ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Έτοιμοι για το Μόντρεαλ οι Έλληνες γυμναστές

ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Οι εννιά Έλληνες γυμναστές που θα αγωνιστούν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα πετάξουν την Τετάρτη (27/9) για το Μόντρεαλ του Καναδά.

Τις αποσκευές τους για τον Καναδά ετοιμάζουν οι εννιά πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μόντρεαλ (2-8 Οκτωβρίου), την σπουδαιότερη διοργάνωση της χρονιάς, η οποία αποτελεί παράλληλα το πρώτο αναγνωριστικό βήμα στην πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες "Τόκιο 2020".

Η ελληνική αποστολή αναχωρεί μεθαύριο (Τετάρτη 27/09) στις 06:30 από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», μέσω Ζυρίχης.

Με την Εθνική ανδρών θα αγωνιστούν οι Λευτέρης Πετρούνιας (κρίκοι), Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (κρίκοι), Νίκος Ηλιόπουλος (μονόζυγο), Χριστόφορος Κωνσταντινίδης (έδαφος), Αντώνης Τανταλίδης (έδαφος, πλάγιος ίππος) και Γιώργος Χατζηευσταθίου (πλάγιος ίππος), ενώ την Εθνική γυναικών θα εκπροσωπήσουν οι Αργυρώ Αφράτη (σύνθετο ατομικό: έδαφος, άλμα, ασύμμετροι ζυγοί, δοκός), Ιωάννα Ξουλόγη (έδαφος, δοκός) και Βάλια Πλυτά (ασύμμετροι ζυγοί).

Μαζί τους, στην καναδική μεγαλούπολη θα μεταβούν οι ομοσπονδιακοί προπονητές Δημήτρης Ράφτης, Γιώργος Αγγέλου, Θεόφιλος Λαλεχός, Βασίλης Τσολακίδης, Κώστας Χατζηζήσης, Απόστολος Πεσσίνης, Ντιάνα Ντούντεβα Γιορντάνοβα, η φυσικοθεραπεύτρια Ιβάνα Τζούριτς, οι διεθνείς κριτές Θεόδωρος Μπουτάκης, Φωτεινή Μέλλου, καθώς και ο πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ενόργανης της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Καπνίδης, ως αρχηγός της ελληνικής αποστολής. Παρών στη διοργάνωση θα είναι και ο επικεφαλής των Ελλήνων κριτών ενόργανης ανδρών Νίκος Προβιάς, ο οποίος έχει προσκληθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) ως υπεύθυνος του οργάνου των κρίκων (D2).

Επιπλέον, στο πλευρό της ελληνικής ομάδας θα βρεθεί κατά τη διάρκεια των αγώνων ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο., Θανάσης Βασιλειάδης.

Το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης, το πρώτο του νέου Ολυμπιακού κύκλου, έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν περιλαμβάνει ομαδικά αγωνίσματα, παρά μόνο ατομικά (σύνθετο ατομικό και επιμέρους όργανα), δίνοντας στους αθλητές την ευκαιρία να επικεντρωθούν στα όργανα στα οποία ξεχωρίζουν.

Οι ελληνικές προσδοκίες επικεντρώνονται στον «άρχοντα των κρίκων» Λευτέρη Πετρούνια, ο οποίος προβάλλει ως φαβορί για να υπερασπιστεί τον παγκόσμιο τίτλο που κατέκτησε το 2015 στη Γλασκόβη, αφού μάλιστα έχει κλείσει ενάμιση χρόνο χωρίς ήττα.

Υποψηφιότητα για διάκριση στους κρίκους θέτει και ο φιναλίστ του φετινού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ενώ στα αξιοσημείωτα της Εθνικής ανδρών είναι το γεγονός ότι οι μισοί αθλητές (Κ. Κωνσταντινίδης, Χρ. Κωνσταντινίδης, Α. Τανταλίδης) θα κάνουν ντεμπούτο στον θεσμό, απόδειξη του «βάθους» και των πολλών αξιόλογων επιλογών που διαθέτει η ελληνική ομάδα.

Στην κατηγορία γυναικών, η Αργυρώ Αφράτη θα είναι η μοναδική Ελληνίδα εκπρόσωπος που θα αγωνιστεί και στα τέσσερα όργανα του σύνθετου ατομικού, με την Ιωάννα Ξουλόγη να ρίχνει το βάρος στη δοκό ισορροπίας και τη Βάλια Πλυτά να έχει ένα ιδιαίτερα αξιόλογο πρόγραμμα στους ασύμμετρους ζυγούς.

Απόντες από τη διοργάνωση του Καναδά θα είναι, αντίθετα, οι δύο Έλληνες με την σταθερότερη εκπροσώπηση στον θεσμό αλλά και τις μεγαλύτερες διακρίσεις κατά φύλο την τελευταία εικοσαετία: Ο Βλάσης Μάρας, ο οποίος μετρούσε 13 συμμετοχές στα ισάριθμα παγκόσμια πρωταθλήματα που πραγματοποιήθηκαν από το 1999 έως και το 2015, καθώς και η Βασιλική Μιλλούση, που αγωνίστηκε σε επτά συνεχόμενες διοργανώσεις από το 2007 και μετά.

Βάσει κλήρωσης, η Εθνική ανδρών θα ανέβει στο ταπί του Ολυμπιακού Σταδίου του Μόντρεαλ τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, στην πρώτη από τις δύο ημέρες του προκριματικού της κατηγορίας της, ενώ η Εθνική γυναικών θα αγωνιστεί την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του προκριματικού της κατηγορίας της.

Στο 47ο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής έχουν δηλώσει συμμετοχή συνολικά 408 αθλητές και αθλήτριες (250 άνδρες, 158 γυναίκες) από 70 χώρες.

Θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διοργάνωση γυμναστικής που θα φιλοξενηθεί στο Μόντρεαλ έπειτα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 -όπου γεννήθηκε ο θρύλος της Νάντια Κομανέτσι, με το τέλειο «10» που κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού- και το αντίστοιχο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1985.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης (σε ώρες Ελλάδας):

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου

17:00 – 20:00: Προκριματικός ανδρών, 1ος όμιλος

21:00 – 00:00: Προκριματικός ανδρών, 2ος όμιλος

01:00 – 04:00: Προκριματικός ανδρών, 3ος όμιλος

Τρίτη 3 Οκτωβρίου

17:00 – 20:00: Προκριματικός ανδρών, 4ος όμιλος

23:00 – 01:00: Προκριματικός γυναικών, 1ος όμιλος

02:00 – 04:00: Προκριματικός γυναικών, 2ος όμιλος

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου

20:30 – 22:30: Προκριματικός γυναικών, 3ος όμιλος

23:00 – 01:00: Προκριματικός γυναικών, 4ος όμιλος

02:00 – 04:00: Προκριματικός γυναικών, 5ος όμιλος

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου (*Παρασκευή 6 Οκτωβρίου)

02:00 – 05:00: Τελικός σύνθετου ατομικού ανδρών

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου (*Σάββατο 7 Οκτωβρίου)

02:00 – 04:00: Τελικός σύνθετου ατομικού γυναικών

Σάββατο 7 Οκτωβρίου

20:00 – 23:30: Τελικοί οργάνων, 1ο σκέλος

(ΑΝΔΡΕΣ: Έδαφος, Πλάγιος ίππος, Κρίκοι, ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Άλμα, Ασύμμετροι ζυγοί)

Κυριακή 8 Οκτωβρίου

20:00 – 23:30: Τελικοί οργάνων, 2ο σκέλος

(ΑΝΔΡΕΣ: Άλμα, Δίζυγο, Μονόζυγο, ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Δοκός ισορροπίας, Έδαφος)

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ