ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Χρυσό για Σγουρόπουλο και Τέρπου στο Πανελλήνιο νέων - νεανίδων

Χρυσό για Σγουρόπουλο και Τέρπου στο Πανελλήνιο νέων - νεανίδων

Από δύο χρυσά μετάλλια Γιάννης Σγουρόπουλος και Έλσα Τέρπου στα ατομικά του Πανελληνίου Πρωταθλήματος νέων - νεανίδων 2017-2018.

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος και η Έλσα Τέρπου είναι οι πρωταθλητές Ελλάδας του απλού νέων και του απλού νεανίδων αντίστοιχα στην επιτραπέζια αντισφαίριση για την αγωνιστική περίοδο 2017-2018. Ο αθλητής του Ολυμπιακού επιβεβαίωσε στο ακέραιο τα προγνωστικά και κατέκτησε τον τίτλο για τρίτη διαδοχική χρονιά. Η αθλήτρια του Ολυμπιακού ευτύχησε να το καταφέρει πρώτη φορά στην τελευταία της σεζόν στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία.

Αμφότεροι κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο και στο διπλό. Ο Σγουρόπουλος με τον συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό Αλκιβιάδη Σταματούρο και η Τέρπου με την (κορασίδα ακόμα) Μαλαματένια Παπαδημητρίου του Γ.Α.Ο. Πειραιά.

Έτσι, υπολογίζοντας και το ομαδικό, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, η Τέρπου αποχώρησε από την αίθουσα "STIGA" του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας με συνολικά τρία χρυσά μετάλλια, ενώ ο Σγουρόπουλος είχε και ένα ασημένιο.

Στους πρωταγωνιστές των ατομικών αγωνισμάτων επίσης, η Ιωάννα Γερασιμάτου με δύο τελικούς, ο Μιχάλης Διαμαντόπουλος, που έφτασε ως τον τελικό του απλού νέων από το νο10 των seedings, η κορασίδα Χρυσή Φωτιάδου με δύο χάλκινα μετάλλια και ο Δημήτρης Στάμου, που είχε έναν τελικό και μία 3η θέση.

Στο απλό νέων, ο πρωταθλητής Ευρώπης του αγωνίσματος το 2017 ήταν φυσικά το ακλόνητο φαβορί. Το έδειξε και στην πράξη κι είναι χαρακτηριστικό ότι έφτασε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου χωρίς να χάσει σετ. Ο Σγουρόπουλος πέτυχε το 3 στα 3 στις χρονιές του στην εφηβική κατηγορία. Μάλιστα είχε αγωνιστεί νωρίτερα σε ακόμα δύο τελικούς (2014 και 2015), όταν ήταν στην κατηγορία των παίδων. Με αυτά τα χρυσά μετάλλια ισοφάρισε τον απολογισμό του Κωνσταντίνου Αγγελάκη και του Στέφανου Μανουσώφ, οι οποίοι είχαν συνεχόμενες πρωτιές στις τριετίες 2013-2015 και 2006-2008 αντίστοιχα.

Κι αν η πορεία του Σγουρόπουλου ήταν η αναμενόμενη, εκείνη του Μιχάλη Διαμαντόπουλου αποτέλεσε για πολλούς ευχάριστη έκπληξη κι έδωσε ξεχωριστό ενδιαφέρον στο ταμπλό. Ο αθλητής με το αμυντικό στυλ παιχνιδιού δεν ήταν στα 8 φαβορί του αγωνίσματος, ωστόσο έδειξε την πρόοδό, όπως έχει κάνει και στα αναπτυξιακά τουρνουά. Στον τελικό δεν μπόρεσε να πιέσει καθόλου τον αντίπαλό του, πάντως δίχως αμφιβολία έφτασε σε μεγάλη διάκριση με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου. Ο Σγουρόπουλος κυριάρχησε από την αρχή, εμφάνισε άνεση σε όλες τις μπαλιές και επιβλήθηκε με 4-0 σετ (11-4, 11-5, 11-2, 11-1).

ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΥΤΥΧΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ"

"Είμαι πολύ χαρούμενος που πήρα και τους τρεις τίτλους στις ισάριθμες χρονιές μου ως έφηβος. Δεν περίμενα να βρω τον Μιχάλη αντίπαλό μου στον τελικό. Έκανε πολύ καλά παιχνίδια και μπράβο του. Στον τελικό δεν απέδωσε το ίδιο και ίσως κάπου να τα παράτησε", τόνισε ο Ελευσίνιος άσος μετά από τον νέο του τίτλο και στην ερώτηση αν του αρέσει να παίζει με αμυντικούς απάντησε: "Ναι, μου αρέσει γιατί κάνω και προπόνηση με τον Γκιώνη και βελτιώνομαι. Πιστεύω ότι αποδίδω απέναντι σε αυτό το στυλ παιχνιδιού".

Χρυσό για Σγουρόπουλο και Τέρπου στο Πανελλήνιο νέων - νεανίδων

Στη διαδρομή του ως τον τελικό, ο Σγουρόπουλος νίκησε αρχικά με 3-0 στο 1ο γκρουπ τον Αλέξανδρο Μαδέση του Δ.Α.Ο. Ταύρου και τον Παντελεήμονα Τριανταφυλλίδη του Π.Κ.Δ. Ταύρου. Στον γύρο των "16" απέκλεισε με το ίδιο σκορ τον Ιάσωνα Κορδούτη του Άρη Βούλας και στην 8άδα επίσης με 3-0 τον Γεράσιμο Χατζηλυγερούδη των Αετών Πόλης. Στα ημιτελικά επιβλήθηκε του Δημήτρη Στάμου με 4-0 (με το σύστημα του καλύτερου των 7 σετ έγιναν τα ματς του απλού από την 4άδα κι έπειτα).

Στην πρώτη φάση, ο Διαμαντόπουλος αναδείχτηκε νικητής στο 8ο γκρουπ. Κατέβαλλε τον Κωνσταντίνο Λυκοστράτη του Απόλλωνα Καλαμαριάς με 3-1 σετ, τον Θεμιστοκλή Αδριανό του Γ.Α.Ο. Πειραιά με 3-2 και τον Δημήτρη Νασιούλα του Παράδεισου Αμαρουσίου με 3-1. Στη 16άδα νίκησε τον Αλέξη Κουλουριώτη της Ελευσίνας με 3-0 σετ και στην 8άδα τον Αλκιβιάδη Σταματούρο επίσης με 3-0. Εξαιρετικός από κάθε άποψη ήταν ο ημιτελικός όπου ξεπέρασε τον Νίκο Βλαχάκη με 4-2 σετ.

ΤΕΡΠΟΥ: "ΕΙΧΑ ΠΟΛΥ ΣΤΑΘΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΖΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ"

Το χρυσό μετάλλιο στο απλό νεανίδων διεκδίκησαν οι δύο πρώτες αθλήτριες του πίνακα αξιολόγησης και φυσικά τα δύο πρώτα φαβορί του αγωνίσματος, η Γερασιμάτου και η Τέρπου. Φέτος είχαν συναντηθεί σε τέσσερις τελικούς των αναπτυξιακών όπεν. Τις τρεις πρώτες φορές είχε επικρατήσει η αθλήτρια του Ολυμπιακού, στον τελευταίο, στις 11 Μαρτίου, είχε νικήσει η Γερασιμάτου. Ουσιαστική διαφορά ότι ο τελικός του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ήταν με το σύστημα του καλύτερου των 7 σετ. Μετά το 1-1 η Τέρπου πέρασε το παιχνίδι της, είχε καλύτερες επιλογές και μεγαλύτερη ψυχραιμία και πήρε τη νίκη με 4-1 σετ (11-2, 6-11, 11-8, 11-5, 11-5). Πολύ ενδιαφέροντες ήταν και οι ημιτελικοί όπου η Τέρπου και η Γερασιμάτου κατέβαλλαν δύσκολα με 4-2 σετ (κι από 1-2 πίσω) δύο κορυφαίες κορασίδες, τη Χρυσή Φωτιάδου και τη Μαλαματένια Παπαδημητρίου αντίστοιχα (η Φωτιάδου στην 8αδα είχε νικήσει με 3-1 το 4ο φαβορί, την Ντανιέλα Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου).

Στο κομμάτι των δηλώσεων επισημάνθηκε αρχικά στην Τέρπου ότι γεύτηκε τη χαρά αυτού του τίτλου στον επίλογο της παρουσίας της ως νεάνιδα. "Ναι, πάντα στο τέλος το φτάνω εγώ. Όπως και στο απλό κορασίδων το 2015", είπε χαμογελώντας και συνέχισε: "Θεωρώ ότι είχα μία πολύ σταθερή χρονιά και άξιζα και αυτό το τρόπαιο. Η Ιωάννα είναι πολύ αξιόλογη αθλήτρια, φέτος προπονείται περισσότερο από μένα, αλλά κατάφερα να επικρατήσω. Μπήκα απόλυτα ήρεμη στο ματς και έπαιξα ελεύθερα. Ήξερα ότι αν παίξω το παιχνίδι μου μπορώ να πάρω τη νίκη και το κατάφερα".

Χρυσό για Σγουρόπουλο και Τέρπου στο Πανελλήνιο νέων - νεανίδων

Την Κυριακή η Τέρπου πρώτευσε στο 2ο γκρουπ νικώντας 3-0 σετ την Αφροδίτη Αθανασοπούλου του Α.Ο. Καρέα και την Κωνσταντίνα Παντερή της Αθηνάς Μαγκουφάνας. Στη 16άδα προχώρησε χωρίς αγώνα και στην 8άδα κατέβαλλε τη Βασιλική Ηλιοπούλου από τους Φοίνικες Πάτρας με 3-0 σετ.

Η Γερασιμάτου επικράτησε αρχικά στο 1ο γκρουπ όταν κατέβαλλε την Ευαγγελία Τρωαδίτη από τον Γ.Ο.Π. Παλάσκας με 3-1 σετ και τη Νεφέλη Καφάτου του Ολυμπιακού με 3-0. Στις "16" είχε bye και στις "8" ξεπέρασε τη Γεωργία Χατζάκη του Ολυμπιακού με 3-1 σετ.

Ζωηρό ενδιαφέρον παρουσίαζε ο τελικός στο διπλό νέων όπου το 1ο φαβορί, οι Γιάννης Σγουρόπουλος/Αλκιβιάδης Σταματούρος συναντήθηκαν με το νούμερο 2, τους Δημήτρη Στάμου και Κωνσταντίνο Στάμου. Τα αδέρφια από την Ελευσίνα κατέκτησαν το 1ο σετ, αλλά η συνέχεια άνηκε στους αθλητές του Ολυμπιακού. Δημιουργούσαν διαφορά και την κρατούσαν εύκολα ή δύσκολα. Στο 4ο σετ προηγήθηκαν 7-2, οι αντίπαλοι μείωσαν στον πόντο, όμως δεν άλλαξε η κατάσταση και διαμορφώθηκε το τελικό 3-1 (7-11, 11-5, 11-8, 11-7). Ο Σγουρόπουλος έκανε και σε αυτό το αγώνισμα το 3 στα 3 ως έφηβος και τις δύο προηγούμενες σεζόν πρώτευσε με τον αδερφό του Αλκιβιάδη, τον Γιώργο. Στα αξιοσημείωτα επίσης το μετάλλιο για τους Βορειοελλαδίτες Κωνσταντίνο Λυκοστράτη/Ανδρέα Μίντση, οι οποίοι στην 8άδα απέκλεισαν με 3-1 σετ το 3ο φαβορί, τους Γεράσιμο Πετρή/Νίκο Βλαχάκη.

Ακόμα πιο ρευστά ήταν τα πράγματα στον τελικό του διπλού νεανίδων όπου προχώρησαν τα δύο πρώτα φαβορί, οι Μαλαματένια Παπαδημητρίου/Έλσα Τέρπου με τις Ιωάννα Γερασιμάτου/Γεωργία Χατζάκη αντίστοιχα. Συνδυασμοί με δεξιόχειρα και αριστερόχειρα αθλήτρια και στα δύο ζευγάρια, η Τέρπου με την Παπαδημητρίου βρήκαν λύσεις απέναντι στα διαφορετικά "δοντάκια" της επίθεσης και της άμυνας των αντιπάλων τους (σ.σ. λάστιχα-κομπίνα) και με πολύ καλή εκκίνηση στο 5ο σετ κατέκτησαν τη νίκη με 3-2 σετ (9-11, 11-6, 5-11, 11-7, 11-3). Να σημειωθεί ακόμα ότι στα προημιτελικά οι Κωνσταντίνα Παντερή/Μαρία Καλύβα απέκλεισαν με 3-1 σετ το 4ο φαβορί, τις Βασιλική Ηλιοπούλου/Αθηνά Λιβιεράτου, ενώ η Ευαγγελία Τρωαδίτη με τη Φωτιάδου έκαμψαν με 3-2 σετ το 3ο φαβορί, τις Ντανιέλα Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου/Αγγελίνα Δεβελέκου.

Οι νικητές και οι νικήτριες σε κάθε αγώνισμα

ΑΠΛΟ ΝΕΩΝ

1. Γιάννης Σγουρόπουλος (Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.)

2. Μιχάλης Διαμαντόπουλος (Άρης Βούλας)

3. Νίκος Βλαχάκης (Γ.Α.Σ. Ελευσίς)

-. Δημήτρης Στάμου (Γ.Α.Σ. Ελευσίς)

ΑΠΛΟ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

1. Έλσα Τέρπου (Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.)

2. Ιωάννα Γερασιμάτου (Α.Ο. Ταταύλα)

3. Μαλαματένια Παπαδημητρίου (Γ.Α.Ο. Πειραιά)

-. Χρυσή Φωτιάδου (Ο.Ε.Α. Φλώρινας)

ΔΙΠΛΟ ΝΕΩΝ

1. Γιάννης Σγουρόπουλος/Αλκιβιάδης Σταματούρος (Ολυμπιακός)

2. Δημήτρης Στάμου/Κωνσταντίνος Στάμου (Γ.Α.Σ. Ελευσίς)

3. Νίκος Κορδαλής/Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης (Ε.Α. Βόχας/Αετοί Πόλης)

-. Κωνσταντίνος Λυκοστράτης/Ανδρέας Μίντσης (Απόλλων Καλαμαριάς/Πόντιοι Μελισσίων)

ΔΙΠΛΟ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

1. Μαλαματένια Παπαδημητρίου/Έλσα Τέρπου (Γ.Α.Ο. Πειραιά/Ολυμπιακός)

2. Γεωργία Χατζάκη/Ιωάννα Γερασιμάτου (Ολυμπιακός/Α.Ο. Ταταύλα)

3. Ευαγγελία Τρωαδίτη/Χρυσή Φωτιάδου (Γ.Ο.Π. Παλάσκας/Ο.Ε.Α. Φλώρινας)

-. Μαρία Καλύβα/Κωνσταντίνα Παντερή (Φοίνικες Πάτρας/Αθηνά Μαγκουφάνας)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ