ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Μίσι Φράνκλιν: Το μυαλό και οι τραυματισμοί νίκησαν το ταλέντο

Swimmer Missy Franklin poses for photos at the 2016 Team USA Media Summit Monday, March 7, 2016, in Beverly Hills, Calif. (AP Photo/Jae C. Hong)
Swimmer Missy Franklin poses for photos at the 2016 Team USA Media Summit Monday, March 7, 2016, in Beverly Hills, Calif. (AP Photo/Jae C. Hong) (AP PHOTO/JAE C. HONG)

Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της παγκόσμιας κολύμβησης, η Μίσι Φράνκλιν, νίκησε την κατάθλιψη, όμως οι τραυματισμοί δεν την άφησαν να επανέλθει στο σημείο που ήταν πριν και αποφάσισε να κρεμάσει το σκουφάκι της σε ηλικία μόλις 23 ετών.

Στο πρόσωπο της οι Αμερικανοί έβλεπαν τον θηλυκό, Μάικλ Φέλπς. Το ταλέντο της δόθηκε και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό, πολλές φορές όμως, η μοίρα έχει άλλα σχέδια για εσένα κι αυτό το ανακάλυψε με τον πιο σκληρό τρόπο η Μίσι Φράνκλιν. Η Αμερικανίδα κολυμβήτρια έφτασε από το Ζενίθ στο Ναδίρ μέσα σε τέσσερα χρόνια και την ώρα που έδειχνε έτοιμη για την επιστροφή της αναγκάστηκε να αποσυρθεί στα 23 της χρόνια.

Γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1995 στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, μία πόλη περίπου 140.000 κατοίκων Βορειοανατολικά του Λος Άντζελες.

Η Μελίσα Ζανέτ Φράνκλιν, όπως είναι το πλήρες όνομα της, αποτέλεσε τον καρπό του έρωτα του Ντικ με την D.A. Φράνκλιν. Ο πατέρας της υπήρξε ένα από τα μεγάλα ταλέντα του Football στον Καναδά και μάλιστα έπαιξε επαγγελματικά στους Toronto Argonauts. Η καριέρα του τερματίστηκε άδοξα από έναν τραυματισμό στο γόνατο και έτσι αποφάσισε να τελειώσει τις σπουδές του. Κάπου εκεί γνώρισε και τη μελλοντική σύζυγό του και μαζί μετακόμισαν στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ

Η Μίσι Φράνκλιν γεννήθηκε στις ΗΠΑ, αλλά λόγω της καταγωγής των δικών της θα μπορούσε να κολυμπήσει και για τον Καναδά. Αυτό ήταν και το πρώτο μεγάλο δίλημμα της ζωής της. Πριν καν ενηλικιωθεί έπρεπε να αποφασίσει ποια χώρα θα εκπροσωπήσει. Οι γονείς της και κυρίως η μητέρα της ήθελαν να την πείσουν να αγωνιστεί για τον Καναδά αφού θα αποτελούσε το μεγάλο αστέρι της χώρας και δεν θα είχε το μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει στην κολύμβηση στις ΗΠΑ.

Missy Franklin reacts following the women's 200 yard backstroke finals at the Minnesota Grand Prix at the University of Minnesota Aquatic Center in Minneapolis on Sunday, Nov. 14, 2010. Franklin won with a time of 1:53.17. (AP Photo/Hannah Foslien)
Missy Franklin reacts following the women's 200 yard backstroke finals at the Minnesota Grand Prix at the University of Minnesota Aquatic Center in Minneapolis on Sunday, Nov. 14, 2010. Franklin won with a time of 1:53.17. (AP Photo/Hannah Foslien) AP PHOTO/HANNAH FOSLIEN

Εκείνη όμως δεν την άκουσε και επέλεξε να αγωνιστεί με τα χρώματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Για πρώτη φορά κολύμπησε σε εθνικούς αγώνες σε ηλικία 13 ετών και δύο χρόνια αργότερα ήρθαν οι πρώτες διακρίσεις αφού τερμάτισε στη δεύτερη θέση στα 100 και 200μ ύπτιο. Το 2010 εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στους Παν-Ειρηνικούς αγώνες και ακολούθησε η συμμετοχή της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα 25άρας πισίνας. Εκεί κέρδισε τα πρώτα δύο μεγάλα μετάλλια της καριέρας της αφού ήταν δεύτερη στα 200μ. ύπτιο και στην ίδια θέση με την σκυταλοδρομία 4Χ100. Η χρονιά ολοκληρώθηκε με το πρώτο ατομικό της βραβείο αφού ανακηρύχθηκε ως η κορυφαία ανερχόμενη κολυμβήτρια.

ΤΡΙΕΤΙΑ ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Στα επόμενα τρία χρόνια η Φράνκλιν θα ζήσει το απόλυτο παραμύθι με εκείνη σε ρόλο πρωταγωνίστριας. Το 2011 πάει στην Σανγκάη με τους Αμερικανούς να περιμένουν από εκείνη να λάμψει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στα 16 της χρόνια δεν τους απογοητεύει αφού επέστρεψε από την Κίνα έχοντας στις αποσκευές της πέντε μετάλλια. Τρία χρυσά, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο αποτελούν την πλούσια συλλογή της στην οποία προστέθηκαν και δύο παγκόσμια ρεκόρ στο παγκόσμιο Κύπελλο της ίδιας χρονιάς!

United States' Missy Franklin holds her gold medal in the women's 200-meter backstroke final at the Aquatics Centre in the Olympic Park during the 2012 Summer Olympics in London, Friday, Aug. 3, 2012. (AP Photo/Michael Sohn)
United States' Missy Franklin holds her gold medal in the women's 200-meter backstroke final at the Aquatics Centre in the Olympic Park during the 2012 Summer Olympics in London, Friday, Aug. 3, 2012. (AP Photo/Michael Sohn) AP PHOTO/MICHAEL SOHN

Η Φράνκλιν πηγαίνει πια με κεκτημένη ταχύτητα και στοχεύει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Όλα τα βλέμματα είναι πια στραμμένα πάνω της αφού αποτελεί μία από τις σταρ του αθλήματος. Οι γονείς της και κυρίως η μητέρα της αναλαμβάνουν το ρόλο κυματοθραύστη στο ενδιαφέρον των ΜΜΕ παγκοσμίως για λίγα λεπτά μαζί της. Η Μίσι Φράνκλιν είχε πρόγραμμα και κανένας δεν μπορούσε να τη βγάλει από αυτό. Το αποτέλεσμα; Πέντε μετάλλια, τα τέσσερα από των οποίων χρυσά και ένα χάλκινο της δίνουν τον τίτλο της απόλυτης πρωταγωνίστριας των αγώνων.

Ο θηλυκός Φελπς, όπως την αποκαλούσαν, ήταν πια ένα υπέρλαμπρο αστέρι το οποίο έδειχνε ασταμάτητο. Απόδειξη; Τα έξι χρυσά μετάλλια που κατέκτησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βαρκελώνης.

ΕΙΠΕ "ΟΧΙ" ΣΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο ενδιάμεσο είχε πάρει μία απόφαση που ξάφνιασε πολλούς. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου η Φράνκλιν έδιωχνε κάθε εταιρεία που χτυπούσε την πόρτα του πατρικού της στο Ντένβερ (Κολοράντο). Ήθελε να πάει στο πανεπιστήμιο και να κολυμπήσει στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα (διεξάγεται σε 25άρα πισίνα). Αν υπέγραφε συμβόλαια θα μπορούσε μεν να συνεχίσει τις σπουδές της, να προπονείται δίπλα στα μέλη της ομάδας, αλλά όχι να αγωνίζεται μαζί τους.

FILE - In this Aug. 23, 2013, file photo, University of California freshman swimmer Missy Franklin smiles during a news conference in Berkeley, Calif. Franklin has won some swim events and finished second in others for the No. 3 Golden Bears, but that's fine with her. The upbeat 18-year-old, who captured four gold medals at the London Olympics and a record six at the recent world championships in Barcelona, Spain, is relishing her new teammates and classes. (AP Photo/Ben Margot, File)
FILE - In this Aug. 23, 2013, file photo, University of California freshman swimmer Missy Franklin smiles during a news conference in Berkeley, Calif. Franklin has won some swim events and finished second in others for the No. 3 Golden Bears, but that's fine with her. The upbeat 18-year-old, who captured four gold medals at the London Olympics and a record six at the recent world championships in Barcelona, Spain, is relishing her new teammates and classes. (AP Photo/Ben Margot, File) (AP PHOTO/BEN MARGOT, FILE)

Έτσι, αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της πλάνο. Πήγε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και δεν μετάνιωσε για αυτό. "Οι εμπειρίες που είχα, ακόμα και αυτά τα δύο χρόνια, άξιζαν πολύ περισσότερο από ό,τι θα μπορούσα να είχα κερδίσει από ορισμένες ευκαιρίες που είχα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες", δήλωσε η Αμερικανίδα μετά την τελευταία της κούρσα στο Γκρίνσμπορο (Βόρεια Καρολίνα) που φιλοξένησε το πρωτάθλημα στο NCAA το 2015.

Οι ευκαιρίες στις οποίες αναφέρθηκε ήρθαν λίγο αργότερα και τις έστρωσαν ένα χαλί από δολάρια. Πολλές εταιρείες έπεσαν στα πόδια της και οι προσφορές ήταν ύψους 5.000.000 δολαρίων! Τεράστιο ποσό για μια κολυμβήτρια.

ΛΥΓΙΣΕ ΣΤΟ ΡΙΟ, ΕΠΑΘΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Όλα έμοιαζαν ιδανικά για την Μίσι Φράνκλιν όμως δεν άργησαν να έρθουν τα προβλήματα. Οι πόνοι στη μέση δεν την άφησαν να κολυμπήσει για αρκετό διάστημα, όμως εκείνη δεν το έβαλε κάτω. Πήγαινε σε όλους τους αγώνες, υπερέβαλλε εαυτόν και συνέχισε να συλλέγει μετάλλια. Μπορεί όλα να μην ήταν χρυσά, όμως ήταν στο βάθρο.

United States' Missy Franklin prepares for a women's 200-meter freestyle heat during the swimming competitions at the 2016 Summer Olympics, Monday, Aug. 8, 2016, in Rio de Janeiro, Brazil. (AP Photo/Michael Sohn)
United States' Missy Franklin prepares for a women's 200-meter freestyle heat during the swimming competitions at the 2016 Summer Olympics, Monday, Aug. 8, 2016, in Rio de Janeiro, Brazil. (AP Photo/Michael Sohn) AP PHOTO/MICHAEL SOHN

Αυτή η υπέρβαση που έκανε της στοίχισε αρκετά αφού οι ώμοι της άρχισαν να κλατάρουν. Οι τένοντες της δεν άντεχαν άλλο και αυτό της δημιουργούσε αφόρητους πόνους. Παρ' όλα αυτά κατάφερε να φτάσει στο Ρίο όπου όλοι περίμεναν να λάμψει ξανά. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Η εικόνα της δεν ήταν που θα ήθελε και όλοι άρχισαν να της ασκούν κριτική.

Χρειάστηκε να περάσει καιρός για μιλήσει ανοικτά για τα προβλήματα της και όταν το έκανε ήταν άκρως αποκαλυπτική. "Πήγα στο Ρίο και ήμουν στην καλύτερη σωματική κατάσταση της ζωής μου, έκανα την καλύτερη προπόνηση της καριέρας μου κι όμως αυτό δεν σήμαινε απολύτως τίποτα. Πνευματικά είμαι σε τραγική κατάσταση και έτσι το σώμα μου αχρηστεύτηκε. Δεν μπορούσα να ελέγξω τις σκέψεις μου και αυτό έκανε άχρηστη την προπόνησή μου" είπε αρχικά μιλώντας στο CNN στις αρχές του 2018.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη ζωή των αθλητών πίσω από τη λάμψη των αγώνων και των μεταλλίων τονίζοντας: "Ακούς τόσους αθλητές να αποκαλύπτουν ότι έπαθαν κατάθλιψη μετά τους Ολυμπιακούς και ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι αυτό συμβαίνει. Ο κόσμος μας κοιτάζει για δύο εβδομάδες και μετά επιστρέφει στην κανονικότητα της ζωής του. Αυτές οι δύο εβδομάδες για εμάς είναι όλη μας η ζωή. Είναι αυτό για το οποίο προπονούμαστε όλη μας τη ζωή και ξαφνικά τελειώνει".

ΕΙΠΕ "ΑΝΤΙΟ" ΜΕ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ

Η Φράνκλιν έκανε μία ακόμα προσπάθεια να επιστρέψει, αλλά οι γιατροί ήταν ξεκάθαροι. Αν ήθελε να επιστρέψει θα έπρεπε να κάνει επέμβαση στους ώμους. Στα 23 της χρόνια η Αμερικανίδα έθεσε άλλες προτεραιότητες και πήρε μία διαφορετική απόφαση. Δύσκολη, αλλά άκρως κατανοητή.

Με ένα γράμμα της η Φράνκλιν ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσυρθεί γράφοντας μεταξύ άλλων: "Είναι το δυσκολότερο γράμμα που έχω γράψει στη ζωή μου. Μου πήρε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να πως αυτή τη λέξη. Αποσύρομαι. Τώρα είμαι έτοιμη να το κάνω. Είχα μόνο μία επιλογή για να συνεχίσω. Να κάνω ακόμα ένα χειρουργείο και αυτό μάλιστα δίχως να εγγυάται επιτυχία. Μόλις άκουσα τη λέξη χειρουργείο, αμέσως κατέρρευσα και είπα όχι. Έχω πονέσει πάρα πολύ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα μία επέμβαση με πολύ μεγάλη χρονική διάρκεια στην αποκατάσταση δίχως να είναι σίγουρο ότι θα με βοηθήσει, Προσευχήθηκα, μίλησα με πολύ δικούς μου ανθρώπους και όταν ο αρραβωνιαστικός μου, είπε: "Θα σε στηρίξω σε ότι κάνεις αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα είναι να μπορείς να κρατήσεις τα παιδιά μας στην αγκαλιά σου δίχως να πονάς", τότε ήμουν σίγουρη για την απόφαση μου".

Κάπως, έτσι, έπεσαν οι τίτλοι τέλος σε μία σπουδαία καριέρα η οποία κράτησε λιγότερο από όσο θα ήθελε η ίδια, αλλά ήταν γεμάτη επιτυχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ