FORMULA 1

Πόσα χρήματα παίρνει κάθε ομάδα της F1;

Ανακοινώθηκε ο καταμερισμός των εμπορικών δικαιωμάτων από τη σεζόν του 2016. Ποια ομάδα παίρνει τα περισσότερα.

Κάθε χρόνο η FOM (Formula One Management) αποκαλύπτει τα συνολικά έσοδα από τα εμπορικά δικαιώματα του σπορ αλλά ταυτόχρονα και πως μοιράζει σε κάθε ομάδα το ποσοστό που αυτή δικαιούται.

Όταν λέμε εμπορικά δικαιώματα, εννοούμε τα χρήματα που καταβάλλονται για τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δικαιώματα, από τις χορηγίες στις πίστες αλλά και στους χώρους φιλοξενίας σε αυτές.

O κύκλος εργασιών της FOM για την προηγούμενη χρονιά υπολογίζεται στα 1.83 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα έσοδα εκτιμώνται στα 1.38 δισεκατομμύρια δολάρια. Από αυτά, το 68% διανέμεται στις ομάδες που συμμετέχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1. Αυτό το ποσό μεταφράζεται για το 2016 σε 940 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί σε μείωση 3.5% σε σχέση με το 2015.

Όλες οι ομάδες παίρνουν μερίδιο φέτος καθώς η… ενδέκατη της παρέας, η Manor, κατέρρευσε πριν την έναρξη της σεζόν. Τα χρήματα αυτά κατατίθενται σε εννέα μηνιαίες δόσεις αλλά όπως θα δείτε πιο κάτω, δεν αφορούν αποκλειστικά την εντός πίστας απόδοσή τους. Βασίζονται τόσο σε αυτή αλλά και στην επιρροή κάθε ομάδας στο σπορ καθώς και «ειδικές» συμφωνίες που έχουν γίνει με τη FOM.

Συγκεκριμένα, οι Ferrari, Mercedes, Red Bull και McLaren έχουν ειδικές συμφωνίες με τη FOM σχετικά με ειδικά bonus βάσει κατάταξης, οι Ιταλοί έχουν εδώ και πολλά χρόνια ένα ειδικό bonus για τη συμμετοχή τους και μόνο στο σπορ ενώ κάποια έξτρα χρήματα παίρνει και η Williams λόγω της μακράς ιστορίας της στη Formula 1. Όλα αυτά, φέρνουν εντυπωσιακές ανισότητες, που είναι εμφανείς στον αναλυτικό πίνακα που ακολουθεί.

Έσοδα α από εμπορικά δικαιώματα:

Ομάδα Έσοδα
Ferrari 180 εκ. δολάρια
Mercedes 171 εκ. δολάρια
Red Bull Racing 161 εκ. δολάρια
McLaren 97 εκ. δολάρια
Williams 79 εκ. δολάρια
Force India 72 εκ. δολάρια
Toro Rosso 59 εκ. δολάρια
Renault 52 εκ. δολάρια
Sauber 49 εκ. δολάρια
Haas 19 εκ. δολάρια

Photo credits: Pirelli press area

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ