ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Ένα βήμα από την 8άδα η εθνική ανδρών

Ένα βήμα από την 8άδα η εθνική ανδρών

Η εθνική ομάδα πινγκ πονγκ νίκησε και την Τσεχία, μετά την επικράτηση στην πρεμιέρα επί της Κροατίας, και έτσι το Σάββατο θα διεκδικήσει την πρόκρισή της στην κορυφαία 8άδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Ήταν εντυπωσιακή, ήταν ονειρεμένη η πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης για τις εθνικές μας ομάδες. Το ανδρικό συγκρότημα, αφού προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση το πρωί με την επικράτηση 3-2 απέναντι στο 1 φαβορί του 4 γκρουπ της Championship Division, την Κροατία, αργά το απόγευμα λύγισε και την Τσεχία με 3-1 για να βρεθεί ένα βήμα πια από την πρόκριση στην κορυφαία 8άδα. Ενδιάμεσα είχαν μπει με το δεξί και οι γυναίκες νικώντας 3-1 το Βέλγιο. Ο αγώνας με τους Τσέχους θύμισε τον αντίστοιχο περσινό της Λισσαβώνας στα νοκ άουτ.

Και τότε η Ελλάδα είχε βρεθεί πίσω με 0-1 ύστερα από ήττα του Καλλίνικου Κρεάνγκα (που είχε σταματήσει στον επίλογο του 2 σετ λόγω τραυματισμού) και μετά πέτυχε τρεις νίκες στη σειρά με τον Παναγιώτη Γκιώνη (2) και τον Κώστα Παπαγεωργίου! Γενικά οι διαδοχικές νίκες φέρνουν στο νου την καταπληκτική πορεία ως τον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2013 και ναι μεν είναι διαφορετικό το σύστημα διεξαγωγής, όμως οι …προληπτικοί φίλοι της επιτραπέζιας αντισφαίρισης μπορούν να πάρουν ως ευχάριστο οιωνό αυτά τα αποτελέσματα. Η πρόκριση πάντως, κρίνεται αύριο το μεσημέρι, όταν το συγκρότημα του Κώστα Βατσακλή θα βρεθεί απέναντι στη Λευκορωσία. Ο αγώνας γίνεται στο τραπέζι 1, αρχίζει στις 14:00 ώρα Ελλάδας (16:00 τοπική) και θα έχει ζωντανή μετάδοση από το laola1.tv.

Με νίκη η εθνική μας παίρνει πανηγυρικά την πρωτιά στο γκρουπ. Αν χάσει και ταυτόχρονα επιβληθεί η Κροατία της Τσεχίας θα προκύψει τριπλή ισοβαθμία στους 5 βαθμούς και για να βγει η προνομιούχος τριάδα θα μετρήσουν τα αποτελέσματα στα μεταξύ τους ματς. Ακόμα και ήττα με 3-2 στέλνει την Ελλάδα στα προημιτελικά. Ευχή όλων να μην ανατραπούν τα δεδομένα για τα ελληνικά χρώματα, που στην ισοβαθμία, θυμίζουμε, είχαν μείνει πέρσι έξω από την 8άδα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Τσεχία-Ελλάδα 1-3:

Ντιμίτρι Προκόπκοφ-Καλλίνικος Κρεάνγκα 3-2 (11-1, 6-11, 11-8, 5-11, 11-6)

Τόμας Κονέτσνι-Παναγιώτης Γκιώνης 1-3 (11-8, 6-11, 10-12, 9-11)

Πάβελ Σίρουσεκ-Κώστας Παπαγεωργίου 2-3 (11-13, 11-7, 11-8, 5-11, 7-11)

Προκόπκοφ-Γκιώνης 0-3 (5-11, 2-11, 4-11)

Η Ελλάδα πήγε στη δεύτερη αναμέτρηση της ημέρας με άριστη ψυχολογία, η οποία «κάλυπτε» την όποια κούραση από τον πολύωρο αγώνα με την Κροατία. Είχε την κατάλληλη αυτοπεποίθηση από τη νικηφόρα πρεμιέρα και αυτό φάνηκε στο τραπέζι. Θα μπορούσε μάλιστα, να πετύχει το απόλυτο με τους Τσέχους, αφού ο Κρεάνγκα έχασε στις λεπτομέρειες το δικό του παιχνίδι.Το νούμερο 40 του ευρωπαϊκού πίνακα αξιολόγησης αντιμετώπισε τον συμπαίκτη του στη γαλλική Ενεμπόν Ντιμίτρι Προκόπκοφ (Νο 37). Βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ, ισοφάρισε ισάριθμες, αλλά στο καθοριστικό 5 σετ ο Τσέχος επιθετικός ξέφυγε από νωρίς και κράτησε τη διαφορά.Στη συνέχεια μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ο Παναγιώτης Γκιώνης (Νο 6) ξέροντας ότι έπρεπε οπωσδήποτε να επιβεβαιώσει τον ρόλο του φαβορί απέναντι στον Τόμας Κονέτσνι (Νο 48) και να κάνει το 1-1 για την εθνική.

Το έργο του ήταν δύσκολο και αυτή τη φορά. Έχασε το 1 σετ, όμως είχε τις λύσεις με άμυνα και επίθεση στη σταθερότητα του Τσέχου και στο τέλος πανηγύρισε τη νίκη με 3-1 σετ. Το 3 και το 4 σετ ήταν πολύ κλειστά, αλλά ο 35χρονος πρωταθλητής επέδειξε ψυχραιμία και κράτησε όσο έπρεπε την μπάλα στο τραπέζι. Τον Κονέτσνι τον είχε νικήσει και στο περσινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Λισσαβώνα.Καθαρό μυαλό και ηρεμία επέδειξε και ο Κώστας Παπαγεωργίου (Νο 80) στον …κλασικά κρίσιμο τρίτο στη σειρά αγώνα. Συνάντησε τον Πάβελ Σίρουσεκ (Νο 93), πρώην συμπαίκτη του Γκιώνη στη γαλλική Ανζέ και …εξήγησε πάλι με απόλυτη σαφήνεια γιατί στηρίζει τόσα πολλά στη δική του απόδοση η εθνική ομάδα. Ουδόλως επηρεάστηκε όταν βρέθηκε πίσω με 1-2 σετ, έπαιξε πολύ καλά με την backhand κόντρα και τη forehand επίθεση κι επικράτησε με διαφορά στα δύο επόμενα σετ. Στον επόμενο αγώνα ο Γκιώνης είχε πλέον μπροστά του το πολύ σημαντικό αριθμητικό προβάδισμα. Παράλληλα είχε κι έναν αθλητή, που δεν φημίζεται για τις ικανότητές του απέναντι στην άμυνα.

Στο άνετο 3-0 όμως, κόντρα στον Προκόπκοφ, μέτρησε κυρίως η φοβερή απόδοση του Γκιώνη. Ήταν σχεδόν αλάνθαστος και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον αντίπαλό του. Αναπληρωματικός της εθνικής μας ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, ενώ στον πάγκο της Τσεχίας ήταν ο Τόμας Πολάνσκι και ο Λούμπορμιρ Γιάνκαρικ.Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Τσεχία-Ελλάδα 1-3:Ντιμίτρι Προκόπκοφ-Καλλίνικος Κρεάνγκα 3-2 (11-1, 6-11, 11-8, 5-11, 11-6)Τόμας Κονέτσνι-Παναγιώτης Γκιώνης 1-3 (11-8, 6-11, 10-12, 9-11)Πάβελ Σίρουσεκ-Κώστας Παπαγεωργίου 2-3 (11-13, 11-7, 11-8, 5-11, 7-11)Προκόπκοφ-Γκιώνης 0-3 (5-11, 2-11, 4-11)Λίγη ώρα μετά οι διεθνείς μας πληροφορήθηκαν την ήττα της Λευκορωσίας από την Κροατία. Ήττα που δεν ευνόησε τα σχέδιά τους και που οφείλεται κυρίως στην «γκέλα» του Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ από τον Φιλίπ Ζέλικο!

Ο τρεις πρωταθλητής Ευρώπης του απλού ανδρών κάμφθηκε στην αρχή με 3-2 σετ (κι ενώ προηγήθηκε 2-0) από τον αθλητή, που έδωσε ένα ματς με την εθνική μας το πρωί και μετά ο προπονητής του δεν τον εμπιστεύτηκε στο καθοριστικό ματς με τον Κρεάνγκα και τον άλλαξε με τον Πικάρ! Απόδειξη κι αυτό το αποτέλεσμα πάντως, για το πόσο έχουν μικρύνει οι αποστάσεις μεταξύ των αθλητών στην Ευρώπη. Ο Σαμσόνοφ έχασε και από τον φορμαρισμένο Γκάσινα, ενώ νωρίτερα ο πρώτος Κροάτης είχε επιβληθεί και του αμυντικού Τσετίνιν. «Εντάξει, ξέραμε ότι αν επικρατούσε η Λευκορωσία κι εμφανίζαμε από δύο νίκες πριν το μεταξύ μας παιχνίδι θα είχαμε ήδη εξασφαλισμένη την 8άδα, αλλά δεν πρέπει να επηρεαστούμε. Επικεφαλής του γκρουπ ήταν η Κροατία, δεν προκαλεί έκπληξη που νίκησε τους Λευκορώσους. Εμείς είμαστε πολύ ευχαριστημένοι απ’ όσα πετύχαμε σήμερα όμως την ίδια ώρα παραμένουμε συγκρατημένοι ώστε να παρουσιαστούμε έτοιμοι από κάθε άποψη και στον καθοριστικό αυριανό αγώνα», σχολίαζαν το βράδυ οι Έλληνες διεθνείς και ο ομοσπονδιακός προπονητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ