ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Ράλλυ Αιγαίου: Μία θέση στα ρεκόρ Γκίνες διεκδικεί ο Στέλιος Μπόνας

Ράλλυ Αιγαίου: Μία θέση στα ρεκόρ Γκίνες διεκδικεί ο Στέλιος Μπόνας

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία καπετάνιος της ελληνικής ιστιοπλοΐας, ο Στέλιος Μπόνας, διεκδικεί μία θέση στα ρεκόρ Γκίνες μέσα από το «57 ο Ράλλυ Αιγαίου».

Ο 91χρονος ιστιοπλόος (1/7/1930), Στέλιος Μπόνας, παίρνει μέρος και εφέτος στον διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, ο οποίος είναι η παλαιότερη διοργάνωση στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκαταλέγεται στους δυσκολότερους αγώνες ανοικτής θαλάσσης σε διεθνές επίπεδο.

Ο παλαιός πρωταθλητής της κωπηλασίας, της ιστιοπλοΐας τριγώνου και Olympian (1956) τις τελευταίες δεκαετίες ασχολείται με τους αγώνες ανοικτής θάλασσας.

Στο τιμόνι του «Alter Ego», ο Στέλιος Μπόνας οδηγεί το πλήρωμα του σε διακρίσεις στους περισσότερους από τους αγώνες που διεξάγονται στην Ελλάδα, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, όπως Διεθνές Ράλλυ Αιγαίου, Διεθνής Αγώνας Άνδρου κ.α. Κάποιες από τις ιστιοδρομίες σε αυτές τις διοργανώσεις υπερβαίνουν τα 150 ναυτικά μίλια αλλά ο «γερόλυκος της ελληνικής ιστιοπλοΐας» δεν δέχεται να ξεκουραστεί ούτε λεπτό.

"Έχουμε στείλει στην Επιτροπή που ασχολείται με τα Ρεκόρ Γκίνες το αίτημα και μας έχουν ζητήσει να καταθέσουμε οπτικοακουστικό υλικό ώστε να τεκμηριωθεί. Στο φετινό Ράλλυ Αιγαίου συλλέγουμε αυτό το υλικό. Η θέση που διεκδικεί είναι ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία ιστιοπλόος που είναι ενεργός και αγωνίζεται σε τόσο δύσκολους αγώνες", δήλωσε ο Αλέξης Μπόνας, γιος του Στέλιου Μπόνα και, επίσης, αθλητής της ιστιοπλοΐας.

Ο Στέλιος Μπόνας ως κωπηλάτης, μέλος της εθνικής ομάδας, έχει έρθει δεύτερος σε παγκόσμιο πρωτάθλημα CISM (1953). Ως ιστιοπλόος οι διακρίσεις του είναι δεκάδες. Το 1956 αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης (κατηγορία Sharpie) ενώ στη συλλογή του, μεταξύ άλλων, υπάρχουν χρυσά και χάλκινα μετάλλιο από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Lightning).

Στο «57 ο Ράλλυ Αιγαίου» το σκάφος του Στέλιου Μπόνα βρίσκεται, μέχρι τώρα, στην 3 η θέση της γενικής κατάταξης στην κατηγορία Sport.

Στο μεταξύ, σήμερα στις εγκαταστάσεις του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης οι ιστιοπλόοι θα πάρουν μέρος σε διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα το Ράλλυ Αιγαίου. Το έργο που θα νικήσει στον διαγωνισμό θα αποτυπωθεί στη μπλούζα μπλουζάκι που θα φορέσουν οι ιστιοπλόοι στο 58 ο Ράλλυ Αιγαίου του 2021 . Το «57 ο Ράλλυ Αιγαίου» θα συνεχιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο. Η εκκίνηση της 3 ης κούρσας θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουλίου (10.00), στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού. Η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020».

Φωτογραφία : Νίκος Αλευρομύτης / 57ο Ράλλυ Αιγαίου / ΠΟΙΑΘ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ