NFL

Ο Kaepernick είχε εκατομμύρια λόγους να μην αντιδράσει

Ο Kaepernick είχε εκατομμύρια λόγους να μην αντιδράσει

Ο quarterback των 49ers, Colin Kaepernick έγινε ο τελευταίος διάσημος αθλητής στις ΗΠΑ που εξέφρασε την αγανάκτηση του για την καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων. Αρνήθηκε να σηκωθεί στην ανάκρουση του ύμνου, γιατί "δεν μπορώ να κλείνω τα μάτια στα πτώματα που υπάρχουν στους δρόμους και τους δολοφόνους που παραμένουν ελεύθεροι".

Ο Colin Kaepernick προστέθηκε στη μακρά λίστα των αθλητών που διαμαρτύρονται για την εξαφάνιση των ατομικών δικαιωμάτων, στις ΗΠΑ. Λίστα στην οποία ανήκουν -μεταξύ πολλών άλλων και- οι Dwyane Wade, Chris Paul, LeBron James και Carmelo Anthony. Μάλιστα, την ημέρα που ο παίκτης των San Antonio 49ers αποφάσισε να δηλώσει την αντίθεση του, ο Wade "έχασε" την εξαδέλφη του, η οποία δολοφονήθηκε στους δρόμους του Chicago, επειδή βρέθηκε τη λάθος ώρα, στο λάθος μέρος και τελικά εν μέσω ανταλλαγής πυρών μεταξύ συμμοριών.

Να σου πω όμως, δυο πράγματα για τον τελευταίο αθλητή που εξέφρασε την αγανάκτηση του για όσα συμβαίνουν στην Αμερική και αφορούν τους μαύρους και τις μειονότητες που σε κάποιες πολιτείες κινδυνεύουν... που αναπνέουν. Ο Kaepernick γεννήθηκε στις 3/11 του 1987, στο Milwaukee, από την 19χρονη Heidi Russo, η οποία ήταν μόνη και άπορη. Ο βιολογικός του πατέρας, ήταν Αφροαμερικανός και εξαφανίστηκε πολύ πριν εμφανιστεί εκείνος.

Η μητέρα του τον έδωσε για υιοθεσία, στους Rick και Teresa Kaepernick, ένα ζευγάρι λευκών που είχε μεν, άλλα δυο παιδιά (Kyle, Devon), αλλά αναζητούσε ένα αγόρι, έπειτα από το θάνατο δυο γιων από καρδιακά προβλήματα. Στα 8 άρχισε να παίζει football, στην California όπου έζησε με τη νέα του οικογένεια. Στα 10 του χρόνια είχε γράψει γράμμα... στον εαυτό του, ενημερώνοντας τον ότι " θα φτάσεις το 1.93 και τα 85 κιλά και θα γίνεις επαγγελματίας για τους Niners ή τους Packers, σε επτά χρόνια". Τα πέτυχε όλα, εκτός του βάρους του.

Στο σχολείο ήταν αριστούχος μαθητής και σταρ σε τρία αθλήματα (football, baseball και μπάσκετ). Στο football έγινε ο πολυτιμότερος παίκτης της περιφέρειας Central California, ως τελειόφοιτος. Είχε δείξει το δρόμο στο Turlock High School για τα playoffs και για την πρώτη τους νίκη, εκεί. Την ίδια χρονιά -παρεμπιπτόντως- μπήκε στην πρώτη ομάδα της CCC στο μπάσκετ! Ήταν forward. Στο baseball ήταν pitcher και ήταν τόσο καλός που δέχθηκε πολλές προτάσεις για πλήρη υποτροφία. Είχε πάρει όμως, τις αποφάσεις του.

Ο Kaepernick είχε εκατομμύρια λόγους να μην αντιδράσει

Ήταν 1.93 αλλά μόλις 77 κιλά και για αυτό δεν τον εμπιστευόταν κάποιος. Ο αδελφός του, Κyle αποφάσισε να στείλει DVD με τις καλύτερες στιγμές του μικρού σε 100 διαφορετικά κολέγια. Αρκετοί ενδιαφέρθηκαν, πλήρη υποτροφία δεν έδινε κανείς, έως ότου εμφανίστηκε το University of Nevada. Και έχει ενδιαφέρον να σου πω τι εκτίμησε ο Barry Sacks, εκ των βοηθών προπονητή και τον πρότεινε. Τον είχε δει να κυριαρχεί σε αγώνα μπάσκετ, ενώ είχε 39 πυρετό! Δεσμεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2006.

Το 2009 επελέγη στο Major League Baseball draft από τους Chicago Cubs (στον 43ο γύρο) και τότε ήταν που αποφάσισε ότι αυτό που θέλει είναι να συνεχίσει να παίζει football στο κολέγιο του. Τους ευχαρίστησε για το συμβόλαιο που του πρόσφεραν και γύρισε στο Nevada, όπου χρειάστηκε να τραυματιστεί ο βασικός quarterback (έχασε τη χρονιά, με πρόβλημα στο πόδι) για να βρει την ευκαιρία και την τύχη του. Ως δευτεροετής μπήκε σε ιστορικές λίστες του NCAA, με ρεκόρ του σπορ, ως τριτοετής αναδείχθηκε "καλύτερος επιθετικός" της περιφέρειας και ως τελειόφοιτος ήταν γνωστός ως "ο έχω το μακράν πιο δυνατό χέρι" σε τουρνουά που μετείχαν οι καλύτεροι. Το 2010 πήρε το bachelor στη διοίκηση επιχειρήσεων και αποχαιρέτησε... για να πάει στο draft του NFL. Στις 29/4 του 2011 oι Βroncos έκαναν συμφωνία για ανταλλαγή με τους 49ers, που ήθελαν να "τραβήξουν" τον Kaepernick στην πρώτη επιλογή που είχα, στο β' γύρο. Κάπως έτσι άρχισε η επαγγελματική του καριέρα, την οποία θα χαρακτήριζες και ως εντυπωσιακή.

Έχει και δική του κίνηση, στον... εορτασμό των touchdown που ονομάζεται "Kaepernicking". Δες το. Απλά να σου πω ότι φυλά "την πίστη μου", μέσω των tattoos που έχει στο χέρι με ψαλμωδίες. Ειρήσθω εν παρόδω, έχει πολλά tattoos.

Το καλοκαίρι του 2014 και ενώ είχε ηγηθεί της διαδρομής των San Antonio 49ers σε διαδοχικούς τελικούς του NFC και σε ένα Super Bowl, ανταμείφθηκε με ένα νέο συμβόλαιο, για τον αριθμό ρεκόρ των επτά χρόνων και για 112.5 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων μόνο (;) τα 54.5 εκατ. ευρώ ήταν εγγυημένα. Το καλοκαίρι τον ζήτησαν οι πρωταθλητές Super Bowl, Denver Broncos, οι οποίοι είχαν δει τον Peyton Manning να κρεμά κράνος, φανέλα, παπούτσια, ενώ ο Brock Osweiler τους άφησε για το Texas. Εκείνος όμως, έμεινε εκεί που ήταν και το 2016 επρόκειτο να "βγάλει" 10.6 εκατ. ευρώ.

Από πέρυσι έχει χάσει τη θέση του, ως βασικού. Ζήτησε να δοθεί αλλού, η ομάδα του απέρριψε το αίτημα και άρχισαν οι διαπληκτισμοί, ενώ είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, με θεραπείες για την επέμβαση που έκανε στον αριστερό ώμο, το χέρι και το γόνατο. Έκανε το ντεμπούτο του, στην περίοδο προετοιμασίας εναντίον των Packers. Έπαιξε στο δεύτερο μισό και έδειξε πως θέλει χρόνο να επανέλθει πλήρως. Άλλωστε, ήταν το πρώτο του ματς μετά τον Νοέμβριο του 2015. Αλλά δεν θα το έβαζε κάτω.

Ο Kaepernick είχε εκατομμύρια λόγους να μην αντιδράσει

Αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι ότι ο 28χρονος quarterback δεν υπάρχει απλά στο football. Δηλαδή, είχε εκατομμύρια λόγους να κρατήσει τις όποιες αντιρρήσεις είχε για τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα στις ΗΠΑ εις βάρος των μειονοτήτων και των Αφροαμερικανών, για τον εαυτό του. Παρ' όλα την Παρασκευή 26/8, πριν το ματς με τους Green Bay Packers αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση του και να μείνει ακίνητος, στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε αυτό.

Είχε προηγηθεί άλλη μία και πάλι σε φιλικό προετοιμασίας, αλλά σε πιο light έκδοση. Αυτή τη φορά εξήγησε ότι " δεν θα σταθώ για να δηλώσω την υπερηφάνεια μου στη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους και όλες τις άλλες μειονότητες. Για εμένα, αυτό είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από το football. Θα ήταν εγωιστικό εκ μέρους μου, να κάνω τα στραβά μάτια. Υπάρχουν πτώματα στους δρόμους και δολοφόνοι που παραμένουν ελεύθεροι".

Ο Kaepernick είχε εκατομμύρια λόγους να μην αντιδράσει

Η ομάδα του δεν θα έλεγες ότι δεν τον στήριξε. Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφερόταν πως " ο εθνικός ύμνος είναι και πάντα θα είναι ένα ιδιαίτερο μέρος της τελετής που προηγείται ενός αγώνα. Είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε τη χώρα μας και να δείξουμε τις μεγάλες ελευθερίες που παρέχονται στους πολίτες της. Με το να σέβεσαι αυτές τις αμερικανικές αρχές, όπως είναι η ελευθερία στο θρήσκευμα και στην έκφραση, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του καθένα να διαλέξει και να μετάσχει ή όχι στον τρόπο που τιμούμε τον εθνικό ύμνο".

Ο προπονητής της ομάδας, Chip Kelly πρόσθεσε ότι η απόφαση του παίκτη του " είναι δικαίωμα του, ως πολίτη και δεν έχω το δικαίωμα να του πω να μην κάνει κάτι". Το NFL επίσης, φάνηκε... δημοκρατικό, εξηγώντας πως 'οι παίκτες ενθαρρύνονται, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να είναι όρθιοι στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου".

Δεν είναι ο πρώτος που αγνοεί τον ύμνο και τη σημαία

Το 1960, αθλητής του baseball ονόματι James Timothy “Mudcat” Grant είχε αλλάξει τους στίχους του ύμνου και εξέλιξε το "O'er the land of the free and the home of the brave!" σε "this land ain't so free i can't even go to Mississippi". H συνέπεια ήταν να τιμωρήσει η λίγκα τον pitcher των Cleveland Indians με κάποιους αγώνες.

Τον Μάρτιο του '96, ο Mahmoud Abdul-Rauf των Denver Nuggets, γνωστός ως Chris Jackson πριν ασπαστεί το Islam, αρνήθηκε να αναγνωρίσει (όρθιος, με το βλέμμα ψηλά) τη σημαία, διότι όπως εξήγησε ήταν σύμβολο καταπίεσης. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είχαν μακρά ιστορία τυραννίας και ότι δεν μπορεί να είναι όρθιος στην ανάκρουση του ύμνου, γιατί είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα "πιστεύω" του. Στις 12/3 του 1996 το ΝΒΑ τον τιμώρησε με έναν αγώνα. Δυο ημέρες μετά, οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό και εκείνος συνέχισε να συνοδεύει τους συμπαίκτες του σε ό,τι γινόταν πριν τα τζάμπολ. Κρατούσε κλειστά τα μάτια και έσκυβε το κεφάλι. Χρόνια μετά είπε πως εξαιτίας αυτής της κίνησης, δεν τον άγγιζε κανείς στο ΝΒΑ, αλλά "ό,τι πέρασα με έκανε τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Για αυτό και δεν θα άλλαζα τίποτα".

Denver Nuggets guard Mahmoud Abdul-Rauf stands with his teammates and prays during the national anthem before the game with the Chicago Bulls on Friday night, March 15, 1996, in Chicago. Abdul-Rauf, saying that the U.S. flag was a symbol of "oppression and tyranny," was suspended Tuesday for sitting down during the national anthem. Friday was Abdul-Rauf's first game back. The Bulls went on to beat the Nuggets 108-87.  (AP Photo/Michael S. Green)
Denver Nuggets guard Mahmoud Abdul-Rauf stands with his teammates and prays during the national anthem before the game with the Chicago Bulls on Friday night, March 15, 1996, in Chicago. Abdul-Rauf, saying that the U.S. flag was a symbol of "oppression and tyranny," was suspended Tuesday for sitting down during the national anthem. Friday was Abdul-Rauf's first game back. The Bulls went on to beat the Nuggets 108-87. (AP Photo/Michael S. Green) ASSOCIATED PRESS

Το 2003 προστέθηκε στη λίστα και η Toni Smith-Thompson, παίκτρια του μπάσκετ στο Manhattanville College (βόρεια της New York City), η οποία γύρισε την πλάτη της στον ύμνο, διαμαρτυρόμενη για την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ. Δεκάδες κόσμου μαζεύτηκε έξω από το μικρό γήπεδο του σχολείου, με σημαίες και πλακάτ και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να γλιτώσει η τελειόφοιτη, που εν ώρα αγώνα άκουγε για μήνες "είσαι ηλίθια", "είσαι ντροπή" κλπ. Η πτυχιούχος της κοινωνιολογίας και μεγαλωμένη στο Upper West Side του Manhattan εξήγησε ότι " ό,τι έκανα το έκανα για εμένα, για τη συνείδηση μου. Δεν ήταν επίθεση στους βετεράνους του Βιετνάμ. Ξέρω πως η σημαία εκπροσωπεί όσους έχουν πεθάνει για αυτή τη χώρα και τους στηρίζω. Αλλά από την άλλη, η σημαία σημαίνει και πολλά άλλα. Πολλοί σηκώνονται τυφλά και την χαιρετίζουν, κάτι που κατ' εμέ σκοτώνει ανθρώπους. Υπάρχουν πολλές ανισότητες σε αυτό το έθνος, θέματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε όλοι". Το κολέγιο της αναγνώρισε το δικαίωμα της στην ελευθερία της έκφρασης.

"Δεν ένιωσα πως χρειαζόμουν την έγκριση κάποιου"

Ο Kaepernick γνώριζε το παρελθόν. Όπως και ότι " δεν θα αρέσει σε πολλούς η κίνηση μου, συμπεριλαμβανομένων των 49ers. Δεν τους είχα ενημερώσει για τις προθέσεις μου, δεν χρειαζόμουν την έγκριση κάποιου. Ένιωσα ότι έπρεπε να υπεραπιστώ τους ανθρώπους που καταπιέζονται. Αν μου στερήσουν το football ή τους χορηγούς μου, τότε θα είμαι σίγουρος ότι έκανα αυτό που ήταν σωστό". Ομολόγησε πως σκεφτόταν καιρό να δημοσιοποιήσει όσα ένιωθε, αλλά ένιωθε πως χρειαζόταν να καταλάβει καλύτερα την κατάσταση. " Είχα συζητήσει με την οικογένεια μου, για όσα βλέπουμε όλοι να γίνονται τους τελευταίους μήνες και αποφάσισα να γίνω πιο ενεργός, να στηρίξω τα δικαιώματα των μαύρων".

Από το κολέγιο είχε βαπτιστεί Μεθοδιστής και εξηγούσε ότι " η πίστη μου είναι η βάση από την οποία "βγαίνει" το παιχνίδι μου. Είχα την ευλογία να γεννηθώ με το ταλέντο να παίξω αυτό το σπορ και να έχω επιτυχία. Ο Θεός με οδηγεί κάθε μέρα και με βοηθά να κάνω τα σωστά βήματα, να φτάσω εδώ όπου είμαι. Προσεύχομαι πριν βγω στον αγωνιστικό χώρο, ευγνωμονώ το Θεό που ξυπνώ κάθε πρωί και για όσα κάνω στη δουλειά μου". Για αυτό και μετά τη διαμαρτυρία του, δήλωσε έτοιμος για τις συνέπειες. Όποιες και αν είναι αυτές.

Οι λογαριασμοί που έχει στα social media "γέμισαν" με επικριτικά σχόλια, ενώ κάποιος βρήκε και "πόσταρε" ξανά προ τριετίας φωτογραφία του, με όπλο στο χέρι. Βέβαια, σχολίαζε "killin the shoe game", αλλά το θέμα ήταν πως κρατούσε όπλο.

Ο Kaepernick είχε εκατομμύρια λόγους να μην αντιδράσει

Σε κείμενο που δημοσιεύεται σήμερα (28/8) στο Yahoo! Sports αναφέρεται πως " η δυσαρέσκεια που προκάλεσε είναι η εκκίνηση για έναν πραγματικό διάλογο, τον οποίον είχε ως στόχο. Είναι ένα παράδειγμα του αμερικανικού ονείρου και ως τέτοιο εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του μέσω πλατφόρμας που πολλοί άλλοι δεν διαθέτουν. Υπάρχουν πολλά μέρη του πληθυσμού που νιώθουν ότι η αστυνομία κάνει κατάχρηση εξουσίας και δεν πληρώνει αυτές τις πράξεις της. Υπάρχει κόσμος που ζει μέσα στο φόβο, κάθε μέρα, ότι θα δεχθεί σφαίρα ή θα δολοφονηθεί, γιατί απλά είναι μαύρο το χρώμα του δέρματος του.

Για αυτούς τους ανθρώπους, η Αμερική δεν είναι η γη της ελευθερίας. Είναι το μέρος όπου ένας 12χρονος στο Cleveland μπορεί να δεχθεί σφαίρα, γιατί κάποιος έκρινε πως το βλέμμα του ήταν άγριο. Είναι το μέρος όπου μια λάθος κίνηση -ή ακόμα και μια όχι λάθος κίνηση- μπορεί να αποβεί μοιραία. Για πολλούς από εμάς, η αμερικανική σημαία μας διαβεβαιώνει ότι θα είμαστε προστατευμένοι. Στο μυαλό άλλων, δεν δίνει τις ίδιες εγγυήσεις. Αν δεν ρίξουν φως σε όλα αυτά οι πλούσιοι και διάσημοι, ποιος θα το κάνει;".

Δεν τελείωσε εδώ -τώρα αρχίζει

Σε συνέντευξη του πρωταγωνιστή της ιστορίας, με δημοσιογράφους της Bay Area διευκρίνισε ότι η διαμαρτυρία του δεν ήταν μια φορά και έξω. " Θα συνεχίσω να μη σηκώνομαι στην ανάκρουση του ύμνου, θα συνεχίσω να είμαι στο πλευρό των καταπιεσμένων ανθρώπων. Είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Όταν λοιπόν, γίνει κάτι σημαντικό και η σημαία εκπροσωπήσει αυτό που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί σε αυτή τη χώρα -την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ισονομία-, τότε θα σηκωθώ". Εν τω μεταξύ, δεν θα περιοριστεί σε αυτήν τη διαμαρτυρία.

" Σκέφτομαι πολλά, στη δεδομένη χρονική στιγμή και θα τα κάνω πράξεις σύντομα. Θα σας ενημερώσω". Ξέρει τι λένε για εκείνον -ότι δεν σέβεται τους στρατιώτες και όσους έχουν πολεμήσει για το έθνος- και εξηγεί πως " σέβομαι απεριόριστα όσους έχουν δώσει μάχη για την Αμερική. Έχω φίλους και συγγενείς που πήγαν να πολεμήσουν για την ελευθερία των ανθρώπων και για τη δικαιοσύνη προς όλους. Πράγμα που ωστόσο, δεν τα ζούμε. Κόσμος πεθαίνει επί ματαίω, γιατί αυτή η χώρα δεν κάνει αυτό που έχει υποσχεθεί. Έχω δει videos με την επιστροφή στρατιωτών και την ασεβή αντιμετώπιση τους. Αυτό δεν είναι σωστό".

Η διαμαρτυρία του αφορούσε " όλους όσοι δεν έχουν "φωνή", ανθρώπους που δεν έχουν μια πλατφόρμα να μιλήσουν για όσα ζουν και να έλθει η αλλαγή. Εγώ είμαι σε μια τέτοια θέση και θα κάνω ό,τι μπορώ για όλους αυτούς". Η πραγματικότητα βέβαια, είναι πως "και εγώ έχω ζήσει στιγμές δύσκολες. Τηλεφωνήματα προς την αστυνομία, επειδή ήμασταν οι μόνοι μαύροι στη γειτονιά, με τις αρχές να εμφανίζονται κρατώντας όπλα προς το μέρος μας. Έχω ζήσει καταστάσεις που πια έχουν γίνει συνηθισμένες και δεν θα έπρεπε να είναι".

Καταλήγοντας εξήγησε ότι οι συμπαίκτες του τον στηρίζουν και σε ερώτηση γιατί ήταν ο μόνος που αντέδρασε, είπε "υπάρχουν πολλές συνέπειες που ακολουθούν μια τέτοια πράξη. Πολλοί φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους ή τους χορηγούς τους ή την ευνοϊκή συμπεριφορά προς το μέρος τους. Είμαι προετοιμασμένος για όλα αυτά. Το θέμα είναι τι θες στη ζωή. Ήμουν ευλογημένος να φτάσω εδώ που έφτασα, να βγάλω τα χρήματα που έβγαλα. Δεν μπορώ όμως, να αντικρίζω τον καθρέφτη και να βλέπω κόσμο να πεθαίνει στους δρόμους, κόσμο που θα έπρεπε να έχει τις ευκαιρίες που είχα εγώ. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς να κάνω κάτι για αυτό".

Για το τέλος, άφησα την πληροφορία που θέλει τους 49ers να τον αφήνουν ελεύθερο, πριν το τέλος της κανονικής περιόδου στο NFL.

TAGS NFL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ