FORMULA 1

GP Μονακό: Pole Position μετά από 9 χρόνια για Raikkonen

GP Μονακό: Pole Position μετά από 9 χρόνια για Raikkonen

Ο Κίμι Ραϊκόνεν έσπασε τη γκίνια σημειώνοντας τον καλύτερο χρόνο στις κατατακτήριες δοκιμές στο Γκραν Πρι του Μονακό.

Την πρώτη του pole position από το Γαλλικό Grand Prix του 2008, συνολικά 129 αγώνες μετά, πανηγύρισε ο Kimi Raikkonen! Ο Φινλανδός ηγήθηκε του 1-2 της Ferrari, σε μία μάχη για την pole position όπου τους τρεις πρώτους χώριζαν μόλις 45 χιλιοστά του δευτερολέπτου! Ενώ οι Sebastian Vettel και Valtteri Bottas συμπλήρωναν το Top3, o Lewis Hamilton είχε ένα εφιαλτικό απόγευμα στο Πριγκιπάτο. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι συνέβη στους δρόμους της Κυανής Ακτής.

Οι κατατακτήριες δοκιμές έλαβαν χώρα με καλοκαιρία και ηλιοφάνεια, με τη θερμοκρασία αέρα στους 26 βαθμούς και εκείνη του οδοστρώματος στους 54! Όλοι βγήκαν στην πίστα με την πάρα πολύ μαλακή γόμα ελαστικών της Pirelli, με τα μωβ διακριτικά, που αποτελεί και την πιο μαλακή σε όλη τη γκάμα. Οι Ferrari ήταν και πάλι γρήγορες αλλά αυτή τη φορά με τις Red Bull να τις κοντράρουν. Βέβαια δεδομένου πως η καλύτερη επίδοση ήταν στο 1.13, πιο πάνω δηλαδή και από τα ελεύθερα που έγιναν μερικές ώρες νωρίτερα, ήταν σαφές πως οι κορυφαίοι συνδυασμοί απλά θέλησαν να προκριθούν στο Q2 χωρίς προβλήματα. Ταχύτερος όλων ήταν ο Max Verstappen, με τις SF70H να ακολουθούν από κοντά. Τα προβλήματα για τη Mercedes συνεχίστηκαν, με τον Bottas πέμπτο και τον Hamilton μόλις δέκατο, όντας περισσότερο από μισό δευτερόλεπτο πιο αργός.

Αίσθηση προκάλεσε η έκτη θέση του Stoffel Vandoorne σε μία αγωνιστική διαδρομή που φανερώνει τις αρετές του σασί της McLaren και κρύβει τις αδυναμίες της υβριδικής μηχανής της Honda ενώ έχει μεγάλη μάχη για την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Την τελευταία στιγμή ο Romain Grosjean που επιβίωσε ενός τετ α κε, πέταξε εκτός συνέχειας τον Esteban Ocon, τον οποίο ακολούθησαν οι συνήθεις ύποπτοι, ο Jolyon Palmer, o Lance Stroll και οι δύο Sauber. Μάλιστα ο Marcus Ericcson αποκλείστηκε επεισοδιακά, χτυπώντας στις μπαριέρες στο chicane. Το Q2 ξεκίνησε με ένα λάθος του Grosjean στη Σεν Ντεβό και ένα παραλίγο ατύχημα για τον Hamilton που κατάφερε τελευταία στιγμή να αποφύγει την επαφή με τις μπαριέρες στη στροφή Μασνέ, εκεί που χτύπησε στο FP2 o Stroll.

Συνέχισε, έκανε γρήγορο γύρο αλλά ήταν μόλις 13. Και λέγοντας μέσω team radio πως «κάτι δεν πάει καλά με το μονοθέσιο», επέστρεψε στα pit. Ενώ οι Ferrari ήταν ξανά στο 1-2, αυτή τη φορά με τον Raikkonen στο 1.12.231, ο Hamilton είχε μόνο μία ευκαιρία να κάνει χρόνο αρκετό για να προκριθεί. Ποτέ δεν θα μάθουμε αν θα μπορούσε να τα καταφέρει αφού ο έβδομος μέχρι εκείνη τη στιγμή Vandoorne, έστειλε την MCL32 στις μπαριέρες στο σύμπλεγμα των στροφών της πισίνας, δίνοντας πρόωρο τέλος στη διαδικασία. Οι κίτρινες σημαίες ανάγκασαν άπαντες να εγκαταλείψουν τις τελικές τους προσπάθειες. Έτσι ο Hamilton έμεινε 14! Ήταν η πρώτη φορά από το Grand Prix Ιταλίας του 2013 που ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής δεν βρέθηκε στο Q3 λόγω έλλειψης ταχύτητας.

Μαζί του στη ζώνη αποκλεισμού έμειναν ο Daniil Kvyat που έως εκείνο το σημείο είχε αφήσει υποσχέσεις για καλό πλασάρισμα, οι δύο Renault αλλά και ο έμπειρος Felipe Massa. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η McLaren είχε για πρώτη φορά και τα δύο αυτοκίνητα στο Q3, άσχετα αν ο Vandoorne δεν μπορούσε να συμμετέχει σε αυτό. Η συμμετοχή του Jenson Button που επέστρεψε από… διακοπές διαρκείας για να τρέξει στο Μονακό, έλεγε πολλά. Αν και αμφότεροι κουβαλούσαν ήδη ποινές ενόψει του αγώνα. Ο Βέλγος τριών θέσεων από το προηγούμενο Grand Prix, ο Βρετανός 15 για τις αλλαγές που έγιναν στην υβριδική μηχανή της Honda μετά τα ελεύθερα.

Στην πρώτη ζαριά ο Kimi Raikkonen σημείωσε τον καλύτερο χρόνο και στην επόμενη κατάφερε να κινηθεί ακόμα ταχύτερα, σταματώντας τα χρονόμετρα στο 1.12.178. Επίδοση στην οποία ο ανταγωνισμός δεν είχε απάντηση αφού τόσο ο Vettel όσο και ο Bottas βρέθηκαν οριακά πίσω του: 43 και 45 χιλιοστά του δευτερολέπτου αντίστοιχα!

Αυτή ήταν συνολικά η pole #224 για τη Scuderia και 50 για Φινλανδό οδηγό στη Formula 1. Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως την κρίσιμη στιγμή, ο Bottas έδειξε να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα set-up που αντιμετωπίζει από την Πέμπτη η Mercedes.

Αναλυτικά η κατάταξη:

GP Μονακό: Pole Position μετά από 9 χρόνια για Raikkonen
TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ