LONGREADS

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!

Μπορεί να υπάρχουν ηχηρές απουσίες, μπορεί η... λειψή Ρωσία να χαλάει πολύ την "βιτρίνα" των Ολυμπιακών Αγώνων, παρ' όλα αυτά θα βρεθούν στο Ρίο τεράστια ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού, των οποίων η λάμψη δίνει άλλη αίγλη στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη. Το Sport24.gr παρουσιάζει 20 αθλητές και αθλήτριες που πρέπει να δεις.

Οι απουσίες δεν θα είναι λίγες σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού δεν θα δώσουν το παρών. Η Γέλενα Ισινμπάγεβα δεν δέχεται να μην αγωνιστεί χωρίς τη σημαία της Ρωσίας που ταλανίζεται από το μεγάλο θέμα του ντόπινγκ, ο Ρότζερ Φέντερερ θα λείψει λόγω τραυματισμού, αστέρια του ΝΒΑ αποφάσισαν να μην ενταχθούν στην Dream Team που και πάλι θα είναι πανίσχυρη και δεν είναι μόνο αυτοί.

Παρ' όλα αυτά, θα υπάρξουν πολλοί λαμπεροί αθλητές που δεν θα μπορούσαν να μην δώσουν το παρών στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Σπουδαίες προσωπικότητες, ιερά τοτέμ των αθλημάτων τους, αυτοί που αξίζει να πληρώσεις εισιτήριο για να τους παρακολουθήσεις από κοντά. Αλίμονο αν έλειπαν τέτοιες θρυλικές μορφές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πάνω από 10.000 αθλητές και αθλήτριες θα βρεθούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο από 207 χώρες και θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό σε καθένα από τα 28 αθλήματα. Δεν είναι όλοι και όλες όμως του ιδίου επιπέδου και κλάσης. Υπάρχουν αυτοί που ξεχωρίζουν, τα αστέρια, οι κορυφαίοι, που δίνουν άλλη αίγλη και πρεστίζ στους Αγώνες και το Sport24.gr παρουσιάζει το Top-20, πάντα με την υποσημείωση ότι υπάρχουν και πολλά άλλα σπουδαία ονόματα σε όλα τα σπορ.

ΓΙΟΥΣΕΪΝ ΜΠΟΛΤ - ΣΤΙΒΟΣ

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!

Ό,τι και γραφτεί γι' αυτό το φαινόμενο των σπριντ, φαντάζει λίγο. Άλλωστε, έχουν ειπωθεί τα πάντα για την αφεντιά του και δεν μπορεί να "περιχαρακωθεί" η αθλητική του διαδρομή μέσα σε λίγες γραμμές. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ είναι κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100 και στα 200 μέτρα, αλλά και στα 4Χ100. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 έτρεξε τα εκατό μέτρα σε χρόνο 9,69'', ενώ έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με 9,58'' ένα χρόνο μετά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Βερολίνο. Πήρε τρία χρυσά στην κινεζική πρωτεύουσα, τρία χρυσά στο Λονδίνο το 2012, είναι Παγκόσμιος Πρωταθλητής και γενικά βγαίνει πάντα πρώτος από το 2002 που έτρεχε ως έφηβος μέχρι σήμερα. Ο Νο1 στον κόσμο, ο θρύλος των σπριντ, ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος, που δεν έχει βρεθεί κάποιος να τον εκθρονίσει. Σε αυτούς τους Αγώνες πήγε και πάλι για το "3 στα 3". Βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, έχει τον Τζάστιν Γκάτλιν έτοιμο να τον βγάλει από την κορυφή και πήγε να δώσει και πάλι τον καλύτερό του εαυτού, πιστοποιώντας ότι είναι ο πρώτος και ο καλύτερος.

ΝΤΑΦΝΙ ΣΙΠΕΡΣ - ΣΤΙΒΟΣ

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!

Στις γυναίκες, μπορεί η Άλισον Φίλιξ με τα έξι Ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων τέσσερα είναι χρυσά και δυο ασημένια, να είναι το μεγάλο όνομα, παρ' όλα αυτά το νέο μεγάλο αστέρι που θα αφήσει εποχή και θα συγκεντρώσει πολλά βλέμματα πάνω της, είναι η Ντάφνι Σίπερς από την Ολλανδία. Η 24χρονη ξεκίνησε ως αθλήτρια του επτάθλου, αλλά τρέχει στα 100, στα 200 μέτρα και στην σκυταλοδρομία 4Χ100 με τεράστια επιτυχία. Το 2015, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου στο Πεκίνο, έκανε νέο ρεκόρ Ευρώπης στα 200 μέτρα με 21.63'', καταρρίπτοντας το ρεκόρ της Μαρίτα Κόχ, που κρατούσε από το 1979. Στο Ευρωπαϊκό του Άμστερνταμ πριν λίγο καιρό, πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα με χρόνο 10,9'', επίσης κέρδισε με την ομάδα της Ολλανδίας το χρυσό μετάλλιο στη σκυταλοδρομία, ενώ φέτος ήταν ήταν 2η στα 60 μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, στο Πόρτλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο Ρίο πάει για να αποδείξει ότι βρίσκεται σε εκπληκτική κατάσταση και ότι έχει τα φόντα να φτάσει στην κορυφή και στα τρία αγωνίσματα που θα συμμετάσχει.

ΡΕΝΟ ΛΑΒΙΛΕΝΙ - ΣΤΙΒΟΣ

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!

Είναι ο άνθρωπος που έσπασε το στοιχειωμένο παγκόσμιο ρεκόρ του Σεργκέι Μπούμπκα στο άλμα επί κοντώ και μόνο γι' αυτό μπήκε στο πάνθεον της ιστορίας. Ο 30χρονος Γάλλος, είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλασικού αθλητισμού σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχει υπάρξει πρωταθλητής Ευρώπης δύο φορές στον ανοιχτό, τρεις φορές στον κλειστό στίβο και μια φορά Παγκόσμιος Πρωταθλητής στον κλειστό στίβο. Ήταν χρυσός Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο και από τις 15 Φεβρουαρίου 2014 κατέχει το τρέχον παγκόσμιο ρεκόρ στον κλειστό στίβο, με άλμα στα 6 μέτρα και 16 εκατοστά στο μίτινγκ του Ντόνετσκ. Στις 15 Φεβρουαρίου 2014 ο Λαβιλενί κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου στο άλμα επί κοντώ, με την επιτυχημένη του προσπάθεια στα 6,16 μέτρα στο μίτινγκ του Ντόνετσκ, εκεί όπου ο Μπούμπκα είχε κάνει το δικό του ρεκόρ με 6.15μ. το 1993.

ΜΟ ΦΑΡΑ - ΣΤΙΒΟΣ

Britain's Mo Farah reacts as he wins the men's 5000m final at the London 2012 Olympic Games at the Olympic Stadium in an August 11, 2012 file photo. Farah is awarded a Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE) in the 2013 New Year Honours, it was announced on December 29, 2012. REUTERS/Lucy Nicholson/files  (BRITAIN - Tags: SPORT ATHLETICS OLYMPICS)
Britain's Mo Farah reacts as he wins the men's 5000m final at the London 2012 Olympic Games at the Olympic Stadium in an August 11, 2012 file photo. Farah is awarded a Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE) in the 2013 New Year Honours, it was announced on December 29, 2012. REUTERS/Lucy Nicholson/files (BRITAIN - Tags: SPORT ATHLETICS OLYMPICS) REUTERS

Στις μεγάλες αποστάσεις, ο Βρετανός δεν έχει αντίπαλο και αν είναι καλά στο Ρίο, η κορυφή είναι δική του. Μιλώντας μετά το Diamond League του Μπέρμιγχαμ, ανακοίνωσε πως το 2017 θα αποσυρθεί, όταν θα είναι ήδη 34 ετών. Γεννημένος στη Σομαλία, αλλά πολιτογραφημένος Βρετανός, αγωνίζεται κυρίως στα 5.000 και στα 10.000 μέτρα, αλλά τρέχει και στα 3.000 και στα 1.500 μέτρα. Ήταν πρωταθλητής Ευρώπης στα 3.000 μέτρα στον κλειστό στίβο (2009 και 2011), πρωταθλητής Ευρώπης στον ανοικτό στίβο στα 5.000 και στα 10.000 μέτρα (2010) και παγκόσμιος πρωταθλητής στα 5.000 μέτρα (2011). Είναι ο κάτοχος του εθνικού ρεκόρ και του ρεκόρ Ευρώπης στα 10.000 μέτρα, καθώς και του εθνικού ρεκόρ στα 5.000 μέτρα (2011). Το 2012 στο Λονδίνο κατέκτησε δυο χρυσά μετάλλια, στα 5.000 και στα 10.000 μέτρα, ενώ ήταν πρώτος και στο Παγκόσμιο της Μόσχας το 2013 και στο Ευρωπαϊκό του 2014 στη Ζυρίχη και στο Παγκόσμιο του Πεκίνου πέρυσι. Ένας μύθος των μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος θέλει να κλείσει την καριέρα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα λάβει μέρος.

ΓΚΕΝΖΕΜΠΕ ΝΤΙΜΠΑΜΠΑ - ΣΤΙΒΟΣ

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!

Στα 25 της χρόνια, η Ντιμπάμπα από την Αιθιοπία είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλασικού αθλητισμού και τρέχει σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις. Νυν κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 1.500 μέτρα σε ανοιχτό και κλειστό στίβο, στα 3.000 μέτρα κλειστού στίβου, στα 5.000 μέτρα κλειστού στίβου, στο ένα μίλι και στα δυο μίλια κλειστού στίβου. Μπορεί ο καθένας να καταλάβει ότι μιλάμε για ένα φαινόμενο, μια εκπληκτική αθλήτρια, που αν είναι όπως πρέπει στο Ρίο, δεν θα έχει αντίπαλο. Να ειπωθεί πάντως ότι τον περασμένο Ιούνιο, ο προπονητής της κορυφαίας αθλήτριας για το 2016, συνελήφθη από τις αρχές της Καταλονίας με την κατηγορία παραβίασης κανονισμών αντιντόπινγκ μαζί με έναν Μαροκινό φυσιοθεραπευτή, στο δωμάτιο του οποίου ερυθροποιητίνη. Αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρυσό στο Ρίο, μένει να δικαιολογήσει τον τίτλο της.

ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ - ΤΕΝΙΣ

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!

Είναι ο Νο1 τενίστας στον κόσμο, ο καλύτερος στον πλανήτη, αυτός που στην καλή του ημέρα δεν μπορεί να χάσει από κανέναν. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς θέλει να κατακτήσει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, αυτό που δεν πήρε στο Λονδίνο, το οποίο και κατέληξε στον Βρετανό, Άντι Μάρεϊ. Οι δυο τους θα είναι στο Ρίο, αλλά η αίγλη του Νόλε δεν συγκρίνεται με του Σκωτσέζου. Πολλά τα τρόπαια που τους χωρίζουν, ενώ ο Σέρβος υπερέχει και στις μεταξύ τους νίκες. Ο Ρότζερ Φέντερερ δεν θα είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ίδιο και ο Στάνισλας Βαβρίνκα, επομένως το έργο του Τζόκοβιτς γίνεται αυτόματα πιο εύκολο. Τον περασμένο Ιούνιο κατέκτησε το πρώτο Roland Garros της καριέρας του (3-1 σετ τον Μάρεϊ στον τελικό) και μπήκε στη λίστα των πέντε που έχουν κατακτήσει και τα τέσσερα Grand Slam, έχοντας πλέον 12 στην τροπαιοθήκη του. Από τις ατραξιόν στη Βραζιλία ο Τζόκοβιτς...

ΣΕΡΕΝΑ ΟΥΙΛΙΑΜΣ - ΤΕΝΙΣ

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!

Φαινόμενο του γυναικείου τένις, για πολλούς η κορυφαία όλων των εποχών, δίπλα σε ιερά τέρατα του γυναικείου όπως η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα και η Στέφι Γκραφ. Είναι Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη των γυναικών, για πρώτη τοποθετήθηκε στην κορυφή το στις 8/7/2002 και σε έξι διαφορετικές περιπτώσεις... στρογγυλοκάθισε στην πρώτη θέση. Έχει κατακτήσει 38 Major τίτλους, τους περισσότερους από κάθε άλλη τενίστρια, ενώ τέτοιο επίτευγμα δεν έχει σημειωθεί ούτε από τενίστα. Έχει 22 Major στο απλό, 14 στο διπλό και 2 στο μεικτό. Είναι η μόνη στην ιστορία του αθλήματος που έχει κατακτήσει το τρόπαιο τουλάχιστον έξι φορές σε τρία από τα τέσσερα γκραν σλαμ. Είναι η καλύτερα αμειβόμενη αθλήτρια μέσα στο 2016 με 28,9 εκ. δολάρια από έπαθλα και χορηγούς, ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 ψηφίστηκε αθλητικό πρόσωπο της χρονιάς από το περιοδικό Sports Illustrated. Επομένως, δικαίως είναι ένα από τα μεγάλα αστέρια σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Λονδίνο είχε πάρει το χρυσό στο μονό και στο διπλό, ενώ είχε πάρει χρυσό στο διπλό το 2000 στο Σίδνεϊ και το 2008 στο Πεκίνο.

ΚΕΒΙΝ ΝΤΟΥΡΑΝΤ - ΜΠΑΣΚΕΤ

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!
PHOTOGRAPH: MARK RALSTON/AFP/GET

Το ταλέντο φτάνει και περισσεύει για να θεωρηθεί ο απόλυτος σταρ του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ. Παρ' όλα αυτά, είναι και ο μεγάλος πρωταγωνιστής του φετινού καλοκαιριού, ταράζοντας τα λιμνάζοντα ύδατα στον κόσμο του ΝΒΑ. Ο Κέβιν Ντουράντ πήρε τη μεγάλη απόφαση να αφήσει τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και να μετακομίσει στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς δίπλα στους Big-3 των "Πολεμιστών", Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον και Ντρέιμοντ Γκριν. Ένας τεράστιος παίκτης, πληθωρικός, ο οποίος πήγε στο Όκλαντ με ξεκάθαρο στόχο το πρωτάθλημα που τόσο του λείπει. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες θέλει ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο και είναι το μεγαλύτερο όνομα της ομάδας, πλάι σε τεράστιους παίκτες όπως είναι ο "στρατιώτης" της εθνικής, Καρμέλο Άντονι, ο πρωταθλητής με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, Κάιλ Ίρβινγκ και οι Τόμπσον-Γκριν που θα είναι συμπαίκτες του από τη νέα σεζόν.

ΠΑΟΥ ΓΚΑΣΟΛ - ΜΠΑΣΚΕΤ

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!

Τέταρτη Ολυμπιάδα για τον Πρωταθλητή Ευρώπης με την εθνική Ισπανίας, Πάου Γκασόλ. Τοτέμ της furja roja, ο μεγάλος ηγέτης της, μια τεράστια μπασκετική μορφή, ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους σέντερ όλων των εποχών. Θα συμμετάσχει για τελευταία φορά σε Αγώνες και στοχεύει φυσικά στο βάθρο. Ο 36χρονος άσος των Σαν Αντόνιο Σπερς, έχει ανακηρυχθεί δύο φορές Παίκτης της Χρονιάς από την Ευρωπαϊκή Ζώνη της FIBA (2008, 2009), ενώ του έχουν απονεμηθεί τα βραβεία Mr. Europa (2004, 2009) και Euroscar (2008, 2009, 2010). Κορυφαίες στιγμές με την εθνική Ισπανίας, ήταν η πρώτη θέση στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας το 2006, παίρνοντας και τον τίτλου MVP, αν και δεν έπαιξε στον τελικό λόγω τραυματισμού, τα δύο αργυρά ολυμπιακά μετάλλια σε Πεκίνο και Λονδίνο, αλλά και τα τρία τρόπαια σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (2009, 2011, 2015).

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ - ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!
NEWSPORTS

Στις 25 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ο Λευτέρης Πετρούνιας με 15.875 βαθμούς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ντόχα του Κατάρ. Στις 29 Μαΐου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο 32ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στη Βέρνη της Ελβετίας, συγκεντρώνοντας στον τελικό των κρίκων 15.866 βαθμούς. Μάλιστα, έγινε ο πρώτος αθλητής την τελευταία 20ετία, που καταφέρνει να κερδίσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο συγκεκριμένο όργανο, στον 6ο μεγάλο τελικό της καριέρας του, σε ισάριθμες συμμετοχές σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στο Ρίο στοχεύει στην κορυφή, έχει γράψει ήδη ιστορία και είναι ο πρεσβευτής της Stoiximan. Σε αυτόν και τους τεράστιους ώμους του βασίζονται οι περισσότερες ελπίδες για βάθρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με κομμένη την ανάσα, θα παρακολουθήσουν όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι το απαιτητικό πρόγραμμά του, μέρος του οποίου φέρει και το όνομά του. Ο Πετρούνιας ήρθε για να μείνει, να αφήσει το... στίγμα του στην Ενόργανη Γυμναστική και να μπει στο πάνθεον.

ΝΕΪΜΑΡ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!

Κακά τα ψέματα, το Ολυμπιακό ποδοσφαιρικό τουρνουά ουδέποτε συγκινούσε τον κόσμο και ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει λίγη από την αίγλη και την δόξα άλλων αθλημάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έστω και αν είναι ο "Βασιλιάς των σπορ". Σπάνια πήγαιναν μεγάλα ονόματα με τις εθνικές τους. Οι περισσότερες σνόμπαραν την διοργάνωση, γι' αυτό και ουδείς θυμάται ποιες χώρες κατακτούν τα μετάλλια. Αυτή την φορά, η παρουσία του Νεϊμάρ αλλάζει αρκετά τα πράγματα, συν το ότι οι Αγώνες γίνονται στην Βραζιλία, μια χώρα που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Ξεκάθαρα η "σελεσάο" πάει για το υψηλότερο σκαλί του βάθρου, γι' αυτό και ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα θα δώσει το παρών. Ό,τι δεν συνέβη στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου οι Βραζιλιάνοι έμειναν τέταρτοι, θέλουν να το δουν να γίνεται στους Ολυμπιακούς. Ένας παίκτης παγκόσμιας κλάσης, από τους καλύτερους στον πλανήτη, δίνει άλλη υπόσταση και πρεστίζ στο συνήθως υποβαθμισμένο ποδοσφαιρικό τουρνουά.

ΜΑΡΤΑ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!

Η 30χρονη Βραζιλιάνα, Μάρτα Βιέιρα ντα Σίλβα ή απλά Μάρτα, αγωνίζεται ως επιθετικός και έχει βραβευθεί πέντε φορές με το βραβείο καλύτερης παίκτριας της FIFA (2006, 2007, 2008, 2009 ως βραβείο Παίκτης της Χρονιάς και το 2010 ως Χρυσή Μπάλα), ενώ μια φορά (2005) έχει έρθει δεύτερη. Με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας, έχει κατακτήσει δύο ασημένια Ολυμπιακά μετάλλια, το 2004 και το 2008. Επίσης έχει βραβευθεί με το βραβείο Χρυσής Μπάλας (MVP) της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Γυναικών κάτω των 21 ετών το 2004, ενώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2007 κατέκτησε το βραβείο της καλύτερης παίκτριας της διοργάνωσης, αλλά και αυτό της πρώτης σκόρερ. Στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο, έγινε η πρώτη σκόρερ όλων των εποχών στην διοργάνωση με 15 γκολ. Μια πολύ μεγάλη μορφή για το γυναικείο ποδόσφαιρο, η απόλυτη σταρ στην χώρα της και από τις μορφές των Αγώνων μέσα μάλιστα στην πατρίδα της.

ΑΡΙΑΝΑ ΕΡΙΓΚΟ - ΞΙΦΑΣΚΙΑ

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!

Η 28χρονη Ιταλίδα ξιφομάχος, είναι έξι φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο όνομα της ξιφασκίας. Πριν μερικούς μήνες, στο γκραν πρι της Κούβας, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ξίφος ασκήσεως, πιάνοντας εξαιρετική απόδοση. Το 2012 στο Λονδίνο κατέκτησε ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο. Συνολικά, την τροπαιοθήκη της κοσμούν 21 μετάλλια (2 Ολυμπιακά, 11 Παγκόσμια και 8 ευρωπαϊκά). Επίσης, έχει τέσσερα τρόπαια σε Παγκόσμια Κύπελλα ξιφασκίας (2009, 2012, 2013, 2014). Αν μη τι άλλο, τα επιτεύγματα της Ερίγκο αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μια τεράστια αθλήτρια που θέλει να φτάσει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και στο Ρίο.

ΕΡΒΙΝ ΕΝΓΚΑΠΕ - ΒΟΛΕΪ

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!

Ο 25χρονος διεθνής Γάλλος, ο οποίος αγωνίζεται στο ιταλικό πρωτάθλημα με την Μόντενα, κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης με την εθνική του το 2015, το χρυσό μετάλλιο στο World League την ίδια χρονιά και παράλληλα έχει πάρει πρωταθλήματα σε εγχώριο επίπεδο το 2010 στην χώρα του με την Τουρ και το 2016 στην Ιταλία με τη νυν ομάδα του. Ο ύψους 1.94μ. διαγώνιος είναι μια από τις μεγαλύτερες μορφές στη σύγχρονη ιστορία του αθλήματος. Πολλάκις έχει προκαλέσει και με τα καμώματά του εκτός τάραφλεξ, ενώ πάντα προσπαθεί να συνδυάζει την ουσία με το θέαμα στα παιχνίδια. Εκπληκτικός παίκτης, εντυπωσιακός, με απίστευτα δυνατά χτυπήματα, ο οποίος θεωρείται ένας από τους καλύτερους στον κόσμο και σίγουρα είναι ο σταρ του Ολυμπιακού τουρνουά βόλεϊ.

ΜΑ ΛΟΝΓΚ - ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!

Προέρχεται από τη Μέκκα του πινγκ πονγκ, την Κίνα. Ο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, ο Μα Λονγκ, αναδείχθηκε πέρυσι Παγκόσμιος Πρωταθλητής, νικώντας μάλιστα και τον δικό μας, Παναγιώτη Γκιώνη, στον τρίτο γύρο της διοργάνωσης. Ο 28χρονος κυριαρχεί παντού, είναι πολύ σπουδαίο όνομα στο άθλημά του, με διεθνή αναγνώριση και διακρίσεις. Μπορεί στη χώρα μας να μην είναι ευρέως γνωστός λόγω του ότι δεν ασχολούμαστε ιδιαιτέρως με την επιτραπέζια αντισφαίριση, αλλά είναι πασίγνωστος στον υπόλοιπο κόσμο. Πήρε χρυσό μετάλλιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, ενώ την τροπαιοθήκη του κοσμούν αναρίθμητα τρόπαια και μετάλλια. Φυσικά, δεν έχει τίποτα άλλο στο μυαλό του παρά την κορυφή και στο Ρίο. Μένει να δούμε αν θα του υψωθεί κάποιο υψηλό εμπόδιο στον δρόμο για το χρυσό.

ΜΠΡΑΝΤΛΕΪ ΟΥΙΓΚΙΝΣ - ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!
ANDY JONES 2012

Με συνολικά επτά μετάλλια σε Αθήνα, Πεκίνο και Λονδίνο, θέλει να μεγαλώσει την συλλογή του στο Ρίο. Ο Μπράντλεϊ Ουίγκινς είχε ανακηρυχθεί από τους Βρετανούς ως η κορυφαία αθλητική προσωπικότητα της χώρας τους το 2012. Ο 32χρονος Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο, στο αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης, αλλά και εκ των νικητών του Ποδηλατικού Γύρου Γαλλίας (ο πρώτος Βρετανός στην ιστορία του θεσμού) συγκέντρωσε κατά πλειοψηφία τις προτιμήσεις των συμπατριωτών του στην ψηφοφορία που διεξήγαγε το BBC. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 1.626.718 ανθρώπων που ψήφισαν τηλεφωνικά, ο Ουϊγκινς συγκέντρωσε 492.064 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 30,25%. Ο 36χρονος ποδηλάτης βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες μαζί με την ομάδα του (Εντ Κλάνσι-Στίβεν Μπαρκ-Ογουέιν Ντόουλ) σημείωσαν παγκόσμιο ρεκόρ σε προπόνηση, αλλά θα πρέπει να το επαναλάβουν στο Ρίο, ώστε να κατοχυρωθεί επίσημα.

ΑΛΙΣΟΝ ΤΣΕΡΟΥΤΙ/ΜΠΡΟΥΝΟ ΣΜΙΝΤ - ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!

Πέρυσι κατέκτησαν μαζί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ στην Ολλανδία, νικώντας σε έναν συγκλονιστικό τελικό που κρίθηκε στο τρίτο σετ έπειτα από έξι ματς πόιντς των Ολλανδών, Ρέιντερ Νούμερντοορ και Κρίστιαν Φάρενχορστ. Το δίδυμο από την Βραζιλία είναι το Νο1 στον κόσμο, πασίγνωστο παντού, με τους δυο παίκτες να είναι δυο θηρία. Ο Τσερούτι μάλιστα έχει το προσωνύμιο "Μαμούθ" και έχει μάλιστα σχετικό τατουάζ στο σώμα του. Μαζί με τον Σμιντ θα κάνουν τα πάντα για να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο μπροστά στο κοινό τους και ετοιμάζονται για πλούσιο θέαμα. Αξίζει να τους παρακολουθήσει ο κόσμος, είναι απολαυστικοί στην άμμο, κάνουν απίθανα πράγματα και είναι από τα κορυφαία δίδυμα όλων των εποχών. Άλλωστε, η χώρα του καφέ και της σάμπα έχει παράδοση στο μπιτς βόλεϊ και οι Τσερούτι/Σμιντ είναι άξιοι εκπρόσωποί της.

ΜΑΪΚΛ ΦΕΛΠΣ - ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!

Ο Αμερικανός από την Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, είναι ο αδιαμφισβήτητος κορυφαίος συλλέκτης μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το 2004 στην Αθήνα μέχρι το Λονδίνο (2012), δηλαδή σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει κατακτήσει 22 μετάλλια, εκ των οποίων 18 χρυσά, 2 αργυρά και 2 χάλκινα. Ένας μύθος της Κολύμβησης, για την πλειοψηφία ο κορυφαίος της ιστορίας και σίγουρα πρέπει να τον παρακολουθήσει ο κόσμος στους τελευταίους Αγώνες της τεράστιας καριέρας του. Έχει τιμηθεί με το Παγκόσμιο Βραβείο του Κολυμβητή της Χρονιάς το 2003, 2004, 2006, 2007 και του Αμερικανού Κολυμβητή της Χρονιάς το 2001, 2002, 2003, 2004, 2006 και 2007. Μέχρι σήμερα, έχει κατακτήσει συνολικά 47 μετάλλια στην καριέρα του σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Από αυτά, τα 39 είναι χρυσά, τα 6 ασημένια και τα 2 χάλκινα. Το 2008 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Sports Illustrated ως ο κορυφαίος αθλητής της χρονιάς.

ΚΕΪΤΙ ΛΕΝΤΕΚΙ - ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!

Τεράστια κολυμβήτρια, πολύ μεγάλο όνομα η 19χρονη, η οποία θα συμμετάσχει στα 200, 400 και 800 μέτρα, έχοντας στόχο να μιμηθεί τη συμπατριώτισσά της, Ντέμπι Μάγερ, η οποία στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πόλη του Μεξικού το 1968, σε ηλικία 16 ετών, κατέκτησε το χρυσό και στα τρία αγωνίσματα. Η Λεντέκι θα ανταγωνιστεί επίσης την Αυστραλή, Σέιν Γκουλντ, η οποία το 1972 στο Μόναχοκέρδισε τρία χρυσά μετάλλια με ταυτόχρονα παγκόσμια ρεκόρ στα 200 και 400 μέτρα ελεύθερο και στα 200 μέτρα μικτή ατομική. Το κορίτσι - φαινόμενο της κολύμβησης, έκανε για πρώτη φορά Παγκόσμιο ρεκόρ στα 800 μέτρα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2013 στη Βαρκελώνη, όταν και κατέρριψε εκείνο της Ρεμπέκα Άντλιγκτον που κρατούσε από το 2008 και τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Η Αμερικανίδα κατέχει το Παγκόσμιο ρεκόρ στα 400, 800 και 1500 μέτρα ελεύθερο και στο Ρίο θέλει να προκαλέσει πάταγο με τις επιδόσεις και την συλλογή μεταλλίων.

ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΡΑΜΠΑΤΙΤΣ - ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Ναι, αυτούς πρέπει να τους δεις στο Ρίο!

Με την εθνική Γαλλίας, ο Νικολά Καραμπατίτς είναι μέλος μίας εκ των καλύτερων ομάδων όλων των εποχών. Έχει κατακτήσει δύο φορές το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2008 και 2012), τρεις φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2009, 2011 και 2015) και τρεις φορές το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2006, 2010 και 2014). Στις 6 Αυγούστου 2008, βραβεύτηκε ως καλύτερος αθλητής του χάντμπολ για το 2007 από την IHF. Θεωρείται από τους κορυφαίους στον κόσμο χάρη στα φυσικά του προσόντα, την τεχνική του κατάρτιση και τις εξαιρετικές του γνώσεις σε θέματα τακτικής. Ο 32χρονος αγωνίζεται στην θέση του αριστερού ίντερ ή του πλέι μέικερ για λογαριασμό της εθνικής του και της Παρί Σεν Ζερμέν. Μεταξύ άλλων, έχει πάρει τρεις φορές το Champions League (το 2003 με την Μονπελιέ, το 2007 με την Κίελ και το 2015 με τη Μπαρτσελόνα). Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι το 2013 ο ίδιος και άλλοι έξι αθλητές ενεπλάκησαν στην υπόθεση στημένων αγώνων στο χάντμπολ και τιμωρήθηκαν όλοι τους με ποινή αγωνιστικού αποκλεισμού διάρκειας έξι αγωνιστικών ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ