MOTORSPORTS

Τρεις αξέχαστοι αγώνες στη Suzuka (VIDEOS)

1989:  Alain Prost of France and Ayrton Senna of Brazil collide in their McLaren Hondas during the Japanese Grand Prix at the Suzuka circuit in Japan. Prost retired after the collision and Senna was disqualified for having a push start.  \ Mandatory Credit: Pascal  Rondeau/Allsport
1989: Alain Prost of France and Ayrton Senna of Brazil collide in their McLaren Hondas during the Japanese Grand Prix at the Suzuka circuit in Japan. Prost retired after the collision and Senna was disqualified for having a push start. \ Mandatory Credit: Pascal Rondeau/Allsport GETTY IMAGES

Θυμηθείτε μέσα από videos τις επικές μάχες Ayrton Senna - Alain Prost στη Suzuka για τον τίτλο του Πρωταθλητή...

30/10/1988: Ο Ayrton Senna έχει μετακομίσει στη McLaren του Ron Dennis και έχει για παρτενέρ του τον ήδη δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Alain Prost. Κόλαση. Οι δυο τους δίνουν συγκλονιστικές μάχες καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν με στόχο τον τίτλο.Στη βρεγμένη Suzuka, ο Senna παίρνει pole position, αλλά στην εκκίνηση χάνει χρόνο καθώς ο κινητήρας σβήνει.

Ευτυχώς γι' αυτόν, το γκριντ είναι σε ύψωμα και καταφέρνει να «ζωντανέψει» και πάλι το μοτέρ της McLaren MP4/4 Honda.

Από πρώτος είχε βρεθεί 14ος... Κανένα πρόβλημα. Οδηγώντας εκπληκτικά, περνάει τον έναν μετά τον άλλο. Φτάνει πίσω από τον Prost και στον 28ο γύρο τον προσπερνάει. Τερματίζει πρώτος και έναν αγώνα πριν το τέλος εξασφαλίζει το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της καριέρας του...

22/10/1989: Η Suzuka φιλοξενεί τον προτελευταίο αγώνα της χρονιάς και ο Prost θέλει να μην νικήσει ο Senna για να εξασφαλίσει το Πρωτάθλημα.

Ο Βραζιλιάνος παίρνει την pole, αλλά στον αγώνα ο «Καθηγητής» κάνει καλύτερη εκκίνηση και αρχίζει να απομακρύνεται. Ο Senna δεν τα παρατάει και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τον περάσει. Επτά γύρους πριν το τέλος κάνει την επίθεσή του.

Στο σικέιν Triangle προσπαθεί να τον περάσει στα φρένα από την εσωτερική. Ο Prost δεν σηκώνει το πόδι από το γκάζι, ακουμπούν και βγαίνουν εκτός. Ο Senna ξαναμπήκε στον αγώνα έχοντας δεχθεί τη βοήθεια των κριτών, όμως ακυρώθηκε. Οι ελπίδες του για τον τίτλο έσβησαν.

« Προσπάθησα να περάσω. Είχα αποφασίσει ότι το σικέιν ήταν το κατάλληλο σημείο για κάτι τέτοιο, αλλά κάποιος που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί, έκλεισε την πόρτα...», σχολίασε ο Senna αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι να ξεστομίσει το όνομα του Prost...

21/10/1990: Σχεδόν ένα χρόνο μετά το φιάσκο της Suzuka, η ιστορία επαναλαμβάνεται, μόνο που αυτή τη φορά οι ρόλοι αντιστρέφονται. Στη Suzuka, προτελευταίο προορισμό της χρονιάς, ο Senna κατέβηκε με αέρα 9 βαθμών από τον Prost.

Για να εξασφαλίσει τον τίτλο ήθελε να μην νικήσει ο Γάλλος. Στις κατατακτήριες δοκιμές παίρνει την 51η pole position της καριέρας του, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Prost με τη Ferrari 641. Το βράδυ, η ΜcLaren ζήτησε ο Senna να ξεκινήσει από το καθαρό κομμάτι του γκριντ, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Ο Senna το θεώρησε σκευωρία και διεμήνυσε πως σε περίπτωση που διαπίστωνε ότι είχε σαφές μειονέκτημα έναντι του Prost θα έπεφτε πάνω του.

Στην εκκίνηση, ο «Καθηγητής» περνάει μπροστά, αλλά ο Senna είναι αποφασισμένος να πάρει εκδίκηση γι' αυτά που συνέβησαν ένα χρόνο πριν αλλά και να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε λίγες ώρες νωρίτερα.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, στην πρώτη στροφή, ο Prost στρίβει πρώτος, ο Senna δεν σηκώνει το πόδι από το γκάζι και οι δυο βγαίνουν εκτός. Ο Βραζιλιάνος είχε εξασφαλίσει τον τίτλο και είχε πάρει την εκδίκησή του. Βγαίνοντας από τα συντρίμμια των μονοθεσίων δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά. « Του χρειαζόταν πολύ αυτό το Πρωτάθλημα. Δεν έχει άλλα ενδιαφέροντα, έτσι όπως έχει καταντήσει τη ζωή του...», είπε λίγο αργότερα ο Prost.

Φωτογραφίες

Τρεις αξέχαστοι αγώνες στη Suzuka (VIDEOS)
Τρεις αξέχαστοι αγώνες στη Suzuka (VIDEOS)
Alain Prost climbs from the #2 Marlboro McLaren-Honda MP4/5 after controversially colliding with his team mate Ayrton Senna during the Japanese Grand Prix on 22nd October 1989 at the Suzuka Circuit in Suzuka, Japan.  (Photo by Pascal Rondeau/Getty Images)
Alain Prost climbs from the #2 Marlboro McLaren-Honda MP4/5 after controversially colliding with his team mate Ayrton Senna during the Japanese Grand Prix on 22nd October 1989 at the Suzuka Circuit in Suzuka, Japan. (Photo by Pascal Rondeau/Getty Images) GETTY IMAGES

Διαβάστε ακόμα στο Car and Driver

Suzuki φροντίδα After Sales - After Summer

Αγοράστε μια ΚΤΜ RC & αποκτήστε το δίπλωμα οδήγησης δωρεάν!

BMW M6 Coupe Competition Edition: Εντυπωσιακή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ