ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Ράλλυ Αιγαίου: Θα είναι αφιερωμένο στο επετειακό έτος "Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020"

57th Aegean Rally 2020 ©Nikos Alevromytis
57th Aegean Rally 2020 ©Nikos Alevromytis NIKOS ALEVROMYTIS/ WWW.ALEN.GR

Με υγειονομικό πρωτόκολλο θα ανοίξει πανιά αυτή τη χρονιά το Ράλλυ Αιγαίου, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στο Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020».

Η συνέντευξη Τύπου σηματοδότησε την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του αγώνα του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, ενός αγώνα που θα πραγματοποιηθεί παρά τα εμπόδια που βάζει η πανδημία Covid 19. Τη συνέντευξη Τύπου τίμησε με την παρουσία του ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Το 57 ο Ράλλυ Αιγαίου θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 20 Ιουλίου, και θα περιλαμβάνει δύο διαδρομές, που θα είναι χωρισμένες με «πόρτες» ώστε να διεξαχθούν τέσσερις ιστιοδρομίες. Οι εκκινήσεις και οι τερματισμοί θα πραγματοποιηθούν στη θαλάσσια περιοχή της Αττικής.

"Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε επίσκεψη στην Ικαρία και τη Φολέγανδρο και τερματισμό στο Σούνιο. Η πανδημία μάς ανάγκασε να αλλάξουμε αυτόν τον σχεδιασμό για να αποφύγουμε πιθανές δυσάρεστες επιπτώσεις από τον συγχρωτισμό, περίπου, 300 ιστιοπλόων στα δύο νησιά. Ετσι, προγραμματίσαμε δύο ιστιοδρομίες με συνολική απόσταση περισσότερα από 300 ν.μ., χωρίς σταθμούς σε νησιά. Η διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη στο επετειακό έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ Ιωάννης Μαραγκουδάκης.

Οι δύο ιστιοδρομίες θα διεξαχθούν στις 11 και 18 Ιουλίου. «Το Ράλλυ Αιγαίου είναι μία ιστορική διοργάνωση που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους αγώνες ανοικτής θαλάσσης. Είναι μία διοργάνωση με ιστορικό, πολιτιστικό και αθλητικό χαρακτήρα. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές που με αυτόν τον αγώνα σηματοδοτούν, από την πλευρά τους, την επιστροφή στην κανονικότητα τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και υπακούοντας στις οδηγίες των επιστημόνων», δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Στις 11 Ιουλίου (10.00), ο στόλος θα ξεκινήσει από την περιοχή του Μικρολίμανου, και σε διπλή γραμμή παραγωγής, με συνοδεία σκάφους του Λιμενικού Σώματος, τα ιστιοφόρα θα πλεύσουν δια του στενού Ψυττάλειας– Αταλάντης προς τον όρμο Αμπελάκια, μπροστά από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων. Στις 11.00 θα αρχίσει η Τελετή Απονομής τιμών με την αναφώνηση του ύμνου των Σαλαμινομάχων, που θα ηχήσει ύστερα από 2500 χρόνια. Θα ριφθεί δάφνινο στεφάνι, και θα υπάρξει ομαδικός χαιρετισμός των σκαφών. «Χαίρομαι που το Ράλλυ Αιγαίου γίνεται ιδανικός πρεσβευτής για το Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020», με τους ιστιοπλόους μας που, ανοίγοντας τα πανιά τους, σφραγίζουν την ιστορική συνέχεια του λαού μας στη θάλασσα. Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, μία από τις σπουδαιότερες ναυμαχίες της παγκόσμιας ιστορίας, μας κληροδότησε ιδέες και αξίες που μας δείχνουν τον μόνο δρόμο που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε σε μήνυμά της η πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020» Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Στις 11 Ιουλίου, μπροστά από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, θα υπάρχουν νεαροί ιστιοπλόοι με σκάφη για να υποδεχτούν και να κατευοδώσουν τους αγωνιζόμενους του «57 ου Ράλλυ Αιγαίου». «Αποτελεί μεγάλη χαρά για τον δήμο μας να συμμετάσχει στον ιστορικό αγώνα του ΠΟΙΑΘ. Ως δήμος έχουμε προγραμματίσει εκδηλώσεις που θα είναι αντάξιες των 2500 χρόνων από την Επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας αλλά και του αγώνα που περικλείει τόσα συμβολικά μηνύματα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γεώργιος Παναγόπουλος.

Δίπλα στη διοργάνωση του Ράλλυ Αιγαίου, όπως κάθε χρόνο, θα βρεθεί το Πολεμικό Ναυτικό. Η εκκίνηση θα δοθεί από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και η Τελετή Απονομής των διακρίσεων στους νικητές θα πραγματοποιηθεί στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου.

Φωτογραφία : Νίκος Αλευρομύτης / 57ο Ράλλυ Αιγαίου / ΠΟΙΑΘ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ