ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Εξακολουθεί να γράφει ιστορία o Μάρας

Εξακολουθεί να γράφει ιστορία o Μάρας
EUROKINISSI

Ο Βλάσης Μάρας επιστρέφει στους μεγάλους αγώνες, ο Νίκος Ηλιόπουλος ονειρεύεται διάκριση στο Μπακού, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης θέλει ένα σκαλί πιο πάνω, ο Γιώργος Χατζηευσταθίου θέλει να αλλάξει τα δεδομένα στον πλάγιο ίππο.

Με δεκάδες μετάλλια στην συλλογή του, αλλά και με δεκαεννιά χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς στην Εθνική ανδρών της ενόργανης γυμναστικής, ο Βλάσης Μάρας συνεχίζει με την ίδια δίψα, διατηρώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στο διεθνές στερέωμα και στοχεύοντας σε νέες επιτυχίες.

Ο υπερπρωταθλητής του μονόζυγου, με τους πέντε ευρωπαϊκούς και τους δύο παγκόσμιους τίτλους, ετοιμάζεται να κάνει τη φετινή του πρεμιέρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού (15-18 Μαρτίου), το οποίο θα σημάνει την επιστροφή του στους αγώνες έπειτα από τον περασμένο Απρίλιο και το Ευρωπαϊκό Ππρωτάθλημα του Κλουζ.

"Νιώθω σε πολύ καλή κατάσταση. Θα κατεβάσω ένα εύκολο πρόγραμμα στο Μπακού, όπου αυτό που θέλω είναι απλά να μπω σε αγωνιστικό ρυθμό και να κάνω μία καλή εκτέλεση. Έχουμε επιτέλους μια ευκαιρία για να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινής προετοιμασίας στον Άγιο Κοσμά και αυτό είναι πολύ καλό", τονίζει χαρακτηριστικά.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του 35χρονου πρωταθλητή θα είναι έτοιμο μέσα στους επόμενους μήνες και πιθανότατα θα περιλαμβάνει την άσκηση "Μάρας", που είναι κατοχυρωμένη με το όνομά του και την οποία είχε εκτελέσει στο ευρωπαϊκό του 2006 στον Βόλο, εκεί όπου είχε κερδίσει τον τρίτο του τίτλο στον θεσμό.

Δώδεκα χρόνια μετά, ήρθε η στιγμή να την δοκιμάσει ξανά, παίρνοντας ώθηση από το γεγονός ότι ο αναθεωρημένος Κώδικας Βαθμολογίας της FIG αναγνωρίζει για πρώτη φορά την εξαιρετική δυσκολία κάποιων ασκήσεών του: "Οι ασκήσεις μου ήταν πάντοτε υποτιμημένες από τη FIG, αλλά τώρα αναγνωρίστηκε επιτέλους η δυσκολία των ασκήσεων με κίνηση προς τα εμπρός και τις ανέβασαν μία κατηγορία επάνω: Η άσκηση ‘Πεγκάν’ ανέβηκε από το επίπεδο δυσκολίας E στο F και ταυτόχρονα η άσκηση ‘Μάρας’ πηγαίνει από την κατηγορία F στην G, γι’ αυτό σκέφτομαι να τη ξαναβάλω στο πρόγραμμά μου. Κατευθείαν, με αυτές τις δύο ασκήσεις, το πρόγραμμά μου κερδίζει 0,50 β. συγκριτικά με τα υπόλοιπα".

Ταυτόχρονα, περιμένει ότι οι συνθήκες προετοιμασίας θα είναι βελτιωμένες από εδώ και πέρα : "Ευτυχώς δεν είχαμε κρύο στο γυμναστήριο αυτόν τον χειμώνα. Όταν όμως πιέζεις ένα σώμα στα όριά του, κάποια στιγμή δεν θα αντέξει. Χρειαζόμαστε φυσικοθεραπεία και μασάζ, έστω και μία φορά την εβδομάδα. Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε αυτή η υποστήριξη, αλλά η Ομοσπονδία μας έχει πει ότι πλέον δρομολογήθηκε το θέμα του μασέρ και περιμένουμε σύντομα να γίνει πράξη".

Με δεδομένο ότι το μεγάλο φετινό στοίχημα είναι η είσοδος της Εθνικής ανδρών στην 24άδα της ομαδικής κατάταξης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα (25 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου), οι στόχοι του πολυνίκη του μονόζυγου για το 2018 διαμορφώνονται ανάλογα : "Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα κάνω όσα και όποια όργανα χρειαστεί η ομάδα. Πιθανότατα μονόζυγο, δίζυγο και άλμα ή πλάγιο ίππο. Εγώ θα είμαι προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα και θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες της ομάδας".

"Στο μονόζυγο, θέλω να ετοιμάσω σωστά το πρόγραμμά μου και να φτάσω σε καλή κατάσταση τόσο για το φετινό παγκόσμιο όσο και για όλες τις διοργανώσεις που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά, γιατί από εκεί και πέρα θα έχουμε συνεχόμενους αγώνες που θα κρίνουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν είναι αυτοσκοπός η μεγάλη διάκριση στην Ντόχα, όμως είναι πολύ σημαντικό να παρουσιαστώ έτοιμος και να υπάρχουν σημάδια ότι κάνουμε σωστή δουλειά".

Ο Ηλιόπουλος ονειρεύεται και πρωτοπορεί

Βλέψεις για ξεχωριστά επιτεύγματα, αγωνιστικά και όχι μόνο, έχει για τη νέα σεζόν ο Νίκος Ηλιόπουλος. Ο εδώ και μία τετραετία μόνιμος πρωταθλητής Ελλάδας στο σύνθετο ατομικό της ενόργανης γυμναστικής θα επιδιώξει φέτος να διακριθεί σε διεθνές επίπεδο, έχοντας παράλληλα έναν διαφορετικό πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια γιορτή γυμναστικής που δεν θα έχει προηγούμενο στη χώρα μας.

Για τον 24χρονο πρωταθλητή η αγωνιστική χρονιά θα ανοίξει στο Αζερμπαϊτζάν, όπου θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο κύπελλο του Μπακού (15-18 Μαρτίου), παρουσιάζοντας προγράμματα σε δίζυγο και μονόζυγο. "Νιώθω σε πολύ καλή κατάσταση, η προετοιμασία μου κύλησε πολύ καλά και είμαι έτοιμος και στα έξι όργανα, ρίχνοντας πάντως περισσότερο βάρος στο δίζυγο και το μονόζυγο. Έχω χαμηλώσει λίγο τους συντελεστές δυσκολίας σε σχέση με πέρσι, με στόχο να βγω κερδισμένος βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της εκτέλεσής μου. Έχω δουλέψει πολύ για να διορθώσω τα τεχνικά λάθη και να έχω πιο ‘καθαρή’ εκτέλεση", τόνισε, πριν αναφερθεί στους στόχους που θα έχει στην φετινή πρεμιέρα του:

"Ο πρώτος αγώνας θα χρησιμεύσει για να δούμε αν μου ταιριάζει η καινούργια ροή του προγράμματος στο μονόζυγο και πάνω σ’ αυτό θα δουλέψουμε στην συνέχεια. Θέλω πάντως να ξεφύγω από το δεδομένο μιας απλώς καλής εκτέλεσης. Θέλω να μπω στον τελικό και στα δύο όργανα, με περισσότερες πιθανότητες στο μονόζυγο. Στις προπονήσεις βλέπω ότι μπορώ να πετύχω μία πολύ καλή εκτέλεση και αυτό ακριβώς θα επιδιώξω και στο Μπακού".

Η Εθνική ανδρών θα χρειαστεί πολλές ποιοτικές εκτελέσεις σε όλα τα όργανα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του φθινοπώρου, προκειμένου να μπει στο top-24 της ομαδικής κατάταξης και να προκριθεί με πλήρη ομάδα για το αντίστοιχο παγκόσμιο του 2019. Βαρόμετρο στην προσπάθεια αυτή θα αποτελέσει ο Ηλιόπουλος, που αναμένεται να κληθεί να συνεισφέρει και στα έξι όργανα. "Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μπούμε στην 24άδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η επίτευξη του ομαδικού στόχου θα είναι ο πρώτος στόχος για όλους μας. Από εκεί και πέρα, θα κυνηγήσω την είσοδο στον τελικό του σύνθετου ατομικού. Το έχω καταφέρει σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, θα ήθελα πολύ να το πετύχω και σε παγκόσμιο...", είπε και συμπλήρωσε : "Δεν με φοβίζει το σύνθετο ατομικό. Αντίθετα, μου αρέσει. Νιώθω στο στοιχείο μου. Το να εκτελείς έξι διαφορετικά όργανα ακούγεται βαρύ, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι που χρειάζεται στρατηγική. Πρέπει να δουλέψεις στρατηγικά για να ‘βγάλεις’ τα προγράμματά σου και στα έξι όργανα όπως θέλεις".

Καταλήγοντας, ο Νίκος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στο μεγαλεπήβολο σχέδιό του να διοργανώσει ένα ξεχωριστό, υπαίθριο γκαλά γυμναστικής, στο οποίο θα έχει την αμέριστη υποστήριξη της ΕΓΟ: "Θέλω να ευχαριστήσω τον χορηγό μου, CITYFAB, αλλά και τον πρόεδρο της ΕΓΟ Θανάση Βασιλειάδη, για τη πάρα πολύ σημαντική βοήθειά του σ’ ένα σχέδιο που θα υλοποιήσουμε αυτό το καλοκαίρι. Ήθελα να διοργανώσουμε ένα γκαλά γυμναστικής σε ανοιχτό χώρο στην Πάτρα, αλλά εκείνη η αρχική ιδέα εξελίχθηκε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Έτσι έγινε πραγματικότητα το World Outdoors Gymnastics Gala, ένα διεθνές γκαλά ενόργανης, ρυθμικής και τραμπολίνο, που θα φιλοξενηθεί στις 21 Ιουλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο και για το οποίο σύντομα θα μπορούμε να πούμε πολύ περισσότερα".

Για νέες διακρίσεις ετοιμάζεται ο Κωνσταντινίδης

Το 2017 ήταν για τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη η χρονιά της διεθνούς αναγνώρισης και πλέον ο φιναλίστ του περσινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στους κρίκους ατενίζει ψηλότερα, έχοντας μάλιστα ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που αντιμετώπισε τους προηγούμενους μήνες.

"Είχαμε κάποιες ατυχίες στην προετοιμασία, αφού έμεινα αναγκαστικά εκτός προπονήσεων για ένα διάστημα λόγω τραυματισμών και ασθενειών, αλλά τώρα είμαι πολύ καλά και σιγά - σιγά θα καλύψουμε πλήρως το χαμένο έδαφος", δήλωσε αρχικά και συμπλήρωσε: "Αισθάνομαι καλά... Είναι όμως προτιμότερο να μην λέμε πολλά λόγια! Πάμε για το καλύτερο δυνατό και θα δούμε στην πράξη τι θα πετύχουμε φέτος".

Έπειτα από την κατάκτηση της 6ης θέσης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και φτάνοντας κοντά στη διάκριση στην πρώτη του συμμετοχή σε παγκόσμιο, ο σπεσιαλίστας των κρίκων έχει δουλέψει πάνω σε ένα νέο πρόγραμμα, που έχει προοπτική για ακόμα πιο σπουδαία πράγματα: "Έχω ετοιμάσει ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα στους κρίκους. Αλλάξαμε τη μισή σύνθεση του προγράμματος, ανεβάσαμε τον βαθμό δυσκολίας στο 6,10 και είμαστε ακόμα στην αρχή. Μπορούμε στους επόμενους μήνες να αλλάξουμε μία άσκηση, ώστε να αυξηθεί ο συντελεστής δυσκολίας ακόμα περισσότερο, ενόψει ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πρωταθλήματος".

Ταυτόχρονα, θα επιδιώξει να βρίσκεται σε ετοιμότητα σε άλλα δύο ή τρία όργανα, με την σκέψη στις ανάγκες της Εθνικής ανδρών στους ομαδικούς αγώνες: "Θέλω να κάνω την καλύτερη δυνατή εμφάνιση σε κάθε μου συμμετοχή, σε κάθε ευκαιρία που μου δίνεται. Και φυσικά να βοηθήσω όπως μπορώ την Εθνική, ώστε να εκπληρώσουμε όλοι μαζί τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το πλασάρισμα της ομάδας στην 24άδα του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Για τον λόγο αυτό, εκτός από τους κρίκους σχεδιάζω να έχω καλά προγράμματα στο έδαφος, στο άλμα και σε κάποιο άλλο όργανο, αν χρειαστεί. Ευελπιστώ ότι στους επόμενους αγώνες θα είμαι έτοιμος να βοηθήσω και σ’ αυτά τα όργανα, εφόσον κριθεί σκόπιμο".

Ο Χατζηευσταθίου θέλει να αλλάξει τα δεδομένα στον πλάγιο ίππο

Η ελληνική ενόργανη γυμναστική έχει να επιδείξει πάμπολλες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διακρίσεις σε όλα τα όργανα εκτός από τον πλάγιο ίππο, αλλά ο Γιώργος Χατζηευσταθίου φιλοδοξεί να γίνει ο αθλητής που θα αλλάξει τα δεδομένα μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο 25χρονος σπεσιαλίστας του ίππου με λαβές θέλει να πετύχει φέτος το κάτι παραπάνω, αρχής γενομένης από το παγκόσμιο κύπελλο του Μπακού.

"Η προετοιμασία μου πήγε πολύ καλά. Έχω καινούργιο πρόγραμμα στον πλάγιο ίππο με αρχική αξία 6,00, βελτιωμένη κατά 0,10 β. συγκριτικά με πέρσι. Για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Αυγούστου υπολογίζω να προσθέσω και μία επιπλέον άσκηση, ώστε να ανέβει κι άλλο, στο 6,20. Παράλληλα, εάν μου ζητηθεί είμαι προετοιμασμένος να συνεισφέρω σε τουλάχιστον πέντε, αν όχι και στα έξι όργανα, προκειμένου να δώσω βαθμούς στην Εθνική ανδρών στους ομαδικούς αγώνες", είπε και συμπλήρωσε: "Στο Μπακού θα κυνηγήσω την πρόκριση στην οκτάδα του πλάγιου ίππου. Θα αγωνιστώ επίσης στο δίζυγο, όπου δεν έχω εξίσου δυνατό πρόγραμμα, αλλά με μία ‘καθαρή’ εκτέλεση μπορεί και εκεί να έχουμε κάποια διάκριση".

Οι προσδοκίες του για το 2018, άλλωστε, είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά: "Σε κάθε μου συμμετοχή φέτος, θέλω να ‘χτυπάω’ τον τελικό στον πλάγιο ίππο. Το πρόγραμμά μου έχει αρκετά υψηλή αξία ώστε να μου επιτρέπει να έχω φιλοδοξίες. Οι εκτελέσεις μου στις προπονήσεις είναι καλές, έχω ήδη ‘βγάλει’ το πρόγραμμά μου αρκετές φορές παρότι είμαστε στο ξεκίνημα της σεζόν και όσο περνά η χρονιά θα βελτιώνομαι".

Ο Χατζηευσταθίου ήταν ο πρώτος Έλληνας εκπρόσωπος της ενόργανης που έκανε το διεθνές ντεμπούτο του μέσα στη νέα σεζόν, καθώς το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συμμετείχε στο ιταλικό διασυλλογικό πρωτάθλημα ως προσκεκλημένος της "Romagna Team", με τα χρώματα της οποίας θα αγωνιστεί άλλες δύο φορές: "Ήταν μία διαφορετική εμπειρία για μένα. Το έκανα για να αποκτήσω αγωνιστικές παραστάσεις και να παρουσιαστώ πιο έτοιμος στις διοργανώσεις με την Εθνική ομάδα. Με εντυπωσίασε το υψηλό επίπεδο και η πολύ καλή οργάνωση που συνάντησα στην Ιταλία. Θα επιστρέψω εκεί για να δώσω άλλους δύο αγώνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Είναι διεθνείς συμμετοχές που θα με βοηθήσουν σημαντικά".

Κοιτάζει ψηλότερα για το 2018 ο Τανταλίδης

Η δεύτερη χρονιά του Αντώνη Τανταλίδη στην κατηγορία ανδρών βρίσκει τον ανερχόμενο πρωταθλητή της ενόργανης συγκρατημένα αισιόδοξο, πιο ώριμο και πιο έτοιμο για καλύτερες εμφανίσεις σε διεθνές επίπεδο.

"Ελπίζω ότι το 2018 θα πάει καλύτερα για μένα. Φέτος νιώθω πιο έτοιμος για να δείξω τις δυνατότητές μου και να μάθω από τα λάθη της περσινής χρονιάς. Πιστεύω ότι με τον χρόνο και με διαρκή δουλειά θα βελτιώνομαι ακόμα περισσότερο", τονίζει ο 21χρονος αθλητής, ο οποίος έχει απαλλαγεί από τις περσινές ενοχλήσεις, αφού μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα του περασμένου Οκτωβρίου έκανε καθαρισμό στον δεξιό αστράγαλο.

"Έμεινα εκτός προπονήσεων για περίπου ένα μήνα, αλλά πλέον είμαι απολύτως καλά. Στις ασκήσεις εδάφους ανέβασα τον συντελεστή δυσκολίας του προγράμματός μου στο 6,20, ενώ στον πλάγιο ίππο κράτησα το ίδιο πρόγραμμα με πέρσι, που ξεκινά από το 5,90", εξηγεί, πριν αναφερθεί στην επερχόμενη πρεμιέρα του: "Περιμένω να κάνω μία καλή αρχή στο παγκόσμιο κύπελλο του Μπακού. Θέλω να μπω στον τελικό του εδάφους, χωρίς να αποκλείεται να έχουμε κάτι καλό και στον πλάγιο ίππο".

Προτιμά, πάντως, να παραμείνει συγκρατημένος σε ό,τι αφορά στις φιλοδοξίες του για τη φετινή χρονιά, προχωρώντας βήμα - βήμα: "Έχω στόχους και όνειρα για φέτος, αλλά δεν θέλω να βιαστώ. Κάθε αγώνας που περνάει και κάθε αποτέλεσμα, θα μας δείχνει τι πρέπει να βελτιώσουμε και πού μπορούμε να φτάσουμε".

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ