ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Ο Ταμουρίδης ξανά στην SP Tableware!

Ο Ταμουρίδης ξανά στην SP Tableware!

Με μια λιτή ανακοίνωση, η SP Tableware έκανε γνωστή την επιστροφή του Γιάννη Ταμουρίδη στις τάξεις της, μετά την επιτυχημένη παρουσία του Έλληνα πρωταθλητή στην Euskaltel Euskadi τη σεζόν που μας πέρασε. Λίγο νωρίτερα, ο «Βάσκος» είχε γνωστοποιήσει την απόφασή του να συνεχίσει την καριέρα του στην ελληνική ομάδα μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας.

Η SP Tableware ανακοίνωσε την επιστροφή του Γιάννη Ταμουρίδη στις τάξεις της για τη σεζόν 2014.

Ο Έλληνας πρωταθλητής γνωστοποίησε σήμερα την απόφασή του μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας.

Από τη στιγμή που ο Γιάννης Ταμουρίδης αποφάσισε να συνεχίσει στον χώρο της ποδηλασίας ως αθλητής, αυτή ήταν μάλλον η αναμενόμενη κατάληξη. Ο Έλληνας πρωταθλητής και η κορυφαία ελληνική Continental ομάδα, SP Tableware, θα συνεργαστούν και πάλι, ύστερα από την ιστορική παρένθεση της σεζόν που μας πέρασε και στη διάρκεια της οποίας ο «Ταμούρ» έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης που αγωνίστηκε ποτέ σε ομάδα Pro Tour.

Η παρουσία του Ταμουρίδη στην Euskaltel Euskadi υπήρξε απόλυτα πετυχημένη, όμως η αδυναμία των Βάσκων να βρουν χορηγούς για του χρόνου – παρά τις όποιες ελπίδες δημιουργήθηκαν για λίγες μέρες με την είσοδο του Φερνάντο Αλόνσο στο προσκήνιο, οι οποίες όμως ναυάγησαν μαζί με τις διαπραγματεύσεις – οδήγησε τελικά στη διάλυση μιας από τις πλέον ιστορικές ομάδες στην επαγγελματική ποδηλασία, ύστερα από 19 χρόνια λειτουργίας.

Ο Ταμουρίδης ξανά στην SP Tableware!

Η ένατη θέση του Γιάννη Ταμουρίδη στο 12ο ετάπ του Giro d'Italia με τερματισμό στο Τρεβίζο. Η πορτοκαλί φανέλα της Euskaltel Euskadi διακρίνεται δεξιά!

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την τραγική κατάσταση που επικρατεί γενικότερα – κυρίως λόγω της κρίσης – στον χώρο (εξαφάνιση 5 ομάδων και 120 ποδηλάτες πρώτης γραμμής χωρίς συμβόλαια για του χρόνου), εμπόδισαν τον Γιάννη να μπορέσει να διεκδικήσει την παραμονή του στην ελίτ του αθλήματος. Οι εμφανίσεις του με την Euskaltel τόσο σε μονοήμερους όσο και σε πολυήμερους αγώνες, είχαν τη σφραγίδα της αγωνιστικότητας που τον διακρίνει και έγραψαν μια από τις σημαντικότερες σελίδες στην ιστορία της ελληνικής ποδηλασίας.

Λίγες μέρες νωρίτερα είχαμε μιλήσει τηλεφωνικά και μου είχε εξομολογηθεί ότι δεν είχε αποφασίσει αν θα σταματούσε ή θα συνέχιζε: «Κάθε βήμα στην καριέρα μου μέχρι τώρα, ήταν πάντοτε προς τα μπροστά. Και φτάνοντας στην κορυφή με τη συμμετοχή μου σε ομάδα Pro Tour, δεν είναι εύκολη η απόφαση για το μέλλον». Από την άλλη είχε φροντίσει να μου καταστήσει σαφές πως «δίχως την SP Tableware, δεν θα υπήρχε ποδηλασία δρόμου στην Ελλάδα». Ήταν φανερό ότι η SP για τον Γιάννη δεν ήταν απλώς μια οποιαδήποτε επιλογή, αλλά μια τελείως ιδιαίτερη και ξεχωριστή προοπτική.

Ο Ταμουρίδης ξανά στην SP Tableware!

Η μεγαλύτερη στιγμή του φετινού Giro για όλους τους Έλληνες φίλους της ποδηλασίας.

Η επιστροφή του μετά από έναν χρόνο απουσίας, στην ομάδα με την οποία αγωνίστηκε για μια τετραετία (2009-2012), σηματοδοτεί μια ακόμα πρόκληση τόσο για τον κορυφαίο εν ενεργεία Έλληνα ποδηλάτη, όσο και για την μεγαλύτερη επαγγελματική ομάδα που ανέδειξε ποτέ η χώρα μας. Την πρόκληση αυτή μού την είχε αποκαλύψει ο τιμ μάνατζερ της SP, Βασίλης Αναστόπουλος, λέγοντάς μου ότι για το 2014 το ρόστερ θα αποτελείται αποκλειστικά από Έλληνες ποδηλάτες: «Οι επιτυχίες του 2013 απέδειξαν ότι οι αθλητές μας μπορούν να σταθούν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Πολιτική της SP Tableware είναι να επενδύσει στους Έλληνες, αφού το φετινό πείραμα πέτυχε».

Έτσι λοιπόν, οι δυο πλευρές θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να οδηγήσουν την ελληνική ποδηλασία ένα ακόμα σκαλοπάτι ψηλότερα. Ο Ταμουρίδης, με την παρουσία του στην SP, θα μεταφέρει στους συναθλητές του όλες αυτές τις μοναδικές, πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις του, βοηθώντας τους να βελτιωθούν και να αποδώσουν ακόμα καλύτερα στη νέα χρονιά. Μαζί με τον «παγκόσμιο» Περικλή Ηλία, θα σχηματίσουν ένα ηγετικό δίδυμο, το οποίο σε συνεργασία με τους υπεύθυνους της SP, το μεράκι και την αγάπη τους για το άθλημα, θα φέρει επιτυχίες και θα κάνει ακόμα πιο γερές τις βάσεις του οικοδομήματος που χτίζουν εδώ και μια πενταετία. Τους το ευχόμαστε ολόψυχα!

Η ανακοίνωση της SP Tableware:

" Η SP Tableware ανακοινώνει την επιστροφή του Γιάννη Ταμουρίδη στην ομάδα της, ύστερα από την επιτυχημένη όσο και ιστορική για την ελληνική ποδηλασία παρουσία του στην Euskaltel Euskadi το 2013. Ο Έλληνας πρωταθλητής θα ηγηθεί της SP τη σεζόν 2014".

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ 2013

Ο Ταμουρίδης ξανά στην SP Tableware!

Ο Γιάννης Ταμουρίδης το 2011 με τη φανέλα της SP Tableware στον Γύρο Jelajah της Μαλαισίας, όπου είχε πάρει μια πρώτη και μια τρίτη θέση.

Ο Γιάννης Ταμουρίδης θέλησε να μοιραστεί με όλους τους φίλους της ελληνικής ποδηλασίας τις σκέψεις του σχετικά με τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, αναρτώντας ένα ξεχωριστό κείμενο στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ήταν κάτι σαν αποχαιρετισμός αλλά και απολογισμός αυτής της μαγικής χρονιάς που γέμισε όλους μας, όσους αγαπάμε αυτό το άθλημα, με περηφάνια για τον «δικό μας» εκπρόσωπο στους αγώνες που πήρε μέρος με την Euskaltel Euskadi. Το παραθέτουμε αυτούσιο.

Αλλαγή σελίδας

« …Απορώ που τη βρίσκουν τόση δύναμη στο τελείωμα της χρονιάς και τόση όρεξη για ανελέητο πλάκωμα. Είμαι πολύ πίσω, πρέπει να πάω μπροστά εάν θέλω να τερματίσω με τους πρώτους, ήδη έχει αρχίσει και σπάει το γκρουπ από το δυνατό τέμπο και οι τρύπες δεν κλείνουν πλέον εύκολα». Τα τελευταία 25 χλμ είναι όλο πάνω κάτω και κάθε ανηφοράκι, όσο εύκολο κι αν δείχνει, μετά από 230 χλμ μοιάζει με βουνό. Υπάρχει τρομερός εκνευρισμός και στρίμωγμα για τις πρώτες θέσεις και το πρώτο μεγάλο πέσιμο δεν αργεί να έρθει στο ξεκίνημα μιας ανηφόρας. « Το γλίτωσα κι αυτό αλλά τώρα πρέπει να κλείσω την τρύπα που δημιουργήθηκε και δεν ξέρω πόσα ακόμα άνοιξε κλείσε θα μπορέσω να αντέξω».

Ο Ταμουρίδης ξανά στην SP Tableware!

Ο Γιάννης Ταμουρίδης (αριστερά) με τη φανέλα της Euskaltel Euskadi και τα χρώματα του πρωταθλητή Ελλάδας στην ιστορική τελευταία συμμετοχή της βασκικής ομάδας σε αγώνα (Paris-Tours 2013)

Μπροστά ο ρυθμός όλο και ανεβαίνει και τα ξεκολλήματα γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα όσο πλησιάζουμε προς το τέλος. Αρχίζω να περνάω σιγά-σιγά μπροστά, μιας και τώρα είναι πιο εύκολο αφού η κούραση αρχίζει και νικάει τον εγωισμό. « Τελευταίο ανηφοράκι και μετά 5 χλμ κατηφόρας και ευθείας, δεν πρέπει να αφήσω ούτε μισό μέτρο τρύπα από τον μπροστινό μου αν θέλω να τερματίσω μπροστά». Ξεκορφίζουμε όλοι γραμμή και πιάνουμε την κατηφόρα, τώρα πρέπει να αρχίσω να περνάω μερικούς αφού οι στροφές με ευνοούν.

« Γιατί όμως να το ρισκάρω; Υπάρχει κάποιος λόγος; Η ομάδα του χρόνου κλείνει και με την κρίση που υπάρχει δεν βρίσκει ομάδα ο Sánchez, θα βρω εγώ; Είναι ο τελευταίος μου αγώνας σε επίπεδο Pro Tour με την Euskaltel, για ποιο λόγο να ρισκάρω μια πτώση τώρα στο φινάλε. Από την άλλη, πότε θα μου δοθεί η ευκαιρία να ξανασπριντάρω με όλους αυτούς τους αθλητές; Ένα τελευταίο κάψιμο και μετά θα έχω να θυμάμαι μόνο τα ευχάριστα! Άλλωστε και να πέσω τι θα γίνει, μήπως θα χάσω το Γύρο Γαλλίας; Δεν έχω να χάσω τίποτα απολύτως, μόνο να κερδίσω», και για άλλη μια φορά παίρνω τελικά την απόφαση να χωθώ στο μακελειό του σπριντ...!

Ο Ταμουρίδης ξανά στην SP Tableware!

Η ένατη θέση του Γιάννη Ταμουρίδη στο Paris-Tours!

Αυτές είναι κάποιες από τις σκέψεις που ταλαιπωρούσαν το μυαλό μου στον τελευταίο αγώνα με την Euskaltel, «Paris-Tours», έναν από τους κλασικότερους μονοήμερους αγώνες στον οποίο τελικά τερμάτισα 9ος. Έναν αγώνα που τον βιώσαμε αρκετά συναισθηματικά όλοι οι αθλητές της Euskaltel, αφού αποτελούσε και τον τελευταίο αυτής της ιστορικής ομάδας που είχα την τιμή να αγωνίζομαι για φέτος. Άργησα πολύ να γράψω κάτι για το φινάλε της χρονιάς, μιας χρονιάς που θα μπορούσα να γεμίσω άνετα ένα βιβλίο με τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις που μου χάρισε.

Πρώτα όμως ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα στο μυαλό μου για το μέλλον μου στο χώρο της ποδηλασίας. Καλούμαι να πάρω μια δύσκολη απόφαση έχοντας φτάσει στο αποκορύφωμα της καριέρας μου. Ήδη έχω πετύχει πολύ περισσότερα απ’ αυτά που ονειρευόμουν όταν πρωτοξεκίνησα πριν από σχεδόν 20 χρόνια, κατακτώντας μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις στα αγωνίσματα της Πίστας και συμμετέχοντας στους πιο φημισμένους ποδηλατικούς αγώνες Δρόμου. Αλλά τώρα καλούμαι να αποφασίσω εάν θα συνεχίσω να προσφέρω σ’ αυτό το άθλημα, συνεχίζοντας την αγωνιστική μου σταδιοδρομία ή προσφέροντας στο χώρο αξιοποιώντας την εμπειρία που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια από κάποια άλλη θέση.

Ο Ταμουρίδης ξανά στην SP Tableware!

Ο Γιάννης Ταμουρίδης με τη φανέλα της SP Tableware και τα χρώματα του πρωταθλητή Ελλάδας (2012)

Όσο κι αν διχάζομαι να πάρω μια απόφαση, όπως οι σκέψεις μου από τον τελευταίο αγώνα, τα θέλω μου βρίσκονται κάπου στη μέση. Δεν είναι τελικά τόσο εύκολο όσο νόμιζα να περάσω από το ένα άκρο στο άλλο και σίγουρα θα χρειαστώ ένα μεταβατικό στάδιο για να το πετύχω αυτό. Απ’ τη στιγμή κιόλας που βλέπω ότι σωματικά είμαι κάθε χρόνο και καλύτερα θα ήταν άδικο να σταματούσα αυτήν την εξέλιξη. Δυστυχώς με τη διάλυση της Euskaltel και την κρίση που υπάρχει στον χώρο, 5 ομάδες έκλεισαν αφήνοντας σχεδόν 120 αθλητές δίχως συμβόλαιο, η παραμονή μου σε επίπεδο Pro Tour είναι αδύνατη.

Έτσι μετά από μια πετυχημένη χρονιά σαν την φετινή, συμμετέχοντας στους μεγαλύτερους ποδηλατικούς αγώνες και Γύρους, η επιστροφή μου και πάλι σε επίπεδο Continental είναι αναπόφευκτη. Πάντα είχα σαν κίνητρο να κάνω ένα βήμα μπροστά και να ορίζω καινούριους και δυσκολότερους στόχους ανεβαίνοντας επίπεδα. Αργά και σταθερά όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσα να καταφέρνω συνεχώς το κάτι παραπάνω ξεπερνώντας κάθε φορά τον ίδιο μου τον εαυτό. Του χρόνου όμως θα προσπαθήσω να σηκώσω λίγο το πόδι από το γκάζι θέλοντας να αφιερώσω παράλληλα χρόνο και ενέργεια βοηθώντας την ανάπτυξη και εξέλιξη της ποδηλασίας.

Ο Ταμουρίδης ξανά στην SP Tableware!

Ο "Ταμούρ" στον φετινό Γύρο Ιταλίας με φόντο τις χιονισμένες Άλπεις.

Ξεκινώντας μέσα από την ίδια μου ομάδα να προσπαθήσω να μεταδώσω την εμπειρία μου πρώτα απ’ όλα στους συναθλητές μου βοηθώντας τους να πετύχουν όσα ονειρευόμουν κάποτε κι εγώ. Έπειτα να θέσω έναν υψηλό στόχο που θα μου δώσει ένα ισχυρό κίνητρο να συνεχίσω να κάνω πρωταθλητισμό υψηλού επιπέδου όπως η κατάκτηση μιας Φανέλας που μου ξεφεύγει τα τελευταία χρόνια...Γιατί όσο κι αν ακούγεται εγωιστικό, ακόμα και μια δεύτερη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα δεν με συγκινεί ιδιαίτερα εάν δεν έχω το κίνητρο της διάκρισης.

Πρώτα από όλα όμως έχω σκοπό να παρατείνω την ξεκούραση λίγο παραπάνω από το κανονικό, αφού τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχω κάνει καμιά «κοιλιά» και είναι αναγκαία βάση προγραμματισμού. Άλλωστε αυτή είναι η περίοδος της σεζόν που μπορώ να απολαύσω το ποδήλατο χωρίς υποχρεώσεις, προγραμματισμό και πρέπει και να αφιερώσω χρόνο σε φίλους και οικογένεια που τόσο πολύ μου έλειψαν όλο αυτόν τον καιρό που «ταξίδευα» στους δρόμους του εξωτερικού!

Καλό χειμώνα σε όλους σας και σας ευχαριστώ άλλη μια φορά για την στήριξη και την συμπαράσταση που μου δείξατε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς!

Βίντεο: Τα highlights από το 12ο ετάπ του Γύρου Ιταλίας, στο οποίο ο Ταμουρίδης τερμάτισε στην ένατη θέση. Το μαζικό σπριντ στο Τρεβίζο από το 17ο λεπτό και μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ