ΜΠΕΙΖΜΠΟΛ

Μπιλ Φρέιτις: Ο άνθρωπος πίσω από το Ice Bucket Challenge

Μπιλ Φρέιτις: Ο άνθρωπος πίσω από το Ice Bucket Challenge

Πίσω από το viral φαινόμενο του "Ice Bucket Challenge" κρύβεται ένας άνθρωπος, ή μάλλον όπως θα έλεγε ο ίδιος ο Λου Γκέριγκ "ένας τυχερός άνθρωπος", ο άλλοτε αρχηγός της ομάδας μπέιζμπολ του Boston College, ο Πίτερ Φρέιτις. Κι αυτή είναι η ιστορία του.

Και να μη θέλει κάποιος αποκλείεται να αποφύγει τον κουβά με τα παγάκια. Πλέον είναι παντού στα Social Media, στην τηλεόραση, στις ειδησιογραφικές ιστοσελίδες. Το λεγόμενο "Ice Bucket Challenge", η πρόκληση του μπουγελώματος με άλλα λόγια, έχει γίνει viral. Κι εν αντιθέσει με τα άλλα φαινόμενα ιντερνετικής φρενίτιδας, δεν μας ενοχλεί καθόλου, αφού γίνεται για καλό σκοπό: για την ευαισθητοποίηση στην ασθένεια ALS, αυτή που έγινε γνωστή το 1939 από τον θρύλο του μπέιζμπολ, Λου Γκέριγκ.

Κι ο Πίτερ Φρέιτις, ένας παλιός παίκτης του μπέιζμπολ που πάσχει από ALS, είναι αυτός που τα ξεκίνησε όλα.

Μπιλ Φρέιτις: Ο άνθρωπος πίσω από το Ice Bucket Challenge

14 Απριλίου 2007: Ο Πίτερ Φρέιτις, που παινευόταν για τα δυνατά του χέρια, έσφιγγε το ρόπαλο πάνω από τη βάση. Η μπάλα έφυγε από τα χέρια του αντίπαλου πίτσερ με δύναμη διαγράφοντας μια φαλτσαριστή πορεία. Ο Φρέιτις την είδε, τη χτύπησε με δύναμη και πριν ανοιγοκλείσει ξανά τα μάτια του είχε πετάξει το ρόπαλο στο χώμα και είχε αρχίσει να τρέχει. Ήταν η καλύτερη νύχτα της καριέρας του. Είχε πετύχει 8 RBI, σημειώνοντας το ρεκόρ στη σύγχρονη ιστορία του Boston College.

13 Μαρτίου 2012: Ο Πίτερ Φρέιτις είχε ολοκληρώσει τη σεζόν στη Γερμανία και είχε επιστρέψει στην Αμερική για να προετοιμαστεί για τα καλοκαιρινά Summer League. Είχαν περάσει ήδη μερικές βδομάδες γεμάτες προβληματισμό και ανησυχία. Οι επιδόσεις του στο γήπεδο είχαν πέσει δραματικά, ο καρπός του πονούσε πολύ και δεν μπορούσε να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά από την κούραση. "ALS" άκουσε τον γιατρό να λέει. Και κάτι "για 2 ως 5 χρόνια ζωής".

Δείτε το αφιέρωμα του ESPN

2 Ιουλίου 2014: Ο Πίτερ Φρέιτις γράφει στο Bleacher Report για τη ζωή του. Για την ακρίβεια δεν γράφει ο ίδιος, αφού με τα βίας μπορεί να ελέγξει τα χέρια του, πόσο μάλλον να κρατήσει ένα στυλό ή να πληκτρολογήσει μπροστά από έναν υπολογιστή. Μιλάει με δυσκολία, τρέφεται με σωληνάκια και χρειάζεται βοήθεια για να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια της καθημερινότητας. Έχουν προηγηθεί αρκετοί μήνες στους οποίους έχει γίνει η φωνή και το πρόσωπο του ALS, της ασθένειας "Λου Γκέριγκ", που πήρε το όνομα της από την δόξα του μπέιζμπολ που πέθανε το 1941. Ο Φρέιτις έβγαζε λόγους, συγκέντρωνε χρήματα, διοργάνωνε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και παράλληλα παντρευόταν, περίμενε παιδί, προσπαθούσε να ζήσει τη ζωή του.

31 Ιουλίου 2014: Ο Πίτερ Φρέιτις δέχτηκε την πρόκληση του φίλου του Πατ Κουίν (που πάσχει από ALS), αλλά επειδή δεν μπορούσε να το κάνει, έγραψε για αυτό στο Facebook προ(σ)καλώντας άλλους να ρίξουν παγωμένο νερό στο κεφάλι τους και να ενημερώσουν τον κόσμο για την ασθένεια. Ήταν η αρχή του φαινομένου, το οποίο πλέον έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια, έχει γίνει viral στα social media και έχει ευαισθητοποιήσει εκατομμύρια κόσμου, μεταξύ των οποίων σταρ του αθλητισμού (ΛεΜπρόν Τζέιμς, Κόμπι Μπράιαντ, Κριστιάνο Ρονάλντο, Νεϊμάρ), της showbiz (Όπρα Ουίνφρι, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Τζάστιν Μπίμπερ, Μίκι Ρουρκ) και των επιχειρήσεων όπως ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ και ο Μπιλ Γκέιτς.

14 Αυγούστου 2014: Ο Πίτερ Φρέιτις τσουλάει με το κορατσάκι του στο γήπεδο Fenway Park των Red Sox -το αγαπημένο του μέρος στον κόσμο- και με τη βοήθεια των φίλων του λούζεται με το παγωμένο νερό, αποδεικνύοντας ότι τα πιο απλά πράγματα, όπως ένας κουβάς με παγάκια, ένα status στο Facebook, ένα βίντεο στα social media μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Μπιλ Φρέιτις: Ο άνθρωπος πίσω από το Ice Bucket Challenge

*4 Ιουλίου 1939: Ο Λου Γκέριγκ, το "Σιδερένιο Άλογο" των New York Yankees και θρύλος του αμερικάνικου μπέιζμπολ, στάθηκε μπροστά από ένα μικρόφωνο στο κατάμεστο γήπεδο της Νέας Υόρκης, γράφοντας τον επίλογο της ξεχωριστής ιστορίας του που έμελλε να γίνει και ταινία ("The Pride of the Yankees" με τον Γκάρι Κούπερ). Ετοιμαζόταν να ανακοινώσει την απόσυρση του από την ενεργό δράση λόγω της ασθένειας ALS (με την οποία ταυτίστηκε και "χάρισε" το όνομα του) λέγοντας ότι "σήμερα θεωρώ τον εαυτό μου τον πιο τυχερό άνθρωπο στη Γη. Μπορεί να αντιμετωπίζω μια δυσκολία, αλλά έχω πολλά για τα οποία θέλω να ζήσω".

TAGS ΜΠΕΙΖΜΠΟΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ