ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο αθλητισμός "ένωσε" Βόρεια και Νότια Κορέα

North Korea's Hwang Chung Gum and South Korea's Won Yun-jong carries the flag during the opening ceremony of the 2018 Winter Olympics in Pyeongchang, South Korea, Friday, Feb. 9, 2018. (AP Photo/Jae C. Hong)
North Korea's Hwang Chung Gum and South Korea's Won Yun-jong carries the flag during the opening ceremony of the 2018 Winter Olympics in Pyeongchang, South Korea, Friday, Feb. 9, 2018. (AP Photo/Jae C. Hong) AP

Το Sport24.gr κάνει αναδρομή στο παρασκήνιο όσων συνέβησαν μέχρι την κοινή παρέλαση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας στους Χειμερινούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ τον Ιανουάριο του 2018 και στέκεται στην απόφαση για την συνδιοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032.

Το 2018 ήταν δίχως αμφιβολία η χρονιά που έλιωσαν οι πάγοι στις σχέσεις της Βόρειας με την Νότια Κορέα. Στις 27 Απριλίου του 2018 ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ- Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν έβαλαν και τυπικά τέλος σε έναν πόλεμο που ξεκίνησε το 1950.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ακόμη τη λήξη κάθε "εχθρικής δραστηριότητας" ανάμεσά τους, την μετατροπή της "Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης" ανάμεσά στις δύο χώρες, σε μία "Ζώνη Ειρήνης" για τους δύο λαούς, τον τερματισμό της προπαγάνδας, την πραγματοποίηση συνομιλιών με την συμμετοχή ΗΠΑ και Κίνας, την επανένωση οικογενειών που χωρίστηκαν στη διάρκεια του πολέμου, την κοινή συμμετοχή σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, κ.α.

ΕΒΑΛΑΝ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ 68 ΕΤΩΝ

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ήταν 25 Ιουνίου του 1950 όταν βορειοκορεατικός στρατός εισέβαλε από έντεκα σημεία αιφνιδιάζοντας πλήρως Νοτιοκορεάτες και Αμερικανούς. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επελήφθη αμέσως της υποθέσεως και διέταξε την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των δυνάμεων της Βόρειας Κορέας στον 38ο παράλληλο. Με αμερικανική παρέμβαση, κάλεσε τα κράτη - μέλη του Οργανισμού να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στη Νότιο Κορέα.

Δεκαπέντε κράτη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΟΗΕ και έστειλαν δυνάμεις τους στη Νότιο Κορέα για την απόκρουση της «ερυθράς απειλής» (Ελλάδα, Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Κολομβία, Αιθιοπία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Νότιος Αφρική, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ). Πέντε αρκέστηκαν στην παροχή ιατρικού και υγειονομικού υλικού (Δανία, Ιταλία, Σουηδία, Νορβηγία, Ινδία), ενώ η γειτονική Ιαπωνία παρείχε στρατιωτικές διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις, που στάθμευαν στο έδαφός της.

Τα επόμενα τρία χρόνια ο πόλεμος μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις περιόδους. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του 1950 είχαμε την προέλαση των Βορειοκορεατών η οποία ανακόπηκε από τις 16 Σεπτεμβρίου και μετά όταν οι Αμερικανοί αποβίβασαν σώμα στρατού στο Ίντσον, στα νώτα των βορειοκορεατικών δυνάμεων και πέτυχαν καίριο πλήγμα στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Τον Νοέμβριο του 1951 οι Κινέζοι ενισχύουν τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας και αναγκάζουν τους Αμερικανούς να αποτραβηχτούν στον 38ο παράλληλο. Έκτοτε και μέχρι το 1953 το μέτωπο σταθεροποιείται στον 38ο παράλληλο, γεγονός που επέτρεψε στην έναρξη διαπραγματεύσεων ειρήνευσης και την υπογραφή ανακωχής στις 27 Ιουλίου 1953. Ο φόρος αίματος για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ήταν τεράστιος αφού οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια.

ΤΟ ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ ΤΟΥ 1988 ΚΑΙ Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Αυτά αφορούν την στρατιωτική διαμάχη των δύο πλευρών που επί της ουσίας έληξε στις 27 Απριλίου του 2018 και μπορείτε να τη διαβάσετε με περισσότερες λεπτομέρειες στο αφιέρωμα του News247.gr.

Από το 1953 όταν και ολοκληρώθηκαν οι εχθροπραξίες μέχρι και σήμερα οι σχέσεις των δύο χωρών έφτασαν πολλές φορές στην κόψη ξυραφιού και αρκετές φορές έμοιαζε πως μία σπίθα θα αρκούσε για να υπάρξουν νέες συγκρούσεις. Σε αθλητικό επίπεδο οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει από πολλά κύματα. Μόλις έντεκα χρόνια μετά το τέλος των εχθροπραξιών εκπρόσωποι των δύο χωρών προσπάθησαν να κατέβει κοινή ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 1964, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Το 1988 η Βόρεια Κορέα έκανε μποϊκοτάζ στους Αγώνες της Σεούλ και για να δούμε τις δύο ομάδες να κατεβάζουν κοινή ομάδα έπρεπε να φτάσουμε στο 1991.

Τότε, το πινγκ πονγκ ήταν εκείνο που ένωσε τις δύο χώρες που κατέβασαν κοινή εθνική ομάδα στο 41ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Ιαπωνία. Από το 2000 και μετά οι σχέσεις των δύο χωρών σε αθλητικό επίπεδο βελτιώθηκαν με αποκορύφωμα την κοινή είσοδο στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ το 2000. Όλα αυτά βέβαια, άλλαξαν από το 2008 και μετά με την κατάσταση μεταξύ της Βόρειας και της Νοτίου Κορέας να είναι χειρότερες από ποτέ.

Η ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Με αφορμή τους Χειμερινούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ ξεκίνησε ένα νέα αθλητικό διπλωματικό σίριαλ το οποίο πέρασε από πολλά σκαμπανεβάσματα. Ήταν 9 Ιανουαρίου του 2018 όταν αποφασίστηκε ότι η Βόρεια Κορέα θα στείλει αποστολή στη Νότια Κορέα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2018 που διεξήχθησαν στην Πιονγκτσανγκ, σε μία ιστορική στιγμή για το αθλητικό και όχι μόνο γίγνεσθαι.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στην πρώτη συνάντηση κορυφής των χωρών από το 2015, σε οποιοδήποτε επίπεδο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανμουντζόμ, το "χωριό της ειρήνης", μία αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα. Πέντε εκπρόσωποι κάθε χώρας έδωσαν το "παρών", ενώ οι ηγέτες των δύο κρατών παρακολούθησαν τις συζητήσεις μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.

"Η Βόρεια πλευρά πρότεινε την αποστολή υψηλής εκπροσώπησης, εκπροσώπησης της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αθλητών, φιλάθλων, καλλιτεχνών, παρατηρητών, μιας ομάδας επίδειξης τάε κβον ντο και δημοσιογράφων στους Αγώνες", δήλωσε τότε ο υφυπουργός ένωσης της Νότιας Κορέας, Χάε Σουνγκ Τσουν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Νότια Κορέα πρότεινε οι αθλητές των δύο χωρών να παρελάσουν μαζί στην τελετή έναρξης, όπως συνέβη με τους Χειμερινούς Αγώνες του 2006 και ζήτησε και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για στρατιωτικά ζητήματα και για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Επιπλέον, πίεσε για την επανένωση των οικογενειών που χώρισε ο εμφύλιος της Κορέας κατά την Πρωτοχρονιά του σεληνιακού έτους, που πέφτει στο μέσο των Αγώνων, στις 18 Φεβρουαρίου.

Τέλος, η πλευρά της Νότιας Κορέας σημείωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο προσωρινής άρσης των κυρώσεων, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, ώστε να διευκολύνει τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Αγώνες.

Η απάντηση της Βόρειας Κορέας σε αυτά τα ζητήματα δεν είναι γνωστή, ενώ ο επικεφαλής της αποστολής της στις συζητήσεις, Σον Γκουόν Ρι, ήταν αρκετά ουδέτερος στις δηλώσεις του και τόνισε πως ελπίζει οι συζητήσεις να φέρουν ένα "καλό δώρο" για το νέο έτους και ότι η Βόρεια Κορέα είχε μία "σοβαρή και ειλικρινή στάση".

Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΘΗΚΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Μία μικρή γεύση για το έγινε μέχρι να φτάσουμε σε στο σημείο να αγωνιστούν αθλητές από τη Βόρεια Κορέα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ, αλλά και να παρελάσουν μαζί με εκείνους της Νότιας Κορέας έδωσε ο Τόμας Μπαχ αρκετό καιρό αργότερα.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ σε δηλώσεις του στο Eurosport αναφέρθηκε αρχικά στα συναισθήματα που του δημιούργησε η συγκεκριμένη σκηνή. "Ήταν μία σπουδαία στιγμή και ακόμα και τώρα που την ξαναβλέπω μου δημιουργεί υπέροχα συναισθήματα. Αυτό είναι το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων όπως θα έπρεπε να είναι. Βλέπεις τους αθλητές από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα να κρατιούνται χέρι χέρι και να απολαμβάνουν τη στιγμή μαζί. Εκείνη τη στιγμή έγραφαν ιστορία. Έστελναν ένα μήνυμα φιλίας και ειρήνης στο κόσμο από μία περιοχή όπου υπάρχει δυστυχώς μεγάλη πολιτική ένταση"τόνισε αρχικά ο Τόμας Μπαχ.

Στη συνέχεια προχώρησε και σε μία αποκάλυψη σχετικά με την κοινή παρέλαση των δύο χωρών: "Δουλεύαμε για τη συμμετοχή των αθλητών από τη Βόρεια Κορέα από το 2014 μέχρι και την τελευταία στιγμή. Να σας πω και ένα μικρό μυστικό. Η οριστική απόφαση για την κοινή παρέλαση των αθλητών πάρθηκε μόλις τέσσερις ώρες πριν την τελετή έναρξης. Οπότε μπορείτε να καταλάβετε τι συνέβαινε στα παρασκήνια"

ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2032

Πλέον, όμως οι σχέσεις των δύο χωρών δείχνουν να είναι καλύτερες από ποτέ. Νότια και Βόρεια Κορέα προχωρούν μαζί για την κατάθεση κοινής υποψηφιότητας προκειμένου ν' αναλάβουν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032. Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν με αντίστοιχους της ΔΟΕ την Παρασκευή (15/2) στη Λωζάνη (Ελβετία) για να παρουσιάσουν το πλάνο τους.

Ήδη τη Δευτέρα (11/2) η Νότια Κορέα δήλωσε ως έδρα τη Σεούλ - φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 - ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και η γειτονική της χώρας προσεχώς με την Πιονγκγιάνγκ. Μάλιστα, οι δύο χώρες σχεδιάζουν να στείλουν μεικτές ομάδες στην επόμενη διοργάνωση που θα φιλοξενήσει το Τόκιο (Ιαπωνία) το καλοκαίρι του 2020.

"Είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο. Θα είναι το τελευταίο βήμα για την εγκαθίδρυση της ειρήνης", υποστήριξε ο δήμαρχος της Σεούλ, Παρκ Βον-Σουν και ευχή όλων είναι αυτό να πραγματοποιηθεί.

ΠΗΓΕΣ: NY Times, BBC, THE Diplomat.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ