NFL

Ο Colin Kaepernick θα δώσει και τη ζωή του για την αλλαγή

Ο Colin Kaepernick θα δώσει και τη ζωή του για την αλλαγή

Ο Colin Kaepernick έγινε ο συνεχιστής μιας κληρονομιάς που δημιούργησαν τεράστιες προσωπικότητες στις ΗΠΑ. Άνθρωποι που -εν πολλοίς- άλλαξαν προς το καλύτερο τη ζωή των μαύρων. Τον ενέταξε στη λίστα ο John Carlos, ο αθλητής που είχε υψώσει τη γροθιά του, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, το 1968, πριν καταλήξει στο "με μισό αιώνα διαφορά, δίνουμε τον ίδιο αγώνα".

Eίχε προειδοποιήσει πως το να αγνοήσει τον ύμνο και τη σημαία ήταν η πρώτη αντίδραση, για όσα συμβαίνουν εις βάρος των μαύρων στις ΗΠΑ. Είχε εξηγήσει ότι " δεν πρόκειται να σηκωθώ όρθιος (σ.σ. καθόταν στην ανάκρουση, πριν ένα φιλικό παιχνίδι) για να δείξω υπερήφανος στη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους και τις μειονότητες. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από το football και είμαι έτοιμος για τις συνέπειες. Το μήνυμα είναι ότι υπάρχουν πολλά θέματα σε αυτή τη χώρα, που πρέπει να τακτοποιήσουμε".

Ο Colin Kaepernick, quarterback των San Francisco 49ers, στο NFL συνέχισε, φορώντας κάλτσες που απεικόνιζαν γουρούνια να φορούν το αστυνομικό πηλήκιο. Οι αρχές της πόλης προσεβλήθησαν και ενημέρωσαν πως θα απέχουν από τα ματς της ομάδας. Να σου πω όμως, ότι ο 28χρονος αθλητής το στόχο του τον έχει πετύχει: αυξήθηκε κατά εκατομμύρια μέλη η λίστα των Αμερικανών που ενημερώνονται για τα δεδομένα, συζητούν για αυτά και πλέον θέλουν την αλλαγή.

Για να καταλάβεις πόσο έχει επηρεάσει ο Kaepernick, ο Donald Trump τον περιέλαβε (εντός και εκτός εισαγωγικών), στη συνέντευξη που έδωσε στο Τhe Dori Monson Show. Συγκεκριμένα, είπε πως " έχω παρακολουθήσει τι κάνει και η προσωπική μου άποψη είναι πως δεν πράττει σωστά. Είναι τραγικός ο τρόπος του και ξέρετε κάτι; Ίσως να πρέπει να βρει μια χώρα που να του ταιριάζει καλύτερα. Αφήστε τον να ψάξει. Δεν πρόκειται να βρει κάποια". Οι υποστηρικτές του όλως τυχαίως, θύμισαν (όλοι μαζί) πως το συμβόλαιο του αθλητή φτάνει τα 114 εκατ. δολ., ενώ σωματεία βετεράνων καταφέρθηκαν εναντίον του (μολονότι εκείνος ξεκαθάρισε από την αρχή ότι πρόθεση του δεν ήταν να δείξει ασέβεια προς μέρους τους), εξηγώντας πως δεν σέβεται όσους έχουν δώσει τη ζωή τους για την πατρίδα -και την ελευθερία αυτής.

Την ίδια ώρα βέβαια, υπάρχουν και βετεράνοι, μαζί με μέλη του στρατού που έχουν δημιουργήσει το hashtag #veteransforkaepernick στα social media, για να δηλώσουν τη στήριξη τους στο σκοπό του. Ο τίτλος της αμερικανικής Huffington Post για το θέμα ήταν " δηλαδή, ο Donald Trump μπορεί να κριτικάρει την Αμερική, αλλά ο Colin Kaepernick δεν έχει αυτό το δικαίωμα;", που δεν τον λες και άδικο. Πολλώ δε από τη στιγμή που και οι δύο έχουν πει πως "η Αμερική δεν είναι η καλύτερη". Για διαφορετικούς λόγους μεν, αλλά η ατάκα είναι η ίδια, με τις λύσεις να... βγάζουν νικητή τον παίκτη που κινδυνεύει να τιμωρηθεί με "εξαφάνιση" και ο άλλος ίσως γίνει Πλανητάρχης. Το βλέπεις το πρόβλημα, έτσι; Η USA Today κάλεσε τους αναγνώστες της να σκεφτούν το εξής: " Κριτικάρεις τον Kaepernick, αλλά στηρίζεις τον Trump; Σκέψου ξανά".

Κάπου εδώ, θα ήταν επίσης χρήσιμο να ξέρεις πως πριν μόλις 2 ημέρες, το δικαστήριο της Fulton County στην Atlanta, καταδίκασε τον James Burns, αστυνομικό που σκότωσε τον άοπλο μαύρο Deravis Caine Rogers, σε ποινή φυλάκισης, για δολοφονία, εκτεταμένη χρήση βίας, παραβίασε του όρκου προς το σώμα και παραποίηση της αλήθειας. Δυο εβδομάδες μετά τη δολοφονία, εκδιώχθηκε από την αστυνομία. Ένα άλλο στατιστικό στοιχείο είναι πως -σύμφωνα με την Washington Post-, μέσα στο 2015 αστυνομικοί σκότωσαν 1146 άτομα, εκ των οποίων οι 306 ήταν μαύροι. Εκ των 175 νεαρών (ηλικίας 18-20 χρόνων), άοπλοι ήταν οι 24. Από τους 172 νεαρούς λευκούς που δολοφονήθηκαν, άοπλοι ήταν οι 18.

Ο Colin Kaepernick θα δώσει και τη ζωή του για την αλλαγή

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 όργανα σκότωσαν 532 άτομα στις ΗΠΑ, αρκετοί εκ των οποίων(102) ήταν άοπλοι μαύροι. Στη λίστα άνηκαν και άλλοι εκπρόσωποι μειονοτήτων, μαζί με ψυχικά ασθενείς. Πολλοί αστυνομικοί πέρασαν από δίκη, κανείς δεν είχε καταδικαστεί πριν τον Βurns. Οι αριθμοί αυτοί δημοσιεύτηκαν στη Guardian, που έχει σχετική βάση , για τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στην Αμερική από όπλο αστυνομικών. Στη σημερινή (3/9) επίσκεψη, οι δολοφονίες είναι 730 και οι 180 είναι μαύρο, οι 122 Λατίνοι, 13 Ασιάτες, 365 άσπροι, 13 Αμερικανοί και 37 οι υπόλοιποι. Στις περιπτώσεις υπάρχουν videos περαστικών που δείχνουν την αναίτια χρήση υπερβολικής βίας και ότι τα θύματα κατά συντριπτική πλειοψηφία είναι άοπλα. Σημείωσε κάπου ότι τον Οκτώβριο του 2015 ο αρχηγός του FBI, James Comey παραδέχθηκε δημόσια πως " είναι ανεπίτρεπτο να έχει η Guardian καλύτερη βάση από εμάς, σε ό,τι αφορά την αστυνομική βία".

Ο Colin Kaepernick θα δώσει και τη ζωή του για την αλλαγή

Το "The Counted" -η βάση που λέμε- έγινε η αφορμή για να εξεταστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στις ΗΠΑ να αλλάξει νόμο. Τα αστυνομικά τμήματα θα είναι υποχρεωμένα να παρέχουν στο Υπουργείο πλήρεις πληροφορίες (εκθέσεις από όσους ελέγχουν την αστυνομία, τα αστυνομικά τμήματα, τους αστυνομικούς που εμπλέκονται, τον ιατρικοδικαστή), για τα θανατηφόρα περιστατικά, που αφορούν όργανα, έπειτα από κάθε τρίμηνο, ώστε να αυξηθεί η διαφάνεια γύρω από το πώς χρησιμοποιεί η αστυνομία τη δύναμη της και να βελτιωθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Το FBI "έτρεχε" εθελοντικά έως τώρα, σχετικό πρόγραμμα που εμφάνισε πολύ μικρότερους αριθμούς.

Το Υπουργείο είχε δικό του σύστημα για να ελέγχει τις συλλήψεις, σε σχέση με τους θανάτους, το οποίο είχε κλείσει τον Απρίλιο του 2014, τέσσερις μήνες πριν τη δολοφονία του Michael Brown, του 19χρονου άοπλου μαύρου που έχασε τη ζωή του από χέρι αστυνομικού στο Ferguson, του Missouri και ουσιαστικά λειτούργησε ως η τελευταία σταγόνα στο ποτήρι με την υπομονή των μειονοτήτων, στις ΗΠΑ.

Ο Camelo Anthony απαίτησε πρώτος την αλλαγή

Το 2014, ο Derrick Rose είχε φορέσει φανέλα που έγραφε "I Can't Breath", τα τελευταία λόγια του Eric Garner, ο οποίος πέθανε από κεφαλοκλείδωμα αστυνομικού στο Staten Island. Λίγες ημέρες μετά, οι LeBron James, Kyrie Irving (Cleveland), Jarrett Jack, Alan Anderson, Deron Williams και Κevin Garnett (Nets) φόρεσαν το ίδιο μπλουζάκι. Ο LeBron είχε εξηγήσει πως "η διαμαρτυρία είναι υποχρέωση μου. Ως κοινωνία, πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά, να γίνουμε καλύτεροι, προς όφελος όλων, σε όποια φυλή και αν ανήκουμε".

Έκτοτε υπήρχε μια δραστηριότητα στα social media, αλλά αυτός που την ανέβασε κατακόρυφα ήταν ο Carmelo Anthony, ο οποίος πόσταρε τον περασμένο Ιούλιο στο Instagram το εξής μήνυμα: " Καλώ όλους τους φίλους συναθλητές να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να αναλάβουν δράση. Πηγαίνετε στους τοπικούς αστυνομικούς, ηγέτες, γερουσιαστές και απαιτείστε την αλλαγή. Δεν γίνεται άλλο να μην κάνουμε κάτι, να είμαστε φοβισμένοι. Αυτές οι ημέρες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να αναλάβουμε δράση. Δεν μπορούμε να ανησυχούμε για τους χορηγούς που θα χάσουμε ή ποιος θα μας κοιτά σαν να είμαστε τρελοί. Χρειάζομαι να ακούσω τις φωνές σας. Μπορούμε να ζητήσουμε την αλλαγή. Η μόνη προϋπόθεση είναι να το θέλουμε". Ο κομισάριος του ΝΒΑ, Adam Silver τον χειροκρότησε για την απόφαση του να τοποθετηθεί δημόσια και δήλωσε ότι τον στηρίζει. Για την ιστορία, το ΝΒΑ απαγορεύει στα μέλη του να απέχουν από την ανάκρουση του ύμνου.

Προφανώς τώρα, μπορείς να καταλάβεις τι έπαθε ο Kaepernick και αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί. Έπειτα από κάθε δολοφονία, χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια διαδηλώνουν στους δρόμους, αλλά στην πράξη δεν αλλάζει κάτι. Εκείνος λοιπόν, αποφάσισε να κάνει κάτι ώστε να έλθει αυτή η ζωτικής σημασίας αλλαγή.

Οι όχι και τόσο ψύχραιμοι φαν των 49ers έκαψαν τη φανέλα του (και τράβηξαν τα σχετικά videos), ενώ κάθε φορά που ακούγεται το όνομα του από τα μεγάφωνα σταδίου, συνοδεύεται από ένα γιουχάισμα διαρκείας.Ο συμπαίκτης του Eric Reid αποφάσισε να διαδηλώσει (σιωπηρά) μαζί του, το βράδυ της Πέμπτης (31/8), ημέρα που άκουσε καθισμένος τον ύμνο και ο Jeremy Lane των Seattle Seahawks. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας δεν κάθεται πια στην καρέκλα, αλλά στο ένα γόνατο. Ναι, δειλά, δειλά εκφράζονται και άλλοι που είχαν τις αντιρρήσεις τους για τις δολοφονίες μαύρων από τις αρχές, σε έναν χώρο που δεν είναι τόσο καλός στο να συγχωρεί όσους διαχωρίζουν τον εαυτό τους από τη μάζα. Για να τα πούμε όλα, υπήρξαν και συνάδελφοι του που υποστήριξαν το σκοπό του, αλλά διαφώνησαν με την ασέβεια προς τη σημαία.

Σε συνέχεια των τρόπων που διαμαρτύρεται ο Kaepernick, φόρεσε τις κάλτσες που μόλις είδες. Δημοσιογράφος αμερικανικού μέσου ενημέρωσε ότι τις λανσάρισε στις 10/8, στην πρώτη ημέρα της προετοιμασίας. Τότε όμως, δεν τις είχαν δει πολλοί. Τώρα που είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων, τις είδαν όλοι. Και το σωματείο των αστυνομικών στο San Francisco ενημέρωσε πως θα απέχει από τα εντός έδρας ματς των 49ers, εάν ο οργανισμός "δεν πειθαρχήσει τον παίκτη του, για την ανάρμοστη συμπεριφορά του". Πρόσθεσε και ότι "η συμπεριφορά του Kaepernick απειλεί την αρμονική σχέση που έχουμε".

Ο παίκτης χρησιμοποίησε το Instagram για να εξηγήσει ότι " φόρεσα αυτές τις κάλτσες και στο παρελθόν, γιατί οι διεφθαρμένοι μπάτσοι μπορούν να κρατούν τις θέσεις τους στα αστυνομικά τμήματα, κάτι που όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την κοινότητα, αλλά θέτουν τους μπάτσους που έχουν τις σωστές προθέσεις σε κίνδυνο, δημιουργώντας περιβάλλον έντασης και έλλειψης εμπιστοσύνης. Έχω δυο θείους και φίλους που είναι αστυνομικοί και δουλεύουν για να προφυλάσσουν και να υπηρετούν ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους. Παρεμπιπτόντως φορούσα αυτές τις κάλτσες και πριν τοποθετηθώ δημοσίως και θέλω να επισημάνω άμεσα πως κάποιοι τις χρησιμοποιούν τώρα, για να αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά θέματα".

Ο Colin Kaepernick θα δώσει και τη ζωή του για την αλλαγή

Ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε το δικαίωμα του στο να εκφράσει τη γνώμη του, ομοίως και το επίσημο NFL. Ανεπίσημα, τον σιχαίνονται μετά βδελυγμίας. Όπως αποκάλυψε GM στη New York Daily News πως "στην καριέρα μου δεν έχω δει κάποιον να έχει συγκεντρώσει μεγαλύτερο μίσος από τους ιθύνοντες της λίγκας, από αυτό προς τον Kaepernick". Το Bleacher Report θύμισε πως "μιλάμε για τη λίγκα που έχει υπογράψει καταδικασμένους για ενδοοικογενειακή βία, κατηγορούμενους για δολοφονίες, άτομα που έχουν σκοτώσει υπό την επήρεια αλκοόλ και τύπους που παρκάρουν σε θέσεις αναπήρων. Και παρ' όλα αυτά, μισούν τον Kaepernick περισσότερο από ό,τι έχουν μισήσει τον οποιονδήποτε. Τον σιχαίνονται περισσότερο και από τον Rae Carruth", ο οποίος είναι στη φυλακή ως ο εγκέφαλος για τη δολοφονία της εγκύου συντρόφου του.

Η ομάδα του αθλητή επίσης, αναγνωρίζει το δικαίωμα του στην άποψη, μολονότι υπάρχουν ουκ ολίγα δημοσιεύματα με φήμες που τον θέλουν να είναι προ τις εξόδου. Ο Kareem Abdul Jabbar έγραψε στην Washington Post πως " αυτό που πρέπει να τρομοκρατεί τους Αμερικανούς, δεν είναι η επιλογή του Kaepernick να μείνει καθισμένος, στην ανάκρουση του ύμνου, αλλά ότι σχεδόν 50 χρόνια μετά την τιμωρία του Muhammad Ali από την πυγμαχία, για τη στάση του όταν οι Tommie Smith και John Carlos (νικητές στα 200μ. στους Αγώνες του Μεξικού, το 1968, που αποβλήθηκαν από τους Ολυμπιακούς και έγιναν εχθροί του έθνους) ύψωσαν τις γροθιές τους -στάση που διαδέχθηκε δημόσιος εξευτελισμός και αναρίθμητες απειλές για τη ζωή του-, ακόμα οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στις ίδιες φυλετικές ανισότητες. Η αποτυχία στο να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα είναι κάτι το πραγματικά αντι-αμερικανικό".

"Συνεχίζει την κληρονομιά"

Ο εκ των επαναστατών, το 1968, Tommie Smith δήλωσε στο περιοδικό "Macleans" πως " ξέρω τι περνά αυτός ο νέος άνδρας. Η εξάλειψη της βλακείας χρειάζεται κάποιες φορές θυσίες. Αυτή τη φορά ο Colin είπε στον εαυτό του "ελπίζω ο κόσμος να με ακούσει, γιατί έχω να πω κάτι. Δεν έχω σκοπό να βλάψω κάποιον". Είμαι 72 τώρα. Μπορείτε ωστόσο, να δείτε δυο άνδρες να παλεύουν για το ίδιο πράγμα, με μισό αιώνα διαφορά". Τότε πετούσαν πέτρες στο σπίτι του, καθημερινά "και μια λίγο έλειψε να χτυπήσει το γιο μου. Ήμουν παντρεμένος και τελειόφοιτος στο κολέγιο. Για κάποια εκατοστά δεν τραυματίστηκε ο γιος μου, ενώ κοιμόταν στην κούνια του. Τώρα, κάνουν τον Kaepernick να φαίνεται ο κακός της υπόθεσης, απλά και μόνο επειδή λέει την αλήθεια. Τον στηρίζει για το σκοπό του, ανεξάρτητα από το πώς έχει επιλέξει να κάνει ό,τι κάνει. Αν δεν χρησιμοποιεί βία, τουλάχιστον πρέπει να τον ακούσουμε".

Ο Colin Kaepernick θα δώσει και τη ζωή του για την αλλαγή

Ο... συνεργάτης του το 1968, ενάντια στην καταπίεση των μαύρων, John Carlos είπε σε συνέντευξη, στο ραδιοφωνικό σταθμό 95.7 The Game ότι " το 1968 δεν είχα να φάω και κανείς στη γειτονιά μου δεν είχε να φάει. Τα μετάλλια εν τω μεταξύ, δεν τρώγονται. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν οι ίσες ευκαιρίες προς όλους τους ανθρώπους. Ο Colin συνεχίζει την κληρονομιά θρυλικών μορφών που υπερασπίζονταν τα δικαιώματα του ανθρώπου και έχει προκαλέσει δημόσιο διάλογο. Όταν κάθισε στον ύμνο ήταν στα μάτια μου το ίδιο με την κίνηση της Rosa Parks να καθίσει στο λεωφορείο". Η Parks ήταν η "πρώτη κυρία" των πολιτικών δικαιωμάτων, "η μητέρα του κινήματος για την ελευθερία" και την 1η Δεκεμβρίου του 1955 είχε αρνηθεί να υπακούσει στην εντολή οδηγού λεωφορείου να δώσει τη θέση της, στο μέρος όπου κάθονταν οι μαύροι, σε έναν λευκό επιβάτη επειδή το δικό τους κομμάτι ήταν γεμάτο.

Εξυπακούεται πως είχε συλληφθεί. Την έβγαλε από τη φυλακή ο Edgar Nixon. Για τις επόμενες 381 ημέρες, οι μαύροι δεν χρησιμοποιούσαν το λεωφορείο, τα οικονομικά της εταιρίας "πάτωσαν" και εν τέλει καταργήθηκαν οι διαφορετικές "ζώνες" (για άσπρους και μαύρους) στα λεωφορεία, δια νόμου. Ο Colin κατέληξε στο ότι " όπως και άλλοι που έχουν προηγηθεί, ο Kaepernick ενισχύει και άλλους ανθρώπους να υψώσουν τη φωνή τους, να συζητήσουν για ένα μεγάλο θέμα, ένα κοινωνικό θέμα που έως τώρα... κρυβόταν κάτω από το χαλάκι. Ήλθε η ώρα να το βάλουμε πάνω στο τραπέζι και να μιλήσουμε για αυτό, ώστε να βρεθούν λύσεις".

TAGS NFL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ