ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

97ος Γύρος Ιταλίας, παρουσίαση

97ος Γύρος Ιταλίας, παρουσίαση

Διαβάστε στο Sport24.gr όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον 97ο Ποδηλατικό Γύρο της Ιταλίας. Τα φαβορί, η διαδρομή, οι ομάδες, οι φανέλες, οι αριθμοί. Εκκίνηση σήμερα στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και τερματισμός την 1η Ιουνίου στην Τεργέστη (φωτογραφίες & video)

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του 97ου Giro d’Italia, αγωνιστικά και μη, στη διαδρομή προς την Τεργέστη.

Εκκίνηση σήμερα (9/5) στο Μπέλφαστ και τερματισμός την 1η Ιουνίου με μεγάλο έπαθλο τη ροζ φανέλα του νικητή.

Αρχίζει σήμερα (9/5) ο 97ος ποδηλατικός Γύρος της Ιταλίας, ο πρώτος αγώνας τριών εβδομάδων της επαγγελματικής ποδηλασίας δρόμου για τη φετινή σεζόν και δεύτερος σε σπουδαιότητα και ιστορία (κάτω από το Tour de France και πάνω από την Vuelta a España). Στις 24 ημέρες της διάρκειάς του, από την εκκίνηση στο Μπέλφαστ μέχρι τον τερματισμό στην Τεργέστη, θα παρακολουθήσουμε αρκετούς από τους κορυφαίους ποδηλάτες του κόσμου και τις προσπάθειές τους στα 21 ετάπ που θα αναδείξουν τον μεγάλο νικητή της ροζ φανέλας στο τελικό βάθρο.

1. Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

97ος Γύρος Ιταλίας, παρουσίαση

Ο Νίμπαλι οδηγεί το πελοτόν στις χιονισμένες Άλπεις (2013)

Η φετινή διαδρομή του Giro d’Italia ξεκινάει από την Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα διεξαχθούν τα πρώτα τρία ετάπ. Οι αθλητές θα αρχίσουν τον αγώνα με τα 21.7 χιλιόμετρα της ομαδικής χρονομέτρησης στους δρόμους του Μπέλφαστ και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το δεύτερο ετάπ στις ακτές του Ατλαντικού, εκεί όπου αν φυσάνε άνεμοι ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα και «βεντάλιες». Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, τόσο το δεύτερο, όσο και το τρίτο ετάπ που θα τερματίσει στο Δουβλίνο, θα ολοκληρωθούν λογικά σε μαζικό σπριντ. Αμέσως μετά τον τερματισμό στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, οι ομάδες θα μεταφερθούν αεροπορικώς στην Ιταλία και θα έχουμε την πρώτη ημέρα ξεκούρασης.

Από το διαμέρισμα της Απουλίας, στις ακτές της Αδριατικής, θα ξεκινήσει το 4ο ετάπ (ευθείας) για να τερματίσει στο Μπάρι, εκεί όπου αναμένουμε ένα ακόμη μαζικό σπριντ. Την επόμενη μέρα οι αθλητές θα συναντήσουν τον πρώτο από τους 10 συνολικά τερματισμούς σε ανηφόρα. Θα εκκινήσουν από τον αρχαίο Τάραντα και θα φτάσουν στο Βιγκιάνο (5 χλμ στο 4.6%). Έχοντας περάσει πλέον στη δυτική ακτή, στο 6ο ετάπ θα διασχίσουν την επαρχία του Σαλέρνο για να τερματίσουν στην ανηφόρα του Μόντε Κασίνο (8.7 χλμ στο 5% με σημεία που φτάνουν το 10%). Το 7ο ετάπ (ευθείας) θα φέρει το πελοτόν βόρεια της Ρώμης, από το Φροζινόνε στο Φολίνιο.

97ος Γύρος Ιταλίας, παρουσίαση

Ο Μπράντλεϊ Γουίγκινς ξεκίνησε πέρυσι ως το μεγάλο φαβορί, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα.

Το 8ο ετάπ είναι το πρώτο κρίσιμο της φετινής διοργάνωσης. Οι αθλητές θα κατευθυνθούν στην επαρχία του Ουρμπίνο και του Πέζαρο, θα ανέβουν πρώτα τα 6 χιλιόμετρα του Τσίπο ντι Καρπένια (10% με σημεία που φτάνουν το 14%) και θα τερματίσουν στο 1ης κατηγορίας Μοντεκοπιόλο (6.4 χλμ στο 6.4% με σημεία που φτάνουν στο 13%). Την επόμενη μέρα ένας ακόμα τερματισμός σε ανηφόρα περιμένει τους ποδηλάτες, στην Σεστόλα της Εμίλια Ρομάνια (16.5 χλμ στο 5.5% με σημεία που φτάνουν στο 13%). Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η δεύτερη ημέρα ξεκούρασης για το πελοτόν.

Το 10ο ετάπ (ευθείας) θα φέρει τους αθλητές στην επαρχία της Πάρμα και από εκεί την επόμενη μέρα στην Σαβόνα της Λιγουρίας στις ακτές της Μεσογείου. Το 12ο ετάπ είναι το δεύτερο κρίσιμο του φετινού αγώνα. Πρόκειται για το πρώτο ατομικό χρονόμετρο, εκεί όπου θα γίνει το πρώτο μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στη γενική, πριν το πελοτόν κατευθυνθεί προς τις Άλπεις. Τα 42 χιλιόμετρα της διαδρομής στο Πιεμόντε έχουν μια ανηφόρα στο ξεκίνημα (3 χλμ στο 5%) και μια μικρότερη λίγο πριν τον τερματισμό στο Μπαρόλο. Το 13ο ετάπ (ευθείας) θα είναι η ηρεμία πριν την καταιγίδα και από το 14ο θα ξεκινήσουν τα πραγματικά δύσκολα για τους αθλητές.

97ος Γύρος Ιταλίας, παρουσίαση

Ο Λούκα Παολίνι της Katusha με την ροζ φανέλα (2013)

Στην πρώτη μέρα στις Άλπεις το πελοτόν θα τερματίσει στην ανηφόρα της Οπόρα (12 χλμ στο 6.2% με σημεία που φτάνουν στο 13%). Θα έχουν προηγηθεί δυο αναβάσεις, μια πρώτης και μια δεύτερης κατηγορίας. Τα φαβορί θα προσέξουν να μην χάσουν επαφή, αλλά και να κρατήσουν δυνάμεις για το επόμενο ετάπ. Στο οποίο μετά από 205 χιλιόμετρα ευθείας, θα ανέβουν άλλα 20 μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο του Μοντεκαμπιόνε (μέση κλίση στο 7.6 και ανώτατη στο 12%). Αμέσως μετά ακολουθεί η τρίτη και τελευταία ημέρα ξεκούρασης των αθλητών, πριν αντιμετωπίσουν την κόλαση της τελευταίας εβδομάδας.

Η οποία ξεκινάει με τον τερματισμό στην ανηφόρα του Val Martello (22.4 χλμ με μέση κλίση 6.4% και ανώτατη 14%), αφού πρώτα οι ποδηλάτες θα έχουν ανέβει την Gavia (16.5 χλμ με μέση κλίση 8% και ανώτατη 16%) και το θρυλικό Stelvio (21.7 χλμ με μέση κλίση 7.1% και ανώτατη 12%). Πρόκειται για το ετάπ από το οποίο πέρυσι αφαιρέθηκαν η Γκάβια και το Στέλβιο λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Η κορυφή του Στέλβιο είναι η Cima Coppi της φετινής διοργάνωσης με υψόμετρο 2758 μέτρα. Το επόμενο ετάπ (ευθείας) με τερματισμό στο Βιτόριο Βένετο της επαρχίας του Τρεβίζο θα δώσει την ευκαιρία στα φαβορί να πάρουν πολύτιμες ανάσες πριν το τελευταίο τρίπτυχο των Άλπεων.

97ος Γύρος Ιταλίας, παρουσίαση

Ο Μπενιάτ Ιντσάουστι της Movistar περνάει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού μπροστά από τον Τάνελ Κάνγκερτ της Astana (2013)

Το 18ο ετάπ τερματίζει στην ανηφόρα του Ριφούτζιο Παναρότα (16 χλμ στο 8% με ανώτατη κλίση στο 14%) και αμέσως μετά ακολουθεί το δεύτερο ατομικό χρονόμετρο, η χρονοανάβαση στο Μόντε Γκράπα. Οι αθλητές θα καλύψουν 7.5 χιλιόμετρα ευθείας πριν αρχίσουν να ανεβαίνουν τα 19.3 χιλιόμετρα της ανηφόρας με μέση κλίση στο 8%, αλλά με τα τελευταία 7.5 χιλιόμετρα να έχουν κλίση από 9% μέχρι και 14.5%! Το 20ο είναι και το βασιλικό ετάπ του φετινού Γύρου Ιταλίας. Οι αθλητές, θα ανέβουν πρώτα δυο ανηφόρες, το Πάσο ντελ Πούρα (11.3 χλμ με μέση κλίση 7.7% και ανώτατη στο 13%) και το Σέλα Ράτσο (16 χλμ με μέση κλίση 5.2% και ανώτατη στο 15%).

Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν την ανάβαση στον μυθικό κολοσσό του Ζονκολάν, εκεί όπου λογικά θα κριθεί ο νικητής, το τελικό βάθρο και η πρώτη δεκάδα της γενικής. Τα 10 χιλιόμετρα με την μέση κλίση στο 12% και τα δυσκολότερα σημεία να φτάνουν μέχρι και το 22%, θα είναι η τελευταία και η μεγαλύτερη δοκιμασία για ολόκληρο το πελοτόν. Αυτή είναι η πέμπτη φορά που το Ζονκολάν, το αντίπαλο δέος του Ανγκλίρου, συμπεριλαμβάνεται στη διοργάνωση (πρώτη φορά το 2003). Όσοι «γενναίοι» επιζήσουν από εκεί, θα παρελάσουν μια μέρα αργότερα στους δρόμους της Τεργέστης, που θα φιλοξενήσει τον φετινό τερματισμό και θα τιμήσει τους νικητές στο τελικό βάθρο.

Βίντεο: Αναλυτική παρουσίαση της διαδρομής του φετινού Giro.

2. ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΖ ΦΑΝΕΛΑ

Joaquim Rodriguez (Katusha): Ο Πουρίτο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, παρά τις πτώσεις που είχε στις κλασικές των Αρδενών. Ξεκίνησε τη σεζόν με μια 4η θέση στο Ομάν, αλλά κέρδισε ένα ετάπ και την γενική στον Γύρο της Καταλονίας μπροστά από τον Κονταδόρ. Στην τελευταία του συμμετοχή στο Giro, πριν δυο χρόνια, πήρε τη δεύτερη θέση της γενικής χάνοντας την ρόζ φανέλα στο τελευταίο ετάπ στο χρονόμετρο του Μιλάνου από τον Χέσχενταλ. Αυτό θα είναι το πρόβλημά του και φέτος, το πρώτο μεγάλο χρονόμετρο. Αν καταφέρει να μη χάσει πολύ χρόνο, τότε η υπόλοιπη διαδρομή του ταιριάζει, ιδίως με την προσθήκη 5 τερματισμών σε ανηφόρα σε μικρά σε χιλιόμετρα σπριντ ανάβασης. Είναι έμπειρος, δυνατός και αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές για το πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.

97ος Γύρος Ιταλίας, παρουσίαση

Ο Γιάννης Ταμουρίδης έγινε πέρυσι ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης που συμμετείχε σε έναν από τους τρεις μεγάλους γύρους.

Nairo Quintana (Movistar): Ο Κολομβιανός που εξέπληξε τους πάντες πέρυσι με τις φοβερές εμφανίσεις του στον Γύρο Γαλλίας, επιλέχτηκε από την Movistar να ηγηθεί της ομάδας του στο φετινό Giro. Η απόφαση αυτή του Ουνθούε δεν του πολυάρεσε, αφού θα προτιμούσε τη συμμετοχή του στο Tour, όμως είναι η πρώτη φορά που θα έχει τα γαλόνια του αρχηγού σε έναν μεγάλο Γύρο και σε ένα συνολικό προφίλ που του ταιριάζει. Ανεβαίνει εκπληκτικά και έχει βελτιωθεί σημαντικά στη μάχη με τον χρόνο. Αν τα πάει καλά στο μεγάλο χρονόμετρο, τότε και αυτός θα είναι από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση της ροζ φανέλας.

97ος Γύρος Ιταλίας, παρουσίαση

Ο Τζιοβάνι Βισκόντι της Movistar μέσα στη χιονοθύελλα (2013)

Cadel Evans (BMC): Ο 37χρονος Αυστραλός αποτέλεσε πέρυσι την μεγάλη έκπληξη κατακτώντας την τρίτη θέση της γενικής. Βέβαια στη συνέχεια της σεζόν «εξαφανίστηκε», αλλά φέτος βρίσκεται ξανά σε καλή κατάσταση. Ήρθε δεύτερος στο Down Under, κέρδισε τον Γύρο του Τρεντίνο και ήταν 7ος στον Γύρο των Βάσκων και στο Strade Bianche. Στα υπέρ του είναι το μεγάλο χρονόμετρο, η εμπειρία του και η μοναδική του ικανότητα να «παίζει» άμυνα όποτε χρειαστεί. Το πρόβλημά του είναι οι πολλοί τερματισμοί σε ανηφόρα και η τελευταία εβδομάδα όπου θα πρέπει να αντέξει απέναντι στους νεότερους αντιπάλους του.

97ος Γύρος Ιταλίας, παρουσίαση

Ο Καντέλ Έβανς ήταν τρίτος πέρυσι στη γενική και φέτος συγκαταλέγεται στα φαβορί για την τελική νίκη.

Rigoberto Urán (Omega Pharma Quick Step): Ο Κολομβιανός ήταν πέρυσι δεύτερος στη γενική του Γύρου της Ιταλίας, κερδίζοντας μάλιστα και το ετάπ στο Αλτοπιάνο ντελ Μοντάζιο. Φέτος είναι η πρώτη του χρονιά στην Omega η οποία τον απέκτησε για τους μεγάλους γύρους των τριών εβδομάδων. Θα πρέπει να δούμε κατά πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτόν τον ρόλο, αφού για πρώτη φορά θα είναι αρχηγός (πέρυσι πήρε τα γαλόνια μετά την εγκατάλειψη του Γουίγκινς). Στα κατά του το μεγάλο χρονόμετρο, όμως η υπόλοιπη διαδρομή του ταιριάζει απόλυτα. Η κατάστασή του είναι ένα ερωτηματικό, αφού μετά την 3η θέση της γενικής στο Ομάν, δεν είχε άλλες επιτυχίες μέσα στη σεζόν.

97ος Γύρος Ιταλίας, παρουσίαση

Ο Ριγκομπέρτο Ουράν ήταν δεύτερος πέρυσι στη γενική πίσω από τον Νίμπαλι. Ο Κολομβιανός θα διεκδικήσει φέτος την πρωτιά.

Πέρα από αυτά τα μεγάλα φαβορί, υπάρχουν και άλλοι ποδηλάτες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν, θέλοντας να «σπάσουν» την τετράδα και να ανέβουν στο τελικό βάθρο, ή απλά να πλασαριστούν στην πρώτη δεκάδα της γενικής. Ξεχωρίζουμε – ανάμεσα σε άλλους – τους Daniel Martin (Garmin Sharp), Michele Scarponi (Lampre-Merida), Domenico Pozzovivo (Ag2r La Mondiale), Przemyslaw Niemiec (Lampre Merida), Rafal Majka (Tinkoff Saxo), Robert Kiserlovski (Trek), Wilco Kelderman (Belkin), Ryder Hesjedal (Garmin Sharp), Nicolas Roche (Tinkoff Saxo) και Ivan Basso (Cannondale).

3. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ GIRO D’ITALIA 2013

97ος Γύρος Ιταλίας, παρουσίαση

Ο Βιντσέντσο Νίμπαλι ήταν ο μεγάλος νικητής του 2013.

- Γενική κατάταξη

1. Vincenzo Nibali (Astana) 84h 53’ 28”

2. Rigoberto Urán (Sky) +4’43”

3. Cadel Evans (BMC) +5’52”

4. Michele Scarponi (Lampre Merida) +6’48”

5. Carlos Betancur (Ag2r La Mondiale) +7’28”

6. Przemyslaw Niemiec (Lampre Merida) +7’43”

7. Rafal Majka (Saxo Tinkoff) +8’09”

8. Beñat Intxausti (Movistar) +10’26”

9. Mauro Santambrogio (Vini Fantini Selle Italia) +10’32”

10. Domenico Pozzovivo (Ag2r La Mondiale) +10’59”

97ος Γύρος Ιταλίας, παρουσίαση

Οι νικητές του 2013 στις 4 βασικές κατηγορίες. Από αριστερά, Πιράτσι (βουνά), Μπετανκούρ (νέος αθλητής), Νίμπαλι (γενική) και Κάβεντις (πόντοι).

- Βαθμολογία πόντων: Mark Cavendish (Omega Pharma Quick Step)

- Βαθμολογία σπριντ ανάβασης: Stefano Pirazzi (Bardiani Valvole CSF)

- Κατάταξη καλύτερου νέου: Carlos Betancur (Ag2r La Mondiale)

- Καλύτερη ομάδα: Team Sky

- Ομαδικοί πόντοι: Movistar

4. Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

97ος Γύρος Ιταλίας, παρουσίαση

Ο Γύρος της Ιταλίας ξεκινάει στις 9 Μαΐου από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίου με την καθιερωμένη «παρέλαση» των ποδηλατών στην Τεργέστη. Το προφίλ των 21 ετάπ έχει ως εξής:

- 8 ετάπ ευθείας

- 5 ετάπ μέσης δυσκολίας

- 5 ετάπ βουνών

- 2 ετάπ ατομικής χρονομέτρησης

- 1 ετάπ ομαδικής χρονομέτρησης

Άλλα χαρακτηριστικά του αγώνα:

97ος Γύρος Ιταλίας, παρουσίαση

Ο Νίμπαλι πανηγυρίζει την περσινή του νίκη μαζί με τους συναθλητές του και τον Αλεξάντερ Βινοκούροφ (2013)

- 3.445.5 χιλιόμετρα συνολικά.

- 10 ετάπ με τερματισμό σε ανηφόρα ( 5, 6, 8, 9, 14, 15, 16, 18, 19, 20).

- 3 ημέρες ξεκούρασης για τους αθλητές (12, 19 & 26 Μαΐου).

- 68.7 χλμ ατομικής χρονομέτρησης.

- 21.7 χλμ ομαδικής χρονομέτρησης.

- 40 συνολικά σπριντ ανάβασης 4ης, 3ης, 2ης και 1ης κατηγορίας.

- Αναλυτικά, 13 ανηφόρες πρώτης κατηγορίας, 8 ανηφόρες δεύτερης κατηγορίας, 4 ανηφόρες τρίτης κατηγορίας και 15 ανηφόρες τέταρτης κατηγορίας.

- Μπόνους δευτερόλεπτα θα υπάρχουν: α) στον τερματισμό των ετάπ (10”, 6” & 4” για τους 3 πρώτους), εκτός από τα τρία ετάπ ομαδικής και ατομικής χρονομέτρησης και β) στα ενδιάμεσα σπριντ ευθείας (3”, 2” & 1” για τους 3 πρώτους).

5. 2014 GIRO D’ITALIA – ΤΑ 21 ΕΤΑΠ

97ος Γύρος Ιταλίας, παρουσίαση

01. (09/5) Belfast – Belfast, 21.7 km (ομαδική χρονομέτρηση)

02. (10/5) Belfast – Belfast, 219 km (ευθεία)

03. (11/5) Armagh – Dublin, 187 km (ευθεία)

- Δευτέρα 12 Μαΐου – πρώτη ημέρα ξεκούρασης

04. (13/5) Giovinazzo – Bari, 112 km (ευθεία)

05. (14/5) Taranto – Viggiano, 203 km (μέσης δυσκολίας)

06. (15/5) Sassano – Montecassino, 247 km (μέσης δυσκολίας)

07. (16/5) Frosinone – Foligno, 211 km (ευθεία)

08. (17/5) Foligno – Montecopiolo, 179 km (μέσης δυσκολίας)

09. (18/5) Lugo – Sestola, 172 km (μέσης δυσκολίας)

- Δευτέρα 19 Μαΐου – δεύτερη ημέρα ξεκούρασης

10. (20/5) Modena – Salsomaggiore Terme, 173 km (ευθεία)

11. (21/5) Collecchio – Savona, 249 km (μέσης δυσκολίας)

12. (22/5) Barbaresco – Barolo, 41.9 km (ατομική χρονομέτρηση)

13. (23/5) Fossano – Rivarolo Canavese, 157 km (ευθεία)

14. (24/5) Aglie – Oropa, 164 km (ετάπ βουνών)

15. (25/5) Valdengo – Montecampione, 225 km (ετάπ βουνών)

- Δευτέρα 26 Μαΐου – τρίτη ημέρα ξεκούρασης

16. (27/5) Ponte di Legno – Val Martello, 139 km (ετάπ βουνών)

17. (28/5) Sarnonico – Vittorio Veneto, 208 km (ευθεία)

18. (29/5) Belluno – Rifugio Panarotta (Valsugana), 171 km (ετάπ βουνών)

19. (30/5) Bassano del Grappa – Cima Grappa, 26.8 km (ατομική χρονομέτρηση)

20. (31/5) Maniago – Monte Zoncolan, 167 km (ετάπ βουνών)

21. (01/6) Gemona del Friuli – Trieste, 172 km (ευθεία)

6. ΟΙ 22 ΟΜΑΔΕΣ

97ος Γύρος Ιταλίας, παρουσίαση

Η οργανωτική επιτροπή του Γύρου της Ιταλίας έχει προσκαλέσει 22 ομάδες για να συμμετάσχουν στον φετινό αγώνα. Θα είναι παρούσες και οι 18 επαγγελματικές ομάδες της UCI Pro Tour, ενώ την 22άδα συμπληρώνουν 4 Professional Continental Teams (Androni Giocattoli-Venezuela, Bardiani CSF, Colombia και Neri Sottoli). Η κάθε ομάδα αποτελείται από 9 αθλητές, άρα στην εκκίνηση του αγώνα θα βρεθούν 198 ποδηλάτες. Τη μερίδα του λέοντος στις συμμετοχές έχουν η Ιταλία (5 ομάδες), οι ΗΠΑ (3 ομάδες) και η Γαλλία (3 ομάδες). Ακολουθούν η Ολλανδία και το Βέλγιο με 2 και τέλος το Καζακστάν, η Ρωσία, η Δανία, η Αυστραλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία και η Κολομβία με μονή εκπροσώπηση. Αναλυτικά οι 22 ομάδες:

1. Ag2r La Mondiale (Γαλλία)

2. Androni Giocattoli-Venezuela (Ιταλία) *

3. Astana (Καζακστάν)

4. Bardiani CSF (Ιταλία) *

5. Belkin Pro Cycling (Ολλανδία)

6. BMC Racing Team (ΗΠΑ)

7. Cannondale (Ιταλία)

8. Colombia (Κολομβία) *

9. Team Europcar (Γαλλία)

10. FDJ (Γαλλία)

11. Garmin Sharp (ΗΠΑ)

12. Giant Shimano (Ολλανδία)

13. Katusha (Ρωσία)

14. Lampre Merida (Ιταλία)

15. Lotto Belisol (Βέλγιο)

16. Movistar Team (Ισπανία)

17. Neri Sottoli (Ιταλία) *

18. Omega Pharma Quick Step (Βέλγιο)

19. Orica GreenEDGE (Αυστραλία)

20. Team Sky (Μεγάλη Βρετανία)

21. Team Tinkoff Saxo (Δανία)

22. Trek Factory Racing (ΗΠΑ)

7. ΟΙ ΦΑΝΕΛΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

97ος Γύρος Ιταλίας, παρουσίαση

α) Γενική κατάταξη – η ροζ φανέλα

Στο τέλος του πρώτου ετάπ βγαίνει η πρώτη γενική κατάταξη. Από κει και μετά προστίθεται σε κάθε αθλητή ο χρόνος του ετάπ κάθε ημέρας και βγαίνει η ανάλογη προσωρινή γενική κατάταξη. Ο αθλητής που βρίσκεται στην πρώτη θέση, φοράει στη διάρκεια του αγώνα τη ροζ φανέλα για να μπορούν να τον ξεχωρίζουν οι υπόλοιποι, αλλά και οι θεατές. Την τελευταία μέρα του Γύρου, ο ποδηλάτης που θα έχει τον μικρότερο συνολικό χρόνο στα 21 ετάπ, είναι ο μεγάλος νικητής.

β) Βαθμολογία αναβάσεων – η μπλε φανέλα

Για να βγει ο «βασιλιάς των βουνών» υπολογίζονται οι πόντοι που δίνονται στους ποδηλάτες μόλις περάσουν την κορυφή ενός βουνού, το λεγόμενο σπριντ ανάβασης. Οι πόντοι ποικίλλουν ανάλογα με τη δυσκολία της ανηφόρας. Στον φετινό γύρο της Ιταλίας τα βουνά χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Αρχίζοντας από τα πιο εύκολα και αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας, έχουμε τα βουνά της τέταρτης κατηγορίας, αυτά της τρίτης, της δεύτερης και της πρώτης. Και εδώ, όποιος στο τέλος του Giro έχει τους περισσότερους πόντους, κερδίζει και αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος αναβάτης της διοργάνωσης.

97ος Γύρος Ιταλίας, παρουσίαση

Ο Μαρκ Κάβεντις κέρδισε πέρυσι την κόκκινη φανέλα των πόντων.

γ) Βαθμολογία πόντων – η κόκκινη φανέλα

Αυτή η βαθμολογία έχει να κάνει με τους πόντους που κερδίζουν κυρίως οι σπρίντερ. Πρόκειται για τους πόντους που παίρνουν οι αθλητές είτε στα ενδιάμεσα σπριντ ευθείας, είτε στον τερματισμό κάθε ετάπ. Όποιος αθλητής έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του Γύρου, κερδίζει τον τίτλο του πιο σταθερού αθλητή.

δ) Κατάταξη καλύτερου νέου αθλητή – η λευκή φανέλα

Πρόκειται για την γενική κατάταξη που λαμβάνει υπόψη της τους χρόνους μόνο από όσους ποδηλάτες είναι κάτω των 25 ετών την 1η Ιανουαρίου της χρονιάς που διεξάγεται ο Γύρος. Ο νικητής εδώ φοράει άσπρη φανέλα.

Την τηλεοπτική κάλυψη του 97ου Giro d’Italia έχει αναλάβει για μια ακόμη χρονιά το κανάλι του Eurosport (NOVA & ΟΤΕ SPORTS), το οποίο με καθημερινές συνδέσεις θα σας προσφέρει σε ζωντανή μετάδοση τις προσπάθειες των 198 ποδηλατών στους δρόμους της Ιταλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ