ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Γραμματικός: "Οργάνωση, προγραμματισμός και πολλή δουλειά"

Γραμματικός: "Οργάνωση, προγραμματισμός και πολλή δουλειά"
INTIME SPORTS

Η Εθνική χάντμπολ των ανδρών ολοκλήρωσε χωρίς βαθμό την παρουσία της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανδρών του 2019. Δηλώσεις Γραμματικού, Κωστακίδη, Τζηρά και Μπουκοβίνα μετά την ήττα από την Τουρκία στις λεπτομέρεις.

Η Εθνική χάντμπολ των ανδρών ολοκλήρωσε χωρίς βαθμό την παρουσία της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανδρών του 2019. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχασε 23-24 από την Τουρκία μπροστά σε 2.500 θεατές στην πόλη Ακσαράι, έπειτα από ένα δραματικό φινάλε. Παρ' όλα αυτά, ο ομοσπονδιακός προπονητής, Νίκος Γραμματικός, είπε πως το μέλλον μάς ανήκει, αρκεί να οργανωθούμε, να προγραμματίσουμε και να δουλέψουμε.

Η πικρία μετά την ολοκλήρωση του αγώνα και την ήττα από την Τουρκία στις λεπτομέρειες ήταν αποτυπωμένη στο πρόσωπο του ομοσπονδιακού προπονητή, που προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει τι συνέβη στα κρίσιμα τελευταία δευτερόλεπτα. Ανάλογη ατμόσφαιρα και στα αποδυτήρια. Η εξαιρετική εμφάνιση, παράλληλα με το ανταγωνιστικό επίπεδο, ήταν το αντιστάθμισμα και η αισιόδοξη προσέγγιση για καλύτερη συνέχεια.

"Η πραγματικότητα είναι ότι σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια ζητούσαμε διάρκεια, τόνισε ο τεχνικός της εθνικής. Κι η αλήθεια είναι ότι από παιχνίδι σε παιχνίδι αύξανε. Σήμερα ήμασταν 60’ συγκεντρωμένοι. Πολύ καλοί και στην άμυνα και στην επίθεση. Η απώλεια της νίκης δεν έχει να κάνει μόνο με το πέναλτι ή το τελευταίο σουτ ή και όλα αυτά μαζί… Είναι περισσή πολυτέλεια για μία ομάδα και προφανώς για μας, να φτάνει σε τόσες καθαρές θέσεις και να τις χάνει. Ειδικά από τα έξι μέτρα. Έτσι αδικούμε τους εαυτούς μας και όλη την προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά…".

-Είναι η πίεση του χρόνου, η μπάλα που καίει, η σφοδρή επιθυμία της νίκης, που βάρυνε στα κρίσιμα δευτερόλεπτα;

"Όλα αυτά μαζί, συνδυαστικά, παίζουν το ρόλο τους. Θεωρώ ότι έχουμε την ικανότητα, να είμαστε πιο πολύ αποτελεσματικοί. Γενικότερα ήταν ένα απ τα καλύτερα παιχνίδια που έχουμε κάνει, αν και με την Ολλανδία και το Βέλγιο παίξαμε καλά. Αλλά ήταν το καλύτερο παιχνίδι, όσον αφορά στη διάρκεια".

-Και σε καυτή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι Τούρκοι, οι οποίοι γιουχάισαν την Εθνική στην είσοδό της, αλλά σεβάστηκαν τον εθνικό μας ύμνο…

"Η ατμόσφαιρα ήταν φανατισμένη, πολύ θερμή, αλλά όχι εχθρική. Υποστήριζαν την ομάδα τους και θα ήθελα να είχαμε την ίδια υποστήριξη και εμείς στην Ελλάδα. Πάντως όλο αυτό δεν μας επηρέασε… Ζηλέψαμε τα οργανωτικά, την προσέλευση του κόσμου. Είναι ευχάριστο να βλέπεις μια χώρα να προοδεύει. Άλλωστε επενδύουν αρκετά χρήματα στον αθλητισμό γενικότερα… Όσον αφορά στους διαιτητές, υπήρχαν κάποια λάθος σφυρίγματα, προς το τέλος όμως αυτό διορθώθηκε και θεωρώ ότι ήταν μια καλή διαιτησία για εκτός έδρας παιχνίδι".

-Μια μικρή ανάπαυλα και ξανά στην διεκδίκηση της πρόκρισης για το ευρωπαϊκό του 2020;

"Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να οργανωθούμε, να προγραμματίσουμε και να δουλέψουμε πολύ. Το ότι κάναμε καλές εμφανίσεις και φτάσαμε στο τελευταίο παιχνίδι να διεκδικήσουμε νίκη εκτός έδρας, δεν σημαίνει τίποτε. Δεν πρέπει να λέμε λόγια, χρειάζεται δουλειά από το τεχνικό επιτελείο και τους παίκτες. Μένει και η Ομοσπονδία να οργανώσει σωστά τη συνέχεια. Έχουμε υποχρεώσεις όλοι μας".

Ο Παντελής Κωστακίδης, ο διεθνής αριστερός εξτρεμ του Ολυμπιακού ήταν ο κορυφαίος παίκτης της εθνικής και πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης. Στο τέλος έμεινε η πικρία πικρία της απώλειας του κρίσιμου πέναλτι που στοίχισε στη διεκδίκηση της νίκης.

"Τα συναισθήματα είναι λίγο ανάμικτα, υπογράμμισε στενοχωρημένος. Μέσα σε τόσο καυτή έδρα και με αντίπαλο μια πολύ καλή ομάδα πραγματοποιήσαμε την καλύτερή μας εμφάνιση. Παίξαμε πάρα πολύ καλά στο πιο μεγάλο διάστημα του παιχνιδιού, αλλά στις κρίσιμες φάσεις στο τέλος, ήμασταν άτυχοι, ίσως και λίγο φοβισμένοι να το πω και δεν καταφέραμε να πάρουμε αυτό που έπρεπε".

-Ίσως ο …φόβος της νίκης που αχνοφαινόταν, να βάρυνε λίγο…

"Σίγουρα. Και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Θεωρώ ότι μας λείπουν τέτοια παιχνίδια σε αυτό το επίπεδο, σε τέτοιες ατμόσφαιρες, που δεν μπορείς να μιλήσεις με τον διπλανό σου. Έχουμε να κερδίσουμε μόνο θετικά πράγματα από αυτή την εμφάνιση. Το μέλλον μας ανήκει…".

-Ήσουν εξαιρετικά αποτελεσματικός. Ο κορυφαίος σκόρερ της αναμέτρησης. Μίλησέ μας για το κρίσιμο πέναλτι και την απώλειά του…

"Σίγουρα η θέση μου είναι πιο εκτελεστική σε σχέση με τις άλλες. Με βοήθησαν πολύ οι συμπαίκτες μου. Είχα την ανάλογη ψυχραιμία κι εγώ. Ζήτησα και πήρα το τελευταίο πέναλτι. Θεώρησα ότι θα μπορέσω να ευστοχήσω, αλλά απ τη μια ο τερματοφύλακας, απ την άλλη το δοκάρι, δυστυχώς το γκολ δεν μπήκε".

-Πλέον προκριματικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος...

"Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να παίξουμε κι άλλα τέτοια παιχνίδια. Μακάρι να πάμε και στους Μεσογειακούς… Θεωρώ ότι αυτή η ομάδα έχει πάρα - πάρα πολύ μέλλον. Έχει πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και θεωρώ ότι θα είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Τόσο που ίσως να μην το περιμένει κανείς…".

Ο Δημήτρης Τζηράς έδωσε τεράστια ώθηση με την είσοδό του και με τρία διαδοχικά γκολ στο τέλος, ήταν από τους κορυφαίους της εθνικής.

"Ήταν μια πολύ σημαντική εμφάνιση για μας, ανέφερε. Παρά το κακό αποτέλεσμα η ομάδα έδειξε το καλό της πρόσωπο σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του ματς. Στο τέλος βέβαια θέλεις και λίγη τύχη για να κερδίσεις τέτοια παιχνίδια. Ήμασταν άτυχοι. Παρ όλα αυτά, χάρηκα πάρα πολύ την ομάδα. Όλα τα παιδιά έδωσαν το 100% των δυνάμεων τους. Σταθήκαμε επάξια απέναντι σε ένα πολύ δύσκολο αντίπαλο, ο οποίος είχε την θερμή συμπαράσταση του κόσμου του. Είναι δύσκολο να παίζεις σε τέτοιες έδρες. Ωστόσο η ομάδα στάθηκε εξαιρετικά, και σίγουρα κρατάμε αυτή την προσπάθεια για το μέλλον. Πλέον με τα τέσσερα ματς του Ιανουαρίου, προσθέτουμε σημαντικές εμπειρίες τις οποίες θα τις χρειαστούμε για την πολύ δύσκολη συνέχεια, στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού".

Τέλος, ο διεθνής τερματοφύλακας, Πέτρος Μπουκοβίνας, σχολίασε: "Είναι ένα δύσκολο αποτέλεσμα για μας. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια τον Ιανουάριο. Πιστεύαμε στους εαυτούς μας. Σε κάθε παιχνίδι γινόμασταν καλύτεροι. Είχαμε πει να τελειώσουμε τις υποχρεώσεις μας με νίκη στην έδρα των Τούρκων. Μας είχε πονέσει η εντός έδρας ήττα. Θέλαμε να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα. Δεν τα καταφέραμε. Μας πείραξε πολύ, στενοχωρηθήκαμε γιατί ήμασταν καλύτεροι στην διάρκεια του αγώνα. Σταθήκαμε όμως άτυχοι . Είχαμε κάποια σουτ σε κρίσιμα σημεία, που τα αν τα είχαμε βάλλει θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα. Μας αφήνει μεγάλη πικρία, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να στοχεύσουμε στην επόμενη πρόκληση- ευκαιρία. Έχουμε δείξει καλά στοιχεία. Δουλειά χρειάζεται και βέβαια τύχη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ