ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10 πρωτιές του Λονδίνου

LONDON, ENGLAND - AUGUST 05:  Oscar Pistorius of South Africa competes in the Men's 400m Semi Final on Day 9 of the London 2012 Olympic Games at the Olympic Stadium on August 5, 2012 in London, England.  (Photo by Streeter Lecka/Getty Images)
LONDON, ENGLAND - AUGUST 05: Oscar Pistorius of South Africa competes in the Men's 400m Semi Final on Day 9 of the London 2012 Olympic Games at the Olympic Stadium on August 5, 2012 in London, England. (Photo by Streeter Lecka/Getty Images) GETTY IMAGES

Με αφορμή την κούρσα του Όσκαρ Πιστόριους που έχει διχάσει ειδικούς αλλά και θεατές για την συμμετοχή του στους Αγώνες, αν και με πρόσθετα πόδια από το γόνατο και κάτω, η Έλενα Μπουζαλά βρίσκει τι έγινε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου (μέχρι στιγμής).

Στο Ρίο 2016, στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων μπαίνει ακόμα το γκολφ, το ράγκμπι, ίσως το kite surf αντί της κλασσικής ιστιοσανίδας, μπορεί και το 3 on 3, αντί το 5 εναντίον 5 του μπάσκετ.

Στο Λονδίνο, που είναι η πρώτη πόλη που διοργανώνει για 3η φορά Ολυμπιακούς Αγώνες, συνέβησαν ακόμα για πρώτη φορά…

1. Ο Όσκαρ Πιστόριους δεν έγραψε μόνο ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος μη αρτιμελής αθλητής που λαμβάνει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, άνοιξε ακόμα το δρόμο για όσους θέλουν να κάνουν το ίδιο. Μπορεί να του πήρε χρόνια να τα καταφέρει, αλλά το μονοπάτι πια έχει πατηθεί.

2. Ο μαραθωνοδρόμος από το Νότιο Σουδάν, Γκορ Μάριαλ, ο πολίτης χωρίς πατρίδα που είναι αθλητής – παιδί της Ολυμπιακής Ιδέας κατάφερε να έρθει στο Λονδίνο χωρίς επίσημη Ομοσπονδία. Μπορεί η ΔΟΕ να άργησε να συμφωνήσει, αλλά μετά την τεράστια διάσταση που πήρε το θέμα, τον άφησε να λάβει μέρος κρατώντας την σημαία της.

3. Οι αθλήτριες του μποξ μπορεί να καθυστέρησαν να φορέσουν τα γάντια τους σε Ολυμπιακά ρινγκ, αλλά τα κατάφεραν. Η Ρωσίδα πυγμάχος έγινε η πρώτη γυναίκα που νίκησε σε αγώνα του αθλήματος στην κορυφαία διοργάνωση, καθώς επικράτησε της Νοτιοκορεάτισσας, Κιμ Χε Σονγκ με 12-9.

4. Είναι η πρώτη φορά που σε όλα τα αθλήματα των Αγώνων συμμετέχουν και γυναίκες.

5. Η πρώτη γυναίκα από την Σαουδική Αραβία που λαμβάνει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Βοϊντάν Σαχερκάνι, δεν στάθηκε μόνο απέναντι στην αντίπαλό της από του Πουέρο Ρίκο, Μόνικα Μοχίκα, για τα 82 δευτερόλεπτα που κράτησε ο αγώνας της στο τζούντο, πάτησε γερά τα πόδια της απέναντι σε μια συντηρητική κουλτούρα που δεν την αφήνει να αναπνέει κάτω από την ασφυκτική της μαντήλα. Αν και έφθασε στο Λονδίνο, η εχθρότητα απέναντι στην πράξη της, μόλις ξέσπασε. Νέα αφορμή το κολυμβητικό σκουφάκι που φόρεσε ύστερα από απόφαση των διοργανωτών αντί του χιτζάμπ, ώστε να μην πνιγεί κατά τη διάρκεια του αγώνα.

6. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται τόση σημασία στην δημόσια συγκοινωνία, το περπάτημα και το ποδήλατο. Η καμπάνια GoAheadOfTheGames ενημερώνει κάθε στιγμή για τον τρόπο που όλοι όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορούν να τα χρησιμοποιούν χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στη πόλη ή στους υπόλοιπους θεατές και συμμετέχοντες.

7. Είναι η πρώτη φορά που το Ολυμπιακό Πάρκο είναι το μεγαλύτερο πάρκο στην Ευρώπη τα τελευταία 150 χρόνια, όπου και η πιο μικρή σταγόνα μολυσμένου νερού έχει αποκατασταθεί.

8. Είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στους οποίους θα υπολογιστεί το πλήρες αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα. Πιστεύεται ακόμα ότι θα καταρριφθεί το ρεκόρ εξουδετέρωσης του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα τόσων ανθρώπων που ταξίδεψαν για το ίδιο γεγονός.

9. Στην τηλεοπτική κάλυψη μπήκε και η 3D διάσταση. Μετά τα πολλά και κρυστάλλινα κοντινά, τα super super slow motion, που νομίζεις ότι είσαι δίπλα από τον αθλητή και μπόρεσες να τον σταματήσεις για ένα λεπτό για χάρη σου, έρχεται η 3D τηλεόραση. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά από αυτό. Όσοι είδαν στίβο σε 3D τα έχασαν, εγώ είχα την εμπειρία στο τένις και πηγαίνοντας στο Wimbledon, με όλο το σεβασμό που του έχω, μου φάνηκε μικρό και αρκετά παραδοσιακό, για να μην πω παλιό από κοντά.

10. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στο Λονδίνο για να δουλέψω σε Ολυμπιακούς Αγώνες (και όχι για να ψωνίσω).

Cheers!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ