ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Ο Σγουρόπουλος νίκησε τον Ματίας Κάρλσον στη σουηδική λίγκα

Ο Σγουρόπουλος νίκησε τον Ματίας Κάρλσον στη σουηδική λίγκα

Τη μεγαλύτερη νίκη του, με βάση την αξία και το όνομα του αντιπάλου, πέτυχε στη σουηδική λίγκα επιτραπέζιας αντισφαίρισης, αλλά και γενικά στη μέχρι τώρα καριέρα του ο Γιάννης Σγουρόπουλος.

Τη μεγαλύτερη νίκη του, με βάση την αξία και το όνομα του αντιπάλου, πέτυχε στη σουηδική λίγκα επιτραπέζιας αντισφαίρισης, αλλά και γενικά στη μέχρι τώρα καριέρα του ο Γιάννης Σγουρόπουλος. Ο αθλητής της Ρέκορντ έκαμψε χθες βράδυ (23/1) για το σουηδικό διασυλλογικό πρωτάθλημα τον Ματίας Κάρλσον με 3-2 σετ!

Ο 27χρονος Σκανδιναβός είναι νούμερο 32 στην παγκόσμια κατάταξη των ανδρών αυτόν τον μήνα και 11 στην Ευρώπη. Προετοιμάζεται δε για το Ευρωπαϊκό Τοπ 16, όπου θα πάρει μέρος και ο Παναγιώτης Γκιώνης (Μονρό, Ελβετία, 3-4 Φεβρουαρίου). Η αναμέτρηση ήταν στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής με τη Ρέκορντ να φέρνει ισοπαλία 3-3 εντός έδρας κόντρα στη Χάλμσταντ. Ο Σγουρόπουλος αντιμετώπισε τον σημερινό δευτεραθλητή Ευρώπης του διπλού μικτού στο προτελευταίο στη σειρά ματς. Τον κατέβαλλε στην παράταση του 5ου σετ και προκάλεσε αίσθηση! Νωρίτερα έδωσε το ίδιο αμφίρροπο παιχνίδι με άλλο Σουηδό, τον Ελίας Ράνεφουρ και λύγισε εκείνος με 3-2 σετ…

Στην αίθουσα της Ρέκορντ βρέθηκαν 70 φίλαθλοι και οι 10-15 από αυτούς ήταν από το Χάλμσταντ. Από τη θέση 1 της ομάδας του ο πρωταθλητής Ευρώπης του στο απλού νέων αναμετρήθηκε αρχικά με τον Ράνεφουρ, που είναι νούμερο 201 στον κόσμο. Σε κλειστό και θεαματικό παιχνίδι προηγήθηκε με 2-1 σετ, αργότερα έσωσε δύο σετ μπολ και τελικά ηττήθηκε με 3-2 σετ. Μία φάση ήταν χαρακτηριστική του εξαιρετικού αγωνιστικού επιπέδου κι έφερε το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών: Ο Σγουρόπουλος αναγκάζεται ν’ απομακρυνθεί από το τραπέζι κι αφού σώζει μπαλιά στη γωνία του backhand με την πλάτη γυρισμένη δέχεται καρφί πάλι στην ίδια πλευρά και ανταποδίδει με παράλληλο backhand spin στο forehand του Ράνεφουρ!

Στη συνέχεια και με το σκορ στο 1-2 για τους φιλοξενούμενους ο 18άχρονος άσος αντιμετώπισε τον Κάρλσον. Τον υψηλόσωμο διεθνή Σουηδό, που στο τελευταίο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων, το 2016, ήταν φιναλίστ στον τελικό του διπλού μικτού, ενώ έχει ένα ακόμα ασημένιο μετάλλιο στον θεσμό το 2012 στο διπλό ανδρών. Επιπλέον, έναν αθλητή, που χρησιμοποιεί «κομπίνα» λάστιχο στο forehand κι έχει ιδιόμορφο τρόπο παιχνιδιού.

Ο Σγουρόπουλος προηγήθηκε 2-0 σετ, έχασε εύκολα το 3ο αλλά μπορούσε να τελειώσει το ματς αμέσως μετά. Τότε βρέθηκε μπροστά με 4-1 κι ανάγκασε τον αντίπαλο να πάρει τάιμ άουτ. Αργότερα πήγε και στο +4 (6-2 και 8-4), όμως ο Κάρλσον γύρισε την κατάσταση. Ο Έλληνας διεθνής αξιοποίησε τελικά την ευκαιρία στο 5ο σετ και με ανατροπή. Έχανε 6-9 και 8-10 και πήρε τέσσερις πόντους στη σειρά και τη σπουδαία νίκη. Στο τέλος ο Ράνεφουρ επικράτησε ξανά με 3-2 σετ κι έγραψε το τελικό 3-3, με το οποίο η Ρέκορντ βρίσκεται τώρα στη 2η θέση της κατάταξης με 12 βαθμούς. Χτες σημείωσαν επίσης από μια νίκη ο Μάλτε Μέρεγκαρντ και ο Σιμόν Άρβιντσον, ο οποίος ως γνωστόν αγωνίζεται φέτος μαζί με τον Σγουρόπουλο και στον Ολυμπιακό.

Μετά το τέλος του αγώνα ο πρωταθλητής μας έκανε δηλώσεις σε μέσο ενημέρωσης του Χέλσινμποργκ, που ασχολείται με τα αθλητικά κι αφού ομολόγησε ότι «ίσως ήταν καλύτερη η αντίπαλη ομάδα, αλλά με πείσμα και καλή απόδοση καταφέραμε να πάρουμε την ισοπαλία», τόνισε για το εξαιρετικό αποτέλεσμα με τον Κάρλσον. «Απλά πίστεψα πολύ στον εαυτό μου. Ακόμα κι όταν με ισοφάρισε σε 2-2 και βρέθηκα να χάνω 8-10 ήξερα ότι μπορούσα να σώσω τα ματς μπολ και τελικά να νικήσω. Είναι πολύ δύσκολος παίκτης γι’ αυτό είμαι ευχαριστημένος από αυτή τη νίκη κι από τη βοήθεια που πρόσφερα στην ομάδα μου». Ο Σγουρόπουλος δήλωσε επίσης πολύ ικανοποιημένος από το κλίμα στη Ρέκορντ και τις συνθήκες στην προπόνηση τις και τόνισε ότι με τη συμμετοχή του σε αυτό το πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα βλέπει βελτίωση στο παιχνίδι του».

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΕΑΝΓΚΑ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Σε διαφορετικού στυλ ομαδικό αγώνα εξάλλου, μετείχε τις προάλλες ο Καλλίνικος Κρεάνγκα στην Κίνα. Κι επειδή οι εμπειρίες δεν σταματούν ποτέ, μπορεί να είναι πλέον 46 ετών, να έχει δώσει χιλιάδες επίσημα ματς και να έχει κάνει εκατοντάδες ταξίδια για την επιτραπέζια αντισφαίριση, όμως στην κυρίαρχη χώρα του αθλήματος έζησε κάτι διαφορετικό. Βρέθηκε στην πόλη Χαϊκού όπου στις 19 και 20 Ιανουαρίου ιδιώτες οργάνωσαν αγώνα επίδειξης με Ασιάτες και Ευρωπαίους αθλητές με την επωνυμία Hainan Qiankun 2018 International Table Tennis Masters Ghallenge Grand Prix. Ποια ήταν η καινοτομία; Ότι οι διοργανωτές έβαλαν την πρώτη μέρα τους Ασιάτες να έχουν αβαντάζ πόντων στις αναμετρήσεις τους με τους Ευρωπαίους!

Κατ’ αρχάς στο event προσκλήθηκαν και πήραν μέρος ο Γερμανός Ντιμίτρι Οβτσάροφ, νούμερο 1 πια στην παγκόσμια κατάταξη, ο Πορτογάλος Ζοάο Μοντέιρο, νυν πρωταθλητής Ευρώπης του διπλού μικτού, ο Αυστριακός αμυντικός Τσεν Βεσίνγκ, πρώην πρωταθλητής Ευρώπης του διπλού ανδρών και η Ρουμάνα Ελιζαμπέτα Σαμάρα, πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού γυναικών το 2015. Ομοίως σχημάτισαν την άλλη ομάδα 4 άνδρες και 1 γυναίκα. Προέρχονταν από ομάδες της 2ης διασυλλογικής κατηγορίας της Κίνας, αλλά φυσικά είχαν κι αυτοί υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, μάλιστα ανάμεσά τους ήταν και ο Λι Σιν Γιανγκ από την Ταϊπέι, ο οποίος φιγουράρει τον Ιανουάριο στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης των εφήβων.

Οι προσκληθέντες αθλητές από τη γηραιά ήπειρο είχαν ενημερωθεί ότι δύο μικτές ομάδες θα δώσουν από έναν αγώνα την κάθε μέρα με χαρακτήρα σόου, αλλά εκεί πληροφορήθηκαν και την ιδέα στον τρόπο διεξαγωγής. Οι διοργανωτές ήθελαν να διαμορφώσουν μία άποψη για την απόσταση, που χωρίζει Ασιάτες αθλητές αυτής της κλάσης από τοπ Ευρωπαίους και γι’ αυτό αποφάσισαν να έχουν οι οικοδεσπότες αβάντζο πόντων στον πρώτο αγώνα και να παίξουν από 0-0 όλα τα ματς στο δεύτερο! Το πλεονέκτημα πόντων πριν από κάθε επί μέρους παιχνίδι δεν ήταν το ίδιο. Παραδείγματος χάρη ο Οβτσάροφ μπορεί να έδινε 6 πόντους στον αντίπαλο, η Σαμάρα 4, ο Κρεάνγκα 3 πόντους. Νικήτρια αναδεικνυόταν η ομάδα, που έφτανε πρώτη στις 5 νίκες και το αποτέλεσμα είχε ενδιαφέρον.

Την πρώτη μέρα οι Ευρωπαίοι έχασαν 5-0 δίνοντας αβάντζο (στα περισσότερα παιχνίδια πάντως, κάμφθηκαν με 3-2 σετ) και στη δεύτερη, που οι αγώνες έγιναν κανονικά, επιβλήθηκαν με 5-0 χωρίς μεγάλη δυσκολία. Οι διοργανωτές έβγαλαν σίγουρα κάποια συμπεράσματα, μάλιστα έχουν σκοπό να συνεχίσουν τέτοιες εκδηλώσεις για να βοηθήσουν αθλητές, που δεν βρίσκονται στην πρώτη σειρά δυναμικότητας και να τσεκάρουν διαφορές σε σχέση με το κορυφαίο επίπεδο. Η εκδήλωση είχε μεγάλη απήχηση με εκατοντάδες φιλάθλους και κάλυψη στην κρατική τηλεόραση και το ίντερνετ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ