ΣΤΗΛΕΣ

Τα γήπεδα του Confederations Cup

Τα γήπεδα του Confederations Cup

Με αφορμή την έναρξη του Confederations Cup το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα έξι γήπεδα τα οποία θα φιλοξενήσουν τους αγώνες της διοργάνωσης. Δείτε φωτογραφίες, βίντεο, ιστορικούς αγώνες που φιλοξένησαν αλλά και σε ποιο εξ αυτών κατέρρευσε η οροφή.

Αυλαία ανοίγει σήμερα για το Confederations Cup με τον αγώνα της Βραζιλίας με την Ιαπωνία.

Το Κύπελλο Συνομοσπονδιών φιλοξενείται αυτή τη φορά από τη Βραζιλία, στην οποία θα γίνει την επόμενη χρονιά το Mundial.

Στη χώρα του καφέ έπρεπε να γίνουν αρκετές αλλαγές για να μπορέσει να στεφθεί με επιτυχία η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και μία από τις σημαντικότερες ήταν τα γήπεδα. Έξι εξ αυτών θα φιλοξενήσουν και τους αγώνες του Confederations Cup και το Sport24.gr σας τα παρουσιάζει.

Μαρακανά

Τα γήπεδα του Confederations Cup

Είναι πιθανότατα το πιο γνωστό ποδοσφαιρικό γήπεδο της Βραζιλίας. Εκεί άλλωστε γράφτηκε μία από τις πιο θλιβερές ποδοσφαιρικές στιγμές του έθνους όταν η Ουρουγουάη κατέκτησε το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο νικώντας τη Βραζιλία με 2-1. Το Εστάδιο Ζουρναλίστα Μάριο Φίλιο ή αλλιώς Μαρακανά χτίστηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο για το Mundial του 1950, ενώ το 2014 θα φιλοξενήσει για δεύτερη φορά στην ιστορία του αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι περίπου 200.000 θεατές που πήγαν σε εκείνον τον τελικό είναι η μεγαλύτερη προσέλευση θεατών στην ιστορία του αθλήματος. Ωστόσο, πλέον το ανακαινισμένο Μαρακανά θα χωράει 73.531 θεατές παραμένοντας πάντως το μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας. Εκεί θα γίνουν επτά από τους αγώνες του Mundial 2014 μεταξύ των οποίων και ο τελικός, ο οποίος είναι προγραμματισμένος για τις 13 Ιουλίου.

Τέλος, το Μαρακανά είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στο Ρίο, καθώς το επισκέπτονται λάτρεις του ποδοσφαίρου απ' όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής, μάλιστα, οι επισκέπτες μπορούσαν μέσα από τον γυάλινο πύργο να δουν και σε ποια φάση βρίσκονται εργασίες, ενώ είχαν τη δυνατότητα να πάρουν ως αναμνηστικό και ένα κομμάτι από το παλιό γήπεδο.

Εστάντιο Καστελάο

Τα γήπεδα του Confederations Cup

Αποτελεί γήπεδο των Σεάρα και Φορταλέζα και χτίστηκε το 1973. Όπως και το Μαρακανά έτσι κι αυτό ανακαινίστηκε για να φιλοξενήσει το Mundial και κατ' επέκταση το Confederations Cup. Η χωρητικότητά του πλέον έχει φτάσει τις 58.704, ενώ οι ανέσεις που προσφέρει είναι πάρα πολλές, μεταξύ των οποίων και 1.900 θέσεις πάρκινγκ. Ακόμη, υπάρχει νέα οροφή που καλύπτει όλα τα διαζώματα

Άξιο αναφοράς πως το εν λόγω γήπεδο θα είναι η έδρα της "σελεσάο" στο Mundial 2014. Ταυτόχρονα σε αυτό έγινε το 2002 το φιλικό της Βραζιλίας με την Γιουγκοσλαβία, στο οποίο είχε κάνει μετά από αρκετούς μήνες την επανεμφάνισή του ο Ρονάλντο ενόψει του Mundial 2002. Λίγο αργότερα το "φαινόμενο" οδήγησε τη χώρα του στην κορυφή του κόσμου.

Εστάντιο Μινεϊράο

Τα γήπεδα του Confederations Cup

Ένα ακόμη γήπεδο που υπέστη πλήρη ανακατασκευή ήταν το Εστάντιο Μινεϊράο, το οποίο φιλοξενεί τις Ατλέτικο Μινέιρο και Κρουζέιρο. Το εν λόγω γήπεδο είναι προγραμματισμένο να φιλοξενήσει έξι αγώνες του Mundial 2014, μεταξύ των οποίων και έναν ημιτελικό, ενώ την κάθε αναμέτρηση θα μπορούν να απολαύσουν 57.483 θεατές. Ανάμεσα στις αλλαγές που έχουν γίνει από την ανακατασκευή του είναι ότι έχει μειωθεί η επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου, αλλά και ότι είναι πιο εύκολο στον οποιονδήποτε να πάει ως εκεί.

Το Εστάδιο Γκοβερναδόρ Μαγκάλαες Πίντο, όπως είναι το επίσημο όνομά του, βρίσκεται στη γειτονιά Παμπούλια και εγκαινιάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1965. Έχει φιλοξενήσει αρκετούς μεγάλους αγώνες με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις κόντρες Βραζιλίας και Αργεντινής το 2004 και το 2008 στο πλαίσιο των προκριματικών για το Mundial. Τέλος, σε αυτό έχουν δώσει τις δικές τους παραστάσεις θρύλοι του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου όπως οι Ρονάλντο, Τοστάο, Ρεϊνάλντο και Ντάριο.

Εστάντιο Νασιονάλ ντε Μπραζίλια

Τα γήπεδα του Confederations Cup

Θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο γήπεδο του Mundial 2014, αφού μπορεί να φιλοξενήσει 68.009 θεατές. Το Εστάδιο Νασιονάλ γκρεμίστηκε εντελώς το 2010 και ξαναχτίστηκε για το Mundial 2014. Πλέον διαθέτει μεταλλική οροφή, ενώ η νέα του ονομασία είναι Εστάντιο Νασιονάλ Μανέ Γκαρίτσα, παίρνοντας το όνομα από έναν από τους καλύτερους Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ο οποίος πήρε Mundial με τη "σελεσάο" το 1958 και το 1962.

Στο εν λόγω γήπεδο θα γίνει ο εναρκτήριος αγώνας του Confederations Cup, αυτός ανάμεσα σε Βραζιλία και Ιαπωνία, ενώ εκεί θα γίνουν και επτά από τους αγώνες του Mundial 2014, μεταξύ των οποίων και ένας προημιτελικός. Ακόμη, θα χρησιμοποιηθεί τόσο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 όσο και για διάφορες εκδηλώσεις.

Αρένα Περναμπούκο

Τα γήπεδα του Confederations Cup

Χτίστηκε για τις ανάγκες του Mundial 2014, όμως, από τον επόμενο μήνα θα αποτελεί το σπίτι της Κλούμπε Ναούτικο, μία από τις τρεις ομάδες της Ρεσίφε. Η Ναούτι εξασφάλισε από τον Οκτώβριο του 2011 πως το γήπεδο θα γίνει δικό της και θα μπορέσει να παίξει για πρώτη φορά σε αυτό από τις αρχές Ιουλίου. Να σημειωθεί πως η χωρητικότητα του γηπέδου υπολογίζεται στις 42.849 θέσεις.

Από εκεί και πέρα, στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου υπάρχουν εστιατόρια, μαγαζιά και σινεμά. Συνολικά αυτό το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει τη συγκεκριμένη περιοχή της Ρεσίφε, η οποία ήταν οικονομικά υποβαθμισμένη. Ακόμη, πρόκειται γα έναν χώρο που βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Αρένα Φόντε Νόβα

Τα γήπεδα του Confederations Cup

Βρίσκεται στο Σαλβαδόρ και από το 1951 και μετά φιλοξένησε πολλά τοπικά ντέρμπι ανάμεσα στη Βιτόρια και τη Μπαΐα. Ωστόσο, έκλεισε τον Νοέμβριο του 2007 και τρία χρόνια μετά κατεδαφίστηκε. Ακριβώς στην ίδια θέση βρίσκεται σήμερα το ολοκαίνουριο και υπερσύγχρονο Κομπλέξο Εσπορτίβο Κουλτουράλ Προφεσόρ Οκτάβιο Μανγκαμπέιρα (αυτή είναι η επίσημη ονομασία). Ο σχεδιασμός του, μάλιστα, έγινε από μία ομάδα αρχιτεκτόνων από το Μπράουνσβαϊγκ, οι οποίοι ασχολήθηκαν και με την ανακατασκευή του γηπέδου του Ανόβερο.

Τα εγκαίνια του νέου γηπέδου έγιναν στις 7 Απριλίου του 2013 σε παιχνίδι που έγινε στο πλαίσιο του Campeonato Baiano. Η Βιτόρια συνέτριψε την Μπαΐα με 5-1, αλλά το μεγάλο θέμα για την Grupo OAS και την Odebrecht ήταν άλλο. Υπήρχε κόσμος που δεν μπορούσε να δει κάποιες φάσεις, λόγω της κατασκευής του γηπέδου, ενώ υπήρχαν λακκούβες αλλά και σκόνη. Οι δύο προαναφερθείσες εταιρίες δήλωσαν πως γνώριζαν τα προβλήματα, αλλά στις 27 Μαΐου ένα τμήμα της οροφής κατέρρευσε από τη δυνατή βροχή. Τέλος, το συγκεκριμένο γήπεδο θα χρησιμοποιηθεί και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Πηγή: fifa.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ