ΣΤΗΛΕΣ

Τάδε έφη Μπράιαν Κλαφ

Τάδε έφη Μπράιαν Κλαφ

Το Sport24.gr τιμά την έβδομη επέτειο από το θάνατο του Μπράιαν Κλαφ βρίσκοντας 24 από τις κορυφαίες ατάκες του αείμνηστου προπονητή...

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2004, η ποδοσφαιρική κοινότητα θρηνεί την απώλεια ενός πολύ σπουδαίου προπονητή, και κυρίως ανθρώπου, του Μπράιαν Κλαφ.

Ιδιοφυής, δυναμικός, ντόμπρος, αντισυμβατικός και συνάμα ξεροκέφαλος (παρατσούκλι Big Head), ο Βρετανός μάνατζερ αποτελεί μια από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες που ανέδειξε ποτέ το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Δημιουργός της σκληροτράχηλης Ντέρμπι Κάουντι των αρχών της δεκαετίας του '70 όπου αφού την ανέβασε στην πρώτη κατηγορία κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της, αλλά και της εκπληκτικής Νότιγχαμ Φόρεστ στα τέλη της δεκαετίας που πήρε δύο συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών.

Ο χαρακτήρας του, αθεράπευτα εκκεντρικός. Από την Χάρτλπουλ όπου ξεκίνησε την καριέρα του μέχρι και την αγαπημένη του Νότιγχαμ όπου έκλεισε την προπονητική του σταδιοδρομία, ο Κλαφ φρόντιζε ποτέ να μη μασάει τα λόγια του ακόμα κι αν ήξερε ότι θα προκαλέσει τα συντηρητικά μυαλά της αγγλικής κοινωνίας. Από την κριτική του δεν ξέφευγαν ποδοσφαιριστές, συνάδελφοι, Ομοσπονδία ακόμα και η εθνική ομάδα της χώρας του.

Οκάδες μελάνης έχουν χυθεί και εξακολουθούν να χύνονται για την προσωπικότητα του, η οποία έχει εμπνεύσει άρθρα, βιβλία, ντοκιμαντέρ και εσχάτως κινηματογραφική ταινία, αφού μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το αποτυχημένο πέρασμά του από τη Λιντς.

Ο θάνατος του το 2004 λόγω καρκίνου στο στομάχι σκόρπισε το πένθος στον κόσμο του ποδοσφαίρου, για ένα άτομο που ήταν η επιτομή του "αυθεντικού ανθρώπου".

Οι παρακάτω 24 ατάκες είναι πραγματικά, "Big Head"...

Ο Κλαφ και το αγγλικό ποδόσφαιρο

"Αν ο θεός ήθελε να παίζουμε ποδόσφαιρο στα σύννεφα θα έβαζε χορτάρι εκεί πάνω" (για το κλασικό αγγλικό παιχνίδι με τις σέντρες)

"Δεν μπορώ καν να συλλαβήσω «σπαγκέτι», πόσο μάλλον να μιλήσω ιταλικά. Πώς θα πω σε έναν Ιταλό να πιάσει τη μπάλα, μπορεί να πιάσει τις δικές μου" (σχετικά με την εισροή ξένων στο πρωτάθλημα)

"Τουλάχιστον η Αγγλία προσέλαβε έναν προπονητή που μιλάει καλύτερα αγγλικά από τους παίκτες" (μετά την πρόσληψη του Σβεν-Γκόραν Έρικσον)

"Είμαι σίγουρος ότι οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας ξέρουν πως αν μου δώσουν τη δουλειά θα θέλω εγώ να κάνω το κουμάντο. Είναι έξυπνοι, γιατί αυτό ακριβώς θα έκανα" (η αιτία για το ότι δεν ανέλαβε ποτέ τα "λιοντάρια")

Τάδε έφη Μπράιαν Κλαφ

Ο Κλαφ μιλάει για τον Κλαφ

"Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Βέβαια δε συμμετείχα εγώ στη δουλειά" (Ο "Κλάφι" αυτοσαρκάζεται)

"Υπήρχαν περιπτώσεις που ήμουν όντως ξεροκέφαλος. Νομίζω οι περισσότεροι άνθρωποι είναι, όταν βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Αποκαλώ τον εαυτό μου ξεροκέφαλο απλώς για να του υπενθυμίζω να μην είναι" (πάνω σε κρίση αυτοκριτικής)

"Παλεύω με το πρόβλημα του αλκοολισμού μου και έχω τη φήμη ότι φέρνω τα πάντα εις πέρας" (σχόλιο για την αδυναμία του να κόψει το ποτό)

"Δεν θα έλεγα ότι ήμουν ο καλύτερος προπονητής στην πιάτσα. Σίγουρα όμως ήμουν στο top-one" (χωρίς λόγια)

Τάδε έφη Μπράιαν Κλαφ

Κλαφ vs Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

"Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Βραζιλία; Ελπίζω να πάθουν όλοι διάρροια" (δήλωση πριν η Γιουνάιτεντ πάει στη Βραζιλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων)

"Για όλα τα άλογα, τις ιπποσύνες και τα πρωταθλήματά του, δεν έχει δύο από αυτά που έχω εγώ. Και δεν εννοώ αρχ…!" (κι όμως ο Φέργκιουσον έφτασε τα δύο Τσάμπιονς Λιγκ)

"Ο Μπέκαμ; Η γυναίκα του δεν μπορεί να τραγουδήσει κι ο κουρέας του δεν μπορεί να κουρέψει" (το σχόλιο του για τον Spice Boy)

"Ποιος στην ευχή θέλει 14 ζευγάρια παπουτσιών για να πάει διακοπές; Εγώ δεν είχα 14 ζευγάρια σε όλη μου τη ζωή" (για το περιεχόμενο της χαμένη βαλίτσας της Βικτόρια Μπέκαμ)

© Sporting Pictures (UK) Ltd/Sporting Pictures
0029660 Brain Clough Nottingham Forest  
NOTTINGHAM FOREST MANAGER BRIAN CLOUGH WITH THE EUROPEAN CUP WHICH FOREST RETAINED AFTER BEATING HAMBURG 1-0 IN THE 1980 EUROPEAN CUP FINAL
FOOTBALL
©SPORTING PICTURES (UK) LTD
TEL:+44 020 7405 4500 
FAX:+44 020 7831 7991
www.sportingpictures.com 
PLEASE READ OUR LICENCE TERMS. ALL DIGITAL IMAGES MUST BE DESTROYED UNLESS OTHERWISE AGREED IN WRITING.
Sporting Pictures (UK). photos@sportingpictures.com
© Sporting Pictures (UK) Ltd/Sporting Pictures 0029660 Brain Clough Nottingham Forest NOTTINGHAM FOREST MANAGER BRIAN CLOUGH WITH THE EUROPEAN CUP WHICH FOREST RETAINED AFTER BEATING HAMBURG 1-0 IN THE 1980 EUROPEAN CUP FINAL FOOTBALL ©SPORTING PICTURES (UK) LTD TEL:+44 020 7405 4500 FAX:+44 020 7831 7991 www.sportingpictures.com PLEASE READ OUR LICENCE TERMS. ALL DIGITAL IMAGES MUST BE DESTROYED UNLESS OTHERWISE AGREED IN WRITING. Sporting Pictures (UK). [email protected] © SPORTING PICTURES (UK) LTD

Ο Κλαφ και οι παίκτες του

"Δε λέω ότι είναι χλωμός κι αδύνατος αλλά η καμαριέρα στο ξενοδοχείο μας τράβηξε τα σεντόνια για να στρώσει το κρεβάτι χωρίς να καταλάβει ότι ήταν ξαπλωμένος" (για τον παίκτη του στη Φόρεστ, Μπράιαν Ράις)

"Στάσου ίσια, σήκωσε τους ώμους σου και κουρέψου" (συμβουλή στον Τζον ΜακΓκόβερν)

"Οι παίκτες της Ντέρμπι είδαν περισσότερο τις μπάλες του παρά αυτή που έπρεπε για να παίξουν" (για τον γυμνό που διέκοψε το παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

"Τον ρωτάω ποια είναι η γνώμη του, συζητάμε για καμιά εικοσαριά λεπτά και στο τέλος αποφασίζουμε ότι είχα δίκιο" (για το πως χειρίζεται τους παίκτες του)

Τάδε έφη Μπράιαν Κλαφ

Ο Κλαφ και ο θάνατος

"Όταν πεθάνω, ο θεός θα πρέπει να αφήσει την αγαπημένη του καρέκλα"

"Μη στείλετε λουλούδια όταν πεθάνω. Αν σας αρέσω στείλτε τα όσο είμαι ζωντανός"

"Όταν πεθάνω δεν θέλω βαθυστόχαστους επιτάφιους και άλλα συναφή. Προσέφερα, ελπίζω να το λένε αυτό, και ελπίζω επίσης κάποιος να με συμπαθούσε"

Τάδε έφη Μπράιαν Κλαφ

Simply Brian Clough

"Έχω αποφασίσει να διαλέξω τη στιγμή που θα αποσυρθώ πολύ προσεκτικά - σε περίπου 200 χρόνια" (ειρωνευόμενος τις ερωτήσεις για το πότε θα αφήσει τους πάγκους)

"Αυτός ο Σίμαν είναι ένας ωραίος νέος, αλλά κοιτάει πιο πολύ τον καθρέφτη παρά τη μπάλα" (άποψή του για τον πορτιέρο της Άρσεναλ, Ντέβιντ Σίμαν)

"Νομίζω ότι ήταν η γειτόνισσα δίπλα μου, γιατί πιστεύω νόμιζε πως αν κερδίσω κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να μετακομίσω" (για το ποιος τον πρότεινε να γίνει Σερ)

"Θέλω η γυναίκα να είναι θηλυκό, όχι να σέρνεται για τάκλιν και να κυλιέται στη λάσπη" (το σχόλιο του για το γυναικείο ποδόσφαιρο)

"Είναι μια θλιβερή μέρα. Για τη Λιντς..." (τα λόγια του μετά την απομάκρυνσή του από τη Λιντς, ύστερα από 44 μόλις μέρες στον πάγκο)

Τάδε έφη Μπράιαν Κλαφ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ