ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Συνεχίζει στην πρώτη γραμμή η Μιλλούση

Συνεχίζει στην πρώτη γραμμή η Μιλλούση
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Βασίλικη Μιλλούση συνεχίζει την 20ετή διαδρομή της στη γυμναστική, η Ιωάννα Ξουλόγη έχει υψηλές βλέψεις για το Μπακού κι η Εβελίνα Μάγια είναι έτοιμη για το ντεμπούτο με την εθνική γυναικών.

Τα είκοσι χρόνια παρουσίας στο διεθνές προσκήνιο πλησιάζει η Βασιλική Μιλλούση, η μακροβιότερη Ελληνίδα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, η οποία συνεχίζει τη διαδρομή της και στοχεύει σε νέες διακρίσεις, έπειτα από το σύντομο διάλειμμα του περασμένου εξαμήνου.

Η έμπειρη πρωταθλήτρια ήταν απούσα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του περασμένου Οκτωβρίου στο Μόντρεαλ, διακόπτοντας ένα σερί επτά διαδοχικών συμμετοχών στον θεσμό, πλέον όμως έχει αφοσιωθεί ξανά με ψυχή και σώμα στην ενόργανη και δεν σταματά να ονειρεύεται.

"Έχει ενάμιση μήνα που ξαναμπήκα στις προπονήσεις και προς το παρόν προσπαθώ να αποκτήσω ξανά την κατάλληλη φυσική κατάσταση. Η επαναφορά δεν ήταν εύκολη, λόγω της απώλειας μυϊκής μάζας, αλλά το σώμα μου αποκτά σταδιακά την φυσιολογική του μορφή και σύντομα θα αρχίσω να δουλεύω τα προγράμματά μου", είπε η Μιλλούση και πρόσθεσε:

"Το φετινό καλεντάρι είναι κάπως περίεργο, γιατί το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα γίνουν αρκετά αργά. Γι’ αυτό και πήρα πέρσι την απόφαση να κάνω αυτό το διάλειμμα από τη γυμναστική, επειδή ένιωσα πως ήταν η ιδανική στιγμή για κάτι τέτοιο. Ήξερα ότι ήμασταν σε μετα-Ολυμπιακή χρονιά και ότι θα υπήρχε χρόνος για να επανέλθω όπως πρέπει στις μεγάλες διοργανώσεις του 2018. Ήταν επιλογή μου, την στήριξα και τώρα είμαι ξανά εδώ, για να ζήσω περισσότερες εμπειρίες και έντονες στιγμές στην ενόργανη, που είναι η ζωή μου".

Ο φετινός σχεδιασμός περιλαμβάνει δύο από τα τέσσερα όργανα, τη δοκό και τους ασύμμετρους ζυγούς, στα οποία έχει να επιδείξει και τις μεγαλύτερες επιτυχίες: "Το σχέδιό μας για φέτος είναι να κατέβω σε δύο όργανα και να βοηθήσω την ομάδα όσο περισσότερο μπορώ. Θέλω να είμαι έτοιμη για τους Μεσογειακούς Αγώνες, στα τέλη Ιουνίου. Ένα μήνα νωρίτερα έχουμε το πανελλήνιο πρωτάθλημα και θα μου άρεσε να το προλάβω, αλλά δεν θα βιαστώ εάν δεν είμαι καλά προετοιμασμένη. Το πρόγραμμά μου στη δοκό θα είναι κατά βάση αυτό που είχα ετοιμάσει για το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα, με κάποιες μικρές αλλαγές, ενώ στους ασύμμετρους ζυγούς θα κρατήσω το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα που θα είχα και στο Μόντρεαλ".

Όσο για το απώτερο μέλλον, αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα κυλήσει το 2018: "Κάθε χρόνο, το όριό μου είναι το σώμα μου και η ψυχολογία μου. Αν πάει καλά η φετινή χρονιά, θα το σκεφτώ για του χρόνου, προς το παρόν το μόνο που θέλω να μπορέσω να αγωνιστώ και να βρεθώ στην ίδια φόρμα όπως παλιά".

Η Βασιλική Μιλλούση κατέληξε απευθύνοντας ένα "ευχαριστώ" στη διοίκηση της ΕΓΟ "που με στηρίζει σε κάθε μου επιλογή", καθώς και στην ΕΟΕ και στα μέλη της Επιτροπής Αθλητών, τα οποία την εξέλεξαν στον ιδιαίτερα τιμητικό ρόλο της προέδρου: "Η Επιτροπή Αθλητών της Ε.Ο.Ε. είναι η φωνή κάθε αθλητή στην Ολομέλεια της Ολυμπιακής Επιτροπής. Θέλουμε να ‘περάσουμε’ αυτό το μήνυμα σε όλους τους αθλητές, να γνωστοποιήσουμε την ύπαρξη και τον ρόλο της Επιτροπής σε καθέναν από αυτούς και μέσα από τις ενέργειές μας να τους βοηθήσουμε να φτάσουν ψηλότερα. Θέλουμε να προσεγγίσουμε χορηγούς, ειδικά για τα νέα παιδιά που έχουν όραμα και μέλλον, δίνοντάς τους μία καλύτερη προοπτική. Ακόμα και ένας μικρότερος χορηγός, που μπορεί να διαθέσει λιγότερα χρήματα, μπορεί να αλλάξει την καριέρα ενός μελλοντικού πρωταθλητή με την υποστήριξή του".

Προτεραιότητα στους ομαδικούς στόχους από Ξουλόγη

Από το παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης του Μπακού (15-18 Μαρτίου) θα ξεκινήσει η φετινή αγωνιστική χρονιά για την Ιωάννα Ξουλόγη, οι φετινές φιλοδοξίες της οποίας ταυτίζονται απόλυτα με εκείνες της Εθνικής ομάδας των γυναικών.

"Η προετοιμασία κύλησε καλά, οι συνθήκες στο γυμναστήριό μας στη Θεσσαλονίκη ήταν καλύτερες από πέρσι, χωρίς τόσο πολύ κρύο, και αισιοδοξούμε. Στην πρεμιέρα μου στο Μπακού θα αγωνιστώ στο έδαφος και στη δοκό, αν και φέτος δουλεύω και στα τέσσερα όργανα του σύνθετου. Το πρόγραμμά μου στη δοκό είναι αρκετά δύσκολο και μπορεί να φτάσει σε αρχική αξία ακόμα και το 5,80 - 5,90, ενώ στο έδαφος έχω κρατήσει το ίδιο πρόγραμμα με πέρσι, που έχει χαμηλότερο συντελεστή δυσκολίας. Πιστεύω ότι και στα δύο μπορώ να μπω στους τελικούς, σ’ αυτόν τον πρώτο αγώνα της χρονιάς, αλλά εκείνο που με ενδιαφέρει κυρίως είναι να κάνω μία καλή εμφάνιση", ανέφερε αρχικά η Ξουλόγη, η οποία πέρσι είχε κατακτήσει την 4η θέση στο έδαφος, στην αντίστοιχη διοργάνωση της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν.

Η 25χρονη πρωταθλήτρια θέλει να αποτελέσει ένα από τα στηρίγματα της Εθνικής γυναικών ενόψει του ευρωπαϊκού (Γλασκόβη, 2-5 Αυγούστου) και του παγκόσμιου πρωταθλήματος (Ντόχα, 25 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου), όπου προτεραιότητα θα είναι ένα επιτυχημένο πλασάρισμα στην ομαδική κατάταξη: "Δεν σκέφτομαι κάποιους ατομικούς στόχους, αλλά κυρίως το πώς θα βοηθήσω την ομάδα στους φετινούς της αγώνες. Το μέλημά μου θα είναι να παρουσιαστώ έτοιμη για να δώσω καλές βαθμολογίες στην Εθνική, στο ευρωπαϊκό αλλά ακόμα περισσότερο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπου θέλουμε να μπούμε στην 24άδα της ομαδικής κατάταξης για να αποκτήσουμε δικαίωμα συμμετοχής με πλήρη ομάδα και στο παγκόσμιο του 2019".

Τέλος, έκανε μία ξεχωριστή αναφορά σε εκείνους που βοηθούν την προσπάθειά της: "Θέλω να ευχαριστήσω το 'Healing Art Massage' που αποτελεί χορηγό μου εδώ και δύο χρόνια, την οικογένειά μου, καθώς και τους προπονητές μου Κώστα Χατζηζήση και Ντιάνα Ντούντεβα Γιορντάνοβα, που με στηρίζουν πάντοτε".

Στα "βαθιά" της κατηγορίας γυναικών η Μάγια

Ντεμπούτο με την Εθνική γυναικών της ενόργανης γυμναστικής πριν καν κλείσει τα 16 της χρόνια πρόκειται να κάνει η Εβελίνα Μάγια, η οποία αποτελεί το νέο πρόσωπο της ελληνικής ομάδας, έχοντας ανέβει πρόσφατα από την κατηγορία των νεανίδων.

Η γεννημένη στις 29 Μαρτίου 2002 αθλήτρια πρόκειται να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο επερχόμενο παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης του Μπακού (15-18 Μαρτίου), συμμετέχοντας για πρώτη φορά στη "μεγάλη κατηγορία".

"Στο Μπακού θα αγωνιστώ στο έδαφος, στη δοκό και στους ασύμμετρους ζυγούς. Αγαπημένο μου όργανο είναι η δοκός, αλλά πιστεύω ότι και το πρόγραμμά μου στο έδαφος είναι καλό. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να μπω σε έναν τελικό, αλλά θα το κυνηγήσω και ξέρω ότι θα έχω πιθανότητες, αρκεί να εκτελέσω τα προγράμματά μου με πολύ λίγες βαθμολογικές μειώσεις", τόνισε η νεαρή πρωταθλήτρια, που παραδέχθηκε ότι θα έχει το άγχος της πρώτης φοράς.

"Προφανώς θα έχω λίγο άγχος, αφού είναι η πρώτη χρονιά μου στην κατηγορία γυναικών και θα αγωνιστώ απέναντι σε αθλήτριες πολύ πιο έμπειρες. Δεν είναι όμως κάτι που με φοβίζει, απεναντίας πιστεύω ότι θα τα καταφέρω", είπε χαρακτηριστικά η νεαρή αθλήτρια, η οποία είχε συμμετάσχει ως νεανίδα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016 και στο περσινό Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ολυμπιακής Νεότητας "EYOF 2017".

Μαθήτρια της Α’ Λυκείου, η Εβελίνα Μάγια προπονείται φέτος υπό τις οδηγίες του Θανάση Σαλάγα και της Ιουλίας Παλαμάρα, θέτοντας ως κύριο στόχο το να καταφέρει να αγωνιστεί με την Εθνική γυναικών σε κάποια από τις κορυφαίες διοργανώσεις της φετινής χρονιάς: "Φέτος έχουμε Μεσογειακούς Αγώνες τον Ιούνιο, ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον Αύγουστο και παγκόσμιο πρωτάθλημα τον Οκτώβριο. Θα προσπαθήσω να μπω στην ομάδα που θα επιλεγεί για κάποια αυτές τις διοργανώσεις και, εφόσον τα καταφέρω, θα επιδιώξω να κάνω καλές εμφανίσεις".

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ