ΣΤΗΛΕΣ

Through-ball: Το πιο δύσκολο πράγμα στο ποδόσφαιρο

Through-ball: Το πιο δύσκολο πράγμα στο ποδόσφαιρο

Το γκολ είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου, αλλά υπάρχει κάτι που είναι εξίσου δύσκολο με το γκολ και πιο σπάνιο. Ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί γιατί η through-ball, η "μπαλιά-ξυράφι" είναι το πιο δύσκολο πράγμα στο ποδόσφαιρο.

Ασίστ, δημιουργία ευκαιριών, τάκλινγκ, σέντρες, κλεψίματα, τζαρτζαρίσματα, κεφαλιές, διωξίματα, αποκρούσεις, κοντινές πάσες, διαγώνιες αλλαγές παιχνιδιού. Εκατοντάδες συμβάντα με στόχο την απόλυτη επιτυχία, το γκολ ή την αποφυγή του.

Κι όμως, τι θα λέγατε αν σας έλεγα πως υπάρχει κάτι στο ποδόσφαιρο εξίσου δύσκολο και σπάνιο με το γκολ.

Τι είναι αυτό; Η through-ball. Ναι, υπάρχει τρόπος να την πούμε και ελληνικά. Η πάσα που μάθαμε μικροί να λέμε “μπαλιά-τρύπα”. Η “μπαλιά-ξυράφι”.

Η "ΜΠΑΛΙΑ-ΞΥΡΑΦΙ"

Η κάθετη πάσα που περνάει ανάμεσα απ’τους παίκτες της άμυνας για να βρει αυτόν που κινείται στην πλάτη της. Είτε αυτή που θα βρει ελεύθερο παίκτη στο πλάι που θα γυρίσει την μπάλα προς τη μικρή περιοχή, είτε αυτή που θα φέρει κατευθείαν τον επιθετικό φάτσα με την εστία, στην πιο πλεονεκτική θέση για να σκοράρει. Η “μπαλιά-ξυράφι” που κόβει την άμυνα στα δύο. Στον σωστό χρόνο, για να γλιτώσει το οφσάιντ, στον σωστό χώρο και με τη σωστή δύναμη για να την προλάβει ο αποδέκτης. Η πάσα που πρέπει να αγγίξει το τέλειο για να βγει.

Γιατί όμως την λέμε "ξυράφι" αυτή τη μπαλιά; Γιατί της έδωσε κάποιος, κάπου, κάποτε αυτή την ονομασία; Το μυαλό πάει στο πόσο... ξυράφι είναι ένα ξυράφι, πόσο αποτελεσματικό, πόσο ακριβές είναι στη δουλειά του.

Κι αφού σήμερα μιλάμε για τις "μπαλιές-ξυράφι" στην ιδανική τους μορφή, δίνουμε μια μικρή πάσα και στο ξυραφάκι και την ιδανική του μορφή. Η νέα γενιά ξυριστικών με τεχνολογία Flex, είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει στον άνδρα μια ολοκληρωμένη λύση στο ξύρισμα.

Ειδικότερα το BIC Flex3 Comfort έχει μια σειρά από μοναδικά πλεονεκτήματα: βαριά λαβή για άψογο έλεγχο, 3 κινητές λεπίδες και κινητή κεφαλή που ακολουθεί τις καμπύλες του προσώπου, για να προσφέρει ακρίβεια σαν αυτή της «μπαλιάς-ξυράφι», χωρίς περιθώριο λάθους, με απόλυτο έλεγχο.

Through-ball: Το πιο δύσκολο πράγμα στο ποδόσφαιρο

ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΙ ΑΠ'ΤΟ ΓΚΟΛ

Αυτή η δυσκολία είναι που κάνει τη through-ball πιο σπάνια απ’ όλα τα υπόλοιπα στο ποδόσφαιρο, που φέρνει την “μπαλιά-ξυράφι” στο ίδιο ράφι σημασίας με το γκολ. Δεν το λέω εγώ, το λένε οι αριθμοί με ξεκάθαρο τρόπο. Όλα συμβαίνουν πιο συχνά απ’ τη through-ball.

Οι σκόρερ τελειώνουν σεζόν με +20, +30 γκολ, κάποιοι περνούν τα 40 ή τα 50 τέρματα, φτάνουν να έχουν πάνω από ένα γκολ ανά αγώνα. Οι μέσοι μπορούν να φτάσουν και τις 20 ασίστ και για να το πετύχουν δεν έχουν στη διάθεσή τους μόνο τις κάθετες, αλλά και τις σέντρες, τα στημένα. Οι αμυντικοί χαφ μπορούν να έχουν μέσο όρο πέντε-έξι κερδισμένα τάκλινγκ ανά αγώνα, οι ντριμπλέρ να τελειώσουν σεζόν με πέντε-έξι ντρίμπλες σε κάθε ματς. Τα διωξίματα, οι εναέριες μονομαχίες, οι αποκρούσεις είναι αμέτρητες. Ακόμα και τα γκολ έφτασαν να ξεπερνούν τα 20-30 για ένα μεγάλο επιθετικό, να φτάνουν τα 40 ή τα 50 τέρματα.

Η through-ball όμως είναι άλλη ιστορία. Το να φτάσεις σε διψήφιο αριθμό σε μία σεζόν δεν είναι απλό.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΣΕ ΑΓΓΛΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ

Πάμε να δούμε τους πρώτους κάθε χρονιάς, ξεκινώντας απ’ την Premier League. Τη διετία 2010-11, ο Φάμπρεγας είναι πρώτος με 15 και 11 through-balls. Το 2012 πρώτος είναι ο Σονγκ(!) με 14, το 2013 ο Καθόρλα έχει 17, το 2014 ο Κουτίνιο έχει 11, το 2015 ο Σίλβα είναι πρώτος με 13, ενώ πέρσι η σκυτάλη επέστρεψε στον Φάμπρεγας που είχε 13 through-balls.

Ο πρώτος κατά μέσο όρο έχει 13 through-balls τη σεζόν, νούμερο πολύ χαμηλότερο απ’ τον εκάστοτε πρώτο σκόρερ της Premier League. Πολύ απλά, για τον κορυφαίο επιθετικό το γκολ είναι πιο εύκολο απ’ ότι είναι η through-ball για τον κορυφαίο δημιουργό.

Πάμε μια βόλτα κι απ’ την Ιταλία.

Πρώτος στη Serie Α to 2010, ο Ροναλντίνιο της Μίλαν είναι πρώτος με 21 through-balls. To 2011 η πρωτιά πάει στον Αλέξις Σάντσες της Ουντινέζε με 18 through-balls, τόσες έχει και ο πρώτος του 2012, Αντρέα Πίρλο, ενώ το 2013 η πρώτη θέση ανήκει στον Κασάνο(!) που τελειώνει τη χρονιά με 16 through-balls. Για τις επόμενες τρεις σεζόν, κανείς στην Ιταλία δεν τελείωσε τη χρονιά με διψήφιο αριθμό through-balls, τόσο δύσκολο είναι.

Πάμε και στην Ισπανία, για να βρούμε στη La Liga ακόμα ικανότερους πασέρ και ανάμεσά τους και τον κορυφαίο.

Πρώτος το 2010 ο Τσάβι, με 22 through-balls. Ακολουθούν δύο χρονιές πρωτιάς του Μέσι, ο οποίος το 2011 είχε 27 και το 2012 έφτασε τις 34 through-balls. Ο άσος της Μπαρτσελόνα είναι και ο μοναδικός που έχει πλησιάσει το να έχει μέσο όρο 1 πετυχημένη through-ball ανά 90 λεπτά! Τη διετία 2013-14 τη σκυτάλη παίρνει ο Φάμπρεγας (που δείχνει πως το έχει ανεξαρτήτως πρωταθλήματος) με 14 και 12 through-balls αντίστοιχα. Στις τελευταίες δύο σεζόν, ο Μέσι ξαναπήρε τα πρωτεία, με 19 through-balls το 2015 και 17 την περσινή χρονιά.

Ο Φάμπρεγας πάντως έχει κάνει και τη σπουδαιότερη through-ball του ισπανικού ποδοσφαίρου, αυτή που "τάισε" τον Αντρές Ινιέστα για το γκολ που έδωσε στην Ισπανία το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010.

Η ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Νομίζω ότι τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους για όλες τις περιπτώσεις. Τα γκολ του πρώτου σκόρερ κάθε χρονιάς είναι περισσότερα απ' τις through-balls του κορυφαίου σ' αυτόν τον τομέα. Η τελειότητα που απαιτεί η δημιουργία μιας ευκαιρίας μέσω μιας "μπαλιάς-ξυράφι" είναι ανώτερη απ' αυτήν που χρειάζεται μια εκτέλεση για να βρει δίχτυα. Πολύ απλά, χρειάζεται καλύτερος έλεγχος, μεγαλύτερη ακρίβεια, σαν αυτή του BIC Flex 3 Comfort. Τρεις λεπίδες που κινούνται ανεξάρτητα η μία από την άλλη για βαθύ και απαλό ξύρισμα. Ακριβώς όπως ανεξάρτητα μπορεί να κινείται μία τριάδα επιθετικών, μέχρι να συνδυαστεί για το γκολ και να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ομάδα.

Through-ball: Το πιο δύσκολο πράγμα στο ποδόσφαιρο

Οι επιθετικοί μπορεί να είναι σταθερά ψηλά στις λίστες των σκόρερ, όμως η σταθερότητα στις through-balls είναι πολύ δύσκολο έργο. Ένα έργο το οποίο ελάχιστοι ως τώρα έχουν καταφέρει αποτελεσματικά.

Είναι σαφές πως η πιο δύσκολη πάσα δεν είναι για όλους. Το τέλειο αποτέλεσμα χρειάζεται το τέλειο εργαλείο. Η through-ball χρειάζεται ένα δεξιοτέχνη και το τέλειο ξύρισμα χρειάζεται ένα ποιοτικό ξυραφάκι, το BIC Flex 3 Comfort. Το ξυραφάκι της BIC, με την τεχνολογία των τριών λεπίδων, με τη μέγιστη ακρίβεια, δεν δίνει απλώς μια άψογη «through ball”, αλλά βάζει και... γκολ στο ξύρισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ