FORMULA 1

Ελαστικά και στρατηγικές για το GP ΗΠΑ

Circuit of the Americas, Austin, Texas, United States of America.
Friday 20 October 2017.
World Copyright: Sam Bloxham/LAT Images 
ref: Digital Image _J6I6503
Circuit of the Americas, Austin, Texas, United States of America. Friday 20 October 2017. World Copyright: Sam Bloxham/LAT Images ref: Digital Image _J6I6503 LAT IMAGES EMAIL: [email protected]

Λίγο πριν σβήσουν τα κόκκινα φώτα στο Τέξας αναλύουμε τι πρέπει να περιμένουμε στον αγώνα από πλευράς στρατηγικής

Το Grand Prix των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μπορεί να κρίνει τον τίτλο του φετινού παγκόσμιου πρωταθλητή αλλά με τη σειρά του, μπορεί να κριθεί από τη στρατηγική. Την ώρα που γράφονται αυτά τα λόγια βρέχει καταρρακτωδώς στο Ώστιν αλλά οι καιρικές προβλέψεις μιλούν για βελτίωση των συνθηκών την ώρα του αγώνα (22.00 ώρα Ελλάδας).

Αν δεν επιβεβαιωθούν τότε ο δέκατος-έβδομος αγώνας της σεζόν θα εξελιχθεί σε λοταρία. Αν επιβεβαιωθούν και το οδόστρωμα του Circuit of the Americas προλάβει να στεγνώσει, τότε οι επιλογές των ομάδων σε ότι αφορά στα ελαστικά θα κρίνουν πολλά.

Ας δούμε πρώτα τι δείχνουν οι προσομοιώσεις της Pirelli για τον αγώνα, καθώς θεωρητικά η βέλτιστη στρατηγική αφορά δύο Pit Stop. Με τα δύο πρώτα stint να είναι με τα πάρα πολύ μαλακά ελαστικά (ultra soft) και να διαρκούν από 18 γύρους, με τους τελευταίους 20 να είναι με τα πολύ μαλακά ελαστικά (super soft).

Δεύτερη επιλογή είναι αυτή που αφορά πάλι δύο επισκέψεις στα pit όμως η πρώτη να έρχεται μετά από 18 γύρους για να βγει η πάρα πολύ μαλακή γόμα και τα επόμενα δύο stint να είναι από 19 γύρους και με την πολύ μαλακή γόμα έκαστο.

Circuit of the Americas, Austin, Texas, United States of America.
Friday 20 October 2017.
World Copyright: Sam Bloxham/LAT Images 
ref: Digital Image _W6I1831
Circuit of the Americas, Austin, Texas, United States of America. Friday 20 October 2017. World Copyright: Sam Bloxham/LAT Images ref: Digital Image _W6I1831 LAT IMAGES EMAIL: [email protected]

Το τρίτο σενάριο που θα είναι και ιδανικό για όσους μπορούν να προφυλάξουν τα ελαστικά τους από την πτώση στην απόδοση λόγω τοπικής υπερθέρμανσης, κάνει λόγο για ένα και μοναδικό pit stop, στον γύρο 21, για να τοποθετηθούν τα super soft ελαστικά που θα χρησιμοποιηθούν μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας.

Σε ότι αφορά στα διαθέσιμα σετ σλικ ελαστικών για τον αγώνα του Τέξας, οι δύο μονομάχοι του τίτλοι που μοιράζονται και την πρώτη σειρά του grid, έχουν παρόμοιες επιλογές. Η μοναδική διαφορά ανάμεσα σε Lewis Hamilton και Sebastian Vettel είναι πως παρότι έχουν από ένα φρέσκο σετ μαλακής γόμας που δύσκολα θα δούμε να χρησιμοποιείται και από τρία πατημένα σετ πάρα πολύ μαλακής, ναι μεν έχουν από δύο σετ πολύ μαλακής γόμας όμως του Γερμανού είναι και τα δύο πατημένα. Ενώ του Βρετανού, πρωτοπόρου της βαθμολογίας, είναι και τα δύο φρέσκα. Από όσους βρέθηκαν στο Q3 χθες, μόνο ο Max Verstappen θα εκκινήσει με πολύ μαλακά ελαστικά, ακολουθώντας εναλλακτική στρατηγική.

Αναλυτικά τα διαθέσιμα σετ μπορείτε να τα δείτε στο infographic που ακολουθεί…

Ελαστικά και στρατηγικές για το GP ΗΠΑ

Όλα αυτά βέβαια, αν η πίστα του Τέξας προλάβει να στεγνώσει. Αν είναι ακόμα βρεγμένη ή βρέχει ακόμα, αναιρούνται όλες οι υποχρεώσεις σχετικά με τη χρήση ελαστικών.

Photo credits: f1pressarea.pirelli.com

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ