ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Ελληνο-ιταλική μονομαχία για την πρωτιά

420 Open European Championships 2017 ©Nikos Alevromytis/AleN Photography
420 Open European Championships 2017 ©Nikos Alevromytis/AleN Photography 420 OPEN EUROPEAN CHAMPIONSHIPS 2017 ©NIKOS ALEVROMYTIS/ALEN PHOTOGRAPHY

Έντονες συγκινήσεις επιφύλασσε η σημερινή 5η ημέρα των αγώνων του Ανοικτού Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σκαφών 420 το οποίο διοργανώνει ο Ναυταθλητικός Όμιλος Τζιτζιφιών-Καλλιθέας.

Η αδρεναλίνη εκτινάχθηκε στα ύψη αφού ο καιρός ήταν… αλλοπρόσαλλος και δημιούργησε προβλήματα. Η πρώτη εκκίνηση δόθηκε σχεδόν με δύο ώρες καθυστέρηση. Αυτό συνέβη γιατί αθλητές και αθλήτριες παρακολουθούσαν έναν άλλον…αγώνα. Έναν αγώνα μεταξύ των ανέμων!

Τραμουντάνα κόντρα στην Όστρια, ήτοι Βοριάς εναντίον Νοτιά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας θα φυσούσαν άνεμοι με διεύθυνση από τα βόρια όμως εμφανίστηκε και ο …Νοτιάς και άρχισε ένα ιδιότυπο bras de fer. Οι διοργανωτές περίμεναν να σταθεροποιηθεί η κατεύθυνση του ανέμου για να μπορέσουν να «στήσουν» τον στίβο, να τοποθετήσουν τις σημαδούρες ώστε να αρχίσει ο αγώνας.

Τελικά επικράτησε ο Νοτιάς, η ένταση του οποίου έφθασε τα 14 μίλια ενώ στη συνέχεια εξασθένησε στα 6 μίλια, δυσκολεύοντας τους αγωνιζόμενους. Από ελληνικής πλευράς τρία πληρώματα παραμένουν σταθερά στην κούρσα των μεταλλίων.

Στους άνδρες, υπήρξαν νέες αλλαγές στην κορυφή. Σε εξέλιξη βρίσκεται μία «μονομαχία» μεταξύ του ιταλικού και του ελληνικού πληρώματος. Οι Edoardo FERRARO και Francesco ORLANDO από την τρίτη θέση ανέβηκαν στην πρώτη, έχοντας συγκεντρώσει 56. Το ελληνικό πλήρωμα με τους Τέλη Αθανασόπουλο και Δημήτρη Τασσιό έπεσε στη δεύτερη θέση, βρίσκεται όμως σε απόσταση μόλις τριών βαθμών από τους Ιταλούς.

Στην τρίτη θέση ανέβηκαν οι Ισπανοί Lucas PΑRES και Teo PARES 66 βαθμούς.

Μεγάλες ανατροπές σημειώθηκαν στις γυναίκες αφού τα δύο αμερικανικά πληρώματα που πρωταγωνιστούσαν τις τέσσερις πρώτες ημέρες των αγώνων βρέθηκαν εκτός τριάδας. Μάλιστα ενώ επί δύο αγωνιστικές ημέρες η πρώτη τριάδα ήταν σταθερή, σήμερα ήρθαν τα πάνω-κάτω.

Πρώτες ανέβηκαν οι Ισπανίδες Maria CABA και Pilar CABA με 62 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση είναι οι συμπατριώτισσές τους, Marta GARRIDO-Clara LLBRES με 63 βαθμούς και στην τρίτη θέση οι Γαλλίδες Violette DORANGE και Camille ORION με 70 βαθμούς. Τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Από τα ελληνικά πληρώματα καλύτερη θέση έχουν η Ευαγγελία Δρούγκα και Μαρία Βαρδαλή με 125 βαθμούς. Ανέβηκαν στην 11η θέση της γενικής κατάταξης από 17ες που ήταν χθες.

Στην κατηγορία Under 17 –Εφήβων/Νεανίδων συνεχίζουν να προηγούνται, στη γενική βαθμολογία-OPEN, οι Ιταλοί Demetrio SPOSATO και Gabriele CENTRONE με 40 βαθμούς και όλα δείχνουν ότι έχουν σφιχταγκαλιάσει το χρυσό μετάλλιο. Στη δεύτερη θέση ανέβηκαν οι Ισπανοί Martin WIZNER και Pedro ΑΜΕΝΕΙΡΟ με 68 βαθμούς και ακολουθούν οι αμερικάνοι Max ANKER και Leyton ΒORCHERDING με 71 βαθμούς. Όμως στη βαθμολογία για τα ευρωπαϊκά πληρώματα, τρίτοι πίσω από τους Ιταλούς και τους Ισπανούς είναι οι Βρετανοί Rhys LEWIS και Drew WRIGHT με 71 βαθμού (4οι στη γενική βαθμολογία-OPEN).

Το 1-3 τα ελληνικά πληρώματα στις Νεανίδες

Στις νεανίδες δύο ελληνικά πληρώματα παραμένουν σε τροχιά μεταλλίων. Η Αριάδνη ΣΠΑΝΑΚΗ και Μυρτώ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ έχουν σταθεροποιηθεί στην 5η θέση της γενικής βαθμολογίας ( τρέχουν Έφηβοι/Νεανίδες μαζί) με 73 βαθμούς και παραμένουν στην 1η θέση στις Νεανίδες. Στην 2η θέση ανέβηκε το άλλο ελληνικό πλήρωμα, με τις Μελίνα ΠΑΠΠΑ και Μαρία ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΥ με 115 βαθμούς (8ες στη γενική βαθμολογία). Στην τρίτη θέση ακολουθούν οι Ισπανίδες Giulieta LANG και Tess PROVENZAL με 119 βαθμούς.

Οι άνδρες είναι χωρισμένοι σε δύο γκρουπ. Οι γυναίκες τρέχουν σε ένα γκρουπ ενώ στο U17 έφηβοι και νεανίδες αγωνίζονται μαζί.

Για αύριο Κυριακή 30 Ιουλίου, 6η ημέρα και τελευταία ημέρα των αγώνων, η εκκίνηση είναι προγραμματισμένη για τις 13.00. Αναμένεται να φυσήξει Βοριάς όμως όλα θα φανούν στην…πράξη.

Οι μονομαχίες-ιστιοδρομίες για τα μετάλλια θα είναι συναρπαστικές και για γερά νεύρα αφού οι περισσότερες θέσεις στο βάθρο θα κριθούν με διαφορά λίγων βαθμών. Η ιστιοπλοΐα, από τα πιο συναρπαστικά αθλήματα στον κόσμο, σε όλο της το μεγαλείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ