FORMULA 1

GP Καναδά: Ιστορική pole Position για Hamilton

Großer Preis von Kanada 2017, Freitag - Wolfgang Wilhelm
Großer Preis von Kanada 2017, Freitag - Wolfgang Wilhelm DAIMLER AG

Ο Lewis Hamilton, οδηγός της Mercedes, ισοφάρισε το ρεκόρ του σπουδαίου Ayrton Senna με την pole position στο Grand Prix του Καναδά.

Ο Lewis Hamilton πανηγύρισε την Pole Position για το Grand Prix Καναδά που αποτελεί τον έβδομο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ήταν μία πρωτιά που ήρθε μετά από μάχη με τον Sebastian Vettel και για την οποία ο 32χρονος χρειάστηκε να συντρίψει το ρεκόρ πίστας.

Με αυτή την επιτυχία, εκτός από το πλεονέκτημα ενόψει του αγώνα, ισοφάρισε και το απόλυτο ίνδαλμά του, Ayrton Senna, στη δεύτερη θέση της λίστας των περισσότερων pole position (65). Ας δούμε όμως αναλυτικά τι έγινε στο Μοντρεάλ.

H πίστα Gilles Villeneuve Υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με ηλιοφάνεια, θερμοκρασία αέρα στους 22 βαθμούς Κελσίου και οδοστρώματος στους 44. Στο Q1 οι Ferrari ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους φορώντας την πολύ μαλακή γόμα ελαστικών της Pirelli, την ώρα που ο ανταγωνισμός είχε «φορέσει» την πάρα πολύ μαλακή με τα μωβ διακριτικά. Bottas και Hamilton άλλαξαν μερικές φορές θέσεις και τελικά έκαναν το 1-2, με τον Vettel να είναι τρίτος με τη διαφορετική γόμα.

Όσο για τη ζώνη αποκλεισμού, η έξοδος του Pascal Wehrlein στην πρώτη στροφή έφερε κίτρινες σημαίες και ουσιαστικά πρόωρο φινάλε στη διαδικασία. Με τις τελικές προσπάθειες να καταστρέφονται, εκτός συνέχειας έμειναν ο Stoffel Vandoorne (McLaren), o τοπικός ήρωας Lance Stroll, o Keving Magnussen (Haas) και οι δύο Sauber.



Στο Q2 δεν υπήρξε η σκέψη να προσπαθήσει κάποιος να περάσει στο Q3 με τα super soft. Όλοι έβαλαν τα ultra soft και με αυτά είδαμε Hamilton, Raikkonen, Bottas να κινούνται εντός… 88 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Ο Vettel ήταν τέταρτος αλλά είχε τη «στιγμή» του αποφεύγοντας τον τοίχο στη στροφή 4 ενώ 10 λεπτά πριν το τέλος, ο Carlos Sainz Jr έχασε τον έλεγχο στο ίδιο σημείο με τον Wehrlein νωρίτερα, χωρίς όμως να καταλήξει στον προστατευτικό τοίχο από ελαστικά. Με το πέσιμο της καρό σημαίας, ήταν ο teammate του, Daniil Kvyat, που ακούμπησε στον τοίχο με αποτέλεσμα να έχει κλαταρισμένο ελαστικό. Αμφότεροι αποκλείστηκαν από τη συνέχεια, όπως άλλωστε και οι Fernando Alonso (McLaren), Romain Grosjean (Haas) και Jolyon Palmer (Renault).

Στο Q3, στην πρώτη ζαριά ο Hamilton τρέλανε τα χρονόμετρα. Με επίδοση 1.11.791, έγινε ο πρώτος οδηγός στην ιστορία του σιρκουί που κινήθηκε κάτω από το 1.12. Ο teammate του ήταν σχεδόν τέσσερα δέκατα πίσω ενώ οι Ferrari στο μισό δευτερόλεπτο, με τον Vettel να κάνει νέο λάθος στο γύρο του, αυτή τη φορά με μπλοκάρισμα τροχών.
Όμως στην επόμενη προσπάθειά του πήγε να χαλάσει το πάρτι του Βρετανού, μεγάλου του αντιπάλου στη μάχη του φετινού τίτλου, μιας και ήταν μόλις 4 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο αργός!

Στην τελική τους προσπάθεια ο Hamilton κατέβασε ακόμα περισσότερο την απόλυτη απόδοση, στο 1.11.459. Εκεί ο Vettel δεν είχε απάντηση, με αποτέλεσμα ο Βρετανός να πανηγυρίσει την έκτη του pole position στον Καναδά.

Μόνο που η Mercedes, μετά από τρεις χρονιές lock out, είδε τον Bottas να μένει τρίτος. Επικράτησε του Raikkonen στη Φινλανδική μονομαχία, έστω και οριακά, όμως αμφότεροι ήταν αρκετά πίσω από τους teammates τους. Στην τρίτη σειρά της εκκίνησης θα βρίσκονται οι δύο Red Bull, με τον Max Verstappen να είναι ταχύτερος του Daniel Ricciardo.

photo credits: Mercedes AMG

Αναλυτικά η κατάταξη:

GP Καναδά: Ιστορική pole Position για Hamilton
TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ