας, εκφράζει την θλίψη της για το δυσάρεστο αυτό γεγονός και αναμένει από την Ομοσπονδία σας τα πιο πάνω στοιχεία, για να εξετάσει τις παραπέρα ενέργειές της.

Με αθλητικούς χαιρετισμούς"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ