ΣΤΗΛΕΣ

Το Cobra Kai είναι η μετεφηβική πώρωση του Karate Kid

FILE - This May 1, 2019 file photo shows William Zabka, left, and Ralph Macchio at the Billboard Music Awards in Las Vegas. Zabka and Macchio star in the series, "Cobra Kai."(Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)
FILE - This May 1, 2019 file photo shows William Zabka, left, and Ralph Macchio at the Billboard Music Awards in Las Vegas. Zabka and Macchio star in the series, "Cobra Kai."(Photo by Richard Shotwell/Invision/AP) RICHARD SHOTWELL/INVISION/AP

Το Karate Kid βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1984 και προκάλεσε πάταγο. Στα χνάρια του κινείται και η καλογυρισμένη σειρά Cobra Kai, με τους πρωταγωνιστές να... επιστρέφουν 35 χρόνια μετά και να δημιουργούν μια απίστευτη νοσταλγία.

"Ο παλιός είναι αλλιώς, αλλά και ο νέος είναι ωραίος", λέει ο θυμόσοφος λαός και στην περίπτωση των παλαιών ταινιών Karate Kid και της σειράς Cobra Kai που πλέον βρίσκεται στην πλατφόρμα του Netflix ταιριάζει γάντι. Σύμφωνοι, η πρώτη ταινία του 1984 "παίζει χωρίς αντίπαλο", δημιούργησε έναν μύθο που παραμένει ζωντανός μεχρι και σήμερα.

Το πώς κατάφερε ο Ντάνιελ Λαρούσο να μετατραπεί από σάκο του μποξ της παρέας της σχολής Cobra Kai με τον αδίστακτο Sensei, Τζον Κριζ, σε έναν καρατέκα που έφτασε να κατακτά το τρόπαιο στο All Valley Karate Championship κάτω των 18 ετών. Από το απίστευτο ξύλο που έτρωγε καθημερινα (στο beach party έφαγε το πρώτο, όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί την Άλι), έφτασε να τους κατατροπώνει έναν έναν στο τουρνουά.

Ο ΠΑΤΑΓΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ SEQUEL

Μια ταινία που περνούσε βέβαια πολλαπλά μηνύματα, καθώς κάθε φορά που ο κύριος Μιγιάγκι συμβούλευε τον Ντάνιελ, έβγαζε μια απίστευτη σοφία. Κάθε του λέξη ήταν γεμάτη νόημα και ας τα μιλούσε σπαστά τα αγγλικά. Δίπλα του από φοβισμένος έφηβος έγινε άντρας και κατάφερε να κερδίσει μέχρι και τον σεβασμό του Τζονι Λόρενς. Ποιος ξεχνάει άλλωστε το "You’re alright, Larusso" που του είπε, παραδίδοντάς του το Κύπελλο του πρωταθλητή μετά τον μεταξύ τους μεγάλο τελικό.

Ναι, η ταινία είχε τεράστια δόση υπερβολής. Δεν γίνεται με τρεις μήνες προπονήσεων, βάφοντας κάγκελα και τρίβοντας πατώματα, να κέρδισε καρατέκα που είχαν μαύρη ζώνη και νταν και έκαναν καράτε από την παιδική τους ηλικία, αλλά το προσπερνάμε. Όπως βέβαια και ότι έγινε καλά το πόδι του με το τρίψιμο χεριών του Mr Miyagi, όταν δεν μπορούσε να κάνει τίποτα παραπάνω ο γιατρός της διοργανώσης. Και όμως, ο Ντάνιελ βγηκε στο ντότζο, έπαιξε, θριάμβευσε και στο μάλιστα τέλος νίκησε με την κλωτσιά του "γερανού". Ταινία ήταν, έπρεπε να έχει το κλασικό χολιγουντιανό happy end.

Τα δυο sequel ήταν συμπαθητικά (ειδικά το δεύτερο στην Οκινάουα με τον θείο Σάτο να διψά για εκδίκηση από τον Μιγιάγκι και τον ανιψιό του Τσόζεν να ανοίγει βεντέτα με τον Ντάνιελ), αλλά δεν ήταν σε καμία των περιπτώσεων εφάμιλλα του πρώτου. Όσο για τις επόμενες ταινίες που βγήκαν αρκετά χρόνια μετά, ας μη γίνει κάποιο σχόλιο. Δεν θα έπρεπε να γυριστούν ποτέ, ήταν παντελώς αχρείαστες.

Η... ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 34 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Πέρασαν πάνω από 30 χρόνια από την κυκλοφορία του The Karate Kid, με τους Ραλφ Μάτσιο (Ντάνιελ Λαρούσο), Νοριγιούκι Πατ Μορίτα (Μιγιάγκι) και Γουίλιαμ Ζάμπκα (Τζόνι Λόρενς) και βγήκε το Cobra Kai, πρώτα στην πλατφόρμα ροής του YouTube και μετέπειτα στο Netflix. Όποιος προέβλεπε φιάσκο, διαψεύστηκε πανηγυρικά. Η σειρά ξύπνησε όμορφα συναισθήματα, δίνοντας μια δόση εφηβικής νοσταλγίας, ειδικά για όσους είναι πάνω από 35.

Το Cobra Kai ξεκίνησε να προβάλλεται το 2018 και μας εξιστορεί την συνέχεια της αντιπαλότητας των Ντάνιελ και Τζόνι. Το επίκεντρο της ιστορίας είναι οι δύο πρωταγωνιστές της πρώτης ταινίας και ξεκινάει με ένα φλας μπακ του τελευταίου αγώνα του All Valley Tournament. Ναι, σε αυτό που θριάμβευσε ο Ντάνιελ Σαν.

Πλέον, αρκετές δεκαετίες μετά είναι οικογενειάρχης με δύο παιδιά και έχει εξελιχθεί σε έναν επιτυχημένο επιχειρηματία με αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Αντίθετα, ο Τζόνι έχει πάρει την κάτω βόλτα. Αποτυχημένος επαγγελματικά, χωρισμένος πατέρας που ζει μόνος του σε ένα μικρό διαμέρισμα, κάνοντας διάφορες δουλειές για να μπορέσει να επιβιώσει. Είναι κολλημένος στο παρελθόν, μέχρι να χρειαστεί κάποια στιγμή να υπερασπιστεί ένα παιδί που δέχεται bullying. Τότε όλα άλλαξαν...

Ο Μιγκέλ Ντίαζ έδωσε νέο νόημα στη ζωή του και έγινε ο πρώτος του μαθητής στη σχολή "Cobra Kai" που άνοιξε. Με τελείως άλλο σκεπτικό από τον δικο του μέντορα, Τζον Κριζ, που πίστευε ότι δεν πρέπει να υπάρχει έλεος και πως αυτό είναι μόνο για τους αδύναμους. Το Cobra Kai εξελίσσει τους πρωταγωνιστές του, περιέχει φλας μπακ και προσφέρει συγκινήσεις. Ο Τζόνι Λόρενς μαθαίνει από τα λάθη του, ενώ ο Λαρούσο σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι το ίδιο συμπαθής όπως στις τρεις ταινίες.

Η κόρη του Ντάνιελ, Σαμάνθα Λαρούσο, αποτέλεσε στη σειρά την αιτία της αντιπαλότητας ανάμεσα στον Μιγκέλ Ντίαζ και τον Ρόμπι Κιν, γιο του Τζον Λόρενς, ο οποίος δεν έχει καλές σχέσεις με τον πατέρα του και είναι με την πλευρά του Λαρούσο. Κάπως έτσι, οι δυο τους έρχονται και πάλι σε κόντρα, διαφορετική όμως σε σχέση με αυτή στην αυθεντική πρώτη ταινία. Το "Cobra Kai" θίγει το θέμα του bullying, δημιουργεί και νέες καταστάσεις που έχουν και κοινωνικές προεκτάσεις. Ο Τζόνι είναι ο χαρακτήρας που έχει τη μερίδα του λέοντος και ο χαρακτήρας του εξελίσσεται άρδην σε σχέση με τον νταή έφηβο καρατέκα που γνωρίσαμε το 1984.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΛΩΒΗΤΟΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Όσον αφορά στους πρωταγωνιστές, είναι εκπληκτικό να τους βλέπεις πώς έχουν αλλάξει τρεις και πλέον δεκαετίες μετά. Ο Ντάνιελ, ο Τζόνι, ο Κριζ, η Λουσίλ (μητέρα του Λαρούσο), ο Τόμι (ο ηθοποιός Ρομπ Γκάρισον πέθανε το 2019, παίζοντας σε ένα επεισόδιο στον 2ο κύκλο και ενώ είχε ήδη θέματα με την υγεία του) και ο Μπόμπι επαναφέρουν μνήμες του παρελθόντος, δημιουργούν νοσταλγία και τη συνειδητοποίηση ότι ο χρόνος κυλάει για όλους, κανείς δεν μένει στάσιμος και... αλώβητος.

Τζόνι και Ντάνιελ το 1984

Το Cobra Kai είναι η μετεφηβική πώρωση του Karate Kid

... και οι δυο τους 34 χρόνια μετά:

Actors Billy Zabka, left, and Ralph Macchio attend a screening of "Tribeca: TV: Cobra Kai" at the SVA Theatre during the 2018 Tribeca Film Festival on Tuesday, April 24, 2018, in New York. (Photo by Brent N. Clarke/Invision/AP)
Actors Billy Zabka, left, and Ralph Macchio attend a screening of "Tribeca: TV: Cobra Kai" at the SVA Theatre during the 2018 Tribeca Film Festival on Tuesday, April 24, 2018, in New York. (Photo by Brent N. Clarke/Invision/AP) BRENT N. CLARKE/INVISION/AP

Οι Τζον, Τζόνι και Τόμι το 1984

Το Cobra Kai είναι η μετεφηβική πώρωση του Karate Kid

... και στην επανένωση για το Cobra Kai:

Το Cobra Kai είναι η μετεφηβική πώρωση του Karate Kid

Η μητέρα του Ντάνιελ, η Λουσίλ, το 1984

Το Cobra Kai είναι η μετεφηβική πώρωση του Karate Kid

... και πώς είναι σήμερα:

Το Cobra Kai είναι η μετεφηβική πώρωση του Karate Kid
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ