ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χριστίνα Μπούρμπου - Μαρία Κυρίδου: Δίδυμο από ατόφιο χρυσάφι

Χριστίνα Μπούρμπου - Μαρία Κυρίδου: Δίδυμο από ατόφιο χρυσάφι

Η Χριστίνα Μπούρμπου και η Μαρία Κυρίδου μέσα σε πέντε μήνες έχουν κατακτήσει την κορυφή σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις της κωπηλασίας στην ηλικιακή τους κατηγορία και το Sport24.gr κάνει αναδρομή στην εντυπωσιακή τους πορεία που σημαδεύτηκε από τέσσερα χρυσά μετάλλια.

Ως δίδυμο μετρούν ελάχιστο καιρό μαζί, ωστόσο ήδη οι επιτυχίες τους είναι μεγάλες. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν αγωνιστεί μαζί μόνο σε πανελλήνια πρωταθλήματα κωπηλασίας στο διπλό σκιφ και τους τελευταίους μήνες προετοιμάζονταν εντατικά για τη συμμετοχή τους αρχικά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχο.

Τόσο η Χρίστινα Μπούρμπου όσο και η Μαρία Κυρίδου προέρχονται από οικογένειες της κωπηλασίας.

Αμφότερες έχουν αδερφές που ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα, ο λόγος για την Ελίζα Μπούρμπου και την Ανέττα Κυρίδου. Το άλλο κοινό τους στοιχείο είναι ότι ανήκουν στον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης. Είναι ένα δίδυμο το οποίο στηρίζεται κυρίως στην τεχνική και την ταχύτητα του και όχι τόσο στη δύναμη, όμως το μεγαλύτερο τους όπλο είναι άλλο. Καμία από τις δύο δεν το βάζει εύκολα κάτω, ενώ αμφότερες θέλουν να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Η Μαρία Κυρίαδου είναι η μικρότερη εκ των δύο ωστόσο, είναι και εκείνη που ασχολείται περισσότερο καιρό με την κωπηλασία αφού έκανε τα πρώτα της βήματα το 2010, όταν ήταν εννέα ετών. Η Χριστίνα Μπούρμπου από την άλλη ξεκίνησε δύο χρόνια αργότερα το 2012. Τους τελευταίους επτά μήνες πέρασαν μαζί πολλές "εργατοώρες" στο κοινόβιο της Εθνικής ομάδας και από ότι φαίνεται αυτή τους η κοινή πορεία ήταν προδιαγεγραμμένο να είναι φτιαγμένη από ατόφιο χρυσάφι.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΡΥΣΟ

Τον περασμένο Μάιο πήραν μέρος στον πρώτο τους διεθνή αγώνα, ο οποίος δεν ήταν άλλος από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων που διεξήχθη στην γαλλική πόλη Γκραβελέν. Εκεί το μεγάλο φαβορί για το χρυσό ήταν το πλήρωμα από την Ρουμανία το οποίο ένα χρόνο νωρίτερα είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο.

Χριστίνα Μπούρμπου - Μαρία Κυρίδου: Δίδυμο από ατόφιο χρυσάφι

Η πρόκριση στον τελικό ήταν εύκολη υπόθεση, όπως αποδείχτηκε και το χρυσό. Τα δυο κορίτσια του ΝΟΘ μπήκαν από το ξεκίνημα μπροστά και οδήγησαν την κούρσα ως τον τερματισμό. Η Χριστίνα Μπούρμπου και Μαρία Κυρίδου τερμάτισαν στην πρώτη θέση με χρόνο 7:54.08 αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη βάρκα της Ρουμανίας που σημείωσε χρόνο 7:57.09 και στην τρίτη της Λιθουανίας που τερμάτισε σε 8:05.90.

Παράλληλα, εξασφάλισαν και την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του Μπουένος Άϊρες.

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Επόμενος στόχος του ήταν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων στο Ρατσίτσε της Τσεχίας. Εκεί ο μεγάλος αντίπαλος φάνταζε το δίδυμο από τις ΗΠΑ, ωστόσο αυτό δεν αποδείχτηκε στην πράξη. Το ελληνικό δίδυμο από τον ημιτελικό κιόλας φρόντισε να στείλει το μήνυμα του στις αντιπάλους του.

Χριστίνα Μπούρμπου - Μαρία Κυρίδου: Δίδυμο από ατόφιο χρυσάφι

Οι Μπούρμπου-Κυρίδου ολοκλήρωσαν την προσπάθεια τους σε 7:15.53 βελτίωσαν το προηγούμενο καλύτερο ρεκόρ που είχε γίνει πριν από δυο χρόνια στο Ρότερντάμ από Ιταλικό πλήρωμα κατά 0.32 δευτερόλεπτα. Στον τελικό οι δύο αθλήτριες μπορεί να μην επανέλαβαν τον ίδιο χρόνο όμως το 7:17.10 ήταν αρκετό. Στη δεύτερη θέση ήταν το πλήρωμα των ΗΠΑ με 7:23.61 και τρίτο εκείνο της Τσεχίας με 7:26.71.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χριστίνα Μπούρμπου είχε κατακτήσει πέρυσι το ασημένιο μετάλλιο στην αντίστοιχη διοργάνωση στο Τρακάι της Λιθουανίας αγωνιζόμενη μαζί με την Μαργαρίτα Γεωργούδη.

Η ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ Κ23 ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΟ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΙΡΕΣ

Πριν καλά καλά περάσει ένα μήνας ήρθε κι άλλο μετάλλιο για το ελληνικό πλήρωμα. Αυτή τη φορά στο Ευρωπαικό πρωτάθλημα U23 στο Μπρέστ της Λευκορωσίας. Η Μαρία Κυρίδου και η Χριστίνα Μπούρμπου μετά τη νίκη τους στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων στο Ρατσίτσε της Τσεχίας στις 12 Αυγούστου κατέκτησαν και την πρώτη θέση στο μεγάλο τελικό του στο Μπρέστ. Η μάχη ήταν σκληρή με τη βάρκα της Λευκορωσίας που πέρασε μπροστά στα 1500 αλλά οι δυο Ελληνίδες επανέκτησαν τα πρωτεία και τερμάτισαν πρώτες με 7:13.23. Οι Λευκορωσίδες πήραν το ασημένιο με 7:14.06 και τρίτες ήταν οι Ρωσίδες με 7:16.87.

Χριστίνα Μπούρμπου - Μαρία Κυρίδου: Δίδυμο από ατόφιο χρυσάφι

Με την ψυχολογία στα ύψη το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του Μπουένος Άιρες ήταν ο επόμενος στόχος τους. Οι Χριστίνα Μπούρμπου και Μαρία Κυρίδου έκαναν ακόμα μια υπέρβαση το φετινό καλοκαίρι και θα ανέβηκαν και στο Ολυμπιακό βάθρο μετά από μια συγκλονιστική κούρσα που κρίθηκε στη γραμμή του τερματισμού. Οι δυο Θεσσαλονικιές κωπηλάτριες κέρδισαν το χρυσό τερματίζοντας σε χρόνο 1.40.00 αφήνοντας για μόλις 9 εκατοστά πίσω το πλήρωμα της Τσεχίας που τερμάτισε σε 1.40.09 και 29'' της Ρουμανίας που τερμάτισε σε 1.40.29 ενώ τέταρτη ήταν η Κίνα με χρόνο 1.45.85.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε ένα εντυπωσιακό πεντάμηνο για το ελληνικό δίδυμο το οποίο σε αυτό το διάστημα κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ