FORMULA 1

GP Ιαπωνίας: Νίκη τίτλου για Hamilton!

Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain steers his car on the way to getting pole position for the Japanese Formula One Grand Prix at Suzuka Circuit in Suzuka, central Japan, Saturday, Oct. 7, 2017. (AP Photo/Toru Takahashi)
Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain steers his car on the way to getting pole position for the Japanese Formula One Grand Prix at Suzuka Circuit in Suzuka, central Japan, Saturday, Oct. 7, 2017. (AP Photo/Toru Takahashi) AP

Ο Βρετανός οδηγός της Mercedes έκανε στην Ιαπωνία ένα καθοριστικό βήμα για την κατάκτηση του τέταρτου παγκόσμιου τίτλου του.

Καθοριστικό για την τελική έκβαση του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος μπορεί να αποδεχθεί το Grand Prix Ιαπωνίας, που αποτέλεσε τον δέκατο-έκτο γύρο της σεζόν. Κι αυτό διότι ο Lewis Hamilton πήρε μία πολύ σημαντική νίκη, την ώρα που ο μεγάλος του αντίπαλος, Sebastian Vettel, εγκατέλειπε νωρίς λόγω τεχνικού προβλήματος. Έτσι η μεταξύ τους διαφορά εκτοξεύτηκε στους 59 πόντους, με 100 να είναι ακόμα διαθέσιμοι στα τέσσερα Grand Prix που απομένουν για να πέσει η καρό σημαία για το 2017 (ΗΠΑ, Μεξικό, Βραζιλία και Άμπου Ντάμπι).

Η εκκίνηση δόθηκε με τον ήλιο να λάμπει πάνω από τη Σουζούκα αν και στο στρατόπεδο της Ferrari υπήρχαν από πριν σύννεφα. Ένα πρόβλημα στην υβριδική μηχανή του Vettel έκανε την εμφάνισή του στο γύρο παράταξης στο grid και παρά τις προσπάθειες των μηχανών της ιταλικής ομάδας στα 30 λεπτά μέχρι την έναρξη του αγώνα, αποδείχθηκε πως λύση δεν βρέθηκε.

Εκκίνησε τον αγώνα, ακολουθώντας τον poleman Hamilton στην πρώτη στροφή, όμως σύντομα η μηχανική αστοχία (οι Ιταλοί έκαναν λόγο για μπουζί) άρχισε να κοστίζει καθώς η SF70H δεν είχε πλήρη ισχύ και ο Γερμανός έχανε θέσεις. Το αυτοκίνητο ασφαλείας από την έξοδο του Carlos Sainz δεν άλλαξε κάτι, μετά την αποχώρησή του ο Vettel έχασε μερικές ακόμα θέσεις προτού εγκαταλείψει οριστικά.

Αυτά άνοιξε διάπλατα το δρόμο του Hamilton προς τον τίτλο. Ο Βρετανός είχε να ανησυχεί μόνο για τον Max Verstappen και τα δύο συμβάντα που είχαμε μέχρι τον τερματισμό με τους Marcus Ericsson και Lance Stroll, προκάλεσαν εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας και όχι κανονικό. Στο VSC κάθε οδηγός πρέπει να ολοκληρώνει τους τρεις τομείς της πίστας σε προκαθορισμένο χρόνο, πράγμα που σημαίνει πως οι διαφορές παραμένουν αναλλοίωτες.

Αφού αυτά δεν έφεραν αλλαγή, έμενε η στρατηγική. Ο Verstappen προσπάθησε να κάνει το undercut μπαίνοντας στα pit στον 22 γύρο. Παραλίγο να τα καταφέρει αλλά η Mercedes απάντησε άμεσα, φώναξε τον Hamilton στα pit και έβαλε και αυτός ελαστικά μαλακής γόμας για να φτάσει μέχρι τον 53 γύρο. Η μεταξύ τους διαφορά μειώθηκε στο ενάμιση δευτερόλεπτο αλλά ο Hamilton κατάφερε να τη διαχειριστεί. Μόνο στα τελικά στάδια του αγώνα ο Verstappen αποτέλεσε πάλι απειλή αλλά εκεί έχασε πολύ χρόνο στα ντουμπλαρίσματα των Fernando Alonso και Felipe Massa.

Έτσι ο Hamilton έφτασε στην 8 φετινή και ίσως σημαντικότερη νίκη, ενώ για πρώτη φορά στην καριέρα του, βαθμολογείται για 21 συνεχόμενο αγώνα. «Μόνο στα όνειρά μου θα περίμενα να έχω τόσο μεγάλη διαφορά σε αυτή τη φάση του πρωταθλήματος. Τα χρωστάω όλα στην ομάδα μου», είπε στο βάθρο.

Εκεί βρέθηκαν ο Verstappen και ο Daniel Ricciardo που άντεξε στην πίεση της Mercedes του Valtteri Bottas και ήταν για πρώτη φορά στην καριέρα του στο Top3 στη Σουζούκα. Ο Raikkonen που είχε ποινή στο grid για αλλαγή κιβωτίου και έκανε λάθος που του κόστισε θέσεις στον πρώτο γύρο, τερμάτισε τελικά πέμπτος. Οι δύο Force India, οι δύο Haas και η Williams του Massa συμπλήρωσαν τη βαθμολογούμενη δεκάδα

Αναλυτικά η κατάταξη:

GP Ιαπωνίας: Νίκη τίτλου για Hamilton!




Επόμενος αγώνας, το Grand Prix των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Circuit of the Americas στο Ώστιν, σε δύο εβδομάδες.

AP Photo/Toru Takahashi

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ