FORMULA 1

GP Ουγγαρίας: 1-2 υπό πίεση οι Ferrari!

Ferrari driver Sebastian Vettel of Germany celebrates after winning the Hungarian Formula One Grand Prix, at the Hungaroring racetrack in Mogyorod, northeast of Budapest, Sunday, July 30, 2017. At left is second placed Ferrari driver Kimi Raikkonen of Finland and at right third placed Mercedes driver Valtteri Bottas of Finland. (AP Photo/Darko Bandic)
Ferrari driver Sebastian Vettel of Germany celebrates after winning the Hungarian Formula One Grand Prix, at the Hungaroring racetrack in Mogyorod, northeast of Budapest, Sunday, July 30, 2017. At left is second placed Ferrari driver Kimi Raikkonen of Finland and at right third placed Mercedes driver Valtteri Bottas of Finland. (AP Photo/Darko Bandic) AP

Ο Sebastian Vettel πήρε τη νίκη στο Grand Prix της Βουδαπέστης με τον Kimi Raikkonen να προσέχει τα νώτα του επί 70 γύρους

Ο Sebastian Vettel πανηγύρισε μία πολύ σημαντική νίκη στην Ουγγαρία, με αρωγό τον teammate του στη Scuderia Ferrari, Kimi Raikkonen, που σε όλο τον αγώνα αποτελούσε κυματοθραύστη στις επιθέσεις των Mercedes.

Ο Valtteri Bottas συμπλήρωσε το βάθρο στη Βουδαπέστη, με τη Mercedes να τηρεί την υπόσχεσή της να του δώσει πίσω τη θέση που είχε κατ’ οδηγία παραχωρήσει στον Lewis Hamilton με την ελπίδα ο Βρετανός να περάσει τους κόκκινους. Όμως ας δούμε από την αρχή πως εξελίχθηκε ο ενδέκατος γύρος του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Ο ήλιος έλαμπε, η θερμοκρασία αέρα ήταν στους 32 βαθμούς Κελσίου και αυτή του οδοστρώματος στους 55. Όμως στο κόκκινο ήταν και η αγωνία ενόψει της εκκίνησης, με τις δύο Ferrari στην πρώτη σειρά του grid, τις Mercedes στη δεύτερη και τις Red Bull στην τρίτη. Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα, Vettel και Raikkonen έφυγαν μπροστά, με τους ταύρους να κάνουν καλή εκκίνηση αλλά να συγκρούονται στη δεύτερη στροφή!

Με κατεστραμμένο το αριστερό ψυγείο της RB13 o Daniel Ricciardo εγκατέλειψε, με το ακινητοποιημένο μονοθέσιό του να προκαλεί την είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα. Όσο για τον Max Verstappen, κρίθηκε από τους αγωνοδίκες υπαίτιος της σύγκρουσης και έλαβε ποινή 10 δευτερολέπτων.

Από τον πέμπτο γύρο που αποχώρησε το αυτοκίνητο ασφαλείας και μέχρι το τέλος, οι Ferrari ήταν σταθερά στο 1-2 αλλά με την ιδιαιτερότητα πως από πολύ νωρίς ο Vettel είχε πρόβλημα με το τιμόνι της SF70H που έγερνε προς τα αριστερά! Έλαβε οδηγία να αποφεύγει τα κερμπ αλλά ήταν εμφανώς πιο αργός από τον Raikkonen που είχε κολλήσει πίσω του και παρότι κομψά το ζήτηση μέσω team radio, δεν έλαβε την ελευθερία να επιδιώξει προσπέρασμα.

Αντίθετα ο Iceman είχε αποστολή να κρατήσει πίσω του της Mercedes. Αρχικά αυτή του Valtteri Bottas, πράγμα που έκανε με σχετική ευκολία. Μάλιστα ο Φινλανδός έβλεπε και τον Hamilton να πλησιάζει και να κολλάει πίσω του. Σε αντίθεση με τη Scuderia, η Mercedes επέτρεψε τελικά στον 46ο γύρο στον Hamilton να περάσει. Όμως με την προϋπόθεση πως αν δεν καταφέρει να βρεθεί μπροστά από τις Ferrari, θα δώσει πίσω τη θέση στον teammate του.

O Βρετανός πίεσε, για αρκετούς γύρους είχαμε ένα τρενάκι τριών μονοθεσίων που κινούνταν εντός μόλις δύο δευτερολέπτων αλλά σε μία πίστα που το προσπέρασμα είναι δύσκολο, δεν κατάφερε να περάσει. Έτσι η Ferrari έκανε ξανά το 1-2 στην Ουγγαρία μετά από 13 χρόνια! Όσο για τον Hamilton, τίμησε την υπόσχεσή του και στο τέλος έδωσε πίσω τη θέση-βάθρου στον teammate του, πράγμα που του κόστισε τρεις πόντους στη μάχη του τίτλου, καθώς είναι πλέον 14 πίσω από τον Vettel!

Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως κι αυτή η αλλαγή θέσεων ήρθε οριακά, καθώς ο Bottas είχε στους καθρέφτες του τον Verstappen που άργησε πολύ τη μοναδική αλλαγή ελαστικών και είχε πολύ γρήγορο ρυθμό στο φινάλε, αρκέστηκε όμως στην πέμπτη θέση.

Έκτος και με ταχύτερο γύρο στον αγώνα ήταν ο Fernando Alonso, στο καλύτερο φετινό αποτέλεσμα της McLaren που είδε και τον Stoffel Vandoorne να παίρνει ένα βαθμό. Ανάμεσά τους ήταν συνήθεις ύποπτοι, ο Carlos Sainz που με την Toro Rosso πάλευε όλο τον αγώνα με τον Alonso και οι δύο Force India.

Αναλυτικά η κατάταξη:

GP Ουγγαρίας: 1-2 υπό πίεση οι Ferrari!

"Ήταν πολύ δύσκολος αγώνας. Από 4-5 γύρους μετά το αυτοκίνητο ασφαλείας είχα πρόβλημα με το τιμόνι μου. Ένιωθα περίεργα, πήγαινα ευθεία και το τιμόνι έγερνε συνέχεια προς τα αριστερά. Αλλά δεν έχει καμία σημασία πια, κέρδισα τον αγώνα. Δεν έκανα χάρη στον Kimi, μπορούσε να κινηθεί πολύ ταχύτερα από εμένα, εγώ δεν ήμουν αρκετά γρήγορα. Ήταν πολύ δύσκολα αλλά είναι ένα τέλειο αποτέλεσμα", είπε στο βάθρο ο Vettel.

Όσο για τον Kimi Raikkonen, αναφέρθηκε στους χιλιάδες συμπατριώτες του που βρίσκονταν κάτω από το πόντιουμ και φώναζαν το όνομά του: «Δυστυχώς δεν τους έδωσα τη χαρά της νίκης αλλά ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για την ομάδα. Δεν είναι ιδανικό να είσαι δεύτερος, προφανώς θα προτιμούσα να κερδίσω αλλά είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τη Ferrari.

Και τώρα… διάλειμμα. Επόμενο Grand Prix, σε τέσσερις εβδομάδες, με τη δράση να μεταφέρεται στο Βέλγιο και την πίστα του Σπα!

Photo credits: AP Photo/Darko Bandic

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ