ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έφυγε ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης

Έφυγε ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης
INTIME SPORTS

Μια εβδομάδα μετά την εσπευσμένη διακομιδή του σε πολωνικό νοσοκομείο ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης άφησε την τελευταία του πνοή. Ήταν 37 χρονών και αφήνει πίσω του δύο ανήλικα παιδιά.

Μια εβδομάδα ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης έδινε "μάχη" με τον δυνατότερο αντίπαλο που αντιμετώπισε στην καριέρα του. Ωστόσο αυτή η καταραμένη αρρώστεια που έχει στερήσει τη ζωή όχι μόνο σε εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά και σε χιλιάδες αθλητές, υγιείς όπως ο πρωταθλητής του κανόε καγιάκ, αναδείχθηκε νικήτρια.

Το μεσημέρι στο νοσοκομείο στην πολωνική πόλη Μπίντγκος οι γιατροί αποσύνδεσαν τον 37χρονο άνδρα από τα μηχανήματα στην εντατική. Η γυναίκα του, Ιωάννα και άλλοι δικοί του άνθρωποι βρέθηκαν κοντά του για να τον αποχαιρετήσουν.

Την προηγούμενη Τρίτη (5/6) ο αθλητής που συμμετείχε τρεις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Σίδνεϊ 2000, Αθήνα 2004 και Πεκίνο 2008) κατέρρευσε στο δωμάτιο ξενοδοχείου που διέμενε, καθώς επρόκειτο να αγωνιστεί στο παγκόσμιο κύπελλο του Πόζναν. Τον βρήκαν ο συναθλητής του, Μιχάλης Παπασάββας και ο τεχνικός σύμβουλος της ομοσπονδίας, Ζντίσλαβ Ζούμπσκι.

Οξεία λευχαιμία ήταν το πόρισμα των γιατρών που άφησε σοκαρισμένους τους ανθρώπους της ελληνικής ομοσπονδίας κανόε καγιάκ, οι οποίοι φρόντισαν για την καλύτερη περίθαλψη του αθλητή από την πρώτη στιγμή. Ο Κιλιγκαρίδης έπεσε σε κώμα και οι θεράποντες γιατροί αποφάσισαν να μην τον χειρουργήσουν, όμως ο αθλητής δεν αντέδρασε στη φαρμακευτική αγωγή.

Νέκρωσαν τα εγκεφαλικά κύτταρα και ο κορυφαίος αθλητής στα Ήρεμα Νερά ήταν κλινικά νεκρός. Η νομοθεσία στην Πολωνία ορίζει να μην υποστηρίζονται μηχανικά οι ασθενείς που είναι κλινικά νεκροί. Η ελληνική πλευρά δηλαδή η πρέσβειρα στην Πολωνία και η οικογένεια του αθλητή αντέδρασαν, αναζητούσαν τρόπο να μεταφερθεί ο Κιλιγκαρίδης σε εντατική μονάδα νοσοκομείου άλλης χώρας ή της Ελλάδας.

Με την άμεση επέμβαση της πρέσβειρας Τασίας Αθανασίου εξασφαλίστηκε την τελευταία στιγμή παράταση ενός 24ωρου και ενώ στην Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει από την ομοσπονδία κανόε καγιάκ η λανθασμένη είδηση του θανάτου του Κιλιγκαρίδη. Η οικογένεια του δεν ήθελε να σταματάει η καρδιά του, έστω και με τη βοήθεια των μηχανημάτων υποστήριξης, ελπίζοντας μέχρι στο τέλος στο θαύμα που δεν ήρθε.

Στις 5 Αυγούστου ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης θα έκλεινε τα 37 χρόνια του. Κοντά του θα βρίσκονταν τα δυο παιδιά του, ο Βλαδίμηρος και η Ιλιάνα. Το τιμώμενο πρόσωπο δεν θα βρίσκεται φέτος κοντά τους, αλλά μέσα στις καρδιές τους.

Το κανόε καγιάκ το ανακάλυψε όταν ζούσε με την οικογένεια του, με καταγωγή από τον Πόντο, στη Ρωσία. Ήταν έντεκα χρονών και έξι χρόνια μετά η οικογένεια επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Αλεξανδρούπολη. Ένα χρόνο μετά αναγνωρίστηκε και επίσημα το κανόε καγιάκ ως άθλημα από τη Γενική Γραμματεία.

Ο ίδιος ήταν ήδη πρωταθλητής Ελλάδας από το 1994 με τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμαριάς. Αγωνίστηκε τρεις φορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά στην Αθήνα και στο Πεκίνο, μεγάλη επιτυχία για τα ελληνικά χρώματα. Αναδείχθηκε 4ος παγκόσμιος πρωταθλητής το 2006 και ήταν 5ος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008.

Ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης υπήρξε σπουδαίος αθλητής σε ένα ολυμπιακό άθλημα που διεξάγεται μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες και από την πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος του Έλληνα φιλάθλου.

Όπως χιλιάδες αθλητές στη χώρα μας έκανε προπόνηση σε τραγικές συνθήκες, μέσα στη βροχή, μέσα στο κρύο. Δεν εξέφρασε ποτέ παράπονο στις λίγες φορές που του ζητήθηκε μια δήλωση, μια συνέντευξη. "Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον για μένα", ήταν η απάντηση του τις δύο ή τρεις φορές που τον είχαμε ενοχλήσει στο παρελθόν.

Η σωρός του αναμένεται να μεταφερθεί πίσω στην Ελλάδα για να ταφεί στη Θεσσαλονίκη.

Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας κανόε καγιάκ αναφάρει:

"Η Ελληνική Ομοσπονδία θρηνεί, το Ελληνικό κάνοε-καγιάκ έγινε φτωχότερο, το παλληκάρι, ο αγωνιστής Ανδρέας Κιλιγκαρίδης έφυγε. Τον αγώνα της ζωής δεν τον κέρδισε. Σήμερα 12/06/2013 άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Πολωνίας που νοσηλευόταν.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ ενώνει τον πόνο της με αυτό της οικογένειας, καλό ταξίδι Ανδρέα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ