MOTORSPORTS

GP ΗΠΑ: O Ράικονεν είναι εδώ!

Ferrari driver Kimi Raikkonen, of Finland, celebrates after winning the Formula One U.S. Grand Prix auto race at the Circuit of the Americas, Sunday, Oct. 21, 2018, in Austin, Texas. Red Bull driver Max Verstappen, left, of the Netherlands, finished second. (AP Photo/Darron Cummings)
Ferrari driver Kimi Raikkonen, of Finland, celebrates after winning the Formula One U.S. Grand Prix auto race at the Circuit of the Americas, Sunday, Oct. 21, 2018, in Austin, Texas. Red Bull driver Max Verstappen, left, of the Netherlands, finished second. (AP Photo/Darron Cummings) AP

Μετά από 5 χρόνια ο Ράικονεν στο πρώτο σκαλί του βάθρου! Με την 3η θέση του Χάμιλτον και την 4η του Φέτελ, ο τίτλος πήρε αναβολή

Ο έκπτωτος αστέρας της Ferrari, Κίμι Ράικονεν, έστειλε ένα θεαματικό μήνυμα στη Scuderia κερδίζοντας στο GP των ΗΠΑ την πρώτη του νίκη μετά από 113 αγώνες, από το GP Αυστραλίας του 2013, και γνωρίζοντας την αποθέωση από τους Αμερικανούς στην πίστα του Όστιν!

Ο τελευταίος πρωταθλητής της Ferrari, το μακρινό 2007 κέρδισε μια εκπληκτική στρατηγική μάχη με τον Λιούις Χάμιλτον, αφότου τον πέρασε στην εκκίνηση. Ο Άγγλος θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έναν αγώνα ακόμα τη στέψη του με τον 5ο του παγκόσμιο τίτλο, καθώς με την τρίτη θέση του (πίσω από τον Μαξ Φερστάπεν) και την τέταρτη σήμερα του Σεμπάστιαν Φέτελ, το πρωτάθλημα δεν κρίθηκε μαθηματικά.

Η σημερινή στέψη του Χάμιλτον φαινόταν πολύ πιθανό σενάριο έπειτα από τη νέα σύγκρουση, και τον νέο τετ-α-κε, που είχε ο Φέτελ, αυτή τη φορά με την RBR του Ντάνιελ Ρικιάρντο, στον πρώτο γύρο. Με το συμβάν αυτό, εμφανές σημάδι της πίεσης που νιώθει, ο Γερμανός έπεσε στην 13η θέση, αλλά κατάφερε να ανελιχθεί μέχρι την 4η.

Τώρα ο Χάμιλτον έχει 69 βαθμούς από τον Φέτελ, και έχει άλλο ένα «match ball» το επόμενο ακριβώς Σαββατοκύριακο στο Μεξικό - όπου θα του αρκεί η έβδομη θέση, ακόμα κι αν ο Φέτελ κερδίσει εκεί.

Μετά την ανώτερη εκκίνηση του Ράικονεν και την προσπέραση στον Χάμιλτον, κι έπειτα από το τετ-α-κε του Φέτελ λίγες στροφές αργότερα, ο Ράικονεν βρισκόταν στην πίστα με τα ultrasoft και οι δύο Mercedes, και ο Φερστάπεν, με τα supersoft.

Η εγκατάλειψη του Ρικιάρντο με μηχανικό πρόβλημα στον 10 γύρο έθεσε τον αγώνα σε καθεστώς Εικονικού Οχήματος Ασφαλείας. Ο Χάμιλτον αποφάσισε να τζογάρει, μπαίνοντας στα πιτς για να βάλει τα soft - ενώ κανείς άλλος από τους πρωτοπόρους δεν έκανε το ίδιο. Αυτό σήμαινε, όπως φάνηκε εντέλει, ότι ο Άγγλος γύρισε τότε σε στρατηγική δύο πιτ-στοπς.

Με τα φρέσκα soft, ο ρυθμός του Λιούις ήταν καταιγιστικός και σύντομα έφτασε και πέρασε τον Μπότας -κατόπιν συναίνεσης του Φινλανδού- για να φτάσει στο κιβώτιο της Ferrari του Ράικονεν. Ο Κίμι μπήκε, εντέλει, στον 21ο γύρο, για να βάλει ένα σετ από soft που θα του έφταναν ως το τέλος, κι έκτοτε έπρεπε να μην αφήσει τον Χάμιλτον να οικοδομήσει διαφορά άνω των 20 δευτ. - για να τον περάσει στο δεύτερο πιτ-στοπ του Άγγλου.

Έτσι έγινε, φυσιολογικά με τα φθαρμένα ελαστικά του Χάμιλτον, και όταν ο Άγγλος έκανε τη δεύτερή του στάση, στον 37ο από τους 56 γύρους, επέστρεψε στην πίστα στην 4η θέση, 12 δευτ. μακριά από τη Ferrari, και πίσω από τους Φερστάπεν και Μπότας - καθώς ο Ολλανδός πέρασε τον Φινλανδό με undercut (μπαίνοντας πρώτος) στο πιτ-στοπ τους.

Ξανά με νέα ελαστικά, ο Χάμιλτον σύντομα έφτασε τον Μπότας, ο οποίος για δεύτερη φορά σήμερα έκανε στην άκρη, και μέσα σε οκτώ γύρους είχε φτάσει τη RBR του Φερστάπεν. Η επίθεση που εξαπέλυσε ο Άγγλος στον Ολλανδό ήταν συγκλονιστική, όπως και η άμυνα του Μαξ σ’ αυτήν - αλλά όταν στο τέλος ο Φέτελ πέρασε τον Μπότας και ανέβηκε 4ος, δεν είχε νόημα για τον Χάμιλτον να ρισκάρει για τη δεύτερη θέση, διότι έτσι έπαψε να του αρκεί για να εξασφαλίσει τον τίτλο.

Τα μόνα άλλα συμβάντα του αγώνα έγιναν στον πρώτο γύρο, όταν ο Λανς Στρολ «εμβόλισε» τη McLaren του Αλόνσο, οδηγώντας τον Ισπανό στα πιτς να εγκαταλείψει, κι όταν ο Ρομέν Γκροζάν μπλόκαρε τα φρένα και προσέκρουσε στη Sauber του Σαρλ Λεκλέρκ.

GP ΗΠΑ 2018

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

GP ΗΠΑ: O Ράικονεν είναι εδώ!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ

GP ΗΠΑ: O Ράικονεν είναι εδώ!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ