ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Πινγκ πονγκ: Σπουδαίοι ξένοι αθλητές και στα φετινά πρωταθλήματα της Α1

Eurokinissi
ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ "GREEK OPEN" EUROKINISSI

Το πρακτικό των μεταγραφών για τη σεζόν 2020-2021 ανακοίνωσε η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Σπουδαίοι ξένοι αθλητές και στα φετινά πρωταθλήματα της Α1.

Το πρακτικό των μεταγραφών για τη σεζόν 2020-2021 ανακοίνωσε η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Στη σχετική περίοδο, που λόγω των αλλαγών από την καραντίνα, τοποθετήθηκε εκτάκτως τον Σεπτέμβριο, το πάρε-δώσε των σωματείων ήταν και φέτος έντονο με την αρμόδια επιτροπή της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. να εξετάζει περίπου 400 αιτήσεις.

Η κύρια είδηση είναι ότι και αυτή τη χρονιά θα έρθουν για την ελληνική Α1 εθνική κατηγορία σπουδαία ονόματα από την Ευρώπη, αθλητές κι αθλήτριες με υψηλές διεθνείς διακρίσεις. Με την προσδοκία των φίλων του αθλήματος για δυνατές αναμετρήσεις θα πλαισιώσουν τους Έλληνες πρωταθλητές, ανάμεσα στους οποίους καταγράφηκαν ορισμένες μόνο σημαντικές μετακινήσεις.

Από τις νέες συνεργασίες με ξένους αθλητές ξεχωρίζουν, με βάση τις περγαμηνές, η έλευση του Σλοβένου Μπόγιαν Τόκιτς για τον Παναθηναϊκό και της Λιθουανής Ρούτα Πασκαουσκίνε για τον Ολυμπιακό. Ο 39χρονος Τόκιτς έχει κατακτήσει τρία χάλκινα ευρωπαϊκά μετάλλια κι έχει ισάριθμες συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η 43χρονη Πασκαουσκίνε αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο απλό γυναικών το 2008 κι έχει στο παλμαρέ της έξι ακόμη χρυσά στον ίδιο θεσμό από τα αγωνίσματα του διπλού.

Όσον αφορά σε αλλαγές στο εσωτερικό ξεχωρίζει η μεταγραφή της κορυφαίας Ελληνίδας αθλήτριας Κατερίνας Τόλιου από τον πρωταθλητή Δ.Α.Ο. Ταύρου στον Παναθηναϊκό, ο οποίος ανέβηκε φέτος στην Α1.

ΤΟΚΙΤΣ, ΜΟΝΤΕΪΡΟ, ΒΟΣΤΕΣ, ΛΟΡΕΝΤΖ, ΡΑΝΕΦΟΥΡ

Στους άνδρες η πρωταθλήτρια Ελλάδας ΑΕΚ θα έχει και φέτος στο ρόστερ της εγνωσμένης αξίας ξένους αθλητές. Έκλεισε τον 27χρονο Γάλλο Ρομέν Λορέντζ, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2018 είχε μπει στους πρώτους 100 της παγκόσμιας κατάταξης (Νο 99) και τον 35άχρονο πρώην διεθνή Γιανίκ Βόστες, που το 2010 είχε αναδειχτεί πρωταθλητής Βελγίου στο απλό ανδρών. H AEK ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Ούγγρο Ντανιέλ Κοσίμπα και τον Βέλγο Ζαν Λορίκ.

Ο δευτεραθλητής Ολυμπιακός θα έχει τη χαρά κατ’ αρχήν, να συνεργαστεί για δεύτερη σερί χρονιά με τον Πορτογάλο Ζοάο Μοντέιρο. Ο κάτοχος τριών ευρωπαϊκών τίτλων (διπλό ανδρών, διπλό μικτό, ομαδικό) βρίσκεται σήμερα στο νούμερο 80 της παγκόσμιας κατάταξης. Έμεινε στην ομάδα και ο επίσης Πορτογάλος Ένιο Μέντες.

Ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να έχει και πάλι ξένους στη σύνθεσή του. Στη φετινή του προσπάθεια θα ηγείται ο Τόκιτς, που τον Νοέμβριο του 2011 είχε φτάσει μέχρι και την 25η θέση στο παγκόσμιο ranking list (Νο 65 σήμερα), πρωταγωνίστησε σε ομάδες της Μπουντεσλίγκα και σαφώς είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα, που έχουν εμφανιστεί ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αποκτήθηκε επίσης, ο 24χρονος Σουηδός διεθνής Ελίας Ράνεφουρ, ο οποίος το 2014 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο απλό νέων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ο νεοφώτιστος στην 1η κατηγορία Ο.Ε.Α. Ρεθύμνου συμφώνησε με τον Ντοριάν Νικόλ, που ήταν μέλος των μικρών εθνικών ομάδων της Γαλλίας και είχε αναδειχτεί πρωταθλητής Ευρώπης στο ομαδικό νέων, αλλά και τον Βούλγαρο διεθνή Ντάνιελ Ιβάνοφ, ο οποίος αγωνιζόταν τα τελευταία έξι χρόνια στην Τουρκία και ήταν νούμερο 8 στο ranking της χώρας.

Ο δυνατός Βούλγαρος Κιρίλ Ποπόφ θα ενισχύσει ξανά τον ΓΑΣ Ελευσίς, αλλά αυτή τη φορά στην Α1. Ο συμπατριώτης του Τεοντόρ Αλεξαντρόφ, με την πολύχρονη παρουσία στο ελληνικό πρωτάθλημα, παραμένει στην Ε.Α. Βόχας, ενώ ο επίσης Βούλγαρος διεθνής Ντένισλαβ Κοτζαμπάσεφ μετακινήθηκε στον Ίφιτο Πατρών.

Από μεταγραφές Ελλήνων αθλητών σε ομάδες της Α1 να σημειώσουμε ότι τα μέλη των προεθνικών ομάδων Δημήτρης Κορδούτης και Ιάσονας Κορδούτης πήγαν στον Α.Σ. Πέρα Αθηνών και τον Ο.Α. Χανίων αντίστοιχα, ο Αναστάσιος Καριοφυλλίδης και ο Ζήσης Δουκέρης στον Φοίνικα Πειραιά, ο πρώην διεθνής στις νεαρές ηλικίες Γιώργος Κανάσης στον Ίφιτο Πατρών και ο δευτεραθλητής Ελλάδας του απλού νέων το 2019 Γιάννης Μπόσκοβιτς στο Ρέθυμνο.

ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Στις γυναίκες ο πρωταθλητής Ελλάδας Δ.Α.Ο. Ταύρου εντάσσει ξανά, μετά από έναν χρόνο, ξένες αθλήτριες στο ρόστερ του. Πήρε την 34χρονη Σέρβα διεθνή Άνα-Μαρία Έρντελι, πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού κορασίδων το 2000 και δευτεραθλήτρια του διπλού νεανίδων το 2003 και την 31χρονη Ουκρανή Γκάνα Φαρλαντάνσκα, επίσης εν ενεργεία διεθνή (νούμερο 221 το καλύτερό της στο παγκόσμιο ranking τον Απρίλιο του 2014). Με αμυντικό στυλ παιχνιδιού η πρώτη, αριστερόχειρας η δεύτερη.

Ο δευτεραθλητής Ολυμπιακός απέκτησε, όπως προαναφέραμε, την Πασκαουσκίνε, η οποία εμφανίζει στο ενεργητικό της συνολικά 18 μετάλλια από Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα γυναικών και τον Μάρτιο του 2010 είχε φτάσει μέχρι και το νούμερο 38 της παγκόσμιας κατάταξης. Η ομάδα του Πειραιά θα παρουσιάσει ένα ακόμη μεγάλο όνομα από τον διεθνή χώρο: Την 32άχρονη Ισπανίδα Γκαλία Ντβόρακ, η οποία σήμερα βρίσκεται στο νούμερο 78 του κόσμου και στο παλμαρέ της έχει χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό των Μεσογειακών Αγώνων (2018), χάλκινο στο απλό της ίδιας διοργάνωσης κι επίσης χάλκινο στο διπλό γυναικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (2013). Με τον Ολυμπιακό θα συνεργαστεί και η 20άχρονη Σουηδέζα Κριστίνα Σέλμπεργκ, νούμερο 198 σήμερα στον παγκόσμιο πίνακα αξιολόγησης.

Ο Α.Σ. Πέρα Αθηνών πήρε τη νεαρή Κύπρια πρωταθλήτρια Γεωργία Αβραάμ, η οποία το 2017 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό γυναικών των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης, ενώ κράτησε τη Σέρβα Μόνικα Κνέζεβιτς.

Οι Σάρισες Φλώρινας «γεμίζουν» το ρόστερ με ξένες αθλήτριες. Η Γαλλίδα νεαρή διεθνής Ρομάν Λε Σκουρ και οι Βουλγάρες Μιχαέλα Ντίμοβα, Νέλια Τουσλέκοβα είναι στις προσθήκες, ενώ μένουν στο σωματείο οι Λιου Τζούντιθ, Μάριον Μπερτό από τη Γαλλία.

Η πρωταθλήτρια της Α2 ΑΕΚ κάνει αρχή στα «σαλόνια» με έντονη παρουσία ξένων αθλητριών. Έβαλε στο δυναμικό της την 22άχρονη διεθνή Αγγλίδα Έμιλι Μπόλτον, που τον Νοέμβριο του 2019 ήταν νούμερο 55 στον παγκόσμιο πίνακα αξιολόγησης Under 21 και την αριστερόχειρα Γαλλίδα Έλεν Σαλπίν, 3η φέτος στο απλό γυναικών του εθνικού πρωταθλήματος. Συνεχίζει επίσης για τρίτη χρονιά με την ελληνικής καταγωγής Μαρία Τσαπτσίνος (αθλήτρια της εθνικής Αγγλίας).

Ο Παναθηναϊκός, που επίσης ανέβηκε φέτος από την Α2, διατήρησε την πολύπειρη Ολλανδέζα Γιάνα Τιμίνα.

Από το εσωτερικό δούναι και λαβείν έκανε ο Παναθηναϊκός τις πιο αξιοσημείωτες κινήσεις, καθώς ήρθε σε συμφωνία με δύο βασικά στελέχη της εθνικής γυναικών. Την τρεις φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών Κατερίνα Τόλιου και τη σημερινή πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού Νέων γυναικών Ελισάβετ Τέρπου.

Η πρώην πρωταθλήτρια Ελλάδας του διπλού γυναικών Αλίκη Κιούφη πήγε στον Ολυμπιακό, η δευτεραθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών το 2019 Δήμητρα-Θωμαΐς Τσεκούρα στον Α.Σ. Πέρα Αθηνών και η δυνατή Βορειοελλαδίτισσα Ρόζα Χοβσεπιάν στην ΑΕΚ.

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΕΤΡΗΣ

Όπως κάθε χρόνο, το πρακτικό τελειώνει με τους Έλληνες αθλητές, που θ’ αγωνιστούν σε ομάδες του εξωτερικού. Σύμφωνα με τις περιπτώσεις, που είχε η Επιτροπή Μεταγραφών μέχρι την τελευταία της συνεδρίαση, αναφέρονται συνολικά 25 μετακινήσεις. Ενισχυτικά στο χτεσινό ρεπορτάζ μας για τη μεγάλη συμμετοχή πρωταθλητών μας στις National κατηγορίες της Γαλλίας, να σημειωθεί ότι στην Ερμόν Πλεσί (National 2) θ’ αγωνιστεί ο Γεράσιμος Πετρής. O σημερινός δευτεραθλητής Ελλάδας του απλού νέων θα ζήσει την πρώτη εμπειρία από ξένο πρωτάθλημα και θα έχει συμπαίκτη τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος θα έχει και δεύτερη συνεργασία με ομάδα του εξωτερικού. Εκτός από τη γαλλική Ρομάν της National 1, έχει έρθει σε συμφωνία και με τη STK Ραντνίτσκι Νις, η οποία βρίσκεται στη 2η εθνική κατηγορία της Σερβίας.

Άλλα ενδιαφέροντα σημεία από την ανακοίνωση του πρακτικού είναι τα παρακάτω:

Δραστηριοποιείται ξανά μετά από 25 χρόνια ο Προφήτης Ηλίας Πειραιά, που είχε να επιδείξει σημαντικό έργο σε όλες τις ηλικίες.

Ο Ο.Ε.Α. Θεσσαλονίκης, που επιδιώκει την άνοδο στην Α2 ανδρών, ανακοίνωσε τρεις ξένους! Τον Γάλλο Τζέρεμι Πετιό, τον Σουηδό Φρέντρικ Άμποργκ και τον Βούλγαρο Πέτκο Γκαμπρόβσκι.

Νέα σωματεία, που δημιουργήθηκαν φέτος, μπαίνουν άμεσα στα πρωταθλήματα, όπως ο Α.Σ. Αμαλιάδας Κόροιβος, ο Ωρίων ΑΠΟ Χίου, ο Σ.Π.Α. Λυκόβρυσης-Πεύκης και ο Ν.Ο. Πεύκης-Λυκόβρυσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ